Aglaonema: видове и снимки, характеристики на домашните грижи

Аглаонема принадлежи към сенчести декоративни широколистни растения. Индия се счита за своя родина, но у дома цветето расте успешно у нас. С помощта на различни видове аглаонем можете да украсите сенчестите ъгли на апартамента и да се насладите на свежите зелени листа с различни цветове. Разнообразието от сортове на това непретенциозно растение ви позволява да направите това.


Видове и разновидности на аглаонема със снимка

Външно аглаонемата прилича на малък храст, чиято височина може да достигне до 50-80 см... На изправения или хоризонталния му ствол, сърцевидни или продълговати кожести листа седят плътно. Те могат да бъдат от голямо разнообразие от зелени нюанси.

При благоприятни условия зрелите растения могат да цъфтят. Цветето на аглаонема е съцветие-ухо, което обикновено е обвито в бял или зеленикав воал.

Всички аглаонеми са разделени на три групи според височината на храста, всяка от които се отличава с разнообразие от сортове.

Нискорастяща аглаонема

Растенията растат само до 25 см и се отличават с увиснали или пълзящи стъбла. Сред този вид растения може да се различи трите най-известни сорта:

 1. Как изглежда цветето аглаонемаКратко покриващата аглаонема се различава по силно удължени овални зелени листа. По центъра на всеки лист минава бяла жилка. Растението расте бавно и образува малко листа. Ето защо, за да се получи красив декоративен храст, в един контейнер се засаждат няколко разсада.
 2. Aglaonema оребрена е много малък храст с разклонен ствол с подземна или пълзяща форма. Листата с форма на сърце могат да бъдат бели или зелени на цвят с различни петна и ивици. Растение от този вид, точно преди Нова година, образува съцветие, което нараства до десет сантиметра и цъфти само за няколко дни.
 3. Аглаонема закръглена се отличава със сърцевидни листа с необичаен черно-червен цвят. Ярко розови ивици са изчертани по цялата дължина на листа.

Средно големи сортове

На правите стволове на ниски храсти със средно големи аглаонеми има дълги листа, растящи до 30 см дължина. Популярни сортове:

 1. Aglaonema Maria е храст с гъста зеленина с наситен зелен цвят. Растението е много устойчиво на сянка и може дори да расте на закрито с изкуствено осветление.
 2. Сортът Treiba се отличава с малки листа, които растат само до 15 см. Те имат зеленикав цвят и сребрист модел.
 3. Aglaonema е скромен на височина, достига 50 см. Заоблените му листа имат изпъкнали вени и остри върхове. Те растат на дължина до 20 см.
 4. Сортът Silver Queen нараства до 40 см и изисква добро осветление, тъй като повърхността на листата му е сребристосиня.

Висока аглаонема

Сортовете от тази група са получени на базата на сенчесто устойчиви видове Aglaonem, поради което са много популярни. Те изглеждат страхотно както като единични растения, така и в големи по размер композиции. Най-известните от тях:

 1. Грижа за аглаонемаPattaya Beauty е много елегантно растение с тънки, тънки стъбла. На повърхността на големи листа ясно се изразяват зелени ръбове и светлосив център. С възрастта цветът на листата става все по-тъмен. Pattaya Beauty може да расте в помещения с лошо осветление, температурни колебания и ниска влажност на въздуха. Долните листа с времето падат и растението става като палмово дърво.
 2. Aglaonema Friedman може да нарасне до един и половина метра. Широките му големи листа имат вълнообразни ръбове. В средата на листата има сребристи петна, а по краищата са тъмнозелени петна.
 3. Сортът Silver Bay е впечатляващо растение, чийто ствол ще нарасне повече от един метър. Растението се разклонява от корените, така че стволът е оголен много бавно, а храстът остава буен дълго време. Дългите листа на растението, насочени нагоре, растат до 30 см. Сивите петна са разположени по цялата им повърхност. Младото растение има листа със светло зелен оттенък, които с възрастта стават по-тъмни. Сортът Silver Bay се различава по това, че е устойчив на студ.

Aglaonema: домашни грижи, снимка

Растението предпочита дифузно осветление и леко засенчени участъци. Ето защо, когато решавате избора на място за аглаонема, не трябва да инсталирате саксия с растение на южните первази на пряка слънчева светлина.

Като цяло, грижата за декоративен храст у дома е доста проста, но все пак има свои собствени нюанси.

Температура и влажност

През лятото температурата на въздуха за аглаонема трябва да бъде в рамките на 20-25 градусаи е по-добре да държите растението в по-хладни условия през зимата.

Aglaonema обича влажен въздух, поради което се нуждае от редовно пръскане. За да се предотврати изсъхването на листата, храстът трябва да се пази от отоплителни уреди. От време на време растението може да има душ. При тези условия листата винаги ще бъдат блестящи и ярки.

Прехвърляне

Цвете, донесено от магазин в транспортни саксии, изисква пресаждане в подходяща саксия и глинена смес. Най-добре е да се извърши претоварване, което трябва да се направи, след като растението се адаптира към новите условия.

Почва от аглаонема трябва да е хлабав и съдържа следните компоненти:

 • копка земя;
 • листна земя;
 • торф;
 • пясък.

Необходимо е и голямо количество дренаж. Избира се нова саксия с диаметър два до три сантиметра и височина по-голяма от предишната.

