Отглеждане на амарилис: характеристики на засаждане и грижи у дома

Амарилис често се бърка с най-близкия си роднина, хипеаструм, но тези растения се различават както по сортовете, така и по цъфтежа. Истинският амарилис беладона е много рядък гост на прозорците на апартаментите и дори тези, които са намерили рядка крушка, след няколко години ги предават в други ръце, тъй като най-често тя не цъфти в апартамент. За да осигурите цвете с добри грижи у дома, трябва да положите много усилия и време.

Произход на амарилис

Амарилисът е открит от шведския учен Карл Линей и това се е случило през 1753 г. в провинция Кейп в Южна Африка.

Амарилис е многогодишно луковично растение, възрастна луковица може да нарасне до 10 см в диаметър. В природата цъфтежът настъпва в края на лятото. Цъфти в безлистно състояние, освобождавайки гол дръжка с височина до 60 см. В края му има съцветие с фуниевидни цветя. Най-често цъфтят от 2 до 12 цветя с розов цвят, но напоследък започват да се срещат и бели цветя.

Амарилис беладона в природата

Родината на Амарилис е Южна Африка, тяхната особеност е цъфтеж без листа

Приблизително по същото време на друг континент - в Южна Америка, хипеаструмът е открит и пренесен в Европа, който става любимец на много градинари.

Дълго време колекционери и продавачи наричаха hippeastrum amaryllis и едва през 1987 г. на Международния конгрес на ботаниците те бяха изключени от рода Amaryllis и сега те формират свой собствен род Hippeastrum.

Хипеаструм в природата

Хипеаструм е намерен в Южна Америка и прилича на амарилис, но листата и цветята се появяват едновременно.

Таблица: как да различаваме амарилис от хипеаструм

Отличителна чертаАмарилисХипеаструм
Лесно закупуванеМного е трудно да се намери, най-често в колекции, тъй като в магазините, наречени "амарилис", те продават хипеаструмПродава се в почти всеки магазин като луковици или цъфтящи растения
Брой видовеЕдноДо 85
Място на произходЮжна АфрикаЮжна Америка
Период на покойИма период на пълно изсъхване на листатаПредлага се само в няколко вида
Блум1 път в края на лятото1-2 пъти годишно
ДръжкаПлътноКуха
Цвят на цветятаБяло и различни нюанси на розовоОт бяло до бордо, с ивици, точки, граница
ЛистаТесен, гладъкКолан, дълъг
КрушкаКрушовиднаЗаоблени
Обучение на децаИзобилиеНай-често бедни
Мирис на цветяСилен ароматОтсъстващ

Стайни видове и сортове цветя

Дълго време единственият представител на вида амарилис се счита за амарилис беладона с цветя, вариращи от бледо розово до наситено лилаво. Но през 1998 г. в по-сухите и планински райони на Африка е открито тясно свързано растение, което го нарича Amaryllis paradisicola.

Новият вид се отличава с по-широки листа и броя на цветята в съцветието (до 21), освен това цветът на цветята е равномерно розов.

И двата вида имат силен аромат, но раят е много по-богат.

Амарилис беладона е опитомена през 1700-те години, тя е изнесена в Европа, Америка и Австралия, където много по-късно е кръстосана с Кринум и Брансуигия. Получените хибриди имат различни цветове, включително ивици и жилки и по-светли центрове на венчето.

Видове и сортове амарилис и хипеаструм на снимката

Таблица - условия на задържане

УсловияПериод на покойСезон на отглеждане
ОсветлениеНяма нуждаДиректна слънчева светлина, ярка дифузна светлина
ПоливанеОтсъстващУмерен
ТемператураОколо 100С22–240ОТ
ПодхранванеНяма нужда1 път на 2 седмици с минерални или органични торове

Засаждане и разсаждане на амарилис

Тъй като луковиците на амарилис не могат да зимуват дори при минимални отрицателни температури, по-добре е растението да се отглежда в саксии. Въпреки това, в южните райони на Русия, в Краснодарския край, той също е засаден в земята.

