Лютиче: популярни сортове, снимка на цветя

За да направят градината, а заедно с нея и околността, по-привлекателна, много собственици използват лютичетата като елемент на дизайна. Те са известни на мнозина като ранункулус. Родът на това растение включва много видове, броят на които надхвърля 650. Не всички от тях обаче са подходящи за декорация на дворове и градини. Това става ясно, ако погледнете снимката на лютичетата. Най-известният представител на това семейство, който се използва за такава цел, е азиатското или градинско лютиче. Основните отличителни черти на това растение са високият му ръст, буйната зеленина и големите цветя.


Лютикови видове

У нас любимите местообитания на тези нежни цветя са полета и гори. Мога подчертайте основните видове лютичета, които са най-широко разпространени:

 • Разяждащ. Известен също на много градинари под името "нощна слепота". Това растение има жълти съцветия, стъблото е средно голямо, има височина 30-100 см;
 • Отровни. Този вид няма впечатляващи декоративни свойства - основното му предимство е малкият размер на жълтите цветя. Сокът от отровна лютичка има полезни свойства, което е ефективно в борбата срещу краста;
 • Пълзящи. В процеса на развитие се образува пълзящо стъбло, основната му украса са блестящи жълти цветя. Тази красота обаче заблуждава, тъй като растението е силно отровно;
 • Многоцветни. Това е средно голямо растение, при което пубертетно стъбло може да нарасне до 80 см. Впоследствие върху него се образуват няколко жълти пъпки;
 • Изгаряне. Има малки съцветия, достигащи диаметър 12 mm. Стъблото на това лютиче е изправено, което може да достигне височина 50 cm.

Всеки от горните видове лютичета цъфти е отровен... Ето защо, преди да ги засадите на двора, трябва да помислите внимателно, особено ако имате малки деца.

Как да засадите?

Първата стъпка е да разрешите проблема със посадъчния материал на градинското лютиче. Обикновено няма проблем с това, тъй като днес това растение може да бъде закупено във всеки специализиран магазин или чрез Интернет. Най-често се предлагат градинари да купуват корени от лютичепоставени в специални опаковки. Преди засаждането на лютиче обаче е необходимо да се извършат определени подготвителни мерки.

 • Как изглежда цвете лютиче?корените трябва да се държат в тъмен разтвор на калиев перманганат в продължение на половин час;
 • след това трябва да им се даде малко "киснене". В края на краищата, обикновено при покупка в магазин, градинарите получават неоптимално качествен посадъчен материал с признаци на пресушаване. За да се премахнат последствията от неправилно съхранение, корените се поставят във влажна кърпа и се оставят да лежат в това състояние в продължение на два часа при стайна температура;
 • след това те трябва да бъдат изпратени директно в тъканта в найлонова торбичка, която от своя страна трябва да се прибере в хладилника за един ден.

Ако изпълните тази процедура точно, по-късно ще забележите това корените ще се увеличат по размер, ще станат много подобни на "паяци".Това е първият знак, че са готови да кацнат в земята.

Къде да засадите?

Ако искате градинското лютиче да расте и да се развива добре, тогава е най-добре да изберете за него място с малко засенчване... В същото време той ще може да се чувства добре в слънчев район. Но веднага трябва да сте подготвени за факта, че при подобни условия на отглеждане това растение ще цъфти за много кратко време, дори и с добри грижи. Ще бъде по-добре, ако посадите лютиче в цветно легло, подредено под дърво с разперена, но не много гъста корона.

В същото време не трябва да добавяте други декоративни култури към тези цветя. Лютичето има доста ярки венчелистчета, но все пак има доста миниатюрен размер, така че ще бъде невидимо на фона на градински едногодишни и многогодишни растения. От всички растения, които са добър съсед на лютичетата, може да се различи само синята анемона. Въпреки това, когато засаждате, трябва да вземете предвид някои характеристики: най-добре е да го поставите на заден план, зад лютичетата или да отделите място за него в центъра на кръгла цветна леха.

Лютичето расте добре в почти всяка почва. Той обаче трябва да съдържа достатъчно количество хранителни вещества. Следователно ще създадете добри условия за неговото развитие, ако при подреждането на цветно легло създадете дренаж с помощта на чакъл. Стагнацията на водата ще има изключително негативен ефект върху развитието на тези цветя. Ето защо е необходимо да се поддържа умерена влажност на почвата в цветното легло.

Дати на кацане

Методи за отглеждане на лютичетаКогато отглеждате градинско лютиче на вашия сайт, трябва да се погрижите за неговата защита от студа. В крайна сметка това много топлолюбиво растение, следователно, като се вземе предвид тази функция и трябва да планирате кацането му. Ако почвата все още не се е затоплила достатъчно, тогава не трябва да бързате да засаждате корените. Препоръчително е да планирате подреждането на цветни лехи в средата на май. Ако живеете в регион, където по това време все още има шанс за измръзване, препоръчително е да отложите момента на разсаждане в открита почва и до този момент той може да бъде засаден в торфени саксии и да се съхранява в оранжерия или на перваза на прозореца в апартамент. Корените могат да бъдат трансплантирани в цветното легло, когато отмине последната вълна от студено време.

