Цвете "Булка и младоженец" или Campanula: домашни грижи

Добре познатото цвете "Булката и младоженеца" е много популярно в домашното цветарство. Растението получи такова романтично име поради нежните си цветя, които могат да бъдат бели, сини, люлякови. Второто име на растението е камбала. Прилича много на камбана и е широко разпространена в много части на Южна Европа. Днес голям брой видове са опитомени и се използват широко в домашното цветарство. Има знак, че ако на младоженците се подари камбана с бели и сини цветя за сватба, тогава те винаги ще имат щастие и любов в къщата си.


Цветя "Булка и младоженец": описание, снимка

У дома се отглежда само Campanula, която принадлежи към тревистите растения. Тя отличителни черти са:

 • тънки пълзящи или висящи издънки с дължина 20-25 см;
 • светлозелени кръгло-сърцевидни, редуващи се листа на дълги дръжки с дължина от 3 до 7 см;
 • щитовидни метлички-съцветия, образувани в краищата на леторастите и състоящи се от цветя с диаметър 2-4 см;
 • цветя от бяло, люляково, люляково, синьо или бледо розово.

Най-широко разпространени бяха камбаната "Алба" с бели цветя и растението "Мая", цъфтящо със сини цветя. Те бяха кръстени „Булка и младоженец“.

Кампанула: домашни грижи

Деликатното цвете е доста непретенциозно и не изисква сложни грижи за себе си у дома.

След като цветето се появи в дома ви, трябва да му се дадат няколко дни, за да се адаптира и трансплантира в друга саксия със свежа земна смес. Контейнерът за засаждане на кампанулата трябва да е широк, тъй като корените й растат бързо. За да дишат добре, почвата е рохкава... Най-добре е сместа да се приготви от следните компоненти, които трябва да се вземат в равни пропорции:

 • хумусна земя;
 • торф земя;
 • листна земя;
 • едър пясък.

Не забравяйте да излеете дренажен слой на дъното на саксията.

Осветление и температура на въздуха

Как да засадите цвете на булката и младоженеца"Булка и младоженец" харесва разсеяното осветление, следователно те могат да бъдат поставени от почти всяка страна на апартамента. Въпреки това, на северните прозорци те може да нямат достатъчно светлина и цветните издънки ще се простират, което ще доведе до загуба на декоративност. Кампанулата ще расте и ще цъфти особено добре в окачени саксии близо до западните и източните прозорци. На южните первази на прозорците ще е необходимо да се засенчи от пряка слънчева светлина.

У дома, през лятото, цветята "Булката и младоженеца" се държат при температури в рамките на + 20- + 22C. През зимата те трябва да осигурят по-ниска температура от +12 до + 14C, за да се подготвят за бъдещ цъфтеж. Кампанула не обича топлината, но се отнася много добре към открито. През лятото растението може да бъде изнесено на балкона или в градината, където расте красиво и бързо.

Поливане, подхранване, резитба

Когато се грижите за кампанула у дома, това се изисква редовно, обилно поливане, особено в горещия сезон и когато държите цвете в стаи с включени радиатори. Необходимо е обаче да се гарантира, че водата не застоява.

Преди покой в ​​хладно помещение, поливането постепенно се намалява.През зимните месеци растението се полива много рядко и само за да не изсъхне земната буца.

За да се почувства цветето комфортно, в помещения с не много влажен въздух се препоръчва ежедневно да се пръскат листата му с вода със стайна температура. Пръскането е особено необходимо за растения, разположени близо до включените батерии през зимата.

През периода на активен растеж, на всеки десет дни, кампанулата се подхранва с течни торове. За това можете да използвате разтвор на лекарството "Kemira-lux»Или друг сложен тор за цъфтящи растения.

За да не загуби цветът декоративния си ефект, изсъхналите му цветя и листа редовно се отстраняват, а удължените издънки се отрязват.

Подготовка на кампанела за период на почивка

През есента растежът на стайното цвете "Булката и младоженеца" спира и растението изисква подготовка за състояние на покой. Това изисква:

 1. Отрежете удължените издънки, така че останалите клони да останат 10 см дълги.
 2. Осигурете на растението хладно, но добре осветено място.
 3. Поливайте в прохладно жилище 1-2 пъти месечно.

