Отглеждане на лавандула в Московска област: сортове, снимка на цветя

През последните години интересът към ярка и ароматна лавандула значително се увеличи и често се използва не само от специалисти в областта на ландшафтния дизайн, но и от обикновените градинари. Бордюри, алпинеуми и алпийски пързалки, които са украсени с грациозни растителни храсти, изглеждат много стилни. В допълнение, лавандулата върши отлична работа като играе медоносно растение в градината, а също така се използва широко в ароматерапията.


Като се има предвид непретенциозността на лавандулата, начинаещ цветар може да я отглежда и у дома. Но пристъпвайки към бизнеса, мнозина се сблъскват с определени трудности. Следователно тук е необходимо да се знаят определени тънкости, така че изразходваните усилия да отговарят на очакванията.

Характеристики на растенията

Лавандулата обикновено се отнася към групата на вечнозелените многогодишни растения. Това е средно голяма култура, защото може достигат височина 70-80 см... По върховете на леторастите има цветя с лилав, люляков или син цвят. Поради това е идеален за използване при озеленяване, където се използва за украса на бордюри, градински пътеки и алпийски пързалки. Средно лавандулата може да цъфти обилно в продължение на 10 години.

Трябва да се помни, че лавандулата може да се развива нормално само в райони, където има подходящи климатични условия. Суровата зима не позволява това, така че това многогодишно растение трябва да се отглежда у дома в отделни контейнери. Въпреки това, при желание, през пролетта, когато отмине и последната слана, лавандуловите храсти в саксии могат да бъдат изнесени на чист въздух.

Лавандулата се сравнява благоприятно с други декоративни растения, тъй като по-добре толерира дълги периоди на суша. Тя е и привлекателна, защото пчелите я обичат много и в същото време много вредители заобикалят.

Сортове и видове лавандула

Родът на лавандулата има около 45 вида и цъфтежът им не се ограничава до лилави нюанси. Цветовото разнообразие се осигурява от блус и люляк, както и от блус, розови, бели и зелени. В този случай цветният дизайн на венчелистчетата е само една от характеристиките на видовете и сортовете лавандула.

Многобройно семейство лавандула включва три групи:

 1. Отглеждане на лавандулаАнглийска лавандула. Именно този сорт е получил най-голямо разпространение през последните години. Характерна особеност е наличието на дълги тесни листа и продълговати колоски от съцветия. Това растение може да се отглежда на открито през зимата в средната лента;
 2. Френска лавандула. Тя привлича вниманието към себе си с красива форма на цветя, както и слабо забележим аромат. За разлика от английската лавандула, това растение има по-широки листа, които изглеждат страхотно на фона на скъсени съцветия. Въпреки това, студовете са разрушителни за нея, поради което се отглежда предимно в стайни условия;
 3. Испанска лавандула. Най-изразеният аромат прави това растение уникално, поради което то е широко използвано в производството на парфюмерийни продукти.

Размножаване на лавандула

Има много начини за отглеждане на нови лавандулови растения. Сеитба на семена и вегетативно, което предвижда използване на стъблени резници... Това, което обединява тези възможности е, че тук е наложително да се подготви посадъчен и семенен материал, както и мястото, където ще се отглежда лавандула.

Подготовка за кацане

За да получите лавандула от млади растения, които могат бързо да нараснат широколистна маса и да зарадват с буен цъфтеж, трябва да изберете правилното място за нея. Това изисква разгледайте следните точки:

 • Лавандулово полеза да отглеждате лавандула, трябва да изберете осветена от слънце зона. Нежелателно е да се засажда в условия на засенчване, тъй като в този случай не можете да разчитате на дълъг и буен цъфтеж;
 • на мястото трябва да се поддържа умерена влажност, поради което трябва да се избягват заблатени зони, където растенията са по-склонни да загинат;
 • специално внимание трябва да се обърне на разположението на подпочвените води спрямо повърхността. Ако те се намират в непосредствена близост, тогава за защитни цели може да се наложи да се направи изкуствено издигане;
 • ефективна мярка е създаването на дренажен слой под почвата за засаждане;
 • растението се чувства най-комфортно, когато го отглежда на леки, рохкави почви. За да им придадете необходимата структура, препоръчително е да добавите компост към почвата преди засаждането.

Размножаване чрез наслояване на стъбла

Най-ефективният и лесен начин получаване на нови лавандулови растения - вегетативни. Всеки цветар може да се справи с тази задача, дори без опит:

 1. Трябва да изберете подходящ клон, да го огънете към земята и да му дадете хоризонтално положение;
 2. Зоната, където разсадът ще пусне корени, трябва да бъде поръсена с питателна почвена смес;
 3. За да фиксирате клона на избраното място, върху него се поставя тежък товар;
 4. След около 2-3 месеца от момента на огъване, образуването на корени завършва на издънката и дори тогава тя може да расте самостоятелно;
 5. Сега тя може да бъде отделена от майчиното растение с остър нож, а разрезът трябва да бъде обработен с натрошен въглен.

След като сте получили пълноценни разсад от лавандула, можете да продължите да ги трансплантирате на постоянно място. Растенията се поставят не по-близо от 30-70 см един от друг... Във всеки случай обаче трябва да се съсредоточите върху височината на възрастен храст.

