4 съвета, които ще ви помогнат да изберете качествена почва за разсад, така че вашите растения да не боледуват

Силните разсад са ключът към щедрата реколта. Поради това е много важно да се избере висококачествена почва, която да осигури на развиващия се летораст необходимите хранителни вещества.

Срок на годност

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е срокът на годност на почвата. Погледнете внимателно датата на производство на сместа за заливане и се уверете, че тя не е изтекла.

Факт е, че в повечето случаи торфът е в основата на почвата на магазина. По време на дългосрочно съхранение, торфените частици постепенно се разпадат на отделни елементи, а самият процес е придружен от термична реакция. Това може да повлияе отрицателно на растенията.

Състав

Подробният състав на сместа трябва да бъде посочен на опаковката. Не се заблуждавайте от евтините разходи, ако опаковката съдържа само надпис: "Почва за разсад" и ярка картина.

Колкото по-подробен е съставът, толкова по-добре. Основата на всяка почвена смес е торфът. Съдържанието му достига 75 процента. Може да бъде кон или низина. Първият има характерен червеникав оттенък, вторият е тъмнокафяв, почти черен.

Ако е възможно, предпочитайте низинен торф микс. Тъй като конят има висока киселинност, което има лош ефект върху покълването на семената.

В допълнение, разграждането на торф с висока тревога на компоненти, достъпни за растенията, е изключително бавно, така че такава почва ще бъде доста лоша за разсад.

Освен торф, всяка смес съдържа речен пясък или перлит като бакпулвер, както и обикновена почва, оборски тор или компост в малък процент.

Освен това производителите добавят компоненти, които компенсират киселинността на торфа: варовиково или доломитово брашно, хидратирана вар или дървесна пепел.

Също така съставът може да съдържа полезни макронутриенти и различни органични торове. Колкото повече такива добавки се използват, толкова по-висока е цената на почвата.

Наличието на три макронутриенти

Когато избирате почва, обърнете внимание на наличието на макронутриенти като азот, калий и фосфор. Правилното формиране на растителните издънки зависи от тяхното съдържание.

Вярно е, че производителите не винаги посочват точно колко хранителни вещества се съдържат в сместа. Това означава, че има шанс да получите почва, в която макронутриентите ще бъдат в недостиг или в излишък.

Покупка "пробна версия"

Ако не сте сигурни в качеството на производителя, купете малък пакет пръст, за да оцените сами свойствата му. Сместа трябва да има тъмнокафяв цвят, ронлива и влакнеста текстура, спокойна, не отблъскваща миризма.

Проверете дали в него се виждат разхлабващи компоненти и какво е количеството им в общата маса. Сместа не трябва да показва твърди буци, ларви, спори и сухи растителни остатъци.

Опитайте се да стиснете почвата в ръката си и да направите малка бучка. Ако сте успели лесно, най-вероятно сместа е напоена с вода. Ако веднага се разпада на прах в ръцете ви, значи няма достатъчно влага.

Разстелете малко количество пръст, загладете с тънък слой и изчакайте няколко дни. Ако на повърхността започнат да се появяват бели, подобни на сол петна или огнища на плесен, подобно придобиване трябва да се изхвърли.

Можете също така да тествате закупената почва за киселинност.За да направите това, достатъчно е да използвате лакмусови тестове, продавани в градинарски магазин. Можете да разберете как да ги използвате в Интернет. След като сте оценили покупката си по този начин, можете да сте сигурни в качеството на закупената почва.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.