През пролетта саксията се прехвърля на топло място, изсушените издънки от цветето се отстраняват, и поливането постепенно се увеличава. През този период обраслото растение може да бъде трансплантирано в нова, по-широка саксия.

Кампанула: методи за размножаване

Стайно цвете "Булка и младоженец" се умножава у дома по няколко начина:

 1. Чрез разделяне на храста.
 2. Резници.
 3. Млади издънки.

Размножаване чрез разделяне на храста

Домашно цвете булка и младоженецКогато пресаждате обрасло растение, то може да бъде разделено на няколко отделения. За да направите това, храстът се изважда внимателно от саксията заедно със земна бучка и се разделя на части с нож. Изсечените места се обработват с натрошен въглен и резниците се засаждат нови резервоари за засаждане... Не се препоръчва дълбокото им погребване в глинената смес. Засадените нови храсти се поливат с вода при стайна температура и за първи път се поставят на сенчесто място.

Резници

Изрезки могат да се получат след резитба. За вкореняване се използват само сегменти от дъното на леторастите. Вкореняването става в контейнери, пълни с торфено-пясъчна смес.

Грижата за резниците се състои в пръскане на земна почва около тях и поддържане на температурата в помещението в рамките на + 20- + 25C. Когато сегментите се вкоренят и пораснат до 10 см височина, е необходимо прищипване. Това ще провокира растежа на страничните издънки.

Ако резниците са били засадени през пролетта или лятото, тогава до есента те ще пораснат малко, а през есента и зимата ще си починат. Кампанулата, размножена от резници през пролетта, може да цъфти с подходящи грижи.

Размножаване с млади издънки

През пролетта на растението се появяват млади издънки, които могат да бъдат отделени, вкоренени и растение като отделен храст камбала. Това изисква:

 1. Грижа за цветя у домаОтделете млада издънка с дължина 10-20 см заедно с "петата".
 2. Засадете в глинена смес, поръсете с "Fitosporin" и покрийте с целофан или прозрачен съд.
 3. Поставете контейнера с издънки на хладно място с температура на въздуха + 12C.
 4. Мини оранжерията трябва да се проветрява ежедневно и да се проверява влажността на почвата.
 5. Издънките трябва да се вкореняват след три до четири седмици. Веднага щом пораснат, те веднага се излагат на добре осветено, топло място.
 6. Младите камбанови храсти, пораснали до 10-12 см, се прищипват.

Кампанула болести и вредители

У дома "Булката и младоженеца" цъфти най-често засегнати от вредители или болести поради неправилна грижа.

Прекомерното навлажняване на кампанулата може да доведе до увреждане на храста със сиво гниене. В този случай цветето става летаргично, коренът и стъблото започват да гният, а влажната почва има неприятна миризма през цялото време. Ако процесът на гниене не е отишъл твърде далеч, тогава цветето може да бъде спасено. Всички изгнили части се отстраняват от растението, старата почва се изхвърля и цветето се засажда в нова почва. Поливането се намалява.

При отглеждане на кампанула в прекалено сухо помещение и неспазване на режима на поливане, върху растението могат да се появят листни въшки, паякови акари или мащабни насекоми. Ако листата на кампанулата започнат да пожълтяват и падат, тогава те трябва да бъдат внимателно изследвани. Когато се открият вредители, растението третирани с инсектицидни средства.

Деликатната растителна кампанула, с подходяща домашна грижа, ще украси стаята с красивите си цветя, превръщайки я в градина. С помощта на сини и бели цветя "Булката и младоженеца", можете да украсите балкони и цветни лехи във вашата лятна вила за лятото.

Цветна булка и младоженец
Отглеждане на цветя булка и младоженецОписание на цветя булка и младоженецСтайни цветя булкаПериод на цъфтеж булка и младоженецЦветни вредителиБолести на цветната булка и младоженецБулка и младоженец, образуващи цветеКак да се грижим за булката и младоженеца у домаГрижа за цветя булка и младоженецБулчинско градинско цветеСтайни цветя булкаГрадинско цветеЗначението на цветя булка и младоженецЦъфтящи цветя булка и младоженецКак да се грижим за булката и младоженеца у домаСтайни цветя булка

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.