Четири грешки на летни жители по време на приготвянето на пепел

Дървесна пепел се използва от всеки летен жител. Играе важна роля при отглеждането на градински култури. Пепелта служи като тор, като осигурява засаждане с необходимите минерали, подобрява качеството на почвата и предпазва растенията от вредители и плевели; съдържа калций, фосфор, калий, натрий и магнезий, необходими за тях.

Ще ви кажем какви грешки трябва да се избягват при подготовката му.

често срещани грешки при изгаряне на пепел.

Дори в елементарния бизнес можете да направите нещо нередно и да обезсилите изразходваното време и труд. Това важи и за приготвянето на пепел. За съжаление не всички градинари разбират колко е важно правилно да се запали и потуши огън и какви материали могат и не могат да се използват при изгаряне.

Вреден материал

За пепел можете да вземете само естествени суровини. Изгарянето на ПДЧ и шперплат е недопустимо - върху тях се нанася слой лепило. Също така е забранено да се вземат дъски, върху които са запазени остатъци от боя или боя. Това ще доведе до негативни последици за растенията и човешкото здраве - в пепелта ще попаднат вредни химически примеси, от които те ще отидат директно към посевите и плодовете им. По същата причина картонът не е подходящ.

Поглъщане на пластмаса в пепел

Не можете да изгаряте дърва за пепел там, където преди сте изгаряли битови отпадъци. Остатъци от пластмаса, частици каучук, опаковки от бонбони, торбички ще бъдат смесени с пепел и след това ще попаднат в земята. Те съдържат опасни химикали с канцерогенни свойства. Такова хранене на растенията ще бъде не само безполезно, но и токсично. Това се отнася дори за попадането на много малки количества боклук в тора.

Изсипете вода върху огъня

В този случай всички полезни елементи, присъстващи в дървесната пепел, ще отидат в земята заедно с влагата. Ще имате само пепел, която е загубила стойността си. По-добре да хвърлите дебел плат върху огъня, огънят ще спре да гори без въздушен поток.

Неправилно съхранение

Важно е веднага да се събере готовата пепел. Ако го оставите на открито, поривите на вятъра ще носят леки частици в цялата област. Внезапно напоеният дъжд ще развали тора, измивайки полезните вещества от него. Такова отрицателно въздействие значително ще намали ефективността на пепелта като подхранване. Съхранявайте го на сухо място, без влага.

Как да получите правилната пепел за вашата зеленчукова градина

Не е нужно да харчите пари, а получаването на пепел е много лесно. Важно е само да изчакате спокойно време и да запалите огън на уважително разстояние от градината и сградите - 6-10 метра, не по-малко.

  1. Препоръчваме да изберете бреза и върба от дървесни видове. Те се отличават с най-богатия състав. В същото време младите дървета изпреварват старите в това отношение.
  2. Използвайте сухи клонки и листа за осветление, а не картон или хартия.
  3. Изгаряйте само естествени материали. За това използвайте трупи и клони, които не показват признаци на заболяване и увреждане от насекоми. Качеството на тора ще зависи пряко от избрания от вас материал.
  4. Освен дърво, можете да вземете и сухи върхове картофи, цвекло, моркови, слънчоглед. Те са безопасни за хора и животни, насищат земята с минерали.

Пепелта е достъпен и ефективен минерален тор. Основното нещо е да изберете висококачествени суровини за изгаряне. Но не прекалявайте с количеството тор в леглата: пепелта подкислява почвата и много зеленчуци не я харесват.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.