10 най-отровни растения в света

Говорейки за най-отровните растения в света, не е достатъчно да предупредим: „Деца, не ходете на разходка в Африка“. Разбира се, има растения-убийци под небето на тропиците, но не само там. В Русия например такава „трева“ може да се появи в лятна вила или в градина и те ще бъдат гледани с любов, защото коварните култури обикновено са удивително красиви. Така че опасността, която се крие в плодовете, листата и стъблата, не се превърне в причина за кошмар, трябва да знаете всичко за такива растения, иначе как да спасите себе си и близките си от неприятности?

Завод за рициново масло

Райони с тропически и субтропичен климат са идеални места за растения с рициново масло. В естествената си среда този храст е по-скоро като дърво, може да достигне височина от 10 м, но при умерен климат не расте повече от 2-3 м. Отдавна се използва за озеленяване на различни обществени места в Египет , Аржентина, Китай, Бразилия, а през последните В продължение на години заводът за рициново масло също е обичан от руските ландшафтни дизайнери.

Съдържащите се във всички части на растението вещества рицин и рицинин представляват заплаха за здравето и живота. Смъртоносната доза е 0,2 g за възрастен, което означава, че десет семена от рицина са смъртоносна доза. Попадайки в тялото, отровата, която е 5-6 пъти по-опасна от калиевия цианид, причинява повръщане, колики и стомашно кървене. Смъртта може да настъпи 5-7 дни след отравяне.

Завод за рициново масло

Рициновото масло се прави от рициново масло - традиционно слабително средство

Молитва Абрус

Родината на този представител от семейство Бобови е Индия. Там Абрус все още може да се намери в естествената си среда. В други тропически климатични условия растението се култивира главно заради сладкия корен. Вътре в шушулките има отровни семена - по 4-6 парчета във всяка. Ако дори човек попадне в човешкото тяло, смъртта може да настъпи след няколко дни. Признаци на отравяне са повръщане, конвулсии, малко по-късно се появява чернодробна недостатъчност.

Дори отровата да не е попаднала в тялото, а се е озовала на върховете на пръстите и човекът е потъркал очите си с тях, това може да доведе до загуба на зрение.

По-рано мъниста са правени от семена на абрус в Индия, поради което растението се нарича молитва, а второто му име е бръмбар. Днес такова опасно производство е забранено в Индия.

Молитва Абрус

Солите на глициризиновата киселина, съдържащи се в корена на абруса, са 100 пъти по-сладки от захарта

Вех отровен

Понякога наричано бучиниш, това растение предпочита поляни и блата. Среща се в Европа, Азия, Северна Америка. Външно прилича на годна за консумация ангелика, която може да заблуди не само хората, но и домашните животни. Ако например една крава изяде 100 г отровен корен, тя ще умре.

Опасността за хората е веществото цикутоксин - причинява конвулсии и гърчове, подобни на епилептичните. Зениците на жертвата са неестествено разширени през цялото време. Храносмилателните органи също страдат от отровата. Отравянето често завършва със смърт.

Milestone отровен

Veh има приятен вкус, така че животните често "попадат"

Аконит

Растението от семейство Лютикови (мнозина го познават като „боец“) е широко разпространено по целия свят. Често може да се намери в градините и вилите на руснаците като декоративна култура. Трябва обаче да внимавате с растението поради отровата аконитин, съдържаща се в листата, стъблата и цветята. Той може да влезе в тялото чрез контакт, през кожата. Когато отровата навлезе в стомаха, започват повръщане и диария, главата се върти, човек става трудно да диша. Респираторната парализа е причината за смъртта на жертвата.

Растение аконит

Древните гали и германци търкали върховете на копия и стрели с екстракт от аконит, за да ловуват големи хищници

Гарванско око

Това растение, което се среща в европейските и сибирските гори, е отровно във всичко: сърцето може да страда от плодове, централната нервна система от листа, а корените имат вредно въздействие върху стомаха. Симптоми на отравяне с гарванови очи: повръщане, конвулсии, дихателна парализа и в резултат на това сърдечен арест.

Смята се, че когато изсъхне, растението става по-малко опасно, поради което се използва в народната медицина, но все пак не си струва риска.

Гарванско око

Други руски имена на растението са гарвански плодове, вълчи плодове, кръстосана трева

Беладона

Други имена: беладона, сънлив ступор, лудо зрънце. Богатите на влага широколистни гори в Европа и Азия са райони, в които беладоната се чувства особено комфортно. При този представител на семейство Solanaceae отровното вещество атропин се намира във всички части, но особено опасни са корените и плодовете, които изглеждат доста годни за консумация, но, попаднали в устата, причиняват силно изгаряне и сухота.

Симптомите на отравяне с беладона са фотофобия, халюцинации. Човек престава да разбира къде се намира, речта му е объркана, понякога се отбелязват пристъпи на насилствено безумие. Смъртта може да е резултат от дихателна парализа.

Беладона плодове на храста

Навремето италианските дами заровиха сок от беладона в очите си за „вял поглед“ - зеници, разширени от атропин

Strychnos отровен

Отровата от кураре, с която индийците от Южна Америка обработваха стрели, се намира в корените и стъблата на стрихнос. В курара учените идентифицират два смъртоносни алкалоида - бруцин и стрихнин, а смъртта от тях се нарича един от най-болезнените. Симптомите на отравяне са конвулсии, които засягат цялото тяло на жертвата и стават особено тежки от силни звуци и ярка светлина, както и дихателна парализа и сърцебиене. Най-вероятният изход е фатален.

Strychnos отровен

Симптомите на смърт от отравяне със стрихнин са много подобни на тези при смърт от тетанус

Цербер

Местообитанието на това красиво растение с богата зеленина, големи цветя и плодове е Австралия, островите на Тихия и Индийския океан, тропическите региони на Азия. Понякога го наричат ​​дървото на самоубийствата, а името „Цербер“, което се използва по-често, припомня кучето Цербер, според древната митология, което е пазело изхода от царството на мъртвите към света на живите.

Cerberine отрова се намира във всички части на растението. Попадайки в човешкото тяло, той блокира работата на сърцето, което в крайна сметка води до неговото спиране. Ако клоните на дървото бъдат изгорени на клада, отровният дим причинява тежко отравяне, с което тялото не може да се справи.

Цербер

Cerberine блокира провеждането на електрически импулси в тялото

Manchineel дърво

В природата това растение се среща в Централна Америка - в крайбрежните райони, блатистите райони. Дървото достига височина 15 m. Всички негови части са токсични, но особено опасен е млечният сок, който, ако попадне в очите, води до слепота и оставя тежки изгаряния по кожата.

Ако ядете плодовете му, които изглеждат доста апетитни, се появяват симптоми, характерни за отравяне. Подобно нещо се случи с моряци, които след като избягаха от корабокрушение, изядоха плодовете на манцинела, като ги сбъркаха за ядливи.

Manchineel дърво

В момента Мансинела е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-опасното дърво в света.

Олеандър

Този красиво цъфтящ храст се среща в естествената си среда в азиатските страни и като култивирано растение - в паркове на почти всички континенти по света.

Отровните вещества, съдържащи се във всички части на олеандъра, са кьоглин и олеандрин. Ако попаднат вътре в тялото, човек изпитва силна болка. Типичните симптоми на отравяне са колики, повръщане, диария. В най-тежките случаи настъпва сърдечен арест.

Олеандър

Препарати, получени от листа на олеандър - нериолин и ъглен - преди са били използвани при нарушения на сърдечно-съдовата дейност

В допълнение към 10-те най-отровни растения в света, в природата има много други опасни флори. Дори при навременна медицинска помощ здравето на човек, чието тяло е било отровено, може да бъде сериозно подкопано. Трябва да се интересувате от естеството на местата, където планирате да посетите предварително.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.