Списък на растенията от семейство пасленови

Представители на семейство Solanaceae, култивирани и диви, могат да бъдат намерени по целия свят. Това са тревисти и дървесни растения, лиани, едногодишни и многогодишни растения. Опрашва се от насекоми. В тропическите райони птиците и животните могат да участват в опрашването. Основното видово богатство е съсредоточено в Централна и Южна Америка.


Многобройното семейство пасленови, наброяващо повече от 2600 вида, играе важна роля в човешкия живот. Растенията са от хранително, лекарствено и техническо значение.

Зеленчукови култури от пасхар

Зеленчуците от семейство пасленови са дошли в Европа от средата на 16 век. Съвременните сортове зеленчукови култури са резултат от вековна работа на голяма армия фермери и животновъди.

 • Solanaceous зеленчуциХранителна, фуражна и техническа стойност картофи трудно се надценява. Културата заема едно от водещите места в човешкия живот. Това е основното нишестено растение. В зависимост от сорта, в клубените присъства до 25% нишесте. Той е основната суровина за производството на алкохол. Огромното съдържание на витамин С, сложни въглехидрати, фибри - правят картофите важен хранителен продукт. През годините на разрухата през 20-те - 30-те години. от миналия век в тези райони, където растат картофите, населението не страда от широко разпространен глад.
 • Патладжан диво израсна в Индия. Оттам, където е откаран в Европа. Използвам плодовете за храна - синьо зрънце, богато на минерали, витамини, пектини. Той е особено ценен от диетолозите заради високото съдържание на калиеви соли, които са необходими за нормалното функциониране на сърдечния мускул.
 • Домат - благодарение на развитието на оранжериите, този ценен представител на семейство пасльонови присъства на нашата маса през цялата година. Има голяма хранителна стойност. Полезен е при гастрит, анемия, сърдечно-съдови заболявания. Препоръчителният дневен прием на домати от диетолозите е 90–100 години.
 • Пипер използва се в храни както сладки, така и остри. Плодовете съдържат огромно количество витамини С, Р, минерални соли, които помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове и премахване на холестерола. Препаратите от лют пипер се използват в медицината за смилане, като дразнител. Алкохолни тинктури за смилане, лепенки от пипер се използват като спомагателно лечение при радикулит, невралгия, навяхвания, натъртвания.
 • Физалис Южноамериканската и мексиканската не се използват широко заедно с популярната зеленчукова нощница. Мексиканският физалис е близък до доматите по своите биологични характеристики. Южноамериканските групи включват ягодовия физалис, чиито плодове миришат на ягоди, и перуанския. Плодовете на перуанския физалис са сладко-кисели, с аромат на ананас. Плодовете на физалис се мариноват, осоляват, прави се сладко.
 • Пъпеш круша отглеждани в любителски градини. Дава сладки плодове, съдържащи каротин, желязо, витамини от група В. Зеленчуците са подходящи за мариноване, готвене на сладко, ядене сурово.

Лечебни растения от семейство Solanaceae

Тези растения са отровни, затова се използват с голямо внимание и в много малки дози. Те се използват както в народната, така и в официалната медицина. Когато ядете плодовете, плодовете или семената на тези растения, може да възникне отравяне.

 • Лечебни растенияГорчив сладък нощник или вълчи плодове, отдавна се използва в народната медицина, като отхрачващо, диуретично, холеретично средство, при кожни заболявания, псориазис. Тинктури се правят от млади стъбла и листа.
 • Беладона или беладона... По-често се използват листа и корени. Като диво растение е широко разпространено в Крим, в Кавказ. Отглежда се като лечебно растение във фармацевтичните градини. Той е част от тинктури, триене, таблетки. Притежава анестетични, спазмолитични свойства. Използва се при лечение на язви, болест на Паркинсон, холецистит.
 • Черна кокошка... Най-ценни са листата и маслото от семена на беладона. Маслото се използва при лечение на ревматизъм, подагра, натъртвания, като болкоуспокояващо средство. В малки дози препаратите от кокошка действат като успокоителни. Прекомерната доза предизвиква повишена възбуда. Алкалоидите на кокошката са част от таблетките Aeron, предписани за морски и въздушни заболявания.
 • Datura обикновена... Алкалоидът хиосцин се получава от листата, което има успокояващ ефект върху нервната система. Спазмолитичният ефект на листата се използва за създаване на лекарства за лечение на магарешка кашлица и астма.
 • Скопие на Карниоли - корените и коренищата на растението се използват в медицината. Използва се при лечение на заболявания на очите, черния дроб, стомашни язви и язва на дванадесетопръстника.
 • Mandrake - многогодишно растение, няколко вида от които са отровни. Гледката на туркменската мандрагора дава плодове, които са годни за консумация, когато узреят. В корените на представителите на отровния вид мандрагора има алкалоид скополамин.
 • Тютюн - тревисто едногодишно растение. Неговите вегетативни органи включват алкалоида никотин (растителна отрова), който силно пристрастява при пушене. Използва се в народната медицина като запарка от листа при лечение на кожни заболявания. Не е използван в традиционната медицина.

Декоративни растения от семейство Solanaceae

Декоративните растения от нощник са оценени от градинарите. Лозите и катерещите храсти радват с ярки цветя и плодове от различни цветове.

 • Декоративно растение от семейство SolanaceaeХибрид на петуния широко използвани в озеленяването. Той е непретенциозен, цъфти дълго и обилно. Големите цветя от различни цветове могат да бъдат двуцветни, с петна или граница. Цъфти дълго време - преди настъпването на слана. Подходящ като ампелно растение (растение с каскадни издънки) при вертикално градинарство.
 • Ампел калибрахоа - едно от най-добрите ампелни растения от семейство пасленови. Каскадите от камбани от различни цветове ви позволяват да създавате композиции при декориране на балкони, тераси в града и в градината.
 • Ароматизиран тютюн цъфти дълго време. Най-ароматният е бял тютюн. Цветята се отварят при залез слънце и при лошо време.
 • Горчив сладък нощник, поради своята влаголюбива природа, се използва в ландшафтния дизайн за озеленяване на резервоари.
 • Фалшива чушка отглеждани в саксии. В периода от лятото до есента растението е украсено с яркочервени сферични плодове.
 • Жасминова нощница използва се за градинарство с ампел. Цъфти на гроздове от бели цветя от средата на пролетта до средата на есента.

Семейството на пасхарите е многобройно и разнообразно. Без любимите ви зеленчуци - домати, чушки, патладжани, както и картофи е невъзможно да се организира правилното хранене. Лечебните растения се използват като суровини за приготвяне на лекарства. Декоративните представители на семейството радват окото с богатия си цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

4 коментара

  Вид:

  Възходящ
  1. Аватарgratuti и стигнах тук

   като нощници!

  2. Аватарyyvya

   Nightshade ... живейте, боледувайте и умирайте ... е, просто Много здравословни зеленчуци.

  3. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

  4. АватарСергей Шквалинов

   Информативен.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.