Отглеждане на калатея у дома: сортове, снимка на цветя

Сортове от сортове КалатеяВ групата на декоративните широколистни трайни насаждения можете да намерите много интересни растения, които могат да се използват за отглеждане на закрито. Калатея може да бъде добра интериорна декорация. На височина обикновено расте до 70-80 см. Много сортове образуват продълговати овални листа, достигащи дължина 30 см, които растат на дълги дръжки. В същото време има сортове, които са украсени с ланцетни листа.


Издънките в Calathea, като правило, се формират под земята, с произход от коренището. Именно на това място започват да растат къси вертикални издънки, върху които с течение на времето образуват се листни розетки... Характерна особеност на декоративните видове калатея е, че като правило в изхода има само един напълно развит лист.

Цветята на Calathea цъфтят през пролетта и лятото, образувайки класовидни съцветия с различни нюанси. Цветята имат тричленна форма, представени под формата на класовидни съцветия, подразделени на апикални или аксиларни.

Интересът към калатеята се дължи главно на необичайния цвят на листата: той не се ограничава до чисто зелено, но може да осигури различни шарки на ивици и петна от различни нюанси, вариращи от жълто до червено-кафяво. Има и такива разновидности на калатея, при които листата на външен вид са много подобно на оперението на паун или други приказни птици.

В древни времена калатеята се използва не само за декоративни цели: листата често служат като материал за тъкане на различни продукти. Това обяснява защо родът Калотея има такова име (гръцки „calathos“ - кошница).

Въпреки че никой не се съмнява в красотата на тези растения, не е толкова лесно да се грижим за тях. Въпреки че те не изискват толкова високи изисквания към влажността на въздуха, това е предпоставка за нормалното им развитие. Колебанията на температурата имат отрицателен ефект върху калатеята. Ето защо е най-добре да държите саксията с растения на затворен прозорец с цветя.

Видове калатея

Стайни цветя калатеяКалатея Бахема (Calathea bachemiana). Естественото местообитание на сорта са тропическите гори на Бразилия. Представлявайки група безстеблени растения, калатеята на Bahema може да нарасне до 40 см височина. Характерната форма на листата е продълговато-ланцетна със сърцевидна основа, обикновено 15-25 см дълга и 3-9 см широка. При придвижване към върха листата се стесняват.

От горната страна те са зеленикаво-сребристи на цвят с тъмнозелени петна, които минават по средната жилка, а от долната страна са белезникаво-зелени на цвят. Цветовете образуват класовидни съцветия, достигащи дължина от 6 см, образуват се на дръжки с дължина 2-2,5 см.

Калатея Варшевич (Calathea warscewiczii). Този сорт развива кадифени листа с овална форма и тъмнозелен цвят със светло зелен модел по централната жилка. Те имат лилав оттенък отдолу. Цветята образуват класовидни съцветия, характерният нюанс е бял, кремав, розов.Образувано на съкратен дръжка.

Calathea Vic или Veicha (Calathea veitchiana). В естествени условия този вид расте в тропическите гори в Перу. Това е високо растение, може да достигне височина 90 см. Листата са овални, изпъкват в големи размери, имат дължина 20-30 см и ширина 10-15 см. По-близо до върха те имат късо заострено.

В основата може да се проследи слабо изразена сърцевидна форма. Силна по структура. Характерният цвят е тъмно зелен. От горната страна има ивици със светло жълто-зелен оттенък, от долната страна има светло жълтеникави ивици, разположени на червеникав фон. Цветята образуват класовидни съцветия с бял оттенък. Те растат на крак, дълги са 20 см.

Калатея е прекрасна (Calathea insignis). През вегетационния период образува тесни дълги листа с размери 24-27 см дължина и 5 см ширина. Листните пластинки имат вълнообразна граница, растат на зелена дръжка без пубертета. От горната страна на листата се виждат тъмнозелени овали, които са подредени в променлив ред от малки и големи. Долната страна на листата има лилав оттенък, в който е подобна на възглавница на листа.

