Засаждане на сутрешна слава на открито и грижа за нея: съвети, снимки

Виждайки цъфтяща сутрешна слава, е трудно да се мине покрай нея, защото това растение се откроява с неизразимия си чар. Всеки собственик на лятна вила може да се наслади на тази красота. Основното е да се запознаете с особеностите на отглеждането и грижите на открито.

Ипомеята е един от най-ярките представители на семейството на вятъра. Включва над 500 вида, които показват изключително бърз растеж. За разлика от много други растения, сутрешната слава започва да цъфти през юли, радвайки летния жител с цветята си до октомври.


Описание: сортове и сортове утринна слава

Родната земя на растението е Южна Америка: в условията, характерни за този регион, тя отглежда се като многогодишно растение... У нас сутрешната слава се отглежда като едногодишно растение. Поради голямото видово разнообразие на сутрешната слава, лесно можете да намерите растение, което идеално да се впише в пейзажа на мястото на всеки летен жител.

Наличните днес за отглеждане сортове ипомея могат да се размножават с подземни грудки. Това се отнася главно за caudex ipomoea. Тези растения имат неправилни по форма стъбла, които постепенно започват да се развиват в дълги лози. Утринната слава е едно от редките растения, което има богата цветова палитра. Грижата за него изисква същите мерки, както за повечето видове: той расте най-добре в слънчев район, където има почва, богата на органични вещества.

От млади фиданки на утринна слава доста бързо образуват се зрели растения, които образуват голям брой цветя с изразени декоративни свойства. Способността да расте бързо прави това растение най-добрият вариант за декориране на непривлекателни места в градината. Следователно те могат да бъдат засадени на високи перголи, около беседки, фенери и други обекти на ландшафтен дизайн. Зрелите растения могат да достигнат височина от 3 m или повече. Специалистите по озеленяване често използват сутрешната слава като един от основните елементи на вертикалното озеленяване.

Ипомеята придобива необичаен външен вид благодарение на листата си, които са овални, а в някои случаи и с форма на сърце. Обичайният им цвят е сочно зелено. Сред известните сортове се откроява квамоклитът: по време на вегетацията той образува тънка ажурна зеленина с ярко зелен цвят, която забележимо се откроява на фона на традиционните растения.

Много разновидности на сутрешната слава образуват фуниевидни цветя, които по размер достигат 12 см. Освен това те могат да се различават по сянка, което се влияе от растителния сорт. Друга особеност на квамоклита е цветът на цветята - ярките му звезди могат да имат различни нюанси - червен, бордо или бял.

Първите цветя на утринната слава се появяват през първите седмици на лятото, украсявайки градината до самата слана. Плодът прилича на затворена кутия, в която узряват семена с доста големи размери. След узряване семената попадат в почвата, впоследствие от тях се образуват нови храсти.Следователно през сезона сутрешните слави от различна възраст могат да растат на един и същи сайт.

Популярни сортове

Сред известните сортове утринна слава Най-популярни са следните:

 • Засаждане на ипомеяЛунно цвете. Декорацията му е големи цветя от млечнобял цвят, допълнени от ефекта на трептене;
 • Трицветна сутрешна слава. Неговите съцветия могат да бъдат бели, жълти или сини;
 • Лилава сутрешна слава. Този сорт най-често се използва за украса на сайта. Растението има разнообразна цветова палитра, която включва всички нюанси на лилаво или розово. Самите съцветия не са впечатляващи по размер, тъй като обикновено са средни или малки;
 • Утринна слава синьо. Съцветията на този сорт са чисто сини на цвят и големи по размер. Може да образува отличен състав в комбинация с лунен цвят;
 • Kvamoklit. От характеристиките на сорта си струва да се подчертаят формата на листата, цветята и височината, които са различни от другите видове.

Ipomoea ежегодно: засаждане и грижи

Най-подходящ за отглеждане на сутрешна слава е частично сенчесто място... Ако е засадено на добре осветено място, цветята няма да останат отворени дълго. Това не позволява да се осигури подходящият декоративен ефект при използване на растения за украса на територията. Ако сутрешната слава се отглежда в условия на силна сянка, това също не й носи полза, което се проявява в по-бавен растеж и свиване на цветята.

Можете да отглеждате цветя, като посеете семена директно на открито. В това отношение тя напълно отговаря на очакванията, тъй като демонстрира висок темп на растеж. В същото време можете да използвате метода за отглеждане на разсад. Тук обаче са възможни определени трудности: разсадът, предназначен за засаждане на открито, не трябва да се обраства. Сутрешната слава се чувства добре на почти всяка почва, с изключение на пясъчна глинеста почва.

