6 признака на инфекция в почвата на разсад

Обилната реколта зависи не само от добрите грижи за растенията, но и от засаждането на силни разсад. Възможно е обаче да има инфекция в почвата, която да повлияе отрицателно на нейното развитие. Има няколко признака, по които можете да разпознаете, че почвата е замърсена.

Разсад не се появи

Интервалът от време между сеитбата и появата на първите издънки е индивидуален за всяко растение. Ако обаче това не се случи дори на 15 - 21 ден, тогава най-вероятно проблемът се крие в инфекцията на почвата или самите семена.

Ако за засаждане е избрана студена влажна почва, тогава има голяма вероятност гъбата Fusarium да се размножава в нея (тя живее в земята до 10 години).

Стъблата са тънки и меки

Ако семената въпреки това покълнат, се появяват първите издънки, но стъблата им бързо стават твърде тънки и меки, започват да кафяви близо до почвената линия, тогава най-вероятно разсадът е станал жертва на затихване - това е името на няколко заболявания засягат младите разсад.

Най-честата причина за този проблем са гъбичните и паразитни видове, които живеят във влажна и студена почва, която е слабо дренирана.

Листата са сиви и кафяви

Този проблем вероятно показва инфекция със септория - гъбично заболяване. Гъбичките се разпространяват с дъждовни капки и потоци вода, а след това се задържат във влажна почва дълго време. Освен това той зимува върху плевели и плодни тела, които може да са останали на повърхността на почвата след прибиране на реколтата.

Първите симптоми са сивкави петна по листата с черни точки. С течение на времето листата започват да кафяви и след това изсъхват. За да се предотврати болестта на разсад, почвата трябва да се дезинфекцира с калиев перманганат, допълнително оплодена с пепел и пясък. Помага да се отървете от гъбичките и да замразите почвата.

Корени закърнели или неразвити

Ако при изкопаване на разсад забележите, че кореновата система е практически неразвита или твърде закърнела, тогава може да има няколко причини: твърде тежка почва (например глина), висока киселинност или наличие на гниене. Гниенето се причинява от големи количества влага, съчетани с ниски температури. Инфекцията не може да бъде излекувана.

Друга възможна причина е ризоктонията. Гъбата води до загниване на корените и разсад на зеленчукови култури.

Основата на разсад е бяла

Причината може да бъде гъбата питий, която причинява вертикално увяхване на разсад. На първо място, засегната е съдовата система на разсада, поради което водата не се абсорбира от растението и следователно умира.

Можете да разберете за наличието на проблем от бял цвят, който външно наподобява бяла паяжина. Гъбата зимува в земята, образувайки хламидоспори. Не винаги растението се разболява, но само ако е повредено.

Растенията не се развиват

Ако разсадът е спрял да се развива, тогава трябва да обърнете внимание на земята. Повърхността му може да бъде покрита с жълтеникаво солено покритие или слой водорасли.

Това може да се случи поради нарушение на киселинността на почвата (показателят е твърде висок или нисък, в зависимост от растението и неговите нужди).

Ако няма видими промени в почвата, тогава причината се крие в инфекцията, например гниене на корените. В този случай можете да забележите потъмняване на кореновата шийка и нейното омекотяване.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.