Описание на незабравимото цвете и неговата снимка

Името на това цвете се състои от две гръцки думи, които означават „мишка“ и „ухо“. При някои видове листата имат плътно опушване под формата на къси косми, което ги прави да приличат на ушите на мишки. Незабравката има около 50 различни вида, принадлежи към семейството на гимлети. Повечето градински сортове са сортове и хибриди, които при отглеждане от семена запазват своите характеристики.


Народни легенди

У нас незабравките имат други имена, например те го наричат ​​девствена, трескава билка, кратуна. Различните народи имат различни легенди, свързани с това цвете, но всички те са обединени концепцията за лоялност и добра памет... В Гърция и германския фолклор има легенда за овчар на име Ликас, който дал на булката си, сбогувайки се с нея, букет от незабравки.

Те си спомнят и древната легенда за влюбена двойка, която е отишла на разходка по реката. На ръба на стръмния бряг момичето забеляза нежно синьо цвете. Младежът се спуснал да го събори, но не устоял и се озовал в реката, която го хванала със силно течение. Всичко, което имаше време да извика, преди вълната да го покрие, е: „Не ме забравяй!“. Това е една от многото легенди за прекрасно синьо цвете с жълто око, разказващо как е получило своето интересно име.

Мнозина считат това цвете за магьосничество. Тъй като изплетен венец от него и поставен на врата или поставен върху гърдите в областта на сърцето на любимия човек е в състояние да го омагьоса и да го задържи по-силен от веригите. Корените на незабравката имат същата сила.

Описание на цветя

Възпроизвеждане на незабравкаПредпочита влажни места. Расте в Азия и Европа, среща се в Америка, Южна Африка, расте в Австралия и Нова Зеландия.

Растението може да расте година, две, а също и много години. Стъбла достигат 40 см височина, разширявам се. Листата, в зависимост от вида, могат да бъдат приседнали, ланцетни, линейно-ланцетни, лопатовидни. Растението цъфти често синьо с жълто око, както и розови или бели цветя, събрани в съцветие - къдрица. От май до средата на юни растението има период на цъфтеж, след което се появява плод - ядка. Един грам съдържа около 2000 семена, които могат да се съхраняват без увреждане на кълняемостта до 3 години. Семената са черни, лъскави, яйцевидни. След засяването поникват за 2-3 седмици.

През пролетта често можете да видите незабравки на английски, френски, немски, шведски цветни лехи, защото там го обичат и ценят. В Русия той се превръща в украса на почти всяка градина.

Видове незабравки

Този род има 50 вида, 35 от тях растат на територията на бившия СССР. Те включват:

 • Алпийската незабравка предпочита скалистата почва на алпийския пояс на Алпите, Карпатите, Кавказ. Многогодишното расте, образувайки кратко коренище и плътна розетка от приосновни сивкави влакнести листа. Плътните храсти от 5 до 15 см през пролетта обличат пищна екипировка от многобройни цветя. Тъмносините цветя се появяват на къси съцветия, които се запазват 40-45 дни от май. Това растение много обича светлината, която е типична за скалистите местообитания. Размножаването става само със семена. Тази незабравка не послужи като основа за разработването на множество сортове за градината. Дивата алпийска незабравка не може да живее в култура.
 • Блатната незабравка предпочита да расте по бреговете на резервоари, потоци, в близост до блата. Може да се намери в западната част на Русия, Закавказието, расте в южните райони на Сибир, Централна Европа, Балканите, расте в Монголия. Растението се счита за многогодишно, но не живее дълго. Стъблата растат до 30 см нагоре, силно разклонени, тетраедрични. Ланцетовидните листа с ярко зелен цвят достигат 8 см дължина и 2 см ширина. Цветовете са бледосини на цвят, достигайки диаметър 1,2 см. Отначало са относително големи в гъсти къдрици, простиращи се във времето, тъй като цъфтят от късна пролет до есен, поради факта, че постоянно се образуват нови издънки, докато избледнели отмират.

Този вид има няколко разновидности, сред които се откроява грандиозният "Тюринген", който образува тъмносини цветя. Въз основа на блатото на незабравките отглеждани Semperflorens, цветята на които се отличават с ярко син цвят и жълт център. Блатната незабравка се размножава със семена, те се засаждат по протежение на водотоци, растението се използва като декорация за бреговете на резервоари.

