Очарователна Коридалис: описание, видове и снимки на цветето

С пристигането на пролетта, когато снегът просто се стопи, слънцето започва да се затопля, първите зелени листа се появяват на дърветата, игликите започват да цъфтят в гората. Още в началото на април чистякът, анемоната, лумбаго, гъши лук и, разбира се, невероятно цвете на коридалис или дияст радват с цъфтежа си. Като хареса слънчевите склонове, коридалът расте добре в храсти, крайречни гори, скалисти градини и в близост до водни тела.


Crested цвете - снимки и сортове

Многогодишно растение, родено в централната и западната част на Китай, принадлежи към грудковите растения. Клубените са заоблени корени, които се разпростират на ширина.

Повечето растителни видове расте до 20-30 см... Зелените или синкавите му листа са разделени на лобули. По върховете на стъблата има дълги цветя, събрани в четка, състоящи се от четири венчелистчета и достигащи диаметър до 2 см. На един дръжка могат да цъфтят до 30 цветя наведнъж. Външният и вътрешният цвят на цветните листенца са с различен цвят, поради което изглежда, че цветята на коридалите имат "очи".

Популярни гребенести видове

В горите на централна Русия растат най-непретенциозните растителни видовекоито процъфтяват както на леки, така и на тежки конвенционални градински почви.

 1. Коридалисът е кух.Corydalis Bush се отличава с малка грудка с неправилна форма и расте до 25 см. В горната част на разклоненото си стъбло има ажурни сиви листа, а отдолу в основата има люспести листа. Розовите цветя с жълт венче са събрани в плътно кичесте и обрамчени от назъбени прицветници. Размножава се вегетативно и чрез семена. Цъфти в края на пролетта.
 2. Коридалис съмнителен или измамен е малко растение, което расте по течението, по склоновете на морския бряг, във високи треви и гори, образува сини поляни. Стъблото, достигащо височина 10-15 см, е обрамчено със синкави двойно-трилистни листа. Съцветието е рохка китка. Започва да цъфти в края на април. Семената узряват през май.
 3. Прицветниците са широко разпространени в храстите и горите на Монголия и Сибир. Големите му прицветници са дълбоко прорязани. Цветята са с дължина 2,5-4 см, леко извити и имат ярко жълт цвят. Рацемозното съцветие е разположено в горната част на стъблото. Цъфти в началото на май и цъфти около месец.
 4. Коридалисът на Haller принадлежи към много светлолюбиво растение. Многогодишно растение със стъбло с височина от 10 до 25 см и малка гъста грудка цъфти с розово-лилави цветя, които са разположени върху цилиндрично плътно съцветие. Цъфти през април и цъфти в продължение на три седмици.
 5. Грудковият или кух коридалис се среща в гори с различен състав. Отличава се със сферична голяма грудка, която изгнива с възрастта отдолу и расте отгоре. На дългия цилиндричен дръжка на растението има цъфтяща китица с лилави цветя. Бяло, лилаво-розово или тъмно лилаво венче, дълго около 2,5 см. Цъфти от април до май.

В ниските планини и в пустините на Централна Азия растат други гребенести видове:

 1. Ryast Popova е азиатско растение с живи лилаво-розови цветя и дебели бели шпори. Дължината на цветята достига 4,5 cm.
 2. Corydalis Ledebour се отличава с многоцветна кистица, върху която са разположени цветя с различни цветове и форми. Дебелите и остри шпори могат да бъдат бледорозови, бледожълти или бели, но с ярки разфасовки.
 3. Ryast Darvaz е растение с голяма, дълбоко заровена грудка, от която растат няколко стъбла. Сивите листа на растението лежат на земята. Цветята са разположени върху хлабава четка и се държат на тънки дръжки. Жълтеникави или розови шпори на долния ревер могат да бъдат обсипани с бургундски или кафяви петна.
 4. Коридалисът се отличава с малка грудка и зелени нежни листа, които оформят едно стъбло. Неговите светло лилави цветя, събрани в чиста четка, имат тъмни крайници. Растението обича влажните зони, поради което често се среща в близост до потоци под храсти и близо до топящи се снежни полета.

