Характеристики на бели водни лилии, снимка на цветя

Водните лилии или нимфи ​​са водни растения от рода на многогодишните тревисти растения. Те принадлежат към семейство водни лилии или нимфи. Родът на тези растения е широко разпространен в умерените и тропическите зони на северното и южното полукълбо. Видове, които цъфтят особено красиво, се използват за културни цели.


Характеристики на водна лилия

В семейството е около петдесет видакоито растат на места с течаща вода, но бавно течение. Водните лилии са много разпространени, от тропично-екваториалните ширини до горско-тундров пояс. Има видове, които зимуват в ледените води.

Ако погледнете водната лилия на снимките, ще видите, че стъблата им са мощни коренища, които могат да бъдат потопени в земята хоризонтално или да приличат на грудка. Голям брой котвени корени се спускат от клубените или коренищните възли, които от своя страна задържат водната лилия в субстрата, а листата и дръжките растат към повърхността.

Има големи разлики между подводните листа и тези, които се носят на повърхността. В подводните листа формата е широко ланцетна, филмирана и има формата на капачка, която служи за скриване на пъпките и развиващи се излизащи листа. Повърхността на растението се появява на повърхността само през лятото. Възникващите листа са с форма на сърце, кръгла или елипсовидна форма, с подчертан базален изрез и плътна, кожена повърхност. Размерът зависи от вида и сорта. Цветът също е разнообразен - зелен, червеникаво-бордо и дори пъстър, поради което популярността на използването им за декорация нараства.

Всички вегетативни части на растението са много канали с въздух... Това позволява на водната лилия едновременно да диша и да остане на повърхността. Освен това в каналите има много клетки на склереиди. Все още не е известно със сигурност за какво са предназначени. Някои казват, че охлювите не ядат растението, други, които укрепват тъканите на водната лилия, за да предотвратят увреждане.

Цъфтящи нимфи

Растения за резервоараВодните лилии цъфтят по различно време, в зависимост от мястото на растеж. Снимките, които са често срещани в интернет, дават представа за красотата на цъфналите водни лилии. Северни растения цъфтят в началото на лятотоа южните в края на пролетта. Всички нимфи ​​имат интересна особеност, те затварят цветята си вечер или сутрин и ги потапят под вода.

При лошо време те може изобщо да не се появят на повърхността. Цветето на водната лилия (както е популярно наричано) има правилна симетрична форма и расте единично. Това се вижда ясно на снимките. Има дълъг гъвкав дръжка и двоен околоцветник. Размерът варира от три до тридесет сантиметра, в зависимост от вида. Цветето излъчва силен аромат, който привлича насекоми.

Размножаване на бяла водна лилия

Възпроизвеждането на цветя е уникално и се случва както следва:

  • Опрашеното цвете потъва на дъното, където узряват плодовите многоплодни листни плодове.
  • Съдържа около хиляда и половина малки, черни семена, които след унищожаването на зрънцето се втурват на повърхността, тъй като имат лигавица и специални плувки.
  • Известно време те се задържат на повърхността на водата, където са пренесени от течението или изядени от птици и риби поради приликата им с хайвер.
  • Оцелелите семена покълват, потъвайки на дъното.

Струва си да се отбележи, че размножаването със семена не е единственият и далеч от основния начин за размножаване на нимфите. Размножават се главно чрез коренища.

Водна лилия чисто бялаВидове водни лилии:

  • Бял.
  • Жълто.
  • Червен.
  • Злато.
  • Водна лилия "Виктория".

Бяла водна лилия

Бялата водна лилия (вижте снимката в галерията) е една от малкото зимоустойчиви нимфи. При естествени условия расте на територията на открито Европейски, азиатски и африкански водни тела... Листата на бялото цвете са големи, до тридесет сантиметра, с тъмнозелен оттенък и млечно бели цветя, с лек аромат и до петнадесет сантиметра в диаметър.

Снежнобяла нимфа (снимки по-долу) - расте в района на централна Русия, силно прилича на видовете, описани по-горе. Разликите са във формата на листа и малко по-малко цвете, но със силен аромат.

Засаждане и торене на нимфи

Как цъфти бяла водна лилияНай-доброто време за засаждане на водни лилии е началото на май, цялото лято и целия септември... Допустимо е да засадите цветето директно в субстрата на дъното на резервоара, а в малки резервоари е много удобно да го засадите в контейнери. С това засаждане е по-лесно да се презасажда или почиства за зимата. Засаждането е най-добре в ниски, широки контейнери с дренажни отвори.

При засаждане на водни лилии използва се утайка, взети на дъното на всеки воден басейн, въпреки че това не играе голяма роля. По-ефективен е старият компост, смесен с едър пясък и градинска пръст. Торът е костно брашно, което обикновено се смесва с пръст, за да се предотврати отмиването му с вода. Въпреки че в този случай той бързо се превръща в минерали, той се разтваря във вода и в крайна сметка води до цъфтежа си. Идеалният вариант е да смесите тор с глина и да го поставите под коренищата.

Цвете бяла водна лилия
Сортове водни лилииОписание на растението бяла водна лилияЦъфтяща водна лилияЦъфтяща водна лилияКрасива бяла водна лилияГрижа за бяла водна лилияРастения за резервоараКакви условия са необходими за цъфтежа на бяла водна лилияОписание на цъфтяща водна лилияВодна лилия чисто бялаРастение бяла водна лилияКак расте водна лилия на вода

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.