Как да отглеждаме лавандула от семена у дома и грижи

Лавандулата е красиво декоративно растение, което е известно от древни времена. Родината му е средиземноморското крайбрежие. Именно там можете да видите безумно красиви люляково-люлякови полета, засадени със сферични храсти от лавандула.

Цветята, ухаещи на свежест, са толкова красиви, че когато ги видите веднъж, веднага ще се влюбите в това растение. Не е нужно да ходите в южните страни, за да се любувате на лавандулата. Можете да направите малка цветна градина на прозореца си и да се насладите на цъфтежа на изящно растение, отгледано от семена.


Лавандула - описание и видове

Списък и описание на сортовете лавандулаВечнозелен храст с височина до 50-60 см, той има прави стъбла с филцово покритие. В горната част на всяко стъбло има дръжка, подобна на шип, състояща се от тесни цветя.

Палитрата от нюанси на лавандуловите цветя може да варира от бледосиньо до наситено лилаво. В природата има около 30 растителни вида, но само няколко от тях са най-популярни.

Мидирана лавандула Представлява малък храст, покрит с много ароматни, големи цветя, които цъфтят в средата на лятото. Красивите му назъбени листа са сребристи. Този вид растение обича топлината, така че може да се отглежда само у дома.

Сорт Лавандин на височина достига два метра. Различава се с тесни и дълги листа и големи или малки лилави, виолетови или сини цветя. Този хибриден сорт цъфти малко по-късно от всички други теснолистни видове лавандула.

Цветовете му започват да цъфтят едва в средата на юли. Растението е с голяма лечебна стойност. От него се получава висококачествено етерично масло.

Широколистна лавандула или колосът е растение с много ароматни цветя. На всяко от стъблата му има три съцветия наведнъж.

Теснолист лавандула или английски най-обичан от производителите на цветя. Тя не се страхува от замръзване и е лесна за почистване. Лавандулата расте до един метър и се отличава с тесни листа и цветя. Периодът на цъфтеж е през юли.

През този месец цъфтят сините, бели, лилави, розови или лилави цветя на английската лавандула. Те имат уникален свеж, деликатен аромат.

Френска лавандула е декоративен сорт, който може да се отглежда в градините на централна Русия. Храст с дълго стъбло и прицветници, обсипани с цветя от различни нюанси.

Сортовете на този растителен вид, отглеждани от животновъди, могат да цъфтят с лилави, люлякови, винени, бели или зелени цветя с много силен, но приятен аромат.

Особеността на френската лавандула е, че има ранен период на цъфтеж. Понякога може да цъфти втори път за сезон. Животновъдите препоръчват да отглеждате този вид растения у дома.

Лечебни сортове растения

Типът лечебна лавандула включва различни сортове, сред които има джуджета (например Little Lottie и Nana Alba), както и растения с различни нюанси на съцветия:

 • Видове лечебна лавандулаБяло - Алба.
 • Синьо - Буково дърво Синьо.
 • Розово - Роза.
 • Лилаво - Скъпоценен камък и Hidcote.
 • Розов парфюм - висок 45-60 см, розови цветя.

Метод за отглеждане на лавандула от семена

Описание на процеса на отглеждане на лавандулови цветя от семена у домаМожете да заселите красиви и ароматни храсти във вашата цветна градина, като ги отглеждате сами от семена.

По-добре е да купувате семена в специализиран магазин. Препоръчително е да изберете теснолистни сортове лавандула, които са най-подходящи за отглеждане в домашни условия.

Необходимо е да започнете да се занимавате със семена през зимата или дори през есента. Тъй като те трябва да преминат през дълъг процедура на стратификация... Това ще втвърди семената и ще увеличи кълняемостта им. За целта те трябва да се смесят с мокър пясък и да се държат в зеленчуковата част на хладилника два месеца.

Около февруари или март семената се засяват в контейнери за разсад, пълни със земна смес. Можете сами да подготвите почвата за сеитба, като вземете за това:

 • градинска земя - 3 части;
 • хумус - 2 части
 • речен пясък - 1 част.

Сместа трябва да се изследва и пресява, тъй като не трябва да има големи бучки. В противен случай малките лавандулови семена може просто да не поникнат.

Преди засаждане на семена се препоръчва да се запари почвата, да се разлее розов разтвор на калиев перманганат или се запалват при температура 110-130 градуса.

Семената се засяват в контейнери, пълни с пръст и дренаж и се поръсват с пясък отгоре, който след това се напръсква с топла вода. Така че семената се излюпват, разсад кутиите са покрити със стъкло или полиетилен.

Резултатът ще бъде един вид оранжерия с оптимална влага и температура за покълване. Разсадът пониква при температура на въздуха от +18 до +22 градуса.