Амарилис в градината

Само на места с топла зима амарилисът може да расте на открито.

Избор на пот

Диаметърът на саксията за амарилис трябва да бъде с 4-5 см по-голям от диаметъра на самата луковица, тоест при засаждане от луковицата до стената на саксията трябва да е около 2 см. Същото правило трябва да се спазва при пресаждане на отгледани растения в по-голяма саксия.

Саксии

Сеялките Amaryllis се избират в зависимост от размера и броя на луковиците

По-добре е да вземете самите саксии високи, стабилни, а за групови насаждения от няколко луковици - големи саксии. Тъй като растението дава богат брой деца, за предпочитане е груповото засаждане.

Избор на почвата

Амарилисът е неизискващ към почвата - всяка закупена земя с неутрална киселинност ще свърши работа, но за по-добър въздушен обмен на 10 литра земя е по-добре да добавите 2-3 литра кокосов субстрат и 1 литър вермикулит.

Тъй като най-често амарилис беладона се продава в луковици, а не в цъфтящи растения, те се засаждат в пръст или саксии.

Кацане

 1. Изсипваме 2-3 см дренаж на дъното на саксията, най-добре е да използваме съвременен материал - експандирана глина.
  дренаж за саксията

  На дъното на саксията се изсипват 2-3 см експандирана глина

 2. Напълваме саксията с пръст, така че горната част на крушката да е малко над нивото на стените на саксията.
 3. Поставяме лука и го покриваме с пръст, на 1-2 см от ръба на саксията за лесно поливане.
  Засаждане на амарилис

  Луковицата се поставя на земята и се покрива със земя

 4. Леко смачкайте почвата около лука, изсипете го с вода.

В горещ климат с много топла зима, където температурата не пада под +100C, амарилисът се засажда в земята, така че цялата луковица да е потопена в почвата, след това цветните дръжки излизат от голата земя.

Внимание, всички операции със засаждане, пресаждане, резитба или третиране на луковици на амарилис трябва да се извършват само с ръкавици, тъй като секретираният сок е отровен.

Имате ли нужда от подкрепа

Цветята, растящи в земята, не се нуждаят от подкрепа. Когато засаждате луковици в саксии, особено ако луковицата не е напълно потопена в земята, понякога трябва да се поставят опори, които да поддържат дръжката. При липса на светлина листата също могат да бъдат крехки и да се разпаднат, могат да се събират с помощта на кръгли опори.

кръгла опора за растенията

За да предотвратите падането на листа и дръжки, използвайте кръгли опори

Грижа за амарилис у дома

Амарилисът е много рядко и екзотично растение; грижата за него е малко трудна.

Поливане и подхранване по време на отглеждането

Вегетационният сезон на амарилис започва с пускането на цветна стрела в края на лятото, излизаща от голо поле, дръжките бързо растат нагоре и скоро цъфтят. По това време е необходимо обилно поливане, а амарилисът също трябва да се подхранва с торове за цъфтящи растения.

тор за цъфтящи растения

Всеки тор за цъфтящи растения е подходящ за подхранване на амарилис.

Листата се появяват скоро, но ако е студено, тогава този период може да продължи до април, но в края на пролетта листата отмират и луковицата събира сили за цъфтеж. Периодът на растеж на листата е много важен етап, тъй като по това време се формират цветни стъбла и се събират хранителни вещества, така че трябва да оплождате на всеки 2 седмици.

Период на цъфтеж

За разлика от хипеаструма, правенето на истински цвят на амарилис не е лесно. В земята тя цъфти сама, но в саксии закупените крушки не винаги бързат да покажат стрелката. Дори и с листа расте неохотно. Смята се обаче, че ако растението прекара лятото в гореща градина на слънце, то с настъпването на зимата със сигурност ще цъфти.

След цъфтежа може да се образува луковица със семена и най-често се появяват листа. Семената могат да се събират и засаждат, за да се получат нови растения, дръжката се счупва или отрязва, а самото растение е добре хранено.

