Описание на campanula portenschlagiana

Сред повече от триста разновидности на камбани, разпространени по целия свят, има и такива като campanula portenshlagia, известна още като „камбаната на portenshlag“. Това е многогодишно декоративно растение и ще бъде темата на тази статия.


Запознаване с цветето

За любителите на строга класификация на растенията, информация за местоположението на камбаната, кръстена на ботаника Portenchlag, в общата йерархия на цветята ще бъде интересна. Така: Домейн - еукариоти, царство - растения... Принадлежайки към цъфтящия отдел, тази камбана попадна в класа на двусемеделните, но условно. По-нататък: редът е астроцветен, родът е камбаната на семейството камбанки. И накрая, гледката.

Има няколко известни имена за този вид:

  • камбана на ръка;
  • campanula portenshlagia (научно наименование);
  • Далматинска камбана;
  • campanula muralis;
  • камфанула афини;
  • campanula portenschlaqiana grandiflora.

Има и други синоними, но те практически не се използват.

Камбаната в цветното легло изглежда много красива.Всъщност едно от имената на това растение, далматинската камбана, просто показва естествената зона на разпространение на този вид, т.е. северните Балкани, в по-голямата си част, територията на съвременна Хърватия... Там расте по скалисти площи и дори по скали. Натурализиран в Европа (Великобритания и Франция), Нова Зеландия.

В хербария на известния австрийски ботаник Portenschlag, представител на това вид камбани, който получи името на колекционера. Но самият вид е описан за първи път от друг австрийски ботаник Шулц през декември 1819г.

Тези трайни насаждения представляват храсти с височина до 15–20 cm, с фуниевидни цветя... Именно формата на тези цветя даде името на цялото семейство камбани.

Цветята на камбаната могат да бъдат от различни нюанси, от бяла до лилава и дори двуцветна лавандула. Въпреки че, разбира се, многото тонове на синьото са класика на жанра. Далматинската камбана се отличава със своите красиви лилави цветя, които съчетават добре яркостта на цвета с нежността на сянката. За което са оценени от производителите на цветя.

Камбани в градината като част от ландшафтния дизайнТази непретенциозна, но очарователна красота цъфти през юни, диаметърът на цветята може да достигне размер от 2,5 см. Броят на цветята в съцветието, разположени в края на издънката 3-5 бр.... Цъфтежът може да продължи до септември. Освен това цветята не цъфтят наведнъж, а цъфтят едно по едно, докато на растението се оформи вид флорална екипировка.

Растението е практически вечнозелено, дори при слана не губи дрехите си. Едва с настъпването на пролетта старите листа отстъпват място на младите зелени издънки. Листата са назъбени, сърцевидни или заоблени. Отдолу листата са бледи... Растението се цени като декоративно растение за своите цветя. В сенчестите зони растат екземпляри с по-наситен цвят.

Отглеждане на цветя

Камбаната, носеща името Portenschlag, лесно се адаптира към различни условия, непретенциозна е и расте дори в тесни затворени пространства. Той е непретенциозен в грижите.

Изисквания към почвата

Почвата за засаждане трябва да е лека. Може да бъде под формата на глинеста почва. Характеристиката на почвата е слабо кисела или неутрална. Сортът е зимоустойчив.

Размножаване, засаждане

Методи за разплод:

  • семена;
  • вегетативно (чрез разделяне на храста).

Ако са необходими разсад, тогава семената се засаждат в средата до края на март, семената се засаждат в земята по безсемен метод преди зимата.

Грижа

Камбанки в саксия - домашни цветяДалматинските камбани, както и другите представители на това семейство, са непретенциозни в грижите. Те обичат разсеяна, но ярка светлина, обилно лятно поливане. През зимата поливането трябва да е умерено.

Пространството между растенията трябва да бъде 10 cm... Необходимо е постоянно да се наблюдава този параметър, тъй като камбаните имат способността да изобилно сеят. Други сортове могат да се разпространяват като плевели.

За да се поддържа необходимата влажност, се препоръчва да се покрият засадените цветя с филм. И тук, през зимата тези растения не се нуждаят от подслонзащото имат добра устойчивост на ниски температури. При отглеждането на това цвете се препоръчва варуване и се създава ефективна дренажна система.

След цъфтежа остатъците от съцветието трябва да бъдат отрязани, това ще подобри външния вид на цветята и ще удължи периода на следващия цъфтеж. Ако това не се направи, тогава в резултат на образуването на семена, декоративният вид на растението може да се влоши.

Заключение

Има цветя, които са икони от тържествен или висок стил. Други цветя са витрина на богатство и благополучие. Има цветя, които символизират чистотата и чистотата. Камбаните несъмнено са спътници на нежност и романтика.... Тези сини цветя се срещат не само в полетата, но и сред каменните росписи на сурови планински пейзажи, привличайки вниманието на туристи, ценители на красотата, ландшафтни дизайнери и градинари. Както аматьори, така и професионалисти.

Цветето, може би, отстъпва по декоративност на розите и орхидеите, но намери много почитатели, заемайки здраво своята ниша в градини, закрити саксии и вази.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.