Liana morning slave kvamoklit: характеристики на засаждането и грижите, снимка

Сутрешната слава на тропическа лиана kvamoklit изглежда невероятно красива и много впечатляваща, когато озеленява беседки, веранди, рабаток и огради. Това бързорастящо растение може да се превърне не само в изящна декорация за цветно легло на градинския ви парцел, но и в оригинална маскировка на грозни сгради. Ето защо сутрешната слава квамоклит е много популярна сред градинарите. След засаждането растението бързо се появява и расте и грижите за него не създават особени проблеми.


Описание, сортове и снимки на Ipomoea kvamoklit

Ipomoea kvamoklit или кипарис лиана е тропически едногодишен с изключителна красота. Неговите здрави, усукани стъбла се увиват около опорите и растат до 5 метра... Ажурните светлозелени листа на растението са разчленени и наподобяват ветрило. Тръбните пълзящи цветя приличат на звезди. Цветът им може да бъде от бял до яркочервен.

Сутрешната слава започва да цъфти през юни и радва с „килим“ от червени, розови или бели цветя през цялото лято. Особеностите на тази лоза включват факта, че нейните цветя цъфтят рано сутрин, затварят се под парещото слънце и отново цъфтят вечер.

Видове квамоклит

Кипарис лиана първоначално от Южно Мексико... Четири от нейните видове се отглеждат в централна Русия.

 1. Kvamoklit е коледно дърво с червени цветя.Kvamoklite на Slaughter е деликатен хибриден едногодишен растеж, който расте до 1,5 м. Интензивните му червени цветя, цъфтящи сутрин, приличат на кардинална мантия. Следователно сред хората Клането често се нарича Кардинална лоза. Блестящите листа на растението, дълги 5-7 см, се дисектират. Утринната слава цъфти от средата на лятото до есента.
 2. Kvamoklite pinnate се отличава с ярки грациозни цветя и ажурни листа с тъмно зелен цвят. Звездовидните цветя на растението могат да бъдат карминово червени, бели или розови. Пернатата лоза расте бързо. За един сезон на височина може да достигне до 2,5 м. Kvamoklite цъфти от август до октомври.
 3. Kvamoklit огнено червено има тънки стъбла, които растат до 3 м. Неговите тръбести алени цветя с жълт фаринкс с диаметър около 1 см. Сърцевидни листа могат да достигнат 5-10 см дължина. „Звездата на красотата“ цъфти само за един месец - от юни до юли. Още през август листата на тази лоза става черна. За по-дълго време продължава декоративният ефект на бръшляно-огненочервения квамоклит. Отличава се с ефективната си париетална зелена зеленина, която е разчленена на пет дяла.
 4. Kvamoklit lobed bindweed или испанското знаме е грандиозно необичайно растение. Силните му червеникави стъбла се усукват по дължината на опорите и растат до 3 м. В близост до всеки трилистен сърдечен лист от лиана се образуват три тънки прилистника. Всяко цвете на звездната вятър е като капка и има дължина до 2 см. От гърлото му стърчат плодник и тичинка. Съцветията от ипомея от този вид имат многоцветен ефект. Достигайки дължина от 15-25 см, те първо са червени, след това постепенно стават оранжеви, лимонено жълти и бледо кремави.Лобастият квамоклит цъфти от началото на август до самите студове.

Kvamoklit: отглеждане от семена

Отглеждайки сутрешна слава от семена, през лятото можете да получите красиво цъфтяща лоза, която ще украси градинската площ. Pinnate kvamoklit не понася трансплантации.

Сеитба на семена за разсад

Quamoklite пералниСемената се засяват в контейнер за разсад или торфени саксии през март. Преди сеитба семената се накисват в топла вода за един ден.

Семената се поставят в кутии с почва за разсад на цветя на дълбочина не повече от 1 см. След това почвата се полива с топла вода. Контейнерите за разсад се покриват с целофан или стъкло и се поставят на светло място в помещение с температура на въздуха най-малко + 20С. Полученият парников ефект ще позволи на семената да се излюпят бързо и разсадът да поникне заедно.

Семената трябва да се излюпят за около две седмици... Когато се появят първите два истински листа, разсадът се гмурка в отделни контейнери. Това трябва да се прави много внимателно, с голямо буца пръст, за да не се нарушават корените. Кипарисовата лиана се засажда на постоянно място на открито през май.

Кацане на открит терен

Отглеждайте квамоклит от семена възможно директно в открито поле... В този случай лозата ще боли по-малко и веднага ще пусне корени. Той обаче ще порасне и ще цъфти малко по-късно.