За да продължи годишната сутрешна слава да ви радва със своите ярки цветя, трябва да се грижите правилно за нея:

 1. Растение ипомея и неговото описаниеПровеждане на редовно поливане. Важно е да запомните, че застоялата влага влияе отрицателно върху развитието на растенията. Ако на мястото, избрано за засаждане, подземните води са твърде близо до повърхността, тогава първо ще трябва да организирате дренаж. Тогава кореновата система ще бъде защитена от намокряне;
 2. Необходимо е да се осигурят растения с хранителни вещества чрез прилагане на торове;
 3. Наличието на опора за зелената маса е задължително, което се постига чрез използване на силна опора;
 4. Необходимо е редовно да се следи състоянието на растенията и своевременно да се отстраняват повредените стъбла и листа;
 5. Полагането на подходящи грижи за сутрешната слава е гаранция, че може да направи всяка проблемна зона във вашата градина привлекателна.

Торове и подхранване

Какви торове са необходими за сутрешната славаПреди и по време на цъфтежа необходимо е да се направи превръзка в почвата... Най-голям ефект дава използването на подходящи торове. За да могат храстите бързо да получат листна маса, се препоръчва да се използват азотни торове, които се прилагат в корена. Ipomoea също реагира добре на листно превръзка чрез пръскане с пулверизатор. За да може растението да цъфти възможно най-дълго и да запази своите декоративни свойства, то трябва да бъде снабдено с фосфорни торове. Тези превръзки могат да се извършват на различни етапи на отглеждане на сутрешната слава: не само по време на засаждането, но и по време на развитието на младите разсад.

Редовното торене през целия жизнен цикъл на растението дава възможност за красива сутрешна слава. Ако искате това цвете да ви радва с буйни и красиви лозя и е устойчиво на болести, тогава заедно с други дейности трябва редовно да се храните.

Размножаване на растенията

Обикновено нови храсти получени чрез засяване на семена... Това се прави в началото на пролетта, когато навън е топло времето. Мястото за засаждане се подготвя през есента, като се извършва дълбоко копаене.През пролетта, преди да започнете да сеете семена, можете да внесете дългодействащи фосфорни торове в почвата.

Избягвайте да заравяте семената твърде дълбоко в почвата, тъй като в противен случай има шанс те да не покълнат. След появата на кълнове, поливането трябва да се извършва редовно. Това е по-лесно да се направи с пулверизатор, който ще помогне да се избегне измиването на семената от почвата.

Семената на многогодишната сутрешна слава имат висок процент на сходство и след поникването кълновете започват да растат бързо. За да може сутрешната слава да влезе по-рано във фазата на цъфтеж, може да се използва методът за отглеждане на разсад. Тук обаче трябва да бъдете особено внимателни при избора на място за трансплантация: то трябва да бъде защитено от вятъра, всяко растение ще се нуждае от подкрепа.

Болести и вредители

Вредители по растенията ипомеяКонтролът на вредителите е една от ключовите дейности в грижите за многогодишната сутрешна слава. Най-често нея засяга листни въшки и паякови акари... Те се хранят със сок от стъбла и листа. При продължителна активност на вредителите първите, които реагират на това, са листата, които пожълтяват и впоследствие започват да изсъхват. Ако не предприемете никакви мерки, тогава сутрешната слава скоро остава без нито едно листо, спира да цъфти и след това храстът изсъхва.

За да избегнете подобни неприятности, е необходимо редовно да инспектирате листата и клоните на утринната слава. След това, при първите признаци на инфекция, можете да откриете вредители и да започнете да се борите с тях.

Добри резултати при унищожаването на вредители са показали такива системни лекарства против кърлежи, като:

 • Actellik;
 • "Фуфанон";
 • Fitoverm.

За да се победят листни въшки, се препоръчва да се използват следните лекарства: "Akarin", "Atkara", "Karbofos".

Заключение

Човек, в чийто живот лятната вила заема голямо място, несъмнено иска тя да изглежда възможно най-привлекателна. И за тази цел много градинари използват различни декоративни растения. Сред тях сутрешната слава се откроява със специалната си грация, която може да направи всеки сайт красив. Освен това всеки собственик може да отглежда многогодишна сутрешна слава на собствения си сайт. Можете да получите силни храсти от това растение чрез засяване на семена... Първо обаче няма да навреди да се подготви легло за сеитба през есента чрез добавяне на тор в почвата.

Естествено, за да може едно растение да ви радва с цъфтежа си повече от един сезон, трябва да му се осигурят подходящи грижи. Ето защо трябва постоянно да наблюдавате състоянието на растенията, като обръщате специално внимание на признаците за наличие на вредители. В действителност, при липса на контрол над тях, скоро храстите на утринната слава могат да загубят своите декоративни свойства и да умрат.

Растение за утринна слава
Полезни съвети за отглеждане и грижа за сутрешната славаСортове на ипомеяПолезни съвети за отглеждане на сутрешна славаСини цветя на утринна славаЦъфтяща сутрешна славаКак да засадим сутрешна славаУтринна слава - елегантна декорация за лятна резиденцияКак расте цветето на утринната славаДекоративни лозя за градината на сутрешната славаУтринна слава как да се засажда и растеЗасаждане на ипомеяЗасаждане на ипомеяЖив плет от ипомеяКак се вие ​​сутрешната славаОтглеждане на ипомея

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.