Първи пролетни цветя: снимки, имена и описания на игликите

Наближаването на пролетта радва не само с топлите дни, но и с първите ранни цветя, които започват да цъфтят веднага след топенето на снега. Игликите изглеждат особено красиви след дълга и студена зима. Кокичета, гори и минзухари цъфтят в средата на април, а теменужки, иглики, зюмбюли и много други ранни пролетни цветя цъфтят през май. Щастливите собственици на задния двор и вилните къщи очакват появата на иглики, които се превръщат в украса в началото на пролетта.


Луковични иглики

Най-обичаните и популярни сред пролетните цветя са всички видове луковични растения. Всички те растат както в дивата природа, така и в домашните градини. Всеки от тях има своя особеност и индивидуалност.

Кокиче

Снегът в градината все още не се е стопил напълно, но първите кокичета вече започват да цъфтят. В зависимост от климатичните райони тези студоустойчиви иглики се появяват през март или април. Кокиче или галантус расте в природата по влажни скалисти склонове, в широколистни гори, горски ръбове, ливади.

Кокичетата са различни:

 • линейни листа;
 • увиснали двойни цветя, състоящи се от шест лобули и с дължина 2-3 см;
 • дръжки с височина до 25 см;
 • удължени луковици с бели люспи.

Галантусът се размножава със семена или дъщерни луковици. Когато се размножава със семена, растението цъфти едва през третата година от живота. Луковиците се засаждат веднага след цъфтежа или в края на лятото.

Среща се в природата 18 вида кокичета, гледайки снимките, на които веднага можете да разберете, че тези цветя са наистина великолепни.

Пролеска

Флорално пролетно настроениеСиньо кокиче или синьо кокиче се среща естествено в Европа, Централна Азия, Сибир и Кавказ. В битовите парцели най-често се отглеждат сибирски горски дървета, които започват да цъфтят от средата на април.

Синьо кокиче може да се разпознае по небесносините висящи камбановидни цветя (на снимката) и сплескани дръжки с височина около 20 см. Яйцевидните му малки луковици са покрити с кафяво-виолетови люспи.

За да засадите тези първи пролетни цветя във вашата градина, ще трябва да изберете полусенчесто място под короните на дърветата или храстите. Почвата за тях не трябва да е прекалено лека и умерено влажна.

Скрабът ще изглежда грандиозно на фона на вечнозелени трайни насаждения на алпийски хълм и сред останалите луковици в алпинеуми.

Весенник

В началото на пролетта, когато градината все още не е изпълнена с ярки цветове, цъфти първото ярко пролетно цвете - спрингмен или ерантис... Слънчевите му златни цветя цъфтят през март или април и не се страхуват дори от късните снеговалежи.

В природата пролетното растение расте под широколистни храсти и дървета. Необходими са влажни почви без застояла вода.

Малките цветя на ерантис ще изглеждат грандиозно в групови насаждения в комбинация с други луковични иглики.

Чист ирис или иридодиктиум

Това е ниско луковично растение, чиито цветя наподобяват ириси. Грациозно атрактивно растение висока до 10 сантиметра много обича слънцето.Ето защо се препоръчва да се засажда мрежест ирис на открити слънчеви места. Иридодиктиум е ефемероид, тоест след като цветята на растението изсъхнат, листата му ще започнат да отмират.

Ирисите цъфтят от края на март до април и изглеждат чудесно в скалисти градини, сред други луковични растения и тревна трева. Луковиците трябва да се засаждат в началото на есента.

Мускари

В края на април мускари или миши зюмбюл... Тази иглика предава щафетата на лалета, нарциси и зюмбюли.

Има около четиридесет разновидности на миши зюмбюл, които се различават по височината на дръжките, размера на съцветията и цвета на цветята. Най-популярни сред градинарите са:

 1. Мъскави мускари с увиснали опушени сини или бели цветя. Растението има тесноцилиндрично съцветие и височина до 20 сантиметра.
 2. Muscari racemose расте до 10 сантиметра и има плътни компактни съцветия с лилави цветя.
 3. Арменските мускари се отличават с високия си дръжка и яркосини цветя с бели зъби.

Мишият зюмбюл се размножава много интензивно. Поради това насажденията му с времето стават по-плътни. Въпреки това, благодарение на тесните листа, растения за дълго време не се нуждаят от трансплантация.

