Засаждане и грижи за дороникум: сортове, снимки

Виждайки коза за първи път, със сигурност на мнозинството ще изглежда, че пред тях не е нищо друго освен букет от жълти маргаритки, с който всеки от нас е запознат от детството си. Отглеждането на коза (doronicum) на открито е не само просто, но и доста приятно събитие. Това до голяма степен се дължи на непретенциозността на тази култура, тъй като дори начинаещ цветар може да се справи със засаждането и размножаването на растение. Ключът към успеха по този въпрос обаче е познаването на ключовите моменти за отглеждането на дороникум.


Сортове и сортове дороникум

Снимка на растение няма да каже нищо на обикновените градинари, защото само специалистите знаят как изглежда. Дороникум, който в обикновените хора е известен като козата, се отнася до трайни насаждения, представляващи едновременно огромно семейство на Астерас. В рода на това растение има почти 40 вида, които са най-широко представени в планините на Европа и Азия.

Могат да се разграничат следните видове дороникум, които най-често се отглеждат като култивирани растения:

  • източен дороникум (D. orientale);
  • подороник животиков (D. plantagineum).

Тъй като дороникум е многогодишно растение, той може да се отглежда дълго време без да се пресажда на едно място. По време на вегетацията той образува прости стъбла, върху които се образуват малък брой клони, самото растение понася добре неблагоприятните метеорологични условия. Листата са представени под формата на базална розетка, на стъблата те растат в следващия ред. Липсват им и дръжки.

Храстите на Doronicum могат да растат на различни височини, което се определя от конкретния сорт. Въпреки това, обикновено разпространението на височина варира от 0,25 m до 0,7 m... По размер цветята на козата са доста малки и не надвишават 4-10 cm.

По ръба на цветната кошница са езичести, а в централната част на цветето има тръбести венчелистчета. Периодът на цъфтеж на Doronicum започва през май-юни, независимо от сорта. Подрязването на изсъхнали пъпки стимулира образуването на странични издънки, които впоследствие са покрити с нови жълти маргаритки. Което и разнообразие от производители на кози да избере, всеки от тях ще може да му даде своя чар.

Засаждане на дороникум

Правила за засаждане на DoronicumКато класическо многогодишно растение козата расте добре при всякакви условия на отглеждане. Следователно за него може да се отдели място не само на слънчева поляна, но и в онези части на градината, където има частична сянка. Това правило не се отнася само за живовляк сорт Doronicum, тъй като е възможно да се наблюдава обилен цъфтеж, ако е така растат в слънчева зона... Въз основа на дългогодишния опит на градинарите, можем да кажем, че районите с максимална осветеност са най-предпочитани за отглеждане на дороникум, тъй като тук расте много по-дълго от обикновено.

Не се препоръчва да се поставят храстите на източния дороникум в непосредствена близост до големи дървета, тъй като подобен квартал няма да бъде от полза.В действителност, с тази възможност за засаждане, периодът на нейния цъфтеж ще бъде значително намален.

Място за растеж

При избора на място за засаждане на дороникум е необходимо да се вземе предвид, че почвата трябва да има рохкава структура, да е силно плодородна и да задържа достатъчно количество влага. Една от характеристиките на хороника е, че неговата коренова система разположени близо до повърхносттаследователно разхлабването на почвата под храстите може да не е от полза, но да навреди. Освен това трябва да бъдете внимателни при плевене в кореновата зона на дороникума, тъй като съществува опасност от увреждане на корените на цъфтящо многогодишно растение.

Doronikum ще бъде оценен предимно от онези производители, които винаги нямат достатъчно време да се грижат за декоративни култури. Това растение ще може да спаси градинаря от често поливане благодарение на мощната си коренова система, която е в състояние да натрупва влага в достатъчно количество. Козата може да се нуждае от напояване само в дните, когато времето е сухо и горещо.

Kozulnik е студоустойчива култура, следователно, когато се отглежда на открито, няма да се налага да предприемате специални мерки, за да го предпазите от екстремни температури.

Грижа за растенията

Дороникум растениеКакто опитните, така и начинаещите цветари ще могат да оценят простотата на грижите за дороникум. Но трябва да имате предвид, че разхлабването на почвата в зоната на корените може да навреди на растениетозащото кореновата система е много близо до повърхността. Също така, за нормалното развитие на тази цветна култура е необходимо да се вземат мерки за намаляване на изпарението на влагата от почвата. Много ефективна мярка е мулчиране на горния слой на почвата в градинското легло, където се отглеждат храстите на дороникума. Като мулч можете да използвате дървесен чипс, кора, сено или специални материали, които забавят изпарението на влагата.

