Platycodon: сортове и особености на отглеждане от семена, засаждане и грижи

В цветните лехи и цветните лехи на много градински парцели можете да видите нежни камбани. Това звездовидно растение се нарича платикодон и е познато на много градинари. Външно напомнящи на малки фенери, цветята стават обект на внимание не само в градината, но и на перваза на прозореца. Те не оставят никого безразличен, затова са много популярни. Растението, отглеждано от семена, е доста непретенциозно, но когато се грижите за него, трябва да спазвате някои правила.


Описание на цветето, популярни сортове

Platycodon принадлежи към многогодишни тревисти растения. Всяко от многото му стъбла във височина може да достигне от 15 до 80 см... По стеблото растат яркозелени тесни листа, продълговати или яйцевидни. Те имат синкав оттенък и фино назъбени ръбове.

Единични или събрани на 3-5 парчета на метли, големите цветя от платикодон достигат диаметър 8 см. Те могат да бъдат сини, розови, бели или тъмно лилави. Сините листенца имат подчертана мрежа от тънки жилки. Растението цъфти от средата на юли в продължение на два месеца. Пъпките му наподобяват фенери. Плоските лъскави семена се образуват в яйцевидни капсули.

Популярни сортове и техните снимки

За да украсите цветна леха, можете да изберете един сорт растения или да направите пейзажна композиция от няколко вида, включително Най-известният:

 1. Сорт PlatycodonСортът "Снежинки" е растение с височина до 50 см. Той се отличава с полу-двойни бели цветя, които изглеждат страхотно на тревата сред тревата или в комбинация с ярко цъфтящи растения.
 2. Апояма прилича на полеви звънец. Ще порасне само до 20 см и има големи листа. Широко отворените му пурпурно-сини цветя изглеждат в различни посоки. Подходящ за отглеждане в алпинеуми и алпинеуми.
 3. Сортът "Fairy Snow" се отличава с много нежни цветя с бял или леко люляков оттенък. Всяко венчелистче има сини ивици. Бушът расте до 80 см и цъфти от юни до август.
 4. Mariesii blue е много популярен сорт. Ефектното растение се откроява с големи сини цветя. С негова помощ можете да направите най-оригиналните пейзажни композиции.
 5. Сортът "Shell Pink" е храст с височина до 80 см, върху издънките на които цъфтят големи розови цветя с диаметър 8 см. Пътеките, по които расте Платикодон с розови цветя, изглеждат много оригинални.
 6. Сорт "Албум" се отличава с изправени стъбла, нарастващи до 60-80 см. Големите му бели цветя достигат диаметър 8 см. На венчелистчетата на някои от тях можете да видите сини жилки. Растението цъфти от юни до август и се използва широко за украса на различни цветни лехи, добавяйки им нотка свежест.

Отглеждане от семена

Най-често растението се размножава със семена, които могат да бъдат незабавно сеят на открито преди зимата или пролетта. Опитните цветари обаче препоръчват отглеждането на Platicodon от семена с помощта на разсад. Сеитбата на Platicodon се извършва в края на февруари или началото на март.

Семената изискват предварителна обработка. За целта те се поставят в марля и се накисват за два дни в малък съд с вода. През това време семената трябва да набъбнат.

Кутии за разсад или други контейнери пълни със земна смес... Те се приготвят от равни части:

 • хумус;
 • торф земя;
 • пясък.

Семената се засяват в внимателно разхлабена почва. Те могат да бъдат вградени на малка дълбочина от само 3-5 мм или да бъдат оставени практически на повърхността. Почвата се навлажнява с пулверизатор с вода със стайна температура. Контейнерите се покриват с фолио и се поставят на топло място с температура на въздуха в рамките на 20-22 градуса... Почвата се проветрява всеки ден и се проверява за влага.

Разсадът се появява след една до две седмици. Тавите за разсад веднага се поставят в добре осветено място и фолиото се отстранява. Грижите за разсада се състоят в поливане при необходимост, след което почвата трябва да се разхлаби. Когато се появят три или четири листа, разсадът се гмурка в саксии с диаметър 10 см. Те ще бъдат готови за засаждане на открито през юни.