Семената се засяват на постоянно място през май. Те трябва да бъдат разположени веднага на голямо разстояние един от друг (от 35-50 см). Почвата за засаждане на сутрешната слава трябва да е рохкава. При копаене към него трябва да се добавят хумус, органични торове и пясък.

Ако е възможно, се препоръчва да се изгради оранжерия или да се покрият изникналите разсад със синтетичен материал.

Характеристики на грижите за утринна слава kvamoklit

За да зарадва лианата с цъфтежа си още от средата на лятото, тя се нуждае създават правилните условия за отглеждане... Някои съвети от опитни градинари ще ви помогнат да улесните грижите и поддържането на сутрешната слава:

 1. Описание на kvamokliteИздънките Kvamoklite растат много бързо, така че една седмица след засаждането на разсад в земята, трябва да изградите опора за тях. В противен случай листата ще започнат да се прилепват една към друга, като се преплитат помежду си. В резултат на това можете да получите огромна топка, на която почти няма да има цветя.
 2. Ипомеята се нуждае от редовно поливане до август. Това трябва да се прави на всеки три дни. Около литър вода ще бъде достатъчен за едно растение. През сухо лято честотата на поливане се увеличава.
 3. Грижата за квамоклит включва хранене на лозите. Растението реагира добре на поливане веднъж седмично с разтвор на минерални торове.
 4. Листата на ипомея са силно и доста често засегнати от паякови акари. Ако не предприемете никакви мерки, тогава растението може да умре. Отърваването от вредител може да бъде съвсем просто. Около три пъти седмично лозата трябва да се напръсква обилно със студена вода директно от водопровода или кладенеца. Ако това не помогне, препоръчително е да използвате специални препарати, продавани в магазини за цветя. Пръскането с вода, особено в горещия сезон, също се препоръчва за профилактични цели. По-добре е да правите това вечер.
 5. Жълтите листа на квамоклит показват, че на лозата липсва желязо. Можете да помогнете на растението с помощта на торове, съдържащи желязо и дори ръждясали нокти, вкопани в земята.
 6. Ако при ipomoea не се наблюдават вредители и листата все още са навити, това показва излишък от хранене. В този случай не е необходимо да храните растението за около две до три седмици.

Спазвайки всички правила за грижи при отглеждането на кипарисова лиана, от средата на юли ще се любувате на необичайно красивите цветя на растението.

Къде да засадите Ipomoea kvamoklit?

Преди да засадите разсад, трябва вземете решение за постоянно място на растеж лиани.

Има много опции, при които растението не просто ще расте и цъфти, но ще украси оградата, стените на сградата, беседката.

 1. Каква е особеността на грижите за квамоклитС помощта на перата лиана в градината можете да получите грандиозна зелена пирамида.За да направите това, опори с височина до 2 метра трябва да бъдат засадени в кръг с диаметър 1 метър, а растенията трябва да бъдат засадени близо до тях.
 2. Можете да използвате kvamoklit, за да получите сянка на открита веранда.
 3. Преобразява сутрешната слава с красивите си листа и цветя всеки стълб, ограда или ствол на дърво.
 4. С помощта на kvamoklite можете да оградите площадката, като по този начин обозначите зона за отдих.
 5. Перната лоза ще ви помогне бързо да скриете недостатъците на сграда, ако я засадите близо до стена.
 6. Ипомея, засадена по решетката на оградата, ще огради мястото и ще го предпази от любопитните погледи на минувачите.
 7. Използвайки сухи и стари дървета за основата, зелени фигури могат да бъдат направени от kvamoklite.
 8. Ipomoea изглежда добре на преден план на сводести композиции.
 9. Сместа от семена Twinkling Stars включва растения с бели, червени и розови цветя. Лозите, отглеждани от него, могат да се използват за създаване на "зелен ъгъл" на лоджия или балкон.

Ипомея може украсяват дори кошници и вази... И нейните отрязани цветя ще живеят дълго във ваза с вода, украсявайки стаята.

Към днешна дата се продава голям асортимент от семена от различни сортове и смеси от утринна слава kvamoklita. Познавайки характеристиките на засаждането, отглеждането и грижите, можете ефективно украсете заден двор или лятна вила.

Утринна слава kvamoklit
Тъкане на квамоклитQuamoklite пералниЯрки цветя на квамоклитаКак расте kvamokliteЗасяване на квамоклитКак да отглеждаме цвете kvamoklitУтринна слава kvamoklitЦъфтящо растение kvamoklitКак да се грижим за растение за тъканеКак се възпроизвежда kvamoklit

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.