Звънец на фацелия в Калифорния: грижи и отглеждане от семена

Phaselya е името за род, който съчетава едногодишни и многогодишни растения, както и двугодишна форма. В момента са известни до осемдесет вида от тази билка от семейството на водоносни хоризонти (Hydrophyllacea). Латинското му име идва от гръцкото φάκελος, което означава „сноп“. Площта на растението е и на двата американски континента.


На територията на Русия един от видовете се отглежда като медоносно зелено торене, а друг се отглежда като декоративно едногодишно цвете.

Описание на растението

Описание на фацелия калифорнийска камбанаФацелия камбанална, по-често наричана фацелия калифорнийска камбана (P. campanularia), е нискорастящо едногодишно растение с изправено стъбло.

Издънките на цветето, при подходящи грижи, са сочни и доста крехки. Самите синкаво-зелени листа имат някакъв декоративен ефект: назъбени, дълги, слабо лопасти, редуващи се на дръжки.

Камбановидните цветя са по-често изразени тъмни нюанси на синьото с тъмни петна в основата на чашката, бяло дъно и жълти прашници, достигат три сантиметра в диаметър и са групирани под формата на едностранни гроздовидни съцветия.

Тичинките на декоративните сортове обикновено са дълги, изпъкнали далеч отвъд ръба на чашката и леко навити. Ароматът на цъфтящо растение е приятен за човешкото обоняние и привлича медени насекоми.

Този сорт обаче не се различава по специални медоносни свойства и се отглежда изключително за декоративни цели... Цъфти почти през цялото лято, започвайки около средата на юни.

Плодът на калифорнийската фацелия на звънче е капсула с малки семена, която произвежда много кафяви семена, които са подходящи за отглеждане на цветя в продължение на четири години. Размножаването се извършва чрез семена директно в почвата, тъй като калифорнийската фацелия не понася трансплантации.

Височината на растението е около 20-25 сантиметра. Цветето се използва в следните състави:

  • бордюр;
  • скалисти хълмове;
  • висящи саксии и полувази;
  • групи контейнери.

Phacelia bellate изглежда добре сам и на групи. След поникването на семената на фацелията, калифорнийският звънец прераства в буен храст, покриващ почвата.

Характеристики на грижите

Съвети от опитни цветари за това как да се грижите за фацелияКалифорнийската камбана не е от най-причудливите растения. Достатъчно тихо разредете прекалено плътните разсад на разстояние от 5 до 8 см. Малък храст цъфти бързо, рано, неравномерно.

Това прави възможно удължаването на цъфтежа за цялото лято. Интензивното разклоняване на храстите ще попречи на растежа на плевелите. При сухо време е необходимо вода обилнотъй като корените са малки, плитки.

В допълнение към редовното обилно поливане, за особено силен цъфтеж, калифорнийската камбана два пъти на сезон трябва да се подхранва със сложен минерален тор.

Условия за отглеждане и отглеждане

Нюансите на отглеждане на фацелия калифорнийска камбана от семенаОтглеждането на калифорнийска камбана от семена от фацелия няма да бъде трудно дори за начинаещи градинари. Въпреки факта, че камбановидната фацелия предпочита райони с добро осветление и равномерно слънчево отопление, цветето е доста успешно култивирано на почва с висока влажност.

Като цяло растението се характеризира като:

  1. Устойчив на суша.
  2. Сянка толерантна.
  3. Устойчив на замръзване.

Тази комбинация от качества е изключително ценна за декоративно тревисто растение. Най-хубавото от всичко е, че се развива калифорнийската камбана върху леки плодородни почви... При засаждане остават 15 см между растенията и ако се окаже по-близо, можете да разреждате в бъдеще.

Трябва да се засява семенен материал от звънец на фацелия калифорния само във влажна земя... Сухата почва с дълъг сух период може да съсипе разсад, който се е излюпил в неподходящо време.

Няма строго определени срокове за засяване, тъй като това зависи от характеристиките на района на отглеждане: сезонът продължава от ранна пролет до есен, най-доброто време от май до юли.

Семената на фацелия са добри за отглеждане, тъй като цветето не се страхува от късни пролетни студове, ако отрицателната температура на въздуха не надвишава пет градуса.

Когато се отглеждат самостоятелно, семената на калифорнийския звънец покълват в интервала от десет до четиринадесет дни. Трябва да се има предвид, че семената на камбановидната фацелия не узряват едновременно, лесно падат от кутиите, поради което се събират многократно.

В допълнение, калифорнийската фацелия на звънец произвежда самосеене, което може да се използва и при отглеждане от семена.

Звънец на фацелия в Калифорния силно устойчиви за практически всички болести и вредители, засягащи декоративни градински култури.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.