Размножаване на коридалис

Жълти гребенести цветяЗа да отглеждате прекрасни иглики във вашата цветна леха, можете изкопайте, преместете и засадете растение от гората.

Когато изкопавате грудка, трябва да запомните, че корените й са доста дълбоки. Следователно изкопаното растение трябва да има голям буци пръст.

Чрез разделяне на грудките се размножават само някои видове Corydalis. Малки странични грудки се образуват само от кашмир и качулат грудък на Буш. Големите грудки са заровени на дълбочина 10-15 см, а малките - 5-7 см.

Растението може да се размножава със семена, които трябва да се засяват веднага след събирането. Трябва да побързате, защото семената могат да загубят кълняемостта си само за седмица. Когато се грижите за култури, е необходимо да се гарантира, че почвата не изсъхва. В засадения със семена коридалис цветята ще цъфтят едва през третата - четвъртата година на растеж.

Къде да засадите хохла птица в градината?

Изборът на място зависи от вида на растението:

 • Азиатските видове обичат високи хребети и пързалки, разположени на добре осветено място;
 • Кавказките и горските гребени са най-добре засадени на сянка или полусянка на храсти или дървета.

Добро решение би било засаждането на коридалите върху тревните площи. Тя ще има време да цъфти и да дава семена още преди първото косене на тревата.

В цветните градини растението може да се засажда между късно растящи големи трайни насаждения (домакини или божури).

Коридалис може да се засажда дори на неудобни места. Например под дървета или храсти с клони, лежащи на земята.

При избора на място не трябва да се забравя за състава на почвата. Добре дренираните тежки глинести почви са подходящи за азиатски растителни видове. Разхлабената почва, богата на органични вещества, е обичана от горските хохлати видове.

Принуждаване на иглика

За да получите цветя в извън сезона, можете да използвате само гъсти коридали. Когато го дестилирате, е необходимо следвайте някои насоки:

 • Corydalis едроцветни с жълти цветя.използвайте само неповредени големи грудки;
 • растение, засадено в саксия, се поставя за девет седмици в тъмно хладно помещение с температура на въздуха -5C;
 • при липса на такова помещение контейнерът с крушките може да се прибере в хладилника, след като го е покрил с тъмна торба;
 • в точното време саксията с цветя се излага на добре осветено място;
 • специално внимание се отделя на температурния режим и напояването на почвата;
 • след цъфтежа поливането продължава, докато листата пожълтеят.

Саксия с избледнели коридали поставете в хладилника до пролетта.

Полезни свойства на коридалис

Изпъкналите клубени са известни със своите лечебни свойства. Приготвените от тях препарати имат антисептично, аналгетично, противовъзпалително, хипнотично и антиоксидантно действие.

Настойки и отвари, направени от грудки от коридалис, се използват при заболявания на червата, припадъци, артериална хипертония, артрит, артроза и увреждане на ставите. Прахът, направен от корените на пълзящи растения, се използва широко за лечение на гинекологични заболявания, нервна възбудимост, чернодробни заболявания, безсъние.

Събират се грудки от коридалис само след плододаване... Те се нарязват на филийки и се сушат.Останалата част от растението съдържа токсични вещества, така че те не се използват.

Растенията, засадени в сенчеста градина, ще растат сами с течение на времето, образувайки цъфтящ килим всяка пролет. Където и да погледнете в началото на пролетта - под дървета, в алпинеум или поляна - навсякъде цъфтят иглики, които по това време на годината има много.

Очарователен гребен
Как да се грижим за гребенЦъфтящи коридалиCorydalis растение.Коридалис - изящната красота на пролетните цветяСортове CorydalisОписание на гребенестото растениеБял гребенCorydalis едроцветни с жълти цветя.Коридалис кухиПериод на цъфтеж на CorydalisЕдин от кратките вегетационни сезони на цветята е CorydalisКакви са видовете коридалисКоридалисът е кух.Corydalis растение.Колко дълго цъфти коридалисътКоридалис - изящната красота на пролетните цветя

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.