Кога цъфти растението розмарин и как изглежда?

Ледумът е най-известното растение, популярно със своя изключителен цъфтеж и аромат. От гръцки език „див розмарин“ се превежда като „тамян“, а от староцървянски славянски „див розмарин“ означава „да отрови“. Преводите от двата езика просто говорят за основните характеристики, по които се разпознава дивият розмарин - това е задушаващ аромат и дори леко отравяне, с дълъг престой наблизо.


Как изглежда див розмарин

Ледум принадлежи към семейство Хедър, според местни учени, но чуждестранните учени го приписват на рододендрони. Затова често можем да намерим объркване, например даурският рододендрон се нарича Ledum. Този храст е олиготрофно растение, което означава, че ще расте добре на бедни и кисели почви с лошо осветление.

Ледумът е много отровно растение. Цветовете му са добри медоносни растения, но дори медът от тях ще бъде отровен, без да навреди на тялото, само самите пчели могат да го ядат. Не само цветята са отровни, но и самото растение е напълно.

Цъфти в края на май. Цъфти много красиво с бели или розови цветя. Снимката потвърждава красотата на тези места. Има толкова много цветя, че когато погледнете храста, изглежда, че изобщо няма зелени листа. Заедно с аромата, по време на цъфтежа в атмосферата влизат основни вещества. Концентрацията им във въздуха е много висока и следователно разрушителна както за хората, така и за животните.

Човек, който е прекарал поне няколко минути заобиколен от цъфтящи храсти, започват световъртеж, главоболие, гадене и дори можете да припаднете от вдишани основни вещества. Животните заобикалят мястото на цъфтежа на това растение, но ако са били ударени, тогава, подобно на хората, животните започват да се чувстват зле, губят активност, появява се чувство на изтощение и слабост. Такива случаи са чести при ловните кучета.

Видове Ledum

Разпределете четири основни видове див розмарин:

  1. Ледум и време на цъфтежБолотни (снимка). Това растение е много разпространено както в природата, така и в културата. По друг начин често се нарича багун или горски розмарин. Това е много разклонен и вечнозелен храст. Височината може да бъде от 50 до 120 сантиметра, а диаметърът на храста е около метър. Листата са мазни, тъмни, лъскави със заострен връх. Краищата на листа се извиват силно надолу. Цветовете са бели или светлорозови, събрани в многоцветни чадъри. Миришат остро. Някои използват това растение като декоративно, но не забравяйте, че е отровно и помислете къде да го посадите и каква е пропускливостта на хората на това място;
  2. Пълзящо (снимка). Нарича се така поради размера на 20-30 сантиметра височина. Този вечнозелен храст расте в тундрата, гористите местности, хамуците, пясъчните могили, блатата и кедровите гори. Цъфти от края на май до средата на юни с малки бели цветя от щитовидно съцветие по върховете на летораста. Винаги има малко цветя. Расте много бавно, средно с 1 сантиметър годишно.
  3. Гренландски (снимка). Този вечнозелен храст с размер около един метър расте в торфени блата. Рядко се среща в културата, само в колекционерските ботанически градини. Листата са продълговати, дължината може да бъде до 2,5 сантиметра. Белите цветя се събират в зонтични съцветия.Започва да цъфти в средата на юни и продължава да цъфти до края на юли. Този храст има висока устойчивост на замръзване. Дори някои издънки да замръзнат, това по никакъв начин няма да повлияе на декоративния ефект на растението. Някои форми от този сорт се препоръчват за засаждане в градини с вереск;
  4. Едролистна (снимка). Височината на този вечнозелен храст достига един метър и половина. Расте в сфагнови блата, в подлеса в района на планински иглолистни гори и сред гъсталаци от храсти от вереск. Цъфти от края на май до края на юни. Цъфтежът е много обилен. Устойчивостта на замръзване на растението е много висока.

Използването на див розмарин

Всеки вид цъфтящ див розмарин ще украсява всяка градина поради красотата на цветята.

Пролетен цъфтеж на див розмаринОсновни вещества, които са изолирани от растението, имат антисептично действие, поради което се използват широко в медицината. Първото споменаване на лечебните му свойства може да се намери в историята на 12 век сл. Хр. След това се лекуваха от подагра, артрит, бронхит и други белодробни заболявания. За лечение използвайте отвара или млади издънки. Бульонът има бактерицидни и муколитични или отхрачващи свойства. Отварата понижава и кръвното налягане.Също в историята се споменава лечението с розмарин на бъбреците, сърцето и черния дроб. Бульонът се използва за лечение на глисти.

Мирис от пресни листа отблъсква насекомитекато молци и комари. Затова клоните на див розмарин се поставят там, където вещите от козината се съхраняват и излагат в природата на мястото на спирането.

Растение розмарин
Име на растениетоLedum цъфтиLedum greenlanskyВидове LedumLedum цъфтиКак цъфти див розмаринРастение розмаринКрасиво цъфтящ див розмаринLedum цъфтиКогато розмаринът цъфтиКак цъфти див розмаринМарш ЛедумХарактеристики на растението розмаринБуш от розмаринБотаническо описание на див розмаринРазнообразие от растение розмаринЛедум и неговите видове

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.