 • Незабравка цвете в градинатаНезабравима алпийска градина - Това е многогодишно цвете, в културата се използва като двугодишно. Това растение е много неизискващо. Способен е да расте добре и да цъфти обилно както на сянка, така и на слънце, но предпочита полусянка. Покрива се с цветя през втората половина на пролетта. Средната ивица на Русия може да се наслади на цъфтежа си от май. Той се адаптира към нарастващия климат и може да издържи както на пролетна суша, така и на замръзване (до 5 градуса). Цъфти обилно за около 40 дни. От края на юни узряват семена, които се ронят, образувайки разсад (през юли), а до август се превръщат в гъсти красиви храсти. Популярни сортове:
  • Виктория.
  • Blauer Korb.
  • Синя топка.
  • Индиго.
  • Кармен Кинг.
  • Музика.
 • Незабравка гора може да се види в Централна Европа, Карпатите. Това растение има нежни зелени листа и предпочита горските местообитания, тъй като обича сянката и влагата. Растението е многогодишно, отглежда се като двугодишно. Образува храсти, които се разклоняват гъсто и достигат 30 см височина. Листата са продълговато-ланцетни. Цветята изглеждат многобройни, небесносини в диаметър до 1 см, събрани в апикалните съцветия. Цъфти за около 45 дни от май, образува плод. Има много разновидности със сини, сини и розови цветя. Например Синята птица.
 • Незабравка се среща естествено в швейцарските Алпи. Растението е многогодишно, но в процеса на отглеждане то стана двегодишно. Растението образува големи тъмносини цветя, има и сортове с розови, бели и сини цветове.

Условия за отглеждане

Когато незабравката цъфтиНезабравките обичат сенчести места, но с висока влажност те могат да растат в слънчеви райони. Почвата не трябва да е бедна. Поливането е необходимо само когато е необходимо, потокът е насочен директно към корените. Ако почвата е подгизнала, това ще доведе до загниване на кореновата система и стъблата също могат да се разтегнат. Ако няма достатъчно влага, тогава периодът на цъфтеж бързо ще изчезне.

Растението обича да се храниследователно е наложително да се прилагат различни торове. Подходящ амониев нитрат, суперфосфат, калиев хлорид, съотношението е както следва: 2 към 3 към 1. Обича незабравката и поливането с лопен, който се разрежда с вода от 1 до 10. След поливането почвата се мулчира.

Размножаване

Незабравката се размножава със семена. След 2 седмици след сеитбата през юли-август вече ще се появят разсад, следващата пролет те вече ще цъфтят в буйни цветове. Сортовите незабравки често се размножават чрез резници. Издънките се изрязват през май или началото на юни, след което резниците се засаждат в подготвената почва. Незабравката има повърхностна коренова система, която е много удобна за пресаждане на растение, дори по време на периода на цъфтеж.

Кацане

Незабравка период на цъфтежЗа да цъфти растението от пролетта, трябва да сеете през есента... Вземат контейнер с отвор за оттичане на водата, попълват субстрата, който се приготвя от кална земя и пясък, в съотношение 2 към 1. Преди сеитбата той трябва да се обработи с разтвор на калиев перманганат. Семената се потапят в подсолена вода, за да се отстранят празните. Избраните семена се измиват в чиста вода и се оставят да изсъхнат.

Посейте директно върху повърхността на почвата, леко поръсвайки със земя. Покрийте с хартия отгоре, докато се появят издънки. Те трябва да се появят след седмица. След появата на първите истински листа, забравете ми гмуркане в контейнери, растението се засажда на разстояние най-малко 3 см едно от друго. След това контейнерите с растения се прехвърлят в студена оранжерия до пролетта, през март растението трябва да се пренесе в топло помещение. В края на април незабравките се засаждат на цветни лехи; растението може вече да има пъпки.

При втория метод растението се засажда директно на постоянно място, тоест на открито. Тази манипулация се извършва през юли, преди сеитбата, хумусът и торфът се внасят в почвата, добавя се нитрофосфат. Правят се бразди, в които се изсипват семена, след което се поръсват с пясък за печене.

Тези сини очи много стабилен в кройката... Те могат да стоят във ваза с хладна, чиста вода, когато се режат почти месец. На мястото на изсъхналите ще се образуват нови цветя, изпълващи стаята с нежния блясък на „огъня“.

Красиво цвете за незабравка
Стойността на незабравките сред хоратаМалка история за незабравкатаНезабравка цвете в градинатаРастението цъфти рано и обилноСиня незабравкаКак да засадите незабравкаНезабравкаОписание на растението незабравкаНезабравка градинаКак да отглеждаме незабравкаКак да отглеждаме незабравкаНезабравкаСини цветя за незабравкаНезабравка цвете в градината

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.