В бъдеще, когато се грижите за аглаонема, ще е необходимо всяка пролет да трансплантирате млади растения в по-просторен контейнер. Възрастните храсти се трансплантират на всеки две до три години.

Поливане

Какви условия харесва цветето аглаонема?Аглаонема обича влажна почва без застояла вода. Изобилието и честотата на поливане зависи от условията на неговото поддържане. В хладни помещения растението рядко се полива. Преди поливане, не забравяйте да проверете горния слой на почвата... Ако е сухо, тогава растението може да се полива.

Водата за напояване трябва да се утаи и да е със стайна температура. В идеалния случай трябва да се вари.

По листата на цветето можете да разберете за качеството на поливането. Оцветени или жълти листа показват, че водата вероятно съдържа голямо количество хлор. Ако листата са свити и сухи, тогава количеството влага трябва да се увеличи.

Подхранване

Грижите за аглаонема включват редовно хранене на растението. Трябва да се провеждат два пъти в месеца торене с минерални торове, които задължително трябва да включват микроелементи, калий, фосфор и азот.

Листната превръзка ще има добър ефект върху развитието и декоративността на листата. Препоръчително е да пръскате листата с леки хранителни разтвори един ден след поливането. Ако слънцето пада върху растението, тогава е по-добре да направите това вечер или при облачно време. Това ще предпази листата от изгаряне.

За да може аглаонемата да се храсти по-добре, когато се грижите за нея, трябва да я предотвратите да цъфти, като отрежете порасналите цветя. Такива действия ще помогнат да провокират появата на нови пъпки, храстът ще започне да расте и да стане красив и буен.

Размножаване на аглаонема

Домашно растение може да се размножава по три начина:

 • разделяне на храста;
 • резници;
 • засяване на семена.

Разделяне на храста

Как да трансплантирате аглаонемаТова е най-лесният начин за размножаване на аглаонема, който изисква само внимателно боравене с растението. В процеса на отглеждане на аглаонема можете да видите, че храстът расте и върху него се образуват млади издънки. Те могат да бъдат разделени и пуснати в отделни контейнери. Трябва да се изберат разсад със здрави листа и добре развита коренова система. Младите растения, засадени в саксии, се покриват за първи път найлонова торбичка или буркан... Грижата за тях се състои в редовно пръскане и поливане.

Размножаване чрез резници

За размножаване на аглаонема се използват странични и апикални издънки, сегменти на багажника. За да могат резниците да се вкоренят бързо, секцията на багажника трябва да има няколко листа. Местата на разфасовките се поръсват с фино натрошени въглища и се изсушават.

Резниците се засаждат в подготвена лека земна смес и се поливат. За по-добро вкореняване те могат да създадат парникови условия, като покрият контейнера със засадените резници с полиетилен. По-нататъшните грижи се състоят в поддържане на почвата влажна и проветряване на разсад.

Размножаване на семена

Използвайки този метод, за доста кратко време можете да получите голямо количество посадъчен материал... Разсадът обаче ще расте много по-бавно, отколкото когато аглаонемата се разпространява чрез издънки.

Семената могат да бъдат закупени или събрани от плодовете на домашно растение Необходимо е да се гарантира, че плодовете са добре отделени от кочана и са с наситено червен цвят. Семената трябва незабавно да бъдат отстранени от плодовете, измити и изсушени. Капацитетът на кълняемост на такива семена е добър, но намалява по време на съхранение. Ето защо се препоръчва незабавно да се сеят подготвени семена.

Възможни нарастващи проблеми

Разновидности на аглаонемаВъншният вид на растението и неговото здраве могат да бъдат повлияни от неподходящи условия за аглаонема и неправилни грижи.

Кафявите петна по листата и лошият растеж на растенията показват ниска температура на водата за напояване или нейната твърдост. В този случай водата трябва да се защити и да се елиминират твърдите примеси, добавете лимонена или оксалова киселина.

Изсъхналите ръбове на листата и тяхната деформация показват твърде сух въздух в помещенията. Растението трябва да се пръска възможно най-често и от време на време да се изплаква под душа.

Ако листата започнат да пожълтяват, тогава причината може да е прекалено поливане на растението или поддържането му при твърде ниски температури. Следователно цветето трябва да се пренареди в по-топла стая или да се ограничи поливането.

От вредителите за аглаонема са опасни трипси, белокрилки, листни въшки, брашнести червеи и паяк акари. Листата на растението трябва да се проверяват редовно, особено ако започнат да изсъхват, да се деформират или да падат. Ако се открият вредители, храстът трябва да се третира със специални химикали.

Aglaonema е много непретенциозна, така че е доста лесно да се отглежда в домашни условия. Когато създадете комфортни условия за растението, ще получите пухкав храст с големи и красиви листа.

Растение Аглаонема
Как цъфти аглаонемаГрижа за аглаонемаДомашно растениеДомашно цвете аглаонемаКак да отглеждаме цвете аглаонемаГрижа за аглаонемаКаква е особеността на цветето аглаонемаАглаонема у домаРазнообразна аглаонемаСортове на сорта аглаонемаАглаонема-ампелЦветен сорт AglaonemaГрижа за аглаонемаУсловия за отглеждане на аглаонемаРазнообразна аглаонема

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.