Летни цветя, отглеждани от нашите баби, но по някаква причина сега сме забравили за тях

Спомняйки си детството си, мнозина с лека тъга си спомнят ярките цветни лехи на своите баби. Какви цветя ги нямаше! Всяка от тях се различаваше по цвят и аромат, които се разпространиха из цялата област. Момчетата ги влачеха тайно при приятелките си, а момичетата ги тъкаха в плитки или плетяха венци, докато бабата не можеше да види.

Сега градинското цветарство е много модерно направление за начинаещи и опитни домакини. Едва сега цветните лехи са пълни с модни и сортови цветя, а заветните растения на баба се оказаха забравени или не взети предвид. Какви цветя са засадили нашите мили баби?

Рудбекия направи дисекция

Най-популярното и непретенциозно цвете през нашето светло детство се смяташе за „златната топка“. Малко хора знаят, че истинското му име е дисектирана рудбекия. Това цвете е истински пример за „жизненост“. Мнозина го смятат за плевел, който безпринципно прераства в занемарено състояние. Всъщност за много хостеси, които обичат цветната си градина, „златните топки“ имаха привлекателен външен вид и създаваха цялостен образ на перфектна цветна градина.

Всичко е свързано с навременното подрязване и красивата жартиера. В повечето случаи рудбекия се намира на грозни купища стари боклуци, в дворовете на вилните къщи или покрай огради. Но ако измислите красива жартиера и вместо „сноп“, покрит с връв за дрехи, можете да направите разкошен, буйно цъфтящ фон за цялото цветно легло. От юли до октомври тези топчета, пълни със светлина, ще радват с непрекъснат цъфтеж и спретнат вид.

Rudbeckia е идеална за ярки флорални аранжировки, присъствието им в празничен букет ще даде парче слънце и детство на всеки.

Флокс

Прекрасният аромат на тези цветя все още отеква в паметта. Мнозина могат да си спомнят как откъснаха малко съцветие и изсмукаха сладък нектар от него. Тези храстови цветя бяха основата за многогодишна цветна градина и донесоха разнообразие от цветове и буйни букети. Цветовете на флокса се различават невероятно: от девствено бяло до ярко лилаво с „пръски“ от контрастно червено.

Грижата за тях е много проста: просто ги засадете на слънчево място и отрежете основната дължина през есента.

Дървесни божури

Бабите наричали тези прекрасни цветя корен Maryin. Друго многогодишно растение, което цъфти в края на пролетта. Огромните пъпки са толкова ароматни, че затворените стари прозорци не можеха да задържат тези вкусни миризми. Ето защо мнозина свързват края на май с детството.

Това е напълно неразрушимо растение. Лесно е да се угоди на условията на осветление, качеството на почвата и влажността на почвата. С течение на годините корените растат толкова много, че е почти невъзможно да се изкопаят напълно. В същото време, чрез смачкване на клубените, божурите могат лесно да се размножават в други области. Тези цветя практически не боледуват, не искат поливане и не изсъхват.

Коренът на Maryin се вписва добре в букет, стои във вода дълго време и неговият опияняващ аромат се разпространява в цялата къща.

Невен

Това лечебно растение беше много популярно при организирането на цветни лехи. Красивите ярко жълти или оранжеви съцветия не само украсяват сайта, но и носят значителни ползи.Невенът е бил засаден точно в градината, за да предпази посевите от вредители, върховете на цветята са били събрани и изсушени, използвани под формата на запарки за лечение на възпалителни процеси, за козметични цели или дори за консумация.

Докато цъфти, невенът образува семенни шушулки, които падат директно на земята, образувайки посадъчен материал за следващата пролет. Той е непретенциозен и устойчив на всякакви метеорологични условия.

Бял равнец

Този плевел е склад на полезни свойства и голямото му разнообразие от цветове. Нашите баби обичаха да засаждат бял равнец по краищата на бордюра или по оградата. Всъщност изглежда страхотно, когато се смесва с растения в контрастни цветове. Белият равнец привлича полезните насекоми със своя аромат, като същевременно отблъсква вредителите с етерични масла. Използва се като противовъзпалително, противогарящо, лечебно средство.

Нашите баби знаеха много за цветята, засаждайки не само красиви растения, но и полезни, лечебни билки. Много наследство е потънало в забвение, но въпреки това в някои градини можете да намерите това или онова цвете, което отваря вратата към едно недостижимо детство.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.