Първите издънки трябва да се появят след 20-30 дни. Ако това не се случи, тогава контейнерите за разсад трябва да се охладят в продължение на три седмици. След появата на разсад, кутиите пренаредени в топла стая.

Веднага щом се появят първите издънки, разсадът се излага на добре осветено място. За да се предотврати разтягането на разсад, се препоръчва да се инсталира допълнително осветление.

Младите растения трябва да се приучават постепенно към въздуха в помещенията. За да направите това, филмът или стъклото се отстраняват първо за един час на ден, след това за два часа и след няколко дни се отстраняват напълно.

Веднага след като разсадът стане по-силен, можете да се справите с него засаждане в отделни саксии или големи широки чекмеджета. Засаждането трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят корените. Следователно растенията се изкопават с голям бук пръст.

Отглеждане на лавандулови резници

Характеристики на отглеждане на лавандула у дома от резнициАко вашите приятели имат храсти от лавандула в градината или у дома, можете да ги помолите да споделят с вас. Освен това растението няма да бъде сериозно повредено от резници. По-добре е да направите тази процедура с теснолистна лавандула през пролетта или лятото и широколистна резници в началото на есента.

Изрезките, отрязани от горната или средната част на издънката, трябва да са дълги най-малко 7-10 см. Ако вземете долната част на издънката за размножаване, изрезките може да не пуснат корени. Разрезът се прави по-близо до бъбрека. Цветята и листата се отстраняват от дъното.

Преди засаждане на резника потопени в специален прахкоето стимулира вкореняването. Необходимо е храстите да се вкореняват и отглеждат в смес от торф и пясък (1: 1). Всяко стъбло се покрива с фолио и се излъчва ежедневно.

Грижата за разсад е при редовно пръскане и поддържане на почвата влажна. Също така се препоръчва да се създадат такива условия за отглеждане, при които температурата на пясъка ще бъде по-висока от температурата на въздуха. В този случай резниците ще се вкоренят за 5-6 седмици и могат да бъдат засадени на постоянно място.

Правила за грижа за лавандулата у дома

Правила за грижа за лавандулата у домаОтглеждането на лавандула у дома значително се различава от отглеждането й на открито. Лавандулата в саксия е най-взискателната по отношение на поддръжката и грижите.

Избор на място. Растение обича добро осветлениезатова се препоръчва да се отглежда на източни и западни первази.

През деня храстите на лавандулата трябва да се осветяват за 8-10 часа. Ето защо, през зимния сезон препоръчително е да се подчертае растението с помощта на флуоресцентна лампа.

Стаята трябва да се проветрява ежедневно. Нивото на влага за цвете всъщност няма значение. Въпреки това, през зимата, ако растението е близо до батерията, то се нуждае пръскайте редовно.

През лятото саксиите с храсти могат да се отглеждат на лоджия или балкон. Те трябва да бъдат приучавани към новата среда постепенно. В първите дни растенията се изнасят на чист въздух за час-два.

Поливане и подхранване

Почвата в саксията с лавандула трябва да се поддържа постоянно влажна. Растението се полива с утаена вода при стайна температура веднъж на ден. Но ако стаята е хладна, честотата на поливане се намалява, тъй като преливането е разрушително за растението.

Младите растения се хранят в продължение на десет седмици специални комплексни торове на всеки седем дни. Зрелите растения се нуждаят от хранене само по време на цъфтежа.

През този период лавандулата обича азотни торове. В този случай, веднага щом растението избледнее, тяхното използване трябва да бъде изоставено.

Подготовка на лавандула за зимата

Домашно отгледаната лавандула е вечнозелено декоративно растение, което почива през зимата. За да направите това, цветето трябва да създаде определени условия и да го подготви за зимуване:

 1. След цъфтежа храстите трябва да бъдат отрязани на няколко възли над началото на растежа на цветето.
 2. Сухите стъбла се отстраняват.
 3. Саксия с лавандула се поставя в хладно помещение.
 4. Поливането се намалява до веднъж седмично.

Когато отглеждате лавандула през зимата, трябва да се уверите, че растението има достатъчно светлина. В противен случай листата ще започнат да падат и изсъхват.

Нанасяне на лавандула

Лавандула в козметологията, медицината и кулинариятаОсвен като красиво растение, лавандуловите цветя и листа могат да се използват като подправка или да се направят от лавандулово масло.

Етеричните масла от лавандула са широко използвани в парфюмерията и медицината за лечебни бани. Накъсани и изсушени листа на растението се използват при готвене.

Те имат тръпчив вкус и доста силна миризма. С тяхна помощ месните и рибните ястия получават специален вкус. Използват се сушени билки за приготвяне на сосове.

Отглеждането на лавандула у дома не е толкова трудна задача. С добро осветление и правилна грижа, растението ще отвърне и ще зарадва с красиви ароматни цветя.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.