Лавандула - отглеждане на цветя в градината

Лавандулата е цвете, при споменаването на което пред очите ви се появяват безкрайни лилави полета във френски Прованс. Но сега в Русия много професионални цветари и декоратори, както и любители градинари, се занимават с отглеждане на лавандула. Използва се за украса на алпийска пързалка, създаване на бордюр с храсти или просто за украса на цветно легло.


В природата лавандулата расте красиво по склоновете на планините, държана от корени с дължина три метра. Той представлява многогодишен вечнозелен храст джуджечиито листа са сребристи, а цветята варират от традиционния люляк до невъобразимото бяло.

Видово разнообразие

Днес известни са повече от 45 сорта лавандула, но най-често при декорирането на градина се използват следните сортове:

 • Теснолистната лавандула е най-често срещаният вид. Отличава се със своята относителна устойчивост на замръзване и непретенциозни грижи. Нарича се още английски или истински. С подходящи грижи това растение достига метър както във височина, така и в диаметър. Има и подвидове джуджета, които не растат над 30 см. Листата са тесни и малки, сиво-зелен цвят. Времето на цъфтеж е от юни до юли. Английската лавандула се предлага в най-непредсказуемите цветове:
  • Как се отглежда лавандулабял,
  • люляково синьо
  • розово,
  • тъмно лилаво,
  • бяло джудже,
  • бледорозово джудже.
 • Широколистни или френски лавандула - именно с този вид започва историята на всички следващи декоративни храстови сортове. Цветовете му се характеризират с дълги прицветници с три съцветия и разнообразни нюанси. Времето на цъфтеж на широколистната лавандула е от май. Някои градинари смятат силния и много неприятен аромат за недостатък.
 • Холандска лавандула или хибрид - Обикновено се използва за индустриално отглеждане. Храстите му достигат дължина около 2 м, имат големи съцветия с дълги стъбла. Този вид цъфти от юли и се счита за най-малко издръжлив от всички, поради което е по-популярен в градините на Южна и Централна Европа.
 • Зъбната лавандула е термофилен сорт, в нашите географски ширини може да се отглежда само като стайно растение. Листата са меки сребристи, цветята са достатъчно големи сини.
 • Stratus лавандула е декоративен вид със силен аромат и необичайни ярко лилави цветя. Храстът расте главно в Испания, Португалия, Турция и Мароко, като не достига повече от 50 см височина. За Русия отглеждането на този сорт е възможно само в саксии с прехвърляне на топлина, когато настъпи студено време.
 • Лавандулата Stekhad се влюби в производителите на цветя заради способността да цъфти два пъти през топлия сезон - първият път храстът цъфти от март до юни, а вторият - в края на август.

Отглеждане на лавандула във вашата собствена градина

Грижа за лавандулаЗа успешното отглеждане на лавандула в градината, предпоставка е правилният избор на местоположение... Това трябва да е доста слънчев район. Частичната сянка също е подходяща за засаждане, но при такива условия не трябва да се очаква дълъг и обилен цъфтеж.

Цветето е достатъчно чувствително към нивото на влажност, не подхожда на блатиста почва или място, където подпочвените води текат твърде високо. Засаждането в най-сухата почва се счита за за предпочитане.Ако няма избор, тогава експертите препоръчват устройството на изкуствени дренажни слоеве.

Също така трябва да се обърне внимание ниво на киселинност в почвата... Само алкална или неутрална почва е добра за всякакъв вид лавандула. За да намалите киселинността, можете да добавите малко количество вар или пепел към почвата преди засаждането. Освен това редовното компостиране ще бъде от полза за увеличаване на съдържанието на хранителни вещества в почвата и подобряване на нейните дренажни качества. Но въвеждането на азот или оборски тор може да навреди на цъфтежа.

Градинарските експерти често съветват да поставите лавандула във вашата градина до зеленчукови култури - остър и силен аромат, произлизащи от цветя, е в състояние да отблъсне насекомите вредители.

Когато засаждате растение в земята, трябва да се има предвид, че разстоянието между отделните храсти не може да бъде по-голямо от максималната им височина. В случай на декоративен жив плет това разстояние се намалява наполовина.

Отглеждане на лавандула от семена

Експертите смятат, че най-трудният начин за отглеждане на лавандула е отглеждането на храст от семена.

