4 предимства и 4 недостатъка на готовата почва

Все по-често градинарите предпочитат да купуват почва за разсад и дори за домашни растения в специални магазини. Няма нужда да подготвяте почвата сами, което спестява на градинаря много неприятности. Ето защо в тази статия ще се опитаме да разберем какви са предимствата и недостатъците на закупената почва.

Готов за употреба

Закупената почва е смес, готова за засаждане. Съдържа всички вещества, необходими за растежа и развитието на младите издънки и не изисква допълнителна обработка.

Заредени с хранителни вещества

Съхраняваната почва обикновено се състои от следните компоненти: торф, хумус, тревна почва. Това е основа, към която могат да се добавят други вещества: пясък, доломитово брашно, оборски тор, дървени стърготини, перлит, пепел, вар, хумус. Количеството на добавките зависи от това за кои култури е предназначена почвата.

Важно е той да съдържа всички необходими за растенията микроелементи, да не се нуждае от дезинфекция и практически да няма вредни микроорганизми.

Лека почва

Закупената почва се счита за най-добрият вариант, тъй като е лека, рохкава и отнема влага. Растенията дишат кислород и растат добре. Също така влагата, прониквайки през почвата, не застоява в нея.

Избор по тегло

Когато купувате пръст в магазина, можете да изберете удобната за вас опаковка на стоките. Практически не е трудно да закупите пакет от 1 до 50 кг. Можете предварително да планирате колко земя ви е необходима.

Излишък или липса на хранителни вещества

Когато купувате продукт, внимателно проучете неговия състав. В края на краищата той може да съдържа или много, или малко от всякакви вещества. Ако данните са посочени в определен диапазон, например от 1 до 4 g, тогава е по-добре да откажете тази опция, тъй като не знаете точното количество на веществото.

Неутрална или слабо кисела почва

Нивото на киселинност на почвата също е посочено в доста широк диапазон от стойности. Следователно, когато купувате продукт, можете да закупите както неутрална, така и слабо кисела почва. За някои култури това е много важен параметър. Кълняемостта, растежът и по-нататъшното развитие зависят от това.

Торфен прах вместо торф

Компаниите на непроверени производители използват торфен прах вместо торф. Той няма полезни свойства и не е тор за растенията. Торфът обаче е необходим за отглеждане на разсад.

Рискът от закупуване на нискокачествена почва

Винаги има възможност за закупуване на нискокачествени стоки, които също могат да бъдат замърсени с някои бактерии, с изтекъл срок на годност или неподходящи за отглеждане на растения.

Ето защо, когато купувате готова почва, внимателно проучете нейния състав, дата на производство и срок на годност. Вземете първо малка чанта, за да се уверите, че е качествена.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.