Кацане на открит терен

Второто име на камбаниЦветето принадлежи към светлолюбиви растения, поради което за него се избират добре осветени или полусенчести места. Това отчита факта, че кореновата система на Platicodon е много деликатна и крехка и не понася трансплантации. Ето защо за него веднага се избира постоянно място, на което растението ще расте в рамките на 7-10 години.

Почвата трябва да бъде добре дренирана, плодородна и рохкава. Платикодоните не обичат натрупването на влага в почвата. Храстите ще растат и ще цъфтят добре на глинести с неутрална реакция. При копаене се добавя допълнителен пясък, а при засаждане на половин чаша дървесна пепел и супена лъжица сложни торове.

За да не се повредят корените, трансплантацията се извършва много внимателно. От саксията на земята, растението, заедно с буца пръст, се прехвърля с помощта на градинска мистрия. Дупките трябва да са на разстояние 25-30 см. Обемът им трябва да е малко по-голям от обема на саксията, в която са отглеждани разсад.

Преди засаждането младите растения се поливат и едва след това се изваждат от саксията. В противен случай суха земна топка в ръцете ви може да се рони и да уврежда корените... Някои градинари, за да смекчат стреса от трансплантацията, потапят разсада изцяло във водата и едва след това го изваждат, заедно със земната буца, от саксията. Засаденият храст се полива и почвата около него се мулчира. В този случай почвата няма да изсъхне и да се напука в горещо време и най-важното е, че почти няма да има плевели.

Характеристики на грижите

В първите дни на седмицата след засаждането, Platicodone изисква специални грижи. По това време растенията се поливат всеки ден. Впоследствие поливането се извършва веднъж на всеки два дни. След всяко овлажняване почвата трябва да се разрохка и ако площта не е покрита с мулч, плевелите трябва да се отстранят. При поливане е необходимо да се гарантира, че около храстите няма застояла вода, в противен случай корените на растението могат да започнат да гният. Въпреки това, Platicodone не понася пресушаване.

Когато се грижите за Platicodon, храненето на растенията се изисква веднъж месечно сложни торове за цъфтящи растения... През третата година на растеж, а понякога дори и по-рано, храстите започват да се простират. За да станат отново компактни и красиви, те могат да се напръскват със специални средства за забавяне на растежа от спрей бутилка или да се прищипват от време на време. Удължените платикодони са завързани за опора или един за друг, така че цветната градина да не загуби декоративния си ефект.

За да се увеличи продължителността на цъфтежа на Platycodon, изсъхналите и избледнели цветя трябва редовно да се отрязват.

Вредители и болести на Platicodon

Какви насекоми могат да навредят на цветеРастението се отличава с факта, че на практика не е податливо на болести. И без това крехката коренова система на Platycodon може да бъде повредена само от бенки или мишки. Можете да се отървете от тях по няколко начина:

 1. Разстелете стръвта с отровената крупа върху района. Този метод обаче е добър само за премахване на мишки.
 2. За да изгоните гризачите от дупката, можете да издухате дим в нея.За да направите това, единият край на гумения маркуч е свързан към изпускателната тръба на верижния трион, а другият е спуснат в подземния проход. Работещ моторен трион ще започне да хвърля дим в дупката и да изпуши обитателите му.

Рядко платикодони са засегнати от сива плесен... Болестта възниква в резултат на преовлажняване на почвата. От него страдат и растения, засадени на слабо дренирана почва. За борба със сивата плесен често е достатъчно да започнете редовно да разрохквате почвата около храста. Ако този метод не помогне, силно засегнатите храсти се третират с 1% разтвор на Topsin-M или 2% разтвор на Fundazole. След десет дни лечението ще трябва да се повтори.

Ако вземете предвид всички характеристики на грижата за Platicodon, отглеждането му в градина ще изглежда просто. Цвете, което не изисква трансплантации, ще расте, цъфти и няма да загуби декоративния си ефект в една област в продължение на няколко години.

Платикодон цвете
Платикодон, или широко звънец с големи цветяПлатикодонова болестВъншен вид на PlatycodonЦъфтящи платикодониBell PlaticodonГрадинско цвете PlatycodonПоливане на цвете платикодонКак правилно да засаждате PlaticodonВъншен вид на PlatycodonПлатикодон, или широко звънец с големи цветяКак правилно да засаждате PlaticodonСортове и видове платикодонЦъфтящ платикодонКакво е името на цвететоОтглеждане на платикодонГрадинско деликатно цвете Платикодон

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.