Растения на почвената покривка: имена и снимки на цветя

Много производители на цветя широко използват почвопокривни растения, за да украсят парцелите си в задния двор. Любовта към тези цветя е разбираема, тъй като нищо не бие на цветно легло или морава, на която се отглеждат цъфтящи многогодишни „черги“. Не е нужно да отделяте много усилия за отглеждането им.


Достатъчно е просто да изберете правилното място за засаждане, да подготвите почвата и да не забравяте да подхранвате и поливате растенията. Няма значение дали крайградската зона се намира в северната, централната или южната зона. Можете да изберете свои собствени почвопокривни растения за всяка градина.

Многогодишни почвопокривни цветя

Пъстроцветните пълзящи и цъфтящи цветя са най-добрата украса за граници, хребети, цветни лехи. Те се използват широко за декориране на кръгове близо до багажника. дървета и скалисти градини. Особено добри са почвените покривни цветя, които цъфтят през цялото лято и създават свои собствени многоцветни килими на цветното легло.

Но декорът не е единствената характеристика на тези цветове. Отглеждането на почвопокривни растения във вашия двор има много предимства:

 • Растенията не позволяват плодородният слой на земята да бъде отнесен от вятъра и измит от дъждове.
 • Цветните килими са чудесни помощници в борбата срещу плевелите. Разраствайки се изобилно, те просто изместват много плевели от вътрешността.
 • Растенията на почвената покривка растат и създават пищен килим за доста кратко време, като същевременно скриват несъвършенствата на мястото.
 • Нискорастящите растения обогатяват земята с кислород и повишават плодородието й и по този начин играят ролята на мулч.

С правилния избор на сортове растения можете лесно да направите сайта си чист и добре поддържан. Просто трябва да обърнете внимание на факта, че много маломерни многогодишни растения предпочитат места на слънце, но някои от тях процъфтяват на сянка.

Почвопокривни растения, цъфтящи през цялото лято

Едно от предимствата на пълзящите многогодишни растения е, че те започват да цъфтят от ранна пролет до късна есен... През юни, когато минзухари, мускари, рано видове лалета и нарциси, започва буен разцвет на обекта, където се появяват красиви „черги“ в целия им блясък.

Седум или седум

Това маломерната многогодишна е чудесна находка за алпинеума или градина. Sedum образува "пълзящи килими", има обилен цъфтеж и много разновидности:

 • Sedum - красиво цвете, снимка на растениеEvers sedum е покрит с розови съцветия през юли;
 • дебелолистният седум започва да цъфти в края на пролетта с бели съцветия, създава гъсти гъсталаци от сиви листа с кръгла форма и може да достигне височина само няколко сантиметра;
 • едър седум е цвете с височина 8 см с малки листа и зелени и жълти „звездички“, цъфтящи в края на пролетта;
 • шпатула седум от листата на "рози" създава килим с размери 7 см и започва да цъфти през юли с жълти цветя;
 • камшик цъфти в началото на есента с пурпурни цветя, има плоски листа със синкав оттенък и елегантно низходящи издънки;
 • камъче има малки продълговати листа и жълти цветя, които цъфтят почти през цялото лято;
 • фалшив седум - е хибрид с листа, боядисани в различни нюанси на зелено, и розови, червени, бели пъпки, цъфтящи през цялото лято.

След като сте засадили различни сортове очитки на личния си парцел, можете да създадете мини-градина или алпинеум, цъфтящи през цялото лято. Седум можете да украсите пътеки или да направите красиви композиции от тях в декоративни саксии, на пънове или трупи.

Stonecrop е неизискващ към условията на растеж, поради което ще може да покълне дори на случайни почвени отлагания. Това растение не изисква обилно поливане и стръв... За да може седумът да цъфти красиво и дълго време, той трябва да бъде засаден на слънчеви места в задния двор.

Субсулатен флокс

Субсулатният флокс цъфти с много ярки цветя.Растенията, нарастващи до 16-21 см, създават плътен зелен килим с цветя от лилаво, малиново, розово, бяло или червено. За първи път флокс цъфтят в края на априли радват градинарите до началото на юли. Следващият път храстите започват да цъфтят през септември.

Тези почвопокривни растения обичат рохкава минерална почва и са подходящи за слънчеви райони.

 • Флоксът Дъглас е малко, ниско цвете, което започва да цъфти в края на юни.
 • Субулатният флокс расте до 11 см и има удължени заострени листа, подобни на иглите. Това растение придобива цвят в края на пролетта и цъфти обилно до началото на юли.

Няколко вида флокс, засадени на една цветна градина ще цъфти дълго време и ще изглежда доста красиво.

Това е много непретенциозно цвете, което се страхува от преовлажняване и обича сухите почви. При отглеждането му почвата трябва да се смеси с пясък и доломитово брашно.

Phlox са гъвкави почвопокривни растения, които могат да се отглеждат в почти всякакъв вид цветна леха. Растения ще изглежда страхотно вместо тревна морава, на алпийска пързалка, в алпинеум и по градинска пътека. На цветни лехи е желателно да ги комбинирате с декоративни широколистни трайни насаждения и алпийски слаби растения.

Палма или Котула

Котула на цветно легло - снимка

Грубо, тинтяво и гребен котула са много популярни сред цветарите. Това е земно покритие пълзящо растение цъфти с малки, наситено жълти цветякоито издават вкусна миризма. Блестящите палмови листа прекрасно контрастират с цветята, цъфтящи през цялото лято.