Калатея зебра (Calathea zebrina). Естественото местообитание на този вид са тропическите гори на Бразилия. Високо растение, може да достигне височина 40-60 см. Листата се образуват от основата на корените, имат елипсовидна форма, растат до 40 см дълги и широки 16 см. От горната страна имат зелен оттенък , широки светли перални ивици, от долната страна са червеникави. Цветовете образуват класовидни съцветия, които са плътни, почти кръгли или с яйцевидна форма. Характерен цвят - бял или люляк, расте на скъсена дръжка.

Леопард Калатея (Calathea leopardina). При естествени условия този вид се среща в тропическите гори в тропическа Америка. Те принадлежат към групата на безстеблените растения. Те могат да достигнат височина 40-50 см. Характерната форма на листата е елипсовидно-копиевидна, 10-12 см дълга, 3-5 см широка. Горната страна има светло зелен цвят, който се допълва от тъмнозелен елипсовиден -дълговати петна, разположени близо до основата със средна жилка. Цветовете образуват класовидни съцветия с жълт цвят.

Грижа за калатея

Калатея принадлежи към семейство марантовиСнимка на това закрито растение ще заинтересува много производители на цветя, но ще изглежда така само ако създадете благоприятни условия за това в къщата.

Правилното отглеждане на калатея предвижда създаването на определени условия в помещението, без които е невъзможно да се постигне не само нормалното развитие на растението, но и цъфтежът.

Осветление

Като се има предвид, че калатеите са свикнали да растат в условия на сянка, препоръчително е да им осигуряват разсеяно осветление... През зимата светлината също трябва да бъде не по-малко изобилна. През пролетта и лятото Калатея може да бъде силно засегната от пряка слънчева светлина. Качеството на слънцезащитата пряко влияе върху размера и цвета на листата. При много ярка светлина листата започват да избледняват и с течение на времето листната перила намалява по размер.

Препоръчва се да расте от източната или западната страна. Можете също така да държите саксия с цветя на южния прозорец, но трябва да създадете изкуствена сянка от прякото слънце. Разрешено е да се отглежда калатея при условия на изкуствено осветление: в този случай се използват флуоресцентни лампи, които трябва да се включват в продължение на 16 часа на ден.

Температура

Грижата за цветето на галатея през пролетно-летния период изисква поддържане на температурата в рамките на 22-30 градуса по Целзий, през нощта е позволено леко понижаване на температурата. През зимата, независимо от времето на деня, температурата не трябва да пада под 18 градуса и да се повишава над 25 градуса. Сериозният стрес за калатея е температурни колебания и течения... По време на грижите трябва да се обърне внимание на температурата на почвата, която трябва да се затопли до 18-20 градуса, а през лятото - до 22 градуса. При хипотермия на корените растението започва да расте по-бавно.

Поливане

Правила за грижа за КалатеяВъзможно е да се отглежда цвете Galatea в стайни условия само с обилно поливане, което се извършва, когато горният слой на субстрата изсъхне. Оставянето през есента и зимата изисква намаляване на поливането. Можете да използвате само топла, утаена вода. При определяне на честотата на поливане е необходимо да се вземе предвид, че почвата не трябва да изсъхва, да се преовлажнява и в същото време кореновата система на растенията да не се охлажда. Най-голяма вреда причинява преовлажняването на почвата на Kalatea Makoi.

Влажност на въздуха

Калатея се чувства най-комфортно в къщата, ако се поддържа по време на грижите влажност на въздуха в рамките на 70 до 90%... Също така е необходимо редовно да се пръска растението през целия сезон. За това се препоръчва използването на добре утаена или филтрирана вода. Трябва да се пръска само на малки капки, тъй като големите частици вода могат да доведат до тъмни петна по листата.

  • Какви условия са необходими за калатеяcalathea ще може да се развива нормално у дома, само ако в стаята се поддържа максималната влажност на въздуха. При сух въздух грижите изискват пръскане на растенията поне веднъж и за предпочитане два пъти на ден;
  • Можете да поддържате оптимална влажност, ако цветето е поставено върху палета, пълна с влажен мъх, експандирана глина или камъчета. Алтернативно решение е инсталирането на овлажнител. Уверете се, че саксията не докосва водата;
  • Ефективна мярка за поддържане на висока влажност е покриването на растението с найлонови торбички. Най-благоприятните условия за отглеждане на калатея могат да бъдат създадени в мини оранжерии, флорариуми, терариуми, в които грижите за растенията са още по-опростени.

