Калистегия: особености на засаждане и грижи, снимки на растения

Изборът на най-атрактивните растения за даден обект не е толкова лесен. Всички те са поразителни в своята красота и разкош. Има обаче и такива, които със сигурност привличат вниманието. Към такива растения принадлежи Калистегия.

В този материал ще научите тънкостите на засаждането на калистегия и последващи грижи за нея. Ще видите и на снимките проби на някои видове от това растение.


Характеристики на калистеги за кацане мултиплекс

Правила за отглеждане на мултиплекс КалистегиМного градинари предпочитат да отглеждат пухкава калистегия, принадлежаща към сорта мултиплекс. Основните му характеристики са: многогодишно увивно растение; височината може да варира от 3 до 3,5 м; се различава по устойчивост на замръзване.

През есента надземната част на растението отмира, така че по-добре да се реже през есента, оставяйки малък пън. Калистегия се пробужда в средната зона едва в края на май, когато нощните студове най-накрая приключват.

Това е, което спасява цветето от тях. След това, с подходящи грижи, започва бързо развитие, до средата на юни височината на растението може да бъде около 1,5 метра, докато голям брой пъпки растат.

Цъфтежът на калистегия от този тип продължава много дълго - от края на юни до края на септември. На снимката можете да видите как изглежда това цвете по време на цъфтежа. Цветята са много големи (около 9 см в диаметър), двойни, имат ирисцентен розов нюанс и покрийте растението отдолу нагоре. Единственото отрицателно е, че нямат миризма.

Ако говорим за засаждане на калистегия от този тип, тогава тя непретенциозен към почвата... Вкоренява се почти навсякъде - както на слънце, така и в полусянка, не е изложен на негативното въздействие на болести и вредители твърде често. Грижите се състоят в периодично разхлабване и хранене на базата на разтвор на лопен и минерали.

Видове калистеги
Характеристики на мултиплексните калистегиОписание на дахурска калистегия със спуснати листаОписание на външния вид на махрова калистегияХарактеристики на сортовете калистеги флора пленОписание на къдрава калистегия

Калистегия принадлежи към категорията на влечугите. Съществува много видове калистегиякоито могат да растат в умерения пояс. Общо са около 25. Най-често срещаните видове и сортове са следните:

 1. Калистегия мултиплекс.
 2. Розов.
 3. Даурская с пропуснати листа и други.

Името идва от гръцкия език и буквално означава понятия като „чашка "и" корица "... Цветето има големи прицветници, които покриват чашката му. Когато засаждате, трябва да знаете, че Калистегия размножава много просто:

 • образува бели коренища;
 • сегментите се трансплантират през пролетта, когато се появят първите издънки;
 • при това засаждане растенията през първата година израстват до 1,5 метра и цъфтят добре.

Засаждане на розова калистегия

Характеристики на засаждането на розова калистегияРозовата калистегия често се нарича американска. Родината му е Северна Америка, но расте и в дивата природа в Европа и Източна Азия.

При кацане трябва да предоставите подкрепа: засадете растението до къщата или навеса, след това издърпайте въжето, така че да се простира.

Засаждането на растение се извършва по този начин:

 • Вкопаваме пластмасов контейнер без дъно в цветното легло.
 • Изсипете плодородна почва вътре и добавете половин чаша пепел, минерален тор и хумус.
 • Засаждаме калистегия в средата.

През първата година след засаждането растат около три високи стъбла.Те трябва да се увият около тяхната подкрепа, която също трябва да бъде осигурена.

Алтернативно, това може да бъде водопроводна тръба с малък диаметър. След това се появи двойно розови цветя, през втората година ще има повече. Ако времето е предимно влажно и хладно, броят им може да намалее.

Изключително Не се препоръчва засадете калистегия на открито. Корените му се развиват с огромна скорост, следователно, ако този процес не се контролира изкуствено, те биха запълнили цялото пространство и тогава растението стана потенциален агресор на обекта.

Така че няма нужда да пресаждате калистегия след известно време в случай на лош цъфтеж, по-добре е той незабавно да избере контейнер без голямо дъно. Например, стара цев, която не можете да копаете твърде дълбоко.

Трансплантация на растения

Описание на процеса на трансплантация на калистегияАко има проблеми с цъфтежа през втората или третата година след засаждането, тогава можете да трансплантирате калистегията. Това се прави по следния начин: изкопаваме кофа от земята и изтръскваме цялото съдържание от нея.

Състоянието на корените може да бъде в плачевно състояние и да бъде пряк виновник за лош цъфтежI. Така че, корените може да не отидат дълбоко в търсене на храна и е станало твърде претъпкано за тях. Съответно, нямаше достатъчно храна за пълния цъфтеж на растението.

Най-добре е да презасадите и засадите калистегия през пролетта. Още няколко коренища могат да бъдат трансплантирани в същата кофа или цев, и обновете почвата... На ново място и на нова опора, като правило, растението цъфти много по-добре и по-обилно.

За да могат стъблата да се усукват добре поотделно, направете няколко дебели найлонови въжета и ги завържете за метална или дървена опора. И така, всяко стъбло ще има свое въже.

Колкото по-висока е подкрепата, толкова повече растението ще се издигне по-високо, който има тенденция да се издига до 4 метра. Когато цъфти, в аксила на листа има само едно двойно цвете, но те са в аксилата на всеки лист. Всяко цвете цъфти само за няколко дни, това е единственият недостатък на калистегията.

При студено време цъфтежът ще продължи по-дълго, отколкото при топлина. На слънчево място цъфтежът започва в края на юни, а на сянка - месец по-късно. Този период може да продължи до измръзване.

Грижи: хранене и профилактика на заболяванията

Нюансите на правилната грижа за калистегииАмериканската калистегия не се нуждае от много поддръжка. През пролетта, за по-добър растеж, имате нужда от него торете с минерали... Торът от този тип е най-добре да се използва редовно на всеки 10 дни.

Преди периода на цъфтеж е по-добре да се храни растението разтвор за оборски тори след това отново по негово време. Поливането на растението се извършва при необходимост. В ограниченото пространство на кофи и бъчви влагата вече се съхранява за относително дълго време, така че честото поливане също не е необходимо.

Най-опасните вредители за калистегия са охлювите и охлювите, които могат да развалят външния вид на растението. Правят дупки в листата и изяждат пъпките. Ето защо е по-добре да го засадите на слънце. Можете да се отървете от вредители, като напръскате растението с препарати "Commander "и" Confidor».

Що се отнася до болестите, калистегията е обект на гниене и брашнеста мана. Последният често се появява на листата, когато лятото е студено и влажно. За превенция на болести растение лекувани с фунгицид, например "Fitosporin" или се напръсква с разтвор на "Topaz".

Що се отнася до грижите през зимата, растението за възрастни не трябва да бъде специално покрито за зимата. През студения сезон издънките отмират, а в началото на пролетта те израстват отново и започват да се увиват около вертикалните опори.

Калистегия е отлично растение за вертикално озеленяване на обекти като:

 • Пейки.
 • Беседки.
 • Арки.

Добре е, защото за разлика от други увивни растения, той не образува непроходими и гъсти гъсталаци, а просто привлича вниманието.

Ще станат калистегии от различни видове и сортове чудесно допълнение комплекс за цветя и растения в селска градина или градски парк.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.