Фото галерия - амарилис цъфти в частна градина в Краснодарския край

Видео - цъфтящ амарилис в градината, грижа за растение на открито

https://youtube.com/watch?v=Zc4NZM6DaMw

Период на покой

В условията на поддръжка на апартамента има малко надеждна информация за периода на покой: най-често се препоръчва крушката да се държи при температура + 10 + 120От появата на листата, без поливане, торене и дори без светлина. Календарните зимни месеци обаче попадат върху вегетационния период на амарилиса, така че температурата трябва да бъде + 22 + 240С с продължителност на деня 12-14 часа.

Цветята се държат по съвсем различен начин в градината: след цъфтежа в края на лятото те могат да спят до април, без да пускат нито едно листо. И вече с пристигането на топлите дни листата оживяват и растат.

Подобно на много други луковични растения, амарилисът не се образува: те не се прищипват или режат.

Таблица - проблеми с отглеждането и как да ги решим

ГрешкиКак да поправя
Не цъфтиЗа да дадете на растението добра почивка през лятото, за предпочитане на най-слънчевото и топло място, най-добре е да го засадите в земята
Нова крушка не дава листаАко засаждането е било през пролетта, тогава изчакайте края на лятото, когато в естествени условия растението започва да расте и цъфти. Когато засаждате през есента, бъдете търпеливи.

Таблица - болести и вредители от семейство амарилисови

Болест / вредителОписаниеРешение на проблема
Червено изгаряне (стагоноспороза)Много опасно заболяване, проявяващо се в появата на червени петна по луковицата, листата, често води до смърт на растениетоНарязване на повредените части на крушката до жива тъкан, последвано от изсушаване на въздуха и дезинфекция. Като превантивна мярка лекувайте всеки нов закупен лук с Максим
Сиво гниенеПоявата на кафяви меки петна по луковицата, загуба на еластичност на листатаИзвадете и проверете крушката за гниене. Изрежете повредените участъци, обработете с брилянтно зелено и изсушете на сянка за 24–48 часа. Засадете в прясна почва, наблюдавайте честотата на поливане
ТрипсМалки тънки насекоми се виждат от долната страна на листата и сухи бели участъци върху повърхността на листатаЛечение с Fitoverm с многократно пръскане след седмица

През 6-те години на наблюдение на амарилис най-често срещах гниене поради неправилно поливане през студения сезон, както и червена изгаряне на прясно закупени растения.Вредителите не бяха забелязани, въпреки факта, че съседните стайни цветя бяха повредени. Лечението на червено изгаряне се извършва по стандартен начин: първо, третиране в препарата Максим, след това се изрязва до жива тъкан, обработва се със зеленина и се суши в продължение на 24 часа. Засаждането на особено повредени луковици се извършва във вермикулит.

Фото галерия - цветни болести и вредители

Размножаване

Една луковица за възрастни дава много бебета, поради което тя образува красиви гъсталаци в дивата природа. За размножаване е достатъчно да отделите бебето от майчиното растение и да го засадите отделно. Такова бебе ще цъфти след 3-4 години.

крушка амарилис с бебета

Крушка амарилис с бебета

За разлика от хипеаструма, след цъфтежа амарилисът образува семенна капсула с луковици, които след изсъхване на дръжката също потъват на земята и покълват. При вътрешни условия обаче цъфтежът е много рядък.

Счита се за неподходящо размножаването на амарилис чрез разделяне на луковицата, тъй като тя дава много деца. По-добре е да засадите и разделите растението след края на вегетационния период.

