Хедър растение: описание, снимка, засаждане и грижи

В естествените условия на Европа, от южната граница на горите до северната част на тундрата, расте растение от хедър с необичайно красиви съцветия. Тези малки храсти в градините на Русия са редки и не са известни на всички. Но ако засадите хедър на вашия сайт, той веднага ще се впише в ландшафтния дизайн и ще преобрази градината.


След като прочетат описанието на растението и неговата снимка, мнозина ще искат да организират хедър в личния си парцел. Но ще трябва да се подготвите за някои от трудностите, с които ще трябва да се сблъскате, когато отглеждате храсти. Ето защо се препоръчва първо да се изучат правилата за засаждане и грижи за хедъра.

Хедър: снимка, общи характеристики, сортове

Растението е вечнозелен храст и е националното цвете на Норвегия. Красива легенда разказваче само Хедър се е съгласил по молба на Бог да расте по склоновете, които са издухани отвсякъде от студени ветрове. За това растение е отличено с отличен аромат, естествен чар, повишена издръжливост, непретенциозност и отлични медоносни качества.

Обикновеният хедър цъфти много красивоВ природата има само един вид от това растение - обикновен хедър. Пълзящият храст се отличава с леко издигащи се клони. Те растат до не повече от 30 cm, но някои форми на хедери имат издънки с дължина 80 см. Многобройни клони покриват тесни малки листа, които могат да бъдат с различни цветове.

Малките цветя на къси крака образуват необичайно красиви съцветия с дължина до 25 см. Венчето и чашката на цветята са розово-люлякови. Има различни сортове растения, които се различават по формата и цвета на листата и съцветията. Листата могат да бъдат зелени, златисто оранжеви или синкаво бели. Сянката на съцветията варира от бяло до лилаво. Цветята цъфтят през юли и продължават да цъфтят до август. Хедър семената се формират в 2,5 см дълга капсула, която има прегради и четири листа.

Популярни сортове

Към днешна дата в градините се отглеждат повече от 50 сорта хедър, от които три са най-известните:

 1. Червеният фаворит е растение с форма на възглавница. Диаметърът на короната му е 65 см, а височината е 40 см. Тъмнозелените листа растат на широки, дълги, многобройни клони. Розови плътни съцветия с дължина 10 см, събрани от двойни цветя.
 2. Silver Knight е вид хедър.Silver Knight е гъст храст с височина 30 см. Характеризира се с компактна форма на възглавница и сребристосиви пухкави листа. През зимата листата са с лилав цвят. На изправени клони се образуват светлолилави или люлякови съцветия. Сортът обича добре осветени места и не се страхува от измръзване. Препоръчително е обаче да го покриете със смърчови клони за зимата.
 3. Сортът Allegro е храст с компактна, плътна форма и височина 50 см. Има тъмнокафява кора и люспести тъмнозелени листа.Простите, блестящи цветя имат карминово червен оттенък. Цъфтежът е обилен и дълготраен. Издънките, растящи нагоре, могат да растат с 10 см за една година.

Често срещани характеристики на отглеждането на вереса

Растението обича добре осветени места и дори може да расте на открити площи. На сянка цветята му стават бледи и цъфтят за кратко. Така че за Хедър препоръчително е да изберете полусенчести места до ниски дървета и храсти. Може да се засажда в чакълести градини, алпинеуми и алпийски пързалки.

Почвата

Allegro heather цветя - снимка.Растението е неизискващо към богатството на почвата; може да расте дори на бедни песъчливи почви. Хедър предпочита кисела почва и не обича варовита почвавърху които растежът му се влошава. Най-вече земна смес от следния състав е подходяща за добър растеж и дълъг цъфтеж на храст:

 • иглолистна земя - 2 части;
 • пясък - 1 част;
 • торф - 3 части.

За да стане почвената смес кисела, за приготвянето й се използва джинджифилов торф.

Избор на разсад

Хедърите не понасят добре трансплантацията, тъй като имат симбиоза с мицели в земята. Поради това е най-добре да купувате храсти в специални контейнери, където корените и микоризата са напълно запазени.

Растението се различава по това задържа цветя и листа за дълго време след смъртта... Ето защо, когато избирате храст за вашата градина, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. Контейнерът трябва да приляга плътно към кореновата топка, така че въздухът да не може да влезе в корените и да не ги изсушава.
 2. Почвата трябва да е леко влажна. Твърде влажната почва води до смърт на корени и растения.
 3. Издънките трябва да са както стари, така и по-млади, леки. Те трябва да са еластични, да имат много листа и вегетативни пъпки.

Характеристики за кацане

На открито място разсадът се засажда през есента в края на септември или през пролетта, от втората половина на април до началото на май. Опитни градинари препоръчайте пролетно засаждане на вереса, тъй като през сезона растенията ще имат време да пуснат корени и до есента, с постепенно намаляване на температурите, техните издънки ще узреят напълно и ще издържат зимата без никакви проблеми.

Когато храстите се засаждат на групи, разстоянието между тях трябва да бъде 30-40 см. На квадратен метър от парцела се засаждат 12-15 слабо растящи сортове и 6-8 растения за силно растящи. Дупката трябва да е толкова дълбока така че почвата да достига строго до нивото на кореновата шийка... Ако почвите са глинести, тогава на дъното на всеки отвор се излива дренаж, който може да се състои от счупена тухла и пясък. Преди засаждане в кладенците се добавят 50 g рогово брашно и 30 g нитрофоска. Засаденият храст се полива обилно с 5-6 литра вода.

