Боядисване на шафран: какво е това и расте

Днес има много култури, които се отглеждат активно в рамките на определена територия, но извън тях остават неизвестни. Следователно повечето нямат представа какво е растението шафран. Това растение заслужава внимание да бъде разгледано подробно, тъй като изглежда не само красиво, но и има полезни свойства. Днес се отглежда успешно в Кавказ, в Харковска и Курска област, както и в Туркестан и Крим. При естествени условия тази култура се среща в Афганистан и Етиопия.


Какво представлява шафранът?

Бих искал да започна да разглеждам този годишен с факта, че той представлява семейството на Asteraceae или Compositae. Шафранът е известен на специалистите с други имена:див шафран, американски магарешки бодил и багрилен шафран... Шафранът е придобил голяма популярност благодарение на уникалните си свойства. На първо място, това се дължи на полезния му състав. Растението е богато на хранителни вещества като:

 • изокартамин;
 • кардамидин;
 • лутеолин гликозид;
 • картамин;
 • халконични гликозиди.

Също така тази култура е широко разпространена като маслодайни култури. Най-активно се култивира в райони, където поради особеностите на климата е трудно да се отглеждат слънчоглед и други подобни растения.

Шафраново багрило: растителна снимка
Шафранът може да има червен оттенък.Шафранът се използва в медицината много активно.Боядисването на шафран в букет е стилно решение.Боядисването на шафран в гората може да расте на поляни, където има много светлина.

Външен вид на шафран

Снимката на това растение трябва да се изучи преди всичко, защото това е най-лесният начин да разберете, че е боядисан шафран пред вас. Но още по-добре, ако се запознаете с характерните му черти.

 • Това едногодишно растение се откроява с високия си ръст: Възрастните екземпляри достигат височина 1,5 метра. В процеса на растеж стъблото образува много клони и също се характеризира с наличието на белезникав гланц;
 • листата на растението, които имат плътна структура, изглеждат специални... Те са с продълговата форма и украсени с фестонска граница. Характерният им цвят е зелен. Листата, разположени отгоре, не са толкова големи, колкото отдолу и в средата, на тях е възложена функцията за осигуряване на фотосинтеза. Характерна особеност на листата е наличието на остри шипове;
 • шафранът цъфти в началото на юни, тази фаза продължава до септември... Цветята са с малки размери, достигайки диаметър 3,5 см. Венчелистчетата обикновено са жълти или оранжево-червени.

Полезни характеристики

Боята за шафран е интересна за специалисти и обикновени производители на цветя, освен атрактивния си външен вид, защото може да помогне при лечението на заболявания и не само.

Шафраново масло

Шафрановото масло е много здравословно.Боядисващият шафран може да се използва не само за приготвяне на лечебен чай, но и за обработката му, за да се получи масло. Олющените семена се използват като суровини. Този продукт е със същото качество като слънчогледовото масло... Използва се за производството на добри сортове маргарин. Този продукт е особено ценен на изток, където се използва като заместител на шафрана.Също така, масло от малко по-различен състав се произвежда от цели семена, което се използва изключително за технически цели.

Често се добавя към бели бои, за да се избегне пожълтяване на слоя боя. Въпреки това, обхватът на приложение на шафраново масло не се ограничава само до това. Този вид масло често се използва при производството на сапун, както и при производството на изсушаващо масло и линолеум. Цветята на шафрановото багрило също са ценни, те съдържат багрило, използвано в бизнеса с килими.

Чай от шафран

Чаят от шафран е лекарство.Към днешна дата са останали много малко лечебни растения, свойствата и характеристиките на използването на които традиционната и народната медицина не биха знаели. Най-често те използва се под формата на тинктури, чай, отвари, спомагащи за излекуване от много заболявания... Същото може да се каже и за шафран. Чаят от шафран е специална напитка, която може да помогне при определени медицински състояния.

На първо място, трябва да се отбележи неговият силен диуретичен ефект. Редовната консумация на чай помага за оздравяването на бъбреците. В продължение на много векове китайската медицина знае за полезните свойства на тази напитка. Според лечителите пиенето на чай от шафран е полезно за тези, които се притесняват от сърдечна недостатъчност. Тези хора, които страдат от изтръпване на крайниците и анемия, могат да почувстват подобрение в състоянието си. Положителен ефект обаче се постига само при продължителна употреба на тази напитка: продължителността на един курс е 4-6 месеца.

Семена от шафран

Семената на шафран са подходящи за храна за домашни птици.В семената от шафран голяма част е полусушещо масло - 37%, протеин също присъства - 12%. Шафранът е отлична алтернатива на традиционните фуражи поради високото си съдържание на протеини. Тези семена могат да се хранят на домашни птици... След обработка, от един центнер шафран, можете да получите 45-50 фуражни единици. Получената торта се използва и като храна за животни. Силажът, направен от него, е много хранителен. 1 кг от тази храна съдържа 13,3 тона протеин.