Фотогалерия - образуване на семена от амарилис беладона

Отзиви

Доскоро си мислех, че отглеждам хиппеаструм на перваза на прозореца си. Докато не видях цвете, много подобно на моето, по някаква причина се наричаше амарилис. И реших сам да разбера какво расте на прозореца ми всъщност?
Оказва се, че тези две цветя са много сходни помежду си и неопитен човек трудно може да ги различи чисто на външен вид. Но все пак има разлики. Често са объркани, защото и двете имат големи луковици, които отделят дебели дръжки на фуниевидни цветя . Амарилис е по-рядък; а растението, което обикновено купуваме, наречено амарилис, всъщност е хипеаструм. Важната разлика е, че първо, това е времето на цъфтеж. Хипеаструмът цъфти някъде от края на зимата до пролетта, а амарилис, около края на лятото и есента. На второ място, за разлика от амарилиса, цветната стрела на хипеаструма е куха и следователно не може да издържи на много цветя, поради което на това цвете рядко има повече от четири или пет, стрелата на амарилиса е месеста и може да има бъдете повече цветя. На трето място, цветята на амарилис имат приятен аромат, а хипеаструмът няма мирис. На четвърто място, хипеаструмът, за разлика от амалилите, много по-рядко образува дъщерни луковици. Но хипеаструмът все още е по-често срещан у нас, за разлика от брат му близнак. Има и други разлики и кой се интересува от това, което всъщност расте в тях. мога да разбера. Ето защо, за да купите наистина луковици на амарилис, а не на хипеаструм, е по-добре да ги купувате в специализирани магазини.

марта01

http://ireкоменnd.ru/node/2263459

Посадих лъковете си в саксии в средата на май и ги засадих в градината на открито, където те седяха с мен до края на август и не даваха никакви признаци, а след това започнах да полагам нов компост и поливах всеки слой с Baikal-EM и така нанесох останалата (малко) част от поливащия агент върху лъковете Amaralis и седмица по-късно те показаха листа. След това след 2 седмици напоих (отново малко) minerl. тор 8-8-8 NPK и те отидоха с радост в растежа, но засега само листа. И сега през нощта беше +8 и преминах в други саксии и го вкарах в къщата и го сложих на мястото, където +20, напоявам малко през палета и там няколко капки NK 3.4-6.8.

лайка 10 Местни

https://forum.bestflowers.ru/t/amarilis-belladonna-ne-gippeastrum.37328/page-18

видяхте снимка на амарилис беладона в интернет, нали? Красиви розови тесноцветни цветя. Има такива цветни форми сред хиппеаструма, да.Но сред точно амарилисовата беладона, която понякога се продава в цветарските магазини, няма бели със зелено гърло. Като цяло, от моя опит и опита от нашия форум, амарилис беладона у дома (т.е. когато се отглежда в саксия) не цъфти при никого. На улицата - да, в източната част на Франция момичето показа амарилисови гъсталаци. Той зимува там, в земята. Може би някъде по крайбрежието амарилисът също расте и цъфти, не проследих много :), но след три години мъчения (както себе си, така и Ева: D), отказах. У дома е много трудно, почти невъзможно да се постигне цъфтеж от амарилис беладона. (следователно това е рядкост и в интернет магазините и цената на хипеаструма се коригира, въпреки че като цяло амарилис беладона като вид е по-евтин от сортовия хипеаструм). Оттук и заключението - хипеаструмът е широко разпространен у нас, а не амарилис, защото е много по-лесно да се получат цветя от тях. А в интернет магазините сортовият хипеаструм често се нарича амарилис, на запад се смята, че това име е по-хубаво: D. Е, по бележка - разграничаването на хипеаструма от амарилиса, дори спането, е толкова лесно, колкото обстрелването на круши. Откъснете люспите (можете да ги изсушите, можете дори лист), ако вените-струни са следващи, това е амарилис. Нищо не се простира зад листните люспи на хиппеаструма.

Аша Активист

https://forum.bestflowers.ru/t/amarilis-belladonna-ne-gippeastrum.37328/page-25

Амарилис беладона засега е единственият представител на амарилис в цветарството на закрито. Въпреки това, поради объркването, настъпило през 1700-те и продължаващо и до днес, хипеаструмите често се наричат ​​амарилис, въпреки че са били обособени в собствения си род още през 1998 година. Амарилисът много рядко цъфти на закрито, но в южната част на Русия и в Европа, в страни с топла зима, те са много разпространени и растат в градини и паркове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.