Хедърс - препоръки за грижи

Хедър храстите са красиви.През целия сезон и особено през сухо лято е необходимо да се следи съдържанието на влага в почвата, в която растат пистите. Тяхната компактна коренова система с много малки корени трябва да бъде горният слой на почвата беше мокър през цялото време... В горещите дни растението страда от сух въздух и реагира добре на пръскането, което трябва да се прави вечер с вода със стайна температура.

По време на грижите, хедерите се хранят с минерални торове. За да направите това, можете да използвате тор Kemira Lux, разреден във вода. През сезона почвата около храстите трябва да се почисти от плевели и да се разхлаби плитко.

За да не изсъхне почвата и да не се задръсти с плевели, веднага след засаждането на верески тя може да се мулчира. За това използвани стърготини от иглолистни дървета, торф, папрат или големи стърготини.

През пролетта младите храсти се подрязват умерено. Стари растения резитбата се извършва по този начинза отстраняване на частта от стъблото под избледнелите съцветия. В този случай трябва да се запази формата на короната.

Хедър подслон за зимата

Хедърът Алегро толерира дори много мразовита зима.В началото на ноември, когато почвата замръзне до около -5 градуса, стволовите кръгове на храстите са покрити със суха зеленина или торф. Дебелината на слоя трябва да бъде най-малко 10 cm... Самото растение се препоръчва да бъде покрито със смърчови клони, което ще помогне:

 1. Защитете храстите от замръзване.
 2. Не мокрете растенията под конденза, който се образува под полиетилена.
 3. Създайте нов слой мулч, който се формира от иглите, паднали от клоните.

Подслонът се премахва в средата на април, торфът се разграбва от кореновата шийка. Старите смърчови клони могат да се нарязват на ситно и да се използват като мулч.

Размножаване на хиери

Растенията могат да се размножават по три начина:

 • разделяне на храста;
 • резници;
 • семена.

Разделяне на храста

Това е най-бързият и лесен начин за отглеждане на хедери и се провежда в края на лятото. Те започват да подготвят храстите за разделяне в началото на юни. За да направите това, торфът е разпръснат около тях, така че кореновата шийка да е 0,4-0,5 cm потопена в почвата. то необходими за отглеждане на нови корени... През август растението се изкопава и разделя. Корените се нарязват на равни части с бучка пръст.

Резници

В края на лятото апикалните резници се отрязват от силни издънки на сортови верески. За да се образува добра коренова система, се препоръчва да се вкореняват в отделни контейнери, пълни с торф и пясък. Грижата за резници е поддържане на субстрата влажен и подхранване с торове с микроелементи и разтвор на карбамид. Вкореняването трябва да става при температура на въздуха в рамките на + 15C- + 20C. Резниците не могат да се събират от цъфтящи издънки.

Хедър
Хедърът в разцвет може да промени облика на цяла долина.Хедър леглото може да се състои от няколко разновидности.Правилна грижа за вереса в градината.Calluna vulgaris е латинското наименование на обикновения хедър.

Размножаване със семена

Тъй като семената на хедера са малки, най-добре се засява на повърхността на почвата в плитки контейнери. Земната смес трябва да бъде от следния състав:

 • пясък - 1 част;
 • торф - 2 части;
 • хедър или иглолистна земя - 1 част.

При температура 18–20 ° C първите разсад ще се появят след около месец. През първата седмица е необходимо да се създаде висока влажност за тях. През лятото контейнерите с разсад се изнасят на мястото, втвърдяват се и се отглеждат. Вече отглежданите растения на възраст 1,5-2 години се засаждат на постоянно място.

Ползите от Хедър

Растението е отлично медоносно растение, от което медоносните пчели събират мед през есента, когато много растения вече са избледнели. Тъмно жълт или червено-кафяв ароматен, плътен мед от хедър съдържа много протеини и минерали. За лечебни цели се използва при бронхиална астма, ревматизъм, подагра, уролитиаза. Медът има диуретично действие и пречиства кръвта.

Хедър цветята съдържат полизахариди, етерично масло, арбутин, флавоноиди, поради което те се използват широко в народната медицина. Те се събират в периода на масов цъфтеж.... За това цъфтящите върхове се отрязват и се изсушават в добре проветриво място.

Инфузии използва се при настинки, ревматизъм, подагра, заболявания на бъбреците и пикочния мехур... Те се използват като диуретично, антибактериално и противовъзпалително средство.

Хедър цветя могат да се използват за приготвяне на напитки, сиропи и за приготвяне на чай. Не само вкусно, но и здравословно напитка, направена от мед от хедър и цветя. Трябва да го пиете студено.

Сиропът се прави от свежи цветя, които се запарват с вряща вода. След един ден към инфузията се добавя захар и всичко се вари. Силно вкусен и витаминен чай получена от смес от изсушени ягодови листа, листенца от шипка и цветя от хедър.

С правилното засаждане и подходящи грижи можете да създадете в градината си духа, която прилича на живописен килим. Силно хедерите изглеждат ефектно с джуджета иглолистни дървета, рододендрони, папрати и цъфтящи храсти. Обикновено те се засаждат с по-високи растения на преден план.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.