Медът от шафран също е високо ценен, тъй като има висока концентрация на хранителни вещества. Той съдържа такива жизненоважни елементи като:

 • цинк;
 • калций;
 • желязо;
 • хром;
 • сребро и други полезни микроелементи.

Също така често се използва за лечение на различни заболявания. Семената от шафран се използват за направата на козметични масла. Редовната му употреба може да подобри състоянието на кожата и да премахне признаците на много кожни заболявания.

Биологични особености

Шафранът е придобил висока популярност не само поради горните предимства, но и поради своята непретенциозност. Засяването на семена от шафран може да се извърши в началото на пролетта, тъй като те започват да покълват при 2-3 градуса по Целзий.

Отглеждане на шафран във ферма - поле с цветя.Шафранът е студоустойчива култура, така че не се страхува от краткотрайни студове от 4 до 6 градуса. Следователно засяването на семена може да бъде планирано не само през пролетта, но и през есента преди зимата... Освен това последният вариант е по-предпочитан, тъй като в този случай добивът се увеличава. За да се оправдаят обаче усилията, лятото трябва да е достатъчно топло, в противен случай няма да цъфти и съответно няма да се налага да разчитате на получаването на семена.

Продължителните дъждове имат изключително негативен ефект върху узряването на семената, тъй като при условия на висока влажност опрашването на цветята се влошава. Шафранът расте най-добре при меки суши. Първите издънки се появяват около 8-10 дни след засяването... От деня на засаждане и узряване на семената трябва да минат средно 100-110 дни. От момента, в който семената покълнат, шафранът започва да цъфти след 70 дни. Тази фаза продължава приблизително 1 месец. Самият цъфтеж обаче е неравномерен. Централните кошници са първите, които цъфтят, а зад тях са страничните. Листата, които са пораснали близо до съцветието, остават плътно притиснати, което не позволява на семената да падат.

Поливане

Шафранът има мощна коренова система, която има време да се оформи напълно до периода на засушаване. Следователно по това време можете да ограничите броя на поливанията. Тази култура има удължени корени и може да проникне на дълбочина от два метра. Листата имат месеста и плътна структура и играят важна роля, тъй като съхраняват влагата. Тъй като шафранът е много икономичен при консумация на вода, той не се страхува от продължителна суша.

Следователно през лятото може да се справи с по-малко вода, което е вредно за много други култури. Най-голямата нужда от влага в шафранът се наблюдава през периода на подуване на семената... Също така е необходимо често поливане във фазата на развитие на пъпките, което е гаранция за висок добив.

Почвата

Фуражният шафран се засажда в индустриален мащаб.Шафранът може да расте на всякакъв вид почва. Безплодни и солени почви се считат за подходящи за него. За да се получи висок добив обаче, той трябва да се отглежда на черноземни и кестенови почви. Преди сеитба на семена е необходимо да се подготви мястото - трябва да се изкопае на голяма дълбочина. Също така, това растение се чувства добре на глинести и песъчливи почви.

Благоприятен фактор, който увеличава добива на шафран е близко местоположение на подпочвените води... Но често при отглеждането на тази култура в сухи райони и при неблагоприятни условия могат да се постигнат високи добиви, които други маслодайни култури рядко показват.

Дати на сеитба

Точното време на сеитба определя успеха в отглеждането на всяка култура. При дълги периоди на засушаване е много важно да се засяват семена при първото затопляне, за да могат разсадът да изникне възможно най-скоро. Тогава растението ще има достатъчно време, за да образува пълноценна коренова система преди сушата и да не се нуждае от допълнително поливане.

Сеитбата на шафран може да бъде планирана по различно време - това може да се направи по времето, когато се засаждат пролетни култури. Предвид високата студоустойчивост на културата, сМожете да ядете семена дори при минимални температури... В случай на забавяне на сеитбата, вероятността от смърт на семената е голяма, тъй като те няма да могат да получат необходимото количество влага от горните почвени слоеве, за да покълнат.

Заключение

Шафранът е едно от онези редки растения, за които не всички опитни производители знаят. Тази култура е широко разпространена не само с декоративна цел, защото може да донесе значителни ползи при лечението на болести. Чаят от листа на шафран е лечебен... Маслото от това растение също е високо ценено. Друга причина да започнете да отглеждате шафран на сайта е простотата на това растение.

Поради високата си устойчивост на студ, семената на тази култура могат да покълнат при 2-3 градуса топлина. Ако тя може да формира добре развита коренова система до периода на засушаване, тогава тя ще може да се справи без често поливане. В случай на сеитба в плодородна област можете да гарантирате висок добив на семена в края на есента.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.