Тор

Подхранването на растенията се извършва през целия вегетационен период на интервали от веднъж на всеки две седмици, като се използват торове, предназначени за цъфтящи растения. През зимата честотата на хранене се намалява до веднъж на 5-6 седмици... Особено трябва да внимавате с торове, богати на калций и азот, чийто излишък може да инхибира калатеята.

Прехвърляне

Болести на калатеяМожете да трансплантирате млади растения у дома всяка година и стари храсти - не повече от веднъж на две години, като планирате тази операция в края на пролетта или лятото. Преди да пресадите, не забравяйте да отрежете старите умиращи листа. Плитък контейнер се използва като нов. Той е изпълнен с почва, която има хумус, рохкава и пропусклива структура и реакционната течност не е по-висока от 6. Като самостоятелно подготвена почва за засаждане можете използвайте смес, за които вземат:

  • листна земя;
  • торф;
  • пясък.

Всички компоненти се вземат в пропорции 2: 1: 1.

Ако желаете, можете да добавите натрошен въглен към него. Ако е трудно да се получат всички необходими компоненти за приготвяне на почва за калатея, тогава тя може да бъде заменена с закупена в магазина почва за маранта. Освен това можете да използвате азалия почва за пресаждане. Контейнерите, подготвени за трансплантация, задължително трябва да имат висококачествен дренаж.

Размножаване

Основните методи за размножаване на калатея у дома е засяването на семена и разделянето на коренището. Калатеите, представляващи група безстеблени растения, образуват коренища и възли всяка година. С течение на времето, възрастни екземпляри от коренища започват да се развиват, за да могат да получат висококачествен посадъчен материал за разделяне.

  • избирайки големи екземпляри, те трябва да бъдат внимателно разделени на два или три нови разсада. Тук обаче трябва да бъдете много внимателни, за да не повредите корените;
  • торф на основата се използва като почва за засаждане;
  • в края на трансплантацията почвата се полива с леко топла вода и след това повърхността се оставя да изсъхне, преди да се извърши следващото поливане.

Покрийте саксиите с хлабаво завързана найлонова торбичка и пренесете на топло място. Те трябва да останат в това състояние, докато растението започне да расте и да образува нови листа.

Възможни трудности

Цвете на КалатеяФлористите често отбелязват, че калатеята расте бавно, а върховете на листата стават кафяви и сухи. Най-често това се случва поради ниската влажност на въздуха.

Ако краищата на листата са придобили жълто-кафяв оттенък, тогава причината трябва да се търси в излишъка или недостига на хранителни вещества в почвата.

Ако листата са постоянно навити и имат петна по повърхността, това може да се обясни с твърде рядко поливане. Ситуацията може да бъде коригирана, ако почвата постоянно се поддържа влажна.

При определени условия стъблата стават летаргични и започват да гният... Това се наблюдава при неблагоприятни условия на отглеждане - ниска температура и висока влажност.

Заключение

Въпреки факта, че за много производители на цветя декоративността на стайните растения често е на първо място, все още е необходимо да се вземат предвид трудностите при отглеждането на растение. След като е решил да започне да отглежда калатея у дома, дори цветар, който няма много опит, е малко вероятно да се сблъска с големи трудности в грижите за нея.

Ако не могат да се дадат специални препоръки относно температурата, тогава поливането трябва да се третира със специално внимание. Необходимо е да поливате калатеята много внимателно, като избягвате попадането на влага в пазвите на листата, в противен случай това ще доведе до гниене.

Цвете на Калатея
Вредители от калатеяСтайни цветя калатеяКак да се грижим за калатеяОтглеждане на калатея у домаКалатея в къщатаВъншен вид на КалатеяКалатея принадлежи към семейство марантовиОтглеждане на калатеяЦъфтяща калатеяИме на сортовете калатеяСорт КалатеяОтглеждане на калатея у домаКалатея принадлежи към семейство марантови

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.