Обикновена тръстика, снимка и описание на растението

Обикновената тръстика се среща абсолютно навсякъде. Изключение правят само районите на пустините и Арктика. На височина този многогодишен представител на флората достига пет метра, а стъблото, кухо отвътре, е широко до два сантиметра. Лигнификацията на стъблото настъпва след периода на цъфтеж. Тръстиковите листа са линейно-ланцетни, удължени с режещи ръбове, имат сиво-зелен цвят. Стъблата са силно гъвкави, така че никога не се чупят дори при пориви на силен вятър, а се огъват до самата повърхност на водата.


Съцветието е голямо пухкаво лилава или сребърна метлицасъстоящ се от много малки колоски. Обикновената тръстика се опрашва от вятъра, цъфти от юли до септември. Узряването на кариопите се случва от август до септември, но дълго време те остават на растението и привличат вниманието със сребристо-кафеникави султани. През зимата обикновената тръстика е покрита със снежно одеяло, което й придава величествен, уютен вид на резервоара, около който расте. Силният шумолещ шум, излъчван от гъсталаците на това растение, е невъзможно да не се разпознае.

Значение в екологията

Растението има дълги, силно растящи коренища, които постоянно завладяват нови територии. Така се размножава обикновената тръстика. Неговите гъсти, непроницаеми гъсталаци са от голямо значение от екологична гледна точка. Покълвайки в блата, това растение постепенно ги изсушава, превръщайки се в суха почва... Поради многото дебели стъбла и листа, огромното количество вода от земния слой се абсорбира от тръстиката, след което се изпарява. Торфът също се образува с помощта на обикновена тръстика. В същото време това растение служи като хранителна храна за много животни, като: добитък, лос, нутрия и мускат.

Приложение в икономическите дейности

Използването на тръстика в икономиката е широко разпространено навсякъде, където расте. От него се правят кошници, постелки, леки мебели за вили, музикални инструменти, картон и хартия. В районите, които са бедни на гори, тръстиката служи като гориво и висококачествен, устойчив, траен водоотблъскващ покривен материал за плевня и тор. Също от тръстика подгответе храна за добитъка за зимата.

Растение за кислород

Обикновената тръстика също играе важна роля за пречистването на водните тела. За да поддържа водата чиста, е обичайно растението да се засажда на дълбоководно място и да се реже редовно, за да се предотврати дивото му развитие. За малък резервоар са достатъчни три растения, а за големи се използва тръстика заедно с други подобни растения.

Растителни сортове

В природата има ред 5 вида тръстика:

  • Водни растенияОбикновени. Растение със силна коренова система и гладко стъбло. Има светлосив или зеленикав оттенък на листата. Блум - юни-септември. Голяма метлица (до 50 см дълга и 15 см широка).
  • Hastate. Среща се в европейските страни, в плитки води. Коренът е дебел и съдържа голямо количество нишесте. Съцветието е с форма на класове, кафяв цвят.
  • Захар. На външен вид е много подобен на бамбука.Стъблото е с цилиндрична форма, може да достигне над 6 метра височина. Използва се за производството на тръстикова захар.
  • Блато. Среща се в заблатени райони. Стъблото е гладко, заоблено, достигащо 4,5 м дължина. Кореновата система е мощна. Листът е заострен, сиво-зелен на цвят. Съцветие с форма на метлица, тъмно лилав цвят. Цъфтеж - юли-септември.
  • Диво. Многогодишно, гладкостеблено растение, сиво-зелен цвят. Съцветието от сребрист нюанс, събрано в малки класовидни метли. Този вид растение е тясно свързано с образуването на торф. Среща се в горски и горскостепни райони, в близост до водоеми и на блатисти терени.

В селското стопанство, обикновена тръстика - порочна трева, разпределени върху по-голямата част от напояваните земи. Особено засегнати са оризовите полета, плантациите от памук и люцерна. Дренажът, многократната и дълбока обработка на почвата помага за борба с обикновената тръстика.

Къде се използва?

  1. Обикновена тръстикаПриложение в медицината... В допълнение към широкото си практическо приложение, тръстиката се използва и в областта на медицината. Според билкарите от сибирските земи отварите от издънките на растението са много полезни, помагат при лечението на цистит, отоци, настинки и заболявания, свързани с простатната жлеза. Лечебните свойства на обикновената тръстика се проявяват при смесване с високопланински птици и киселец. А отвара от издънките е полезно да се приема в случай на анемия, недостиг на витамини, както и при обща разбивка. Има много полезни свойства в спиртната настойка от тръстиков лист. Прахът, направен от изсушените листа на това растение, се използва за ускоряване на зарастването на язви и гнойни рани.
  2. Кулинарни свойства обикновена тръстика. Стъблата на младото растение са доста годни за консумация и имат вкус на аспержи. Коренищата и младите стръкове от тръстика се консумират сурови, в салата, мариновани, печени, пържени, а също смлени и използвани вместо кафе. Няма специфични противопоказания, свързани с употребата на това растение. Но специалистите не препоръчват използването на голямо количество брашно на негова основа в кулинарни продукти поради голямото количество фибри в него.

Рийд като дом за животни

Освен че е полезен за хората, този представител на флората е от ключово значение за много представители на дивата природа. Растение служи като приют за малки видове риби, ракообразни, много птици... За хищници като щука, костур, чапла това е чудесно място за лов или размножаване. Много влечуги живеят изключително в тръстика, скривайки се в гъстите й гъсталаци.

Тръстиково растение
Тръстикови видовеСортове и видове тръстикаКак изглежда тръстикаЮжна тръстикаКак се прилага тръстикатаОбикновена тръстикаКъде се използва тръстикаВъншен вид на растениетоКак изглежда обикновената тръстикаЮжна тръстикаОбикновена тръстикаТръстиков цъфтеж

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.