Отглеждане на сибирска боровинка: сортове, снимка на цветя

Когато снегът започне да се топи и се появят първите признаци за настъпващата пролет, съответните сигнали се подават от много растения, включително и от сцила, която е известна като гориста местност. През пролетта това необичайно цвете демонстрира цялата си сила, намирайки път в едва размразена почва.


Scylla привлича вниманието на специалистите, тъй като досега ботаниците не са стигнали до консенсус относно това към коя група е правилно да се отнесе това растение - семейството на Liliaceae, Asparagus или Hyacinths. И въпреки че всяко от тези семейства имат свои собствени морфологични особености, те имат общи свойства. Родът от секвоя е доста многочислен и включва повече от 85 вида. Обичайните местообитания на това растение са Европа, както и Азия и Африка.

Видове гори

Scylla е доста многобройно семейство, което представя много интересни видове със свои собствени характеристики.

 • Сибирска гора най-често се среща в горите на Европа, както и по скалистите склонове и планинските поляни на Кавказ. Това нискорастящо растение обикновено расте до 30 см. Размножава се чрез самозасяване;
 • вид туберген той се откроява със своите миниатюрни размери, но въпреки това отглежда доста голямо цвете. Цъфтежът на този вид боровинки започва през втората половина на април. Поради оригиналния си дизайн, той често се използва в ландшафтен дизайн;
 • Северните и южните райони радват пролетта със своите цветя от различни видове.двулистна гора напълно оправдава името си, тъй като има широки и дълги листа. Дръжката изглежда особено привлекателна, тъй като може да има до 10 различни нюанса. Поради това не е необичайно да се намери двулистна гора с бели, розови, сини цветя;
 • Изглед Бухара не толкова често може да се срещне в градините, тъй като расте на много малко места в природата. Можете да го видите само високо в планината. Първите цветя от този вид гори започват да цъфтят в края на април - началото на май, но скоро изхвърлят листата си, натрупвайки сила за периода на покой;
 • есенна гора най-често се наблюдава в степите на Крим и Кавказ. За разлика от традиционните видове scilla, цъфти по необичайно време - края на юли-началото на август.

Сибирска Пролеска: снимка и описание, особености на видовете

Пролеска кавказка в лятната си вилаДори неопитен цветар може да разпознае сибирската скила. Характерните черти са удължени, високи листа с успоредни жилки. Цветята на този вид скраб се появяват под формата на симетрични лъчи. Едно цвете включва шест венчелистчета... Изборът на цветови нюанси е доста ограничен и включва синьо, циан, бяло. Цветето на този вид е малко и има диаметър 1,5–3 cm.

Луковицата, която достига диаметър от 2 см, е важна част от растението, тъй като натрупва хранителни вещества през вегетационния период. Първите цветя на сибирската скила се отварят в средата на пролетта, но през лятото растението навлиза в латентна фаза. Цъфтежът е кратък и не надвишава 20 дни.Размножаването става поради опрашване от насекоми - пчели и пчели.

Сибирската секвоя е светлолюбиво растение, поради което по време на лошото време цветята се затварят. Върхът на листата е украсен с лека капачкасъдържащи клетки от механична тъкан, благодарение на които сцилата от този вид успява да пробие замръзналата почва, компресиран стопен сняг и ледена кора. Размножаването става чрез семена, които се отнемат от мравките.

Подвид на сибирска секвоя

В рамките на този тип scilla могат да се разграничат няколко подвида.

 • сибирският подвид най-често расте в горскостепната зона. При растенията се образува средно голяма луковица, достигаща диаметър 2-3 см. Цветната стрела расте удължена и има дължина 12-15 см. Характерният цвят на листата е светло зелен. Цветята от този подвид достигат диаметър 2 см. Цъфтежът започва през втората половина на април;
 • Белият вид на сибирската сцила е доста непретенциозен, при който през вегетационния период могат да се образуват до 5 деца. Цветните стрели са достатъчно малки и не растат повече от 10 см. Листата са бледозелени на цвят. На техния фон цветя с бял оттенък, които достигат диаметър 2 см, изглеждат контрастни;
 • Белият писък често погрешно се нарича кокиче.голяма рядкост в цветните композиции е видът сибирски бръмбари, който има бледорозов или бледосин цвят;
 • Местообитанието на арменския подвид са поляните на Кавказ и североизточна Турция. Любими местообитания са сенчестите райони, където най-често растат на големи групи. Цветните стрели са достатъчно големи и достигат дължина до 25 см. Цветовете са яркосини на цвят, броят им на едно растение не надвишава 4;
 • кавказкият подвид е най-широко разпространен в горите на Закавказието. Луковицата е доста малка и достига диаметър 1,5 см. Високи дръжки със синьо-виолетови цветя се открояват на фона на цялото растение;
 • последното постижение на животновъдите е пролетна красота. Това растение се характеризира с наличието на мощни синьо-виолетови стрели, в които се образуват поне 5 цветя с диаметър 3 см. Поради липсата на възможност за поставяне на семена, тази Сцила може да се размножава само при деца. Образува отлични композиции, когато се отглежда заедно с White Creeper.

Засаждане и напускане

Отглеждането на scilla на даден сайт не е толкова трудна задача за изпълнение, въпреки че тук има тънкости, които трябва да се вземат предвид.