Характеристики за кацане

За засаждане използвайте подути грудки, които трябва да бъдат заровени в земята на 5 см. Особено внимание трябва да се обърне на разположението на „паяковите крака“ - те трябва да са отдолу. Ако корените на растението са засадени по някакъв друг начин, тогава има възможност градинарят да не чака лютиковете да покълнат. Растенията трябва да се поставят не по-близо от 10 см едно от друго. Преди засаждането почвата трябва да се полива. Когато всички подготвени възли са в почвата, се извършва допълнително поливане на цветните лехи.

При хубаво време появата на цветни издънки се случва в рамките на 1-1,5 седмици. Въпреки това, за да изчакате лютичетата да цъфтят, ще трябва да издържите още 2,5 месеца. В края на август плодовете узряват - многокоренни. Един такъв плод съдържа около 500 малки семена.

Грижа за лютиче

До есента градинарят трябва да извърши следните задължителни дейности - поливане, разхлабване и подхранване... Особено внимание трябва да се обърне на поддържането на оптимална влажност на почвата. Поливането трябва да бъде умерено, така че не трябва да се прави твърде често. Последният път, когато лютичетата се поливат, е през август - по това време те започват да увяхват, както се посочва от пожълтяването на листата.

 • Лютикови растителни видовеазотните торове се внасят в почвата като подхранване. Ефективен препарат е подхранването "Kemira-Lux";
 • за постигане на най-добър ефект, торът трябва да се прилага върху почвата на всеки две седмици, като се спазва препоръчаната доза;
 • ако първоначално сте избрали зона с мазнина и питателна почва за засаждане на лютичета, тогава няма да е необходимо да се храните. Ползите от тях обаче ще бъдат осезаеми, което ще се прояви под формата на обилен цъфтеж и добро развитие.

Размножаване

През сезона се образуват корените на лютичетата няколко млади неравности деца... Те могат да се използват следващата пролет за получаване на нови растения. Първо обаче те трябва да бъдат събрани: това трябва да се направи в момента, когато листата започнат да пожълтяват. В този случай трябва да изкопаете корените на лютичето и да ги поставите за няколко дни, за да изсъхнат на топло, сухо място. Трябва обаче да съхранявате младите пъпки отделно. За да запазят кълняемостта си, те се поставят в торф. Особено внимание трябва да се обърне на факта, че по време на съхранение през зимата влажността на помещението не е твърде висока, в противен случай корените ще изгният. За да преживеят зимата без последствия, е необходимо да се поддържа температурата в помещението в рамките на 10-12 градуса.

Размножаване със семена

Един от методите за размножаване на лютичета, достъпен за всеки градинар, е засяването на семена. Получаването им обаче няма да е лесно. Много градинари не предпочитат този метод на размножаване поради изключително ниската кълняемост на семената. Ако обаче любител на цветя има такова желание, тогава можете да използвате тази техника.

Сеитбата на семена се извършва в кутии вече края на февруари-началото на март... За целта те се поставят на повърхността на почвата под формата на канали, а отгоре се изсипва допълнителен слой пръст с дебелина до 2 см. Необходимо е да се гарантира, че през първите дни температурата в помещението е на ниво 10-15 градуса.

Ако влажността на въздуха е достатъчно висока, съществува риск разсадът да не се появи. След сеитбата кутиите трябва да бъдат покрити с фолио. Две до три седмици след сеитбата кутията с насажденията трябва да се постави на топло място. За нормалното развитие на разсад е необходимо температурата да се поддържа на 20 градуса.

Отглеждане в саксия

Лютиче в саксииПоради факта, че лютичето е доста закърняло растение, то е чудесно за отглеждането му на закрито. За да засадите растение, имате нужда от малка саксия. Трябва да се съсредоточите върху диаметъра, който трябва да бъде 15 cm.

Преди сеитбата контейнерът трябва да се напълни питателна градинска почва... Като него можете да използвате лека смес, за приготвянето на която те вземат листен хумус и пясък. Първо обаче на дъното се полага дренаж, като се използват камъчета или експандирана глина. На саксия трябва да има по едно растение. Месец след появата на разсад те започват да торят с торове за широколистни стайни растения. Когато лютичетата започнат да образуват пъпки, торовете се прилагат върху почвата цъфтящи стайни растения.

Заключение

Разноцветни лютичетаВъпреки че много градинари са чували достатъчно за лютичетата, повечето от тях най-вероятно не са ги срещали на живо. Следователно в много области те са много редки. Въпреки това е съвсем просто да отглеждате тази красота на вашия сайт. Основното е да се вземат предвид основните моменти по отношение на отглеждането и грижите за тези растения. Най-хубавото от всичко развиват се на слънчево място... Освен това ще бъде по-добре, ако до тях няма други декоративни култури.

Правилната грижа за лютичетата включва не само редовно поливане, но и торене. Ако обаче площта, избрана за засаждане на цветя, първоначално е богата на хранителни вещества, тогава тези цветя могат да осигурят обилен цъфтеж без допълнителни мерки.

Цвете на лютиче и отглеждането му
Сортове лютичетаКак се засаждат лютичетаРазвъждане на сортове лютичетаСорт лютичеКак правилно да се грижим за лютичетатаЗасаждане на лютичетаКрасив букет от лютичетаАзиатско лютичеПериод на цъфтеж на лютичетатаОтглеждане на цвете ранункулусГрадинско лютичеСортове цвете лютичеОтглеждане на цвете ранункулусКак растат лютичетатаГрадинско лютичеПерсийско лютичеКак правилно да поливаме лютичетатаКак да засаждаме лютичета в градинатаХарактеристики на отглеждането на лютичетаГрадинско лютиче

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.