Възможно е да се увеличат шансовете за оцеляване на резниците, ако през целия период на растеж се осигури умерена влажност на почвата.

Отглеждане от семена

Този метод на отглеждане ще заинтересува производителите на цветя, които все още не са успели да придобият растение за възрастни лавандула. Семената могат да се засяват в момента, когато снегът се е стопил напълно. Това обикновено се случва през март-април. Преди засаждането обаче е наложително семената да се втвърдят, като се използва стратификация. При естествени условия се извършва чрез сеитба преди зимата. У дома се използва малко по-различна схема. Осигурява извършване на следните действия:

 1. Към приготвените семена добавете шепа чист речен пясък и разбъркайте.
 2. След това тази маса се поставя в контейнер и след това се увива добре в полиетилен.
 3. След това се прехвърля в хладилника, където трябва да престои 45 дни.

След извършване на подобна процедура на втвърдяване, сеитбата в саксии може да се извърши още в края на зимата. Като алтернатива можете да направите това през пролетта, като посеете семена в оранжерия и отопляема оранжерия. Ако разсадът се отглежда на закрито, семената се поставят в кутии, пълни с хранителна смес на дълбочина около 5 см заедно с пясък. Благоприятен момент за разсаждане на разсад на постоянно място идва, когато отмине последната вълна от пролетни студове.

През първата година от живота млад лавандулов храст ще изразходва енергията си за формиране на кореновата система. Следователно първите цветя ще се появят едва следващото лято, но в някои случаи това може да се случи дори след две години.

По-нататъшни грижи

След успешното завършване на трансплантацията на растения в открит терен грижите за лавандулата ще се сведат до извършване на следните основни дейности - разрохкване, мулчиране и поливане:

 • Грижа за аромат на лавандулаОтглеждането на лавандула в гъсти и тежки почви често е предизвикателство. Младите храсти се чувстват неудобно тук, така че трябва редовно да разхлабвате, за да осигурите на корените въздух. Също така се възползва от избягването на ранната поява на плевели;
 • мулчиране с развалена зеленина ефективно влияе върху развитието на лавандула. Използва се за защита на почвата в пътеките, докато местата в основата на ствола на храста остават без мулч. В противен случай това ще създаде благоприятни условия за гниене на корените;
 • поливането с лавандула се извършва, като се вземе предвид изсъхването на почвата. Въпреки че лавандулата е устойчива на суша култура, липсата на поливане за дълго време може значително да повлияе на качеството на цъфтежа. Изобилното напояване също е доста опасно за растенията, тъй като това може да причини гниене на корените, което може да бъде показано чрез пожълтяване на стъблата и листата;
 • в процеса на грижа за лавандула не се изисква резитба. Това събитие обаче е желателно, тъй като ви позволява да придадете на обикновените храсти по-декоративна форма. Тази процедура се извършва веднага след края на цъфтежа: за това трябва да премахнете върховете на съцветията с няколко сантиметра. В края на сезона резитбата се повтаря, но този път издънките трябва да се режат над лигнифицираната част. Тук обаче е необходимо да се спазва мярката, в противен случай това може да доведе до смъртта на растението.

Оплождане

Лавандула в градинатаОще през първите седмици на пролетта, когато лавандуловите цветя показват първите признаци на растеж, можете да започнете торете с азотни торове... Лавандулата ще отговори на това, като увеличи зелената маса. Тогава обаче подхранването може да се извършва само до средата на лятото. В противен случай това значително ще повлияе на качеството на цъфтежа и освен това ще лиши трайното насаждение от възможността да се подготви правилно за зимата. Най-добре е да се прилагат калиеви торове върху почвата на този етап от жизнения цикъл.

Трябва да се има предвид, че лавандулата е непретенциозна в отглеждането, поради което може да бъде отлична да се направи без допълнително хранене... Въпреки че изоставянето им няма да доведе до негативни последици. На първо място, торовете могат да се освободят, ако по време на засаждането в почвата е бил внесен добре узрял компост.

Заключение

Лавандулата е едно от най-популярните декоративни растения, за което много градинари вероятно са чували. Не е трудно да се отглежда това цвете на мястото, преди всичко, защото това е непретенциозна култура, следователно няма да изисква специални грижи... Но ако го отглеждате, за да забогатеете и буен цъфтеж, тогава ще трябва редовно да се грижите за лавандулата. Засаждането и грижите на открито трябва да включват поливане и подхранване, които са едни от основните дейности, които ще ви помогнат да постигнете целта си.

Ароматна лавандула
Популярни сортове и видове лавандулаОтглеждане на лавандулаОтглеждане на лавандулаЛечебни свойства на лавандулатаКак се прилага растението лавандулаЛавандула, планинска лавандулаНанасяне на лавандулаКак се използва лавандулатаКак да отглеждаме лавандулаАроматна лавандулаКак се засажда лавандулаСглобяване на лавандулаЛечебните сили на лавандулатаЛавандулови свойстваЦъфтяща лавандулаЛавандулово поле при залез слънцеЛавандулово полеКак расте лавандулатаЗащо да засаждате лавандулаКак да отглеждаме лавандула

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.