Как да отглеждаме дифенбахия: засаждане и грижи за цвете, снимка

Дифенбахия забелязаДифенбахията е многогодишна билка, която принадлежи към групата на Aroid. Това цвете е родено в тропическите условия на Южна Америка. Растението има по-дълги листа, които, като се вземат предвид видовете, могат да имат различен цвят. На повърхността на листата се виждат петна от салата, зелен, жълт оттенък, както и различни щрихи, точки и ивици. Бушът има малък, прав ствол, който с времето става по-нежен. Дифенбахията цъфти само през пролетта, продължава да цъфти само няколко дни.


Цветето расте доста бързо. Ако условията на задържане са правилни, тогава всяка седмица се появява по един лист. Когато го разгънете, можете да видите горната част на следващия. Големите сортове могат да растат повече от 2 метра, малките видове се простират до един метър.

Популярни сортове стайна дифенбахия: снимка и описание

Сега има много различни хибриди и сортове (повече от 50) дифенбахия с различни цветове на листата. Нека да поговорим за най-популярните.

Dieffenbachia Leopold

Стъблото на това растение расте до 6 см. Дръжките са много по-малки от листата, имат бледозелен цвят с лилави петна. Листът прилича на елипса, наситено зелена, с бяла жилка в средата. Лист от карфиол с размер около 15 см обгражда цветето. Ухото расте до 10 см. Това е един от най-популярните видове за декоративно засаждане. Лесно е да се грижите за това растение.

Дифенбахия очарователна

Грижа за стайна цветна дифенбахияТова растение, издръжливо до сенчести места, расте добре в топли помещения. Размерът на листата е до 55 см, основният ствол е повече от 1,6 м. Листата имат наситено зелен оттенък и бели ивици по вените.

Дифенбахия забеляза

Храстът расте до един метър. Размерът на дръжките е равен на плочата, но може да е малко по-къс. Листът е с дължина до 38 см и ширина 11 см. Листът има продълговата форма с върха в короната. Дръжката е къса.

Dieffenbachia Camilla

Доста често срещано разнообразие сред градинарите. Расте на дължина до 2,1 м. Стволът на това цвете е дървовиден и прав, листата са яркозелени, удължени, овални. Багажникът е изложен отдолу, което прави храста по-малко привлекателен. При домашното отглеждане цъфтящата дифенбахия е доста рядко явление.

Прочетете за стайни растения, които носят любов и семейно щастие във вашия дом тук: https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/komnatnye-rasteniya-kotorye-prinosyat-v-dom-lyubov-i-semeynoe-schaste.html

Dieffenbachia: домашни грижи, снимка и описание

Въпреки че дифенбахията е доста популярна сред градинарите, тя все още се нуждае от внимателна лична грижа. Това цвете не реагира добре на течение и студ. Също така изисква редовно поливане и резитба.

Поливане

Почвата в саксията, в която се отглежда дифенбахията, трябва да бъде постоянно влажна. Цветето изисква редовно поливане. През зимата поливането трябва да става по-умерено. Преди поливане водата се защитава няколко дни. Ако водата е много твърда, върховете на листата стават кафяви и могат да се ронят.За да направите водата по-мека, можете добавете оксалова киселина... През лятото трябва да поливате на всеки 2 дни, през зимата - веднъж седмично.

Осветление

Цветето се чувства чудесно на осветения прозорец, но пряката слънчева светлина не е желателна. При слаба светлина листата се оказват малки, губят своята привлекателност. Можете да пренаредите саксията от перваза на прозореца, но цветето трябва да бъде изкуствено осветено. Най-доброто място е прозорец с източно и западно положение.

Температура

Дифенбахията трябва да се отглежда при определена температура:

  • Лято и пролет - 21-23 градуса.
  • През зимата - 16-17 градуса.

Ако температурата е по-ниска, тогава долните листа на растението ще отпаднат. Рязката промяна на температурата има пагубен ефект върху състоянието на цветето.

Влажност на въздуха

Въздухът в помещенията, в които се отглежда дифенбахия, трябва да бъде влажна и топла... Проектът е стресиращ за растението и температурата е под +16 градуса. Със сух въздух, мокър мъх, чакъл или пясък могат да бъдат поставени в храсталака. Можете да поставите буркан с вода близо до растението. Бушът реагира добре на периодично пръскане с вода. Но при температури под +17 е препоръчително да не правите това, а вместо да пръскате, избършете листата с влажна кърпа. Веднъж седмично цветето може да се изплаква под душа, премахвайки праха от него.

Подготовка на земята

Как да отрежете дифенбахияЗа това растение е препоръчително да закупите готово вещество, направено специално за групата на Арониев или за самата дифенбахия. Можете да използвате почва с неутрална киселинност:

  • 1 парче листна земя;
  • 4 части копка земя;
  • 1 част пясък;
  • 1 част торф.

Разбира се трябва да се отцеди... Можете да поставите тухлени чипове и въглища. Когато засаждате растение, можете да добавите костно брашно към земята като тор.

Какви растения е по-добре да не се внасят в къщата:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/rasteniya-komnatnye-sposobnye-prinosit-v-dom-neschastya.html

Хранене на растенията

Дифенбахията няма определено време за почивка, поради което това растение се нуждае от стръв за цяла година. През лятото и пролетта е необходимо да се тори веднъж на 14 дни, през зимата на всеки 2 месеца. Основното условие е горната превръзка да не съдържа вар. Минералният превръзка "Vito" се оказа отличен. Можете да използвате други течни формулировки за закрити широколистни цветя. Полезна е стръвта с азотсъдържащи органични торове. Но не е необходим много много азот, в противен случай цветето с бели листа ще стане зелено.