Синята иглика изглежда много впечатляващо в алпинеуми, граници и големи групи. Ако на едно място засадите различни сортове, които цъфтят по различно време, те ще зарадват с великолепието си от ранната пролет до средата на лятото.

Крокус

Крокусите заемат специално място сред първите пролетни цветя. Това растение има много видове, всеки от които се различава по цвят и форма на венчелистчетата. Ботаническите видове минзухар цъфтят в някои региони още през февруари. Малко по-късно те се събуждат и започват да изумяват и да радват със своите размери и ярки цветя Холандски хибриди.

По-добре е да засаждате минзухари през есента в дифузна сянка на храсти и дървета или на слънчеви места. Гризачите много обичат луковиците си, затова се препоръчва да се използват кошници при засаждане.

Крокусите са подходящи почти навсякъде. Те могат да бъдат засадени на малки групи на тревни площи, цветни лехи, под храсти или дървета.

Пролетни тревисти трайни насаждения: снимка

Не толкова много тревисти трайни насаждения цъфтят в началото на пролетта. Но всеки от тях е красив и ефективен по свой начин.

Момина сълза

Това е едно от най-известните цветя към семейството на лилиите... За да цъфтят момина сълза възможно най-рано, те трябва да бъдат засадени от септември до ноември. В този случай е необходимо да се гарантира, че всички издънки са покрити със земя и коренът не се огъва.

Лилиите от долината обичат влажна, оплодена почва. Кореновата им система е силно развита, така че не се препоръчва да ги засаждате до други цветя. Най-добрият вариант е да засадите момина сълза под дървета и храсти.

Маргаритки

Един от първите, които цъфтят пролетта многогодишни маргаритки... Те започват да цъфтят в началото на май, а пъпките остават през цялата зима.

Тези къси растения с големи цветя ще изглеждат красиво под формата на граници и по пътеки. Поставянето на маргаритки в моравата ви ще придаде вид на звезда.

Семената на маргаритката трябва да се засяват на временни лехи през юли. Цветята се засаждат на постоянно място в началото на есента или началото на пролетта. Освен това растенията ще се разпръснат и ще цъфтят всяка година.

Морозник

Това пролетно растение най-често цъфти за Великденските празници, поради което в Европа се нарича "Христовата роза". Повече от двадесет вида морозник растат в природата. В градинските парцели най-често се отглеждат градински хибриди, които започват да цъфтят в началото на април.

Цветята на хибридните растения могат да бъдат жълти, розови, бели или червени. Най-популярни са ярко лилавите цветя със зеленикав оттенък.

Препоръчва се отглеждането на морозник на полусянка, на умерено влажни почви. Растението се размножава чрез семена или разделяне и е устойчиво на замръзване.

Зеленика

ЗеленикаДори под снега, вечнозеленото растение зеленика ще запази зелената си зеленина. През април е покрита с многобройни бледосини цветя. Сортови растения могат да имат прости или двойни цветя люляк, бял или червен.

Зеленика може да се размножава през юли-август чрез резници. Трябва да се засажда на добре дренирани, неутрални почви без застояла вода. Растението обича сенчести и полусенчести области и расте бързо.

Иглика

През май игликата иглика цъфти с различни цветове. Растението цъфти обилно в продължение на четири седмици. Някои видове могат да цъфтят отново в края на лятото.

Иглика има повече от 550 вида... Най-често срещаните са:

 • Високо;
 • назъбени;
 • аурикула.

Растенията не обичат пряката слънчева светлина и растат добре на полусянка до дървета и храсти. Можете да отглеждате иглики не само в градината, но и в контейнериразположени на тераси, лоджии и балкони.

Този списък с имена и описания на игликите разбира се не е изчерпателен. Може да се допълни с лалета, зюмбюли, анемони, хионодокси, бели цветя и много други пролетни цветя. Опитахме се обаче да опишем и покажем снимки на най-популярните и непретенциозни цветя, които първи ни радват с цъфтежа си след дълга студена зима.

Цвете на иглика
Ранни цветяГрадински пролетни цветяЦветя за декорация на градинатаПролетно настроениеПървите цветя в началото на пролеттаКогато цъфтят първите цветяБукет от игликиПролетен букет цветяПролетно цветно легло.Пролетни цветяКакви цветя растат през пролеттаИгликиСледват летни цветяКрасиво кокичеПролетно разнообразие от цветяПролетно цветно легло.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарВиктор

   Лили, много добро описание. Благодаря!

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.