Преди да засадите семена в почвата, те трябва да бъдат закалени. В топлите европейски страни, където няма силни студове, стратификацията протича естествено. За това избраните семена се засаждат директно в почвата в края на есента. В нашата климатична зона е по-приемливо изкуствена стратификация... Лавандуловите семена трябва да се смесват с пясък, да се изсипват в малък съд, да се увиват в найлоново фолио и да се съхраняват в хладилника за около месец и половина.

Приготвените лавандулови семена се засаждат към края на пролетта в оранжерии заедно с пясък под не твърде дебел слой почва. И когато се появят първите издънки, те могат безопасно да бъдат трансплантирани на предварително подготвени места.

Един от недостатъците на този метод на отглеждане е дългата подготовка на самото растение за цъфтеж: през първата година или две храстът ще расте кореновата система, цветята ще се появят много по-късно.

Отглеждане на лавандула от резници

Това е доста прост метод и се използва много често на практика. Първо трябва да подготвите резници от дървесни издънки на възраст една или две години, които след това се отрязват с дължина не повече от 10 см. засадени в рохкава почва с 2-3 см, покрийте с фолио и поливайте редовно Корените на резниците покълват много бързо, след което могат да бъдат прехвърлени на открито.

Отглеждане на лавандула по метода на наслояване на стъблото

Засаждане и грижи за лавандулаТози метод за размножаване на лавандула се счита за най-лесният. Всичко, което се изисква от производителя, е да постави един клон на храста, който харесвате, хоризонтално, да го покрие напълно със земя и да постави някакъв товар отгоре. След около няколко месеца фрезата има собствена коренова система, тя вече може да бъде отрязана от родителския храст и засадена сама. Необходимо е място за рязане поръсете с натрошени въглищаза да се избегне разлагането на основния храст.

Отглеждане на лавандула от издънки

Друг метод за развъждане, който може лесно да се използва на практика. През есента избраният храст се отрязва с 10 см и се поръсва с пръст, след което с настъпването на пролетта трябва да го отрежете отново. Следващата есен ще има достатъчно издънки, които да разделят храста на няколко нови.

Грижа за растенията

Какви свойства притежава лавандулата?Когато вземате решение за декориране на градина с лавандула, трябва да се помни за ниската й устойчивост на замръзване и необходимостта от покриване на храста с клони от иглолистни растения за зимата. По-добре е да не използвате зеленина, за да затоплите растението, защото лавандуловите храсти могат да изгният.

Освен това, растението не понася висока влажност... Ако районът на засаждане се характеризира с продължителни дъждове, тогава младите издънки са най-добре отрязани, така че храстът да не докосва гъбичките. Поливането трябва да става, когато почвата изсъхне.

За растежа на храста и образуването на нови издънки е необходимо редовно да се гушкате и мулчирате.По-добре е да направите това през пролетта и есента. Рязането също играе голяма роля и може да удължи живота на растението. Подрязването се извършва веднага след цъфтежа, като се отрязват стъблата с не повече от 2 см, а основното скъсяване се извършва в началото на есента, като същевременно се оставят няколко пресни издънки.

Както всяко декоративно растение, лавандулата е податлива на различни заболяваниявъпреки факта, че ароматът е в състояние да го предпази от много вредители.

 • Сивото гниене се счита за особено опасно, което трябва да се отстрани заедно със засегнатата област на стъблото и да се изгори.
 • Пени насекомото използва места, покрити с гниене, за да постави своите ларви. Въпреки че това не води до смъртта на растението, то все още разваля външния му вид.
 • В допълнение към често срещаните заболявания на зъбната и френската лавандула, дъговият бръмбар е опасен, който може да бъде премахнат ръчно, като се събира от всеки храст.

Много красиви снимки на английска лавандула са представени в нашата галерия.

Средиземноморски гост - лавандула
Начини за размножаване на лавандулаФермерска лавандулаЛавандулово полеЛавандулово полеКак да отглеждаме лавандулаКак се възпроизвежда лавандулатаКак да отглеждаме лавандула в странатаГрижа за лавандулаГрадинска лавандулаКак изглежда лавандулата?Как да отглеждаме лавандула на закритоКак се използва лавандулатаКак да отглеждаме лавандула в странатаГрижа за лавандулаОтглеждане на ароматна лавандулаИзползване на лавандула

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.