Прехвърляне

Необходимо е да се трансплантира дифенбахия всяка година. Най-доброто време за разсаждане е ранната пролет. През лятото, при горещо време, препоръчително е да не правите това - цветето може да не пусне корени.

Корените на дифенбахията са чупливи, трябва да си внимателен. Може да се извърши прехвърляне в нови контейнери. Старият дренаж трябва да бъде премахнат. Препоръчително е да изберете пот с няколко чувства по-голям от предишния.

Грижи и размножаване

Дифенбахия в къщатаНай-популярният начин за размножаване на растения е засаждането на апикални резници, те се вкореняват в пясък и вода или смес от торф и пясък (1 до 1). Отгоре дръжката трябва да бъде затворена със стъкло или филм. Инсталирайте в светла стая без пряка слънчева светлина. При вкореняване в земята, веднъж на всеки 7 дни, към водата за напояване трябва да се добавя вкореняващ агент (Kornevin или Циркон), това активира покълването на корените. Субстратът трябва да е топъл (22-24 гр.).

Ако покълването на кореновата система се извършва във вода, тогава, когато корените достигнат 5 см, те трябва да бъдат трансплантирани в саксия. Когато се отглежда в пясък задължително хранене, една четвърт от минералния тор. При засаждане на земна бучка с корен е нежелателно да се чупи.

Как се разпространява дифенбахията по части от стъблото? Стъблото трябва да се нарязва на резници (11-16 см), да се изсушава в продължение на 24 часа, като покрие среза с въглен. Резниците трябва да се притиснат хоризонтално към земята, така че половината да е на повърхността.

Засаденото по този начин растение изстрелва и пуска корени доста бавно (до една година).Ако няма развитие и резниците не са изгнили, тогава е необходимо да се продължи поливането, растението е пуснало корени под земята. Когато се появи първият лист, е необходимо да добавите прясна земя към основата на издънката. След вкореняване цветето трябва да бъде трансплантирано, но старият ствол трябва да бъде запазен. От конопа, когато междувъзлията са върху него, ще растат нови издънки.

Болести и вредители

Болести на дифенбахияДифенбахията може да повлияе скално насекомо, паяк, трипс, листни въшки... Ето защо е важно периодично да инспектирате цветето, за да идентифицирате вредители. Ларвите на насекомите се отстраняват с тампон, напоен с бира, запарка от чесън и сапунена вода. Ако нападенията са много големи, тогава е необходимо да се лекува с актеллик или карбофос. Въздухът трябва да е много влажен.

Подробни инструкции за употреба и отзиви на потребителите за Actellik:https://myflower.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/udobreniya/instrukciya-po-primeneniyu-aktellik-otzyvy-o-preparate.html

Ако се грижите за дифенбахията неправилно, тогава това растение често е податливо на гъбична инфекция. Това може да се случи от обилно поливане. Проверете корените за гниене. Изгнилите корени трябва да бъдат отрязани, а местата на среза трябва да бъдат покрити с активен въглен или манган. Цветето трябва да бъде трансплантирано в нова земя, обработена с манган.

Листата могат да изсъхнат от значителни температурни промени или студен въздух. Ако листата започнат да пожълтяват, тогава в този случай може да има редица причини:

  • изгаряния от ярка слънчева светлина;
  • обилно поливане;
  • липса на място;
  • твърда вода.

Бележка за градинаря

Как да подрязваме дифенбахия? Старите листа на цветето трябва да отпаднат. Когато храстът е гол, той се отрязва на височина 11 см от земята. След това, след кратко време, на храста се образуват млади издънки.

Отровен ли е сокът от дифенбахия?

Сокът от това растение е отровен. Следователно, ако в къщата има деца, препоръчително е да не я започвате. Препоръчително е да правите всички манипулации с растението с ръкавици. Ако сокът от цветето попадне върху кожата, може да се появи дразнене. Причинява подуване на лигавиците, когато попадне в устната кухина. Човекът не може да говори. Дифенбахия в някои страни използва се като отрова за мишки.

Как цъфти дифенбахията?

Как да се грижим за дифенбахиятаДифенбах цъфти през пролетта (началото на март - края на април). Цветът има кремообразен воал, който излиза от пазвите на листата. Но при домашното отглеждане дифенбахията цъфти много рядко и цъфтежът не трае дълго. След това цветето изсъхва, трябва да се отреже, така че да не взема полезни елементи от растението.

Признаци, свързани с дифенбахия

Според знаците цветето се счита за "мужегон", растението прогонва всички мъже от къщата. Освен това в къщата, където се намира дифенбахията, съпрузите дълго време не могат да имат деца. Защото се смята, че да се направи дифенбахия в къщата - обречете се на самота. Дали е необходимо дифенбахията да се държи у дома, всеки сам определя.

Отглеждането на дифенбахия у дома не е много трудно, както може да изглежда на пръв поглед. Познавайки основните правила, можете да отглеждате вечнозелено растение за цяла година. Но трябва да помните за мерките за безопасност, тъй като цветето е отровно.

Цвете дифенбахия
Дифенбахия забелязаКоренна система на дифенбахияКакви характеристики трябва да имате предвид при отглеждане на растениеПравила за трансплантация на дифенбахияХарактеристики на цветето дифенбахияРазмери на цветя на дифенбахияКак се полива цветето дифенбахияКак да отрежете дифенбахияВисочина на цветя на дифенбахияКак се размножава цветето дифенбахияЦвете дифенбахияКак да отрежете дифенбахия

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.