Kotula се отглежда в плитка вода и влажна почва и процъфтява както на слънчева, така и на полусянка. Това растение е чудесно за райони с малко езерце.... Цветето се размножава добре със семена, създавайки ефектна и ярка граница близо до езерото.

Коридалис жълт

Днес една доста рядка многогодишна билка в културата се характеризира с дълъг и обилен цъфтеж. В края на зимата, когато дори кокичетата още не са започнали да цъфтят, corydalis вече може да зарадва производителите на цветя със своите жълти съцветия... Но дори и при липса на пъпки, цветето изглежда доста красиво. Ажурните му листа правят коридалите привлекателни.

Коридалис жълт цъфти с малки цветя.Препоръчително е да засадите почвопокривно растение върху слабо уплътнени леки почви. Растението цъфти обилно на места, добре осветени от слънцето, но също така се чувства чудесно в полусянка. Можете да трансплантирате растението при всяко време, на всяка възраст и дори в състояние на цъфтеж.

Отглеждайки, коридалисът образува килим с размери 16–31 см, който ще изглежда страхотно в сянката на дървета и храсти и в алпинеума.

Highlander род

Подземно многогодишно растение, което цъфти през цялото лято, подходящо за декориране на граници и изглежда страхотно при групови насаждения.

На снимката е показан сроден хайландърТова цвете достига височина 21–26 см, има съцветия, събрани в многобройни малки цветя и привлекателна сърцевидна зеленина. Наистина красива гледка може да се наслади във време, когато алпинистът цъфти. По това време короната на това растение силно наподобява бяло одеяло.

Растението расте най-добре на сенчести и слънчеви места и обича дренирана почва. Highlander родствено силно не обича подкислени местакоето изглежда закърнело и депресирано. Културата понася добре студове, но през зимата с малко сняг се нуждае от защита с покривен материал или смърчови клони.

Билка карамфил

Карамфил тревист - яркочервени цветя.През почти целия вегетационен период билката карамфил цъфти. Малки червено-бели или яркочервени цветя на това растение наподобяват цветя на обикновен карамфил... Билката може да нарасне с размер до 16 см, има малки дълги синкаво-зелени листа и малки възходящи пълзящи стъбла.

Растението не обича стагнацията на влагата, затова е препоръчително да го засадите в оплодена, добре дренирана и лека почва от слънчевата страна на двора.

Много производители отглеждат билки за украса на стволовите кръгове. Той не само изглежда привлекателен, но е полезен и за отглежданите в плодове дървета.

Почвени цветя, които цъфтят в началото на лятото

Да се територията на задния двор зарадва с красивия си цъфтеж не само в средата, но и през пролетта, както и в началото на лятото, красиво цъфтящи трайни насаждения могат да бъдат засадени на тревни площи, в алпинеуми или цветни лехи.

Още от юни можете да се насладите на цъфтежа на сапунека или сапонария, която създава елегантни плътни подложки с червени или розови съцветия. Като правило, в лични парцели можете да видите розови пъпки на базиликума, може да нарасне на височина от 5 до 16 cm.

Хвойната е много често срещано растениеАтрактивен „килим“ с размер до 6 см е създаден от Veronica конци. На пълзящите тънки стъбла на това растение са кръгли наситени зелени листа и сини съцветия с тъмни ивици. Вероника започва да цъфти в началото на лятото.

Мащерка, мащерка или билка Богородская е лечебна билка, която расте с размер 3-9 см и цъфти от началото на лятото. Има много разновидности на мащерка, така че цветът на листата и цветята на това растение може да бъде много различен. Най-често срещаните сред цветарите видове мащерка с бяло-зелени и жълто-зелени листа и червени, розови, лавандулови и бели цветя.

В началото на лятото създава атрактивен сребрист килим от листа на керастиум или пиле и бели цветя. Това цветно покритие с височина приблизително 26 см има тънки, пълзящи издънки, които се втвърдяват и процъфтяват, за да покрият голяма площ.

Alyssum или цвекло започва да цъфти обилно през май. Стъблата на това растение са покрити с буйни кисти и малки сивкави листа, както и жълти цветя. Цветето има много разновидности и хибриди.които се различават по височина. Така например, скалният алисум расте до 40 см височина, а планинският - от 6 до 11 см.

Почвопокривни растения
Градински растения с почвена покривка в алпинеумаЦветните почвени покривки изглеждат много добре в градинатаРастенията с почвено покритие ще помогнат за създаването на много красиво цветно легло.Расо - перфектният избор за алпийски пързалки

В края на май и началото на юни цъфти авбретия или аубриета. Deltoid aubriet е доста популярен сред производителите на цветя, двойни или прости цветя, от които има много различни цветове... Цветно легло с засадени върху него различни видове кабра изглежда доста привлекателно.

Резуха или арабис в края на април започва да цъфти с двойни или прости розови, бели и червени цветя. Арабис изглежда страхотно на пързалка или в саксия и има пъстри листа. Каскада от цветя, падащи от опорната стена, може да очарова всеки човек. Обикновено, в задните дворни територии можете да видите кавказка резуха с размер до 22 см... Много по-ниски, но и много популярни ресничести реснички, достигащи само 6 см размер.

Има много цъфтящи кандидати за почвено покритие за място в градинския парцел. Избор на растения по време на цъфтежа, и добавяйки дълго цъфтящи едногодишни или многогодишни растения, можете да завършите с алпинеум, цъфтящ през цялото лято, цветна леха или морава.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарТамара Паригина (Илко)

   Много полезно ... и изборът на цветове е просто клас ... ... четете и изненадвате колко разновидности има

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.