С приключването на цъфтежа развитието на надземната част на растението спира и след това преминава в състояние на покой до края на лятото. От този момент нататък грижите за дороникума трябва да бъдат минимални, необходимо е да се намали честотата на поливане. В края на лятото в растението се образуват нови издънки, така че понякога дороникът може да цъфти отново. В този случай младите издънки трябва да бъдат добре напоени и хранени.

Подмладяване

Обикновено след 4-5 години е необходимо да подновите храстите. Тази операция е задължителна за всяко растение, независимо от състоянието му. Въпреки че няма признаци, показващи необходимостта от трансплантация, това не бива да се изоставя, защото в противен случай с течение на времето градинарят може да забележи как Цветята на Doronicum ще започнат да се свиват.

Трябва да се има предвид, че при актуализиране на козата по метода на разделяне се препоръчва тази работа да се извърши в края на август.

Торене и подхранване на дороникум

Цъфтящи дороникумиВъвеждането на превръзки за козата трябва да се комбинира с разрохкване на почвата, извършено през пролетта. На този етап от отглеждането на дороникум се препоръчва да се използват пълноценни сложни торове.

На етапа на формиране на нови розетки се препоръчва използването на органични торове, богати на азот. Наличието на този елемент в техния състав ще осигури на растението силата за бързо изграждане на зелената маса.

Размножаване на дороникум

За да получите млади храсти на дороникум, можете да използвате един от следните методи за разплод:

  1. Размножаване на семена.
  2. Разделяне на храста.
  3. Размножаване чрез сегменти от коренища.

Чрез засяване на семена най-вероятно можете да получите добър посадъчен материал, тъй като това растение е предразположено към самозасяване благодарение на избледнели кошници, които се носят от вятъра около мястото. Агротехниката за размножаване на дороникум предвижда засяване на семена през пролетта или есента. Може да се извърши както директно в подготвеното легло, така и в оранжерията, за да се получат разсад.

Препоръчва се размножаването на хороник с разделяне на храсти и коренища в началото на есента, тъй като по това време се образуват заместващи розетки.

Болести и вредители

Въпреки че козата е имунизирана срещу много болести, в неблагоприятни години тя може да бъде засегната от брашнеста мана. Те се борят с това заболяване с помощта на специални фунгициди.

Опасни вредители за дороникум са листните и кореновите нематоди, както и листните въшки. Добри средства за борба с тези вредители са следните:

  • "Аткара";
  • Actellik;
  • "Фуфанон";
  • „Пристигане“.

За да получите желания ефект обаче, трябва стриктно да следвате препоръките на производителя за употреба.

Ако има признаци на увреждане на нематоди по козата, това няма да помогне да й се помогне. В този случай заразените растения се третират по следния начин: изкопават се и се изгарят.

Дороникум: комбинация с други растения

Как цъфти дороникумЦветните кози цветя могат да се използват не само като независим елемент на дизайна на територията на задния двор, но и в комбинация с други многогодишни растения: вероника, кохида, щраус, папрати, роджъри. Добрите съседи за коза могат да бъдат многогодишна маргаритка и пищялка... Doronicum може да се използва и като фоново растение: той може да създаде хармоничен фон за монолитна зеленина, както и за храсти и нискорастящи дървета. Също така е в състояние да се превърне в прекрасна декорация за композиции, декорирани в селски стил.

Дороникум в ландшафтния дизайн

Въпреки своята простота на цветята, това растение може да стане много популярно в ландшафтния дизайн, тъй като за повечето специалисти е интересно преди всичко заради неизискващия си вход.

Дороникум изглежда много привлекателно като част от цветни лехи, миксбордъри... Нискорастящите сортове на това растение могат да се превърнат в отлична декорация за алпинеуми. Можете да го използвате и за проектиране на огради и стопански постройки. Като се има предвид, че дороникумът цъфти едновременно с лалетата, ирисите, нарцисите и игликите, тези цветя ще се считат за най-подходящите съседи за него.

Заключение

Повечето производители, най-вероятно, няма да приемат с интерес дороникума, който при среща могат да сбъркат с обикновена лайка. Въпреки че това не е изненадващо, като се има предвид, че жълтите цветя са силни приличат на това традиционно растение... Въпреки това на тази декоративна култура трябва да се отдели място на обекта, макар и само защото е много лесно да се отглежда на открито. Doronicum може да се чувства комфортно не само в слънчева зона, но и под сянката на дърво. По отношение на мерките за грижа, това няма да създаде проблеми за градинарите, тъй като освен поливането, което се извършва редовно, както и пролетното разхлабване, няма да причини много проблеми на летния жител.

Дороникум цвете
Източен ДороникумДороникум растителни видовеСлънчево цвете дороникумДороникум - малко слънце във вашата градинаКак изглежда цъфтежът на дороникум?Появата на DoronicumКак правилно да поливаме дороникумСортове цветен дороникумМясто, където да се засажда дороникумДороникум - малко слънце във вашата градина

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.