Как да отглеждаме кокичета на перваза на прозореца, така че горските цветя да радват у дома

Когато в гората се появят кокичета, искам да донеса вкъщи нежен пролетен букет, но цветето е вписано в Червената книга. Можете обаче да отглеждате горски цветя у дома. Така ще опазим природата и ще получим удоволствие.

Кокичета

електрически крушки

Ако произходът на посадъчния материал е неизвестен, обработката с фунгициди за дезинфекция е задължителна. Изберете луковици за засаждане цели, твърди и плътни, проверете ги за плесен или растеж. Не съхранявайте луковиците дълго време, засадете ги веднага, те не могат да лежат дълго време.

Кацане

Повечето видове почви за саксии са подходящи за засаждане на кокичета, можете да използвате специален влакнест субстрат за луковици. Почвената смес трябва да е глинеста. Проверете дъното на контейнерите за засаждане, за да се уверите, че имат дренажни отвори.

В контейнер или широка саксия (най-малко 13 см в диаметър) можете да създадете пъстра композиция, като засадите луковиците на групи от 5-10 бр. Задълбочете всеки лук от 5 до 7 см с острия край нагоре.

Ранно цъфтящите минзухари могат да бъдат спътници на кокичета. Използвайте ги, за да запълните празното място в контейнера.

Грижа

След засаждането поставете саксията на тъмно, хладно място за 2 месеца. След това го преместете там, където ще е достатъчна естествената светлина, но не забравяйте, че кокичето не понася добре топлината. През целия вегетационен период и цъфтежа температурата на въздуха не трябва да надвишава + 10 ° C.

Поливане

Полейте растенията обилно след засаждането. Това ще помогне на почвата да се утаи около луковицата, създавайки благоприятна среда за нея. След това поливайте пестеливо 2 пъти седмично, преди да прехвърлите кокичетата на светло.

Пръскането е неприемливо, желателно е само поливане с корен. Преовлажняването е вредно за луковичните растения, излишната влага може да причини гниене и вентилацията на помещението ще бъде от полза.

Тор

От момента, в който се появят издънките и докато листата отмират, кокичето се нуждае от подхранване. Нанасяйте разтвор на градински водоразтворим тор веднъж на 2 седмици.

Грижи след цъфтежа

След цъфтежа внимателно отсечете изсушените цветя. След като листата са напълно изсъхнали и пожълтяват, можете да ги премахнете от растението. Това ще помогне да се запазят растенията здрави.

След това можете да засадите цветя на открито. Казват, че кокичетата не цъфтят втори път в саксия, но всеки има право да експериментира.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.