Ампел фуксия: засаждане и грижи, снимка на цветя

Опитните производители вероятно са запознати с растение като фуксия. От характеристиките на това цвете си струва да се подчертае неговият грациозен външен вид, както и дълъг период на цъфтеж. За мнозина обаче това растение е интересно със своята непретенциозност, следователно, ако имате посадъчен материал, можете дори да отглеждате фуксия без специални знания, готови да зарадвате собственика с ярки цветя.


Описание, основни разновидности и видове

В зависимост от характеристиките, фуксията може да бъде под формата на ампелно растение, храст или късо дърво. В процес на развитие образува гъвкави издънкикоито осигуряват падаