10 най-необичайни растения в света

Живият свят на нашата планета е поразителен със своята красота и разнообразие. Външният вид и характеристиките на някои растения изумяват дори най-напредналите учени. Поглеждайки към тях, вие сте убедени, че природата е способна да прави чудеса. Нашият рейтинг е събрал най-необичайните растения в света.

Рафлезия Арнолди

Рафлезия Арнолди най-голямото цвете на планетата. Размерът му достига 90 см, а теглото му е 10 кг. Огромни яркочервени венчелистчета с бели израстъци правят растението изключително красиво. Въпреки това няма да можете да се възхищавате на това цвете отблизо поради миризмата на гниещо месо, което то отделя, като по този начин привличате стада мухи за опрашване. Рафлезията на Арнолди няма корени или листа. Цветните семена се прикрепят към лозата и паразитират върху нея. Това природно чудо расте на островите Суматра и Калимантан.

Рафлезия Арнолди

Заради миризмата си Рафлезия се нарича още трупна лилия.

Хирантодендрон

За уникалния си външен вид това растение се нарича ръка на дявола. Яркочервените удължени венчелистчета много приличат на ръка с нокти. Поради сходството с четката с пет пръста, ацтеките са я използвали в своите магически ритуали. Хирантодендронът е дърво с височина до 30 м и диаметър на ствола до 200 см. Плодовете му имат земен вкус и са били използвани за лечение на много заболявания. Букет от съцветия от Хирандендендрон е страхотен подарък за Хелоуин.

Хирантодендрон

Ацтеките наричат ​​това растение мапилчучитл

Драконово дърво

Това растение може да се види в Африка и Азия. Ботаниците твърдят, че тя може да живее до 9000 години, но е трудно да се провери тази хипотеза, тъй като дървото няма дървесни пръстени. Основната характеристика на дървото дракон е червената смола, подобна на кръвта, която се отделя, ако кората на растението е повредена. Поради това аборигените смятали дървото за свещено. За балсамиране е използвана необичайна цветна смола.

Драконово дърво

От 1991 г. Dracaena draco е официален растителен символ на остров Тенерифе.

Венерина мухоловка

Това удивително красиво растение с необичайно име расте на брега на Атлантическия океан в САЩ и е истински хищник. Цветето, оформено като челюст, отделя нектар, който привлича насекомите със своя аромат. Мухата сяда на пъпката и се придържа към нея. Листата незабавно реагират на плячка и се затварят, оставяйки жертвата без надежда за спасение. Необходими са 10 дни, за да може насекомото да усвои напълно. След това листата се отварят отново в очакване на следващата порция храна. Този процес може да се наблюдава със собствените очи. Днес мухоловката на Венера се е превърнала в модерно декоративно растение. Може да се отглежда на перваза на прозореца.

Венерина мухоловка

Научното наименование на вида (muscipula) е преведено от латински като "мишоловка" - вероятно по грешка на ботаник

Баобаб

Баобабът, или Adansonia palmate, е огромно дърво, което расте в сухите савани на тропическа Африка. Отличава се с особено дебел ствол, който съдържа всички запаси от хранителни вещества, необходими за растението. Нарича се символ на савана. Местните жители тъкат мрежи от кората на растение, правят лекарства, правят шампоан. По време на дъждовния сезон, поради влага и гъбична инфекция, част от ствола се срутва и дървото става кухо. Вътре в баобаба, който е живял хиляди години, могат да се скрият до 40 души. През октомври баобабът цъфти, но цветята му издържат само една нощ.

Баобаб

Баобабът се счита за националното дърво на хората от Мадагаскар.Той е изобразен и на гербовете на Сенегал и Централноафриканската република.

Литопс

Lithops е гръцко име, което се превежда като „имащ вид на камък“. Растението расте в сухи, горещи места и се чувства добре на перваза на прозореца. Литопсите са непретенциозни и могат да украсят интериора на всеки апартамент. Растението е чифт листа, разделени с цепка. На външен вид приличат на камъни. Те живеят една година, след което са заменени от нова двойка. Литопсите цъфтят в комфортни условия. Това обикновено се случва не по-рано от третата година от живота на растението.

Литопс

Всяка година чифт листа се заменят с нови. Слотът в новата двойка е приблизително перпендикулярен на слота в старата двойка.

Виктория амазонка

Виктория Амазония е най-голямата водна лилия в света. Растението е кръстено на кралица Виктория. Родината на водната лилия е басейна на Амазонка в Бразилия и Боливия. Днес обаче често може да се види в оранжерии. Диаметърът на листата на водната лилия достига 2,5 м. Те могат лесно да издържат тегло до 50 кг, при условие че натоварването е равномерно разпределено. Виктория Амазония цъфти само два дни в годината. Големи цветя с изключителна красота, които променят цвета си от бяло-розов до пурпурен, могат да се видят само през нощта. През деня те потъват във водата.

Дете на амазонски лист Виктория

Колкото по-дълбоко е резервоарът, толкова по-големи растат листата.

Аморфофалус титаничен

Първоначално Amorphophallus titanic расте само в горите на индонезийския остров Суматра, но хората, които са дошли там, на практика го изтребват. Сега това рядко цвете се отглежда главно в оранжерийни условия в ботаническите градини по света. Миризмата на растението наподобява развалено месо или риба. Гледайки това красиво растение, е невъзможно да си представим, че то излъчва толкова ужасен "аромат". Цветето е едно от най-големите на планетата. Ширината и височината му надвишават 2 метра, а растението живее 40 години и през това време цъфти само 3-4 пъти.

Аморфофалус титаничен

Клубените на растенията от рода Amorphophallus са годни за консумация

Velvichia е невероятна

Учените са открили това растение през 19 век. Необичайният му външен вид не ни позволява да го наричаме трева, храст или дърво. Velvichia расте в южната част на Ангола и Намибия на кратко разстояние от водни тела. Растението получава влага благодарение на мъгли. Velvichia не привлича със своята красота. Интересно е със своята уникалност. Растението се състои от две огромни листа, които не падат през целия си живот - само краищата на растението изсъхват. А продължителността на живота на това чудо на природата според учените е 2 хиляди години.

Velvichia е невероятна

Velvichia е изобразена на герба на Намибия и в тази страна събирането на нейните семена е възможно само с разрешение на държавата.

Непентес

Nepentes, или стомна, расте в тропическите райони на Азия. Най-често можете да го намерите на остров Калимантан. Особеността на тази лоза е нейните ярко оцветени листа с форма на кана. Със своя цвят и аромат те привличат насекоми и малки гризачи, превръщайки се в капан за тях. Плячката завършва на дъното на лист, изпълнен с течност, подобна на стомашния сок. Жертвата не може да се измъкне оттук. Необходими са няколко дни, за да смила такава храна.

Непентес

Научното наименование на рода идва от билката на забравата от древногръцката митология - непентус

Все още има много удивителни неща на планетата Земя. Това е само част от чудесата, с които флората може да се похвали. Някои от най-необичайните растения могат да се видят само на снимки, но много от тях се намират в известни оранжерии в света.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.