Ливадни цветя: имена на полски растения и снимки

Всеки, който някога е виждал цъфтящо поле, няма да може да забрави тази прекрасна гледка: непрекъснат килим от цветя и билки, който се поклаща от най-малкия бриз. И миризмата не може да се предаде с думи, цветята се нагряват в слънчевите лъчи и изглежда, че миризмата само се усилва.

Светът на цветята, растящи на поляна, е разнообразен. В допълнение към култивираните растения често могат да бъдат намерени диви растения. Много от тях, като жълт кантарион или цикория, имат лечебни свойства. В тази статия ще разгледаме как се наричат ​​ливадните цветя и как изглеждат на снимки и снимки.


Видове ливадни растения

Ливадните цветя са цветя от степи, полета и ливади, които се нуждаят от много светлина и топлина. Те са светлозелени със сребрист оттенък, който като че ли предпазва растенията от парещите слънчеви лъчи и изгаряния. Тази група включва следните растения:

 1. Списък на ливадни цветя и растенияГлухарче.
 2. Жълт кантарион.
 3. Цикория.
 4. Флокс.
 5. червена детелина
 6. Knapweed.
 7. Лайка.
Жълто глухарче и други диви цветя
Описание на цветя от глухарчеХарактеристика на растението жълт кантарионХарактеристики и полезни свойства на цикорияИзглед на червена ливадна детелинаОписание на дивите цветя на флокса

Всеки човек, бил той градски обитател или живеещ в далечна провинция, в началото на лятото наблюдава нашествие на жълти цветя, които покриват много поляни, ливади, паркове и площади с непрекъснат килим.

то непретенциозно глухарче улавя все повече територии. Това цвете расте абсолютно навсякъде и буквално. Няма значение дали е пукнатина в асфалта или дупка между тухли на стената на сграда. Понякога при облачно време можете да наблюдавате изчезването на всички глухарчета.

В действителност те просто затварят плътно цветята си в зелена чаша, създавайки впечатлението, че изчезват в зелената трева. В слънчев ден цъфтят глухарчета и се затварят едновременно.

Жълтата част на глухарчето не е едно цвете, а струпване на множество тънки тубули-цветя. Когато стъблото е счупено, сочи от него млечен соккоето е ефективно срещу болка и подуване, причинено от ужилване от пчела. Достатъчно е само да сложите счупеното стъбло към ухапаната част на тялото.

В определено време всички жълти цветя изчезват и се появява прозрачен бял кръг. Това са узрели цветове от глухарче. Всяка тръба е цвете се превръща в семе с индивидуален парашут на тънък крак. Глухарчето ще демонстрира шапката си, докато силният вятър отнесе семената на нови места за растеж.

Жълт кантарион

Лечебните свойства на жълт кантарионВ древни времена е имало мнение за опасностите от жълт кантарион за добитъка. Вярвало се е, че животните, които ядат сено с жълт кантарион, ще бъдат отровени от такава храна. Не е за нищо, че цветето има толкова страшно име - жълт кантарион.

По-късно обаче се оказа, че жълт кантарион изобщо не е опасен и дори обратното, има много лечебни свойства... Тези качества на жълт кантарион са били известни от древни времена на степните жители - казахи. Те имали това растение, наречено „джерабай“, което означава лечител на рани. От казахите бяха приети методите за лечение с жълт кантарион.

В момента Лекарства от жълт кантарион широко използвани в традиционната и народната медицина. Те се използват при изгаряния, рани, драскотини. Тинктурите от жълт кантарион се използват при респираторни заболявания, настинки и дори просто за профилактика.

Жълт кантарион се размножава със семена. След цъфтежа.На мястото на цветята се появяват кутии със семена, които се отварят при сухо време и семената се изсипват на земята, където покълват.

Диви флокси

Характеристики на дивите флоксиФлокс - това растение се отличава със своята непретенциозност. Цъфти на едно място в продължение на много години. През това време дивите флокси растат толкова много, че изместват почти всички плевели.

Прекрасният аромат беше високо оценен от хората и обилен цъфтеж на флокс, във връзка с които са били отглеждани градински флокси от различни видове. Това цвете започва да цъфти през втората половина на юни. Името на цветето означава огнен.

И ако погледнете как флоксът цъфти, става ясно откъде идва това значение. Градините са в пламъци, докато флоксът цъфти червено, розово, бяло сенки. Струва си да се отбележи великолепният аромат на тези цветя, пленяващ много производители на цветя любители.

Цикория

Това растение е от рода на двугодишни или многогодишни треви, принадлежащи към семейство Astrovye. Родът включва два вида, които се отглеждат от хората и до шест диви.

Култивирани видове:

 1. Салата;
 2. Обикновени.

Подутият корен от цикория съдържа голямо количество инулин, достигащ 75% от дела. Поради това коренът често използвайте вместо кафе... Често изсушен и печен корен от цикория се добавя към натуралното кафе, за да подобри вкуса му.

Цикорията може да действа като успокоително, стягащо, холеретично, диуретично, антимикробно, антихелминтно, противовъзпалително средство... Той е в състояние да регулира метаболизма, да има благоприятен ефект върху храносмилането, да намали количеството захар в кръвта и дори да подобри функционирането на сърдечно-съдовата система.

Използването на ливадни растения в медицината

Описание на начините за използване на ливадни растения в медицинатаЦикорията се използва само в традиционната медицина. Коренната част се използва за приготвяне на отвара, която помага при заболяваниясвързани с жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците. Също така, средство, приготвено от корени от цикория, е чудесно при проблеми с храносмилането.

Има благоприятен ефект върху гастрит, запек, диабет... Нормализира общото състояние на метаболитните процеси в организма.

Отвара и тинктури от земната част на растението се използват за стимулиране на апетита, подобряване на състоянието на стомашно-чревния тракт и при лечение на анемия.

Лекарството за стъбло и листа от цикория действа добре както вуспокояващо и тонизиращо за нервната и сърдечно-съдовата система. Също така, отвари се използват за външна употреба, за да се ускори заздравяването и лечението на рани.

Има огромен брой полски растения, които имат лечебни свойства. Например:

 1. червена детелина Той е отлично потогонно, диуретично и жлъчегонно средство. Има противовъзпалителен ефект. Помага за спиране на кървенето. При настинки се използва като отхрачващо средство.
 2. Knapweed. Цвете, растящо на поляна. Използва се при настинки, като антипиретик, потогонно средство. Цветето е надарено с противовъзпалително, обезболяващо, заздравяващо и слабително действие. Ефективен при стомаха и настинките. Помага за лечение на запек.
 3. Лайка. Wildflower с антисептични и противовъзпалителни свойства. Ефективен при кожни проблеми. Използва се при болки в стомашно-чревния тракт.

Списъкът е безкраен. Природата щедро е дарила нашата планета полезно и красиво полски растения. На поляната можете да намерите:

 • камбани;
 • ливаден здравец;
 • лютичета;
 • глухарчета;
 • макове;
 • билкови карамфили и др.

Много е важно да се опазва околната среда. Тъй като човешките дейности често водят до изчезване както на животни, така и на растения.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.