Оптимално местоположение

Скрабното цвете е показано на снимкатаСибирската секвоя е светлолюбиво растение, но цъфти прекрасно в условия на частично засенчване. Просто трябва да се уверите в това избраното за нея място беше защитено от пряка слънчева светлина през деня... В противен случай при такива условия тя няма да оцелее. Заблатяването и преовлажняването на почвата действат потискащо върху развитието на растенията. За да се постигне ранно образуване на цветя в сибирската секвоя, се препоръчва да се засаждат в райони, разположени по южните склонове. На полусянка растенията се чувстват неудобно, затова започват да цъфтят късно.

Подходяща почва

Най-хубавото от всичко е, че двулистният скраб се развива в район, където преобладава рохкава почва, наторена с листен хумус. Може да се отглежда и върху суха пясъчна почва, но в този случай е необходимо по-дълбоко засаждане. Много производители практикуват отглеждане на двулистна гора в закрити условия., но в този случай дренажът трябва да бъде положен на дъното на саксията преди засаждането. Най-неподходящото място за отглеждане на сибирско зеле е район с преобладаване на кисели почви.

Най-хубавото е, че сибирската секвоя расте на леко кисела или неутрална почва.Мулчирането има положителен ефект върху развитието му, когато коренната зона е покрита с налични материали като листа, кора от широколистни дървета, слама, които намаляват изпарението на влагата и запазват полезните свойства на почвата. В същото време не се препоръчва иглите и кората на иглолистните дървета да се използват като мулч.

Сибирска Пролеска: снимки
Пролеска - фотография през периода на цъфтеж.Лилавият писък също се случва от време на време.Везни в гората - поляната е покрита с цветя.Скраб в градината - растение отблизо.

Торове

При естествени условия дивите видове в гората трябва да растат без специални торове. По отношение на градинските видове обаче изисква се хранене... Когато се извършват редовно, растенията растат силно, цъфтят по-дълго и също така стават по-устойчиви на болести.

 • най-добре е да започнете да торите почвата в началото на пролетта, преди да започне соковият поток. Също така е ефективно да се извършва подхранване в края на есента;
 • като правило за хранене не се използват специални торове. Много градинари се ограничават до минерални запаси, които включват азот, калий и фосфор. През есента се препоръчва да се прилагат гранулирани торове върху почвата, през пролетта - течни разтвори.

Как се възпроизвеждат горските цветя?

Proleska (scilla) - характеристиките на растенията са показани на диаграмата.Снимките на растението не трябва да създават впечатление по отношение на сцилата, че е много лесно да се отглежда. Дори развъждането на гората изисква спазване на определени правила.

За отглеждане на сибирско зеле, луковиците и семената могат да се използват като посадъчен материал. В последния случай не се изискват специални събития, тъй като размножаването настъпва в резултат на тяхното самозасяване... Обикновено за една година скрабът от листа на бифолия може да образува до 4 луковици. Те се трансплантират през есента, като се приготвят ями с дълбочина до 8 см, докато растенията трябва да се поставят на поне 5 см една от друга.

Като се има предвид, че засадените луковици растат на различна дълбочина през пролетта, не всички от тях могат да бъдат отстранени от почвата по време на трансплантацията. Следователно остава да свикнете с факта, че на мястото, където някога са били засадени горите, те ще растат отново и ще цъфтят повече от една година. За размножаване на гори можете да използвате луковици, които са поникнали на мястото за засаждане най-малко 3 години.

Малките крушки не са предназначени за дългосрочно съхранение... Следователно, след изкопаване от земята, те трябва да бъдат засадени в рамките на един месец. Докато не дойде времето за разсаждане, големите луковици могат да се държат в торф до есента, които трябва да се поставят в хладно помещение.

Ако се използва генеративен метод за размножаване, тогава само луковици, които са израснали на мястото в продължение на поне 2 години, могат да се използват за разплод.

Податливост към болести и вредители

За да не си създавате допълнителни затруднения, които ще изискват определена инвестиция на време и усилия за борба с болестите, също се препоръчва инспектирайте луковиците за потенциални признаци на заразяване преди засаждането... Наличието на дупки по грудките показва, че ларвите на лук на въздушна муха са проникнали в луковицата и ще се хранят с нея отвътре.

Ето защо, ако попаднете на такъв посадъчен материал, тогава най-вероятно отгледаните от него Сцили няма да живеят дълго. След като откриете признаци на обитаване на акарен лук, е необходимо почвата да се третира с инсектициди. Рядко край луковиците минават мечки и бръмбари. Най-ефективният метод за справяне с тях е механичното унищожаване и за това е наложително да се изкопае почвата, в резултат на което можете да се отървете от по-голямата част от ларвите и възрастните.

Заключение

Scylla привлича вниманието на производителите на цветя не само с външния си вид, въпреки че може да изуми начинаещия производител. Сред другите видове декоративни растения това цвете се откроява със своята сила, която демонстрира в началото на пролетта, когато пробива все още нетопената почва. Много опитни производители на цветя не пропускат тази възможност в началото на пролетта, когато всички останали растения са в латентно състояние, да се насладят на цъфтежа на scilla.

При отглеждане е важно не само да изберете добре осветено място, където да преобладава подходящ състав на почвата. Не по-малко важни за Scylla са храненето, чието редовно прилагане му позволява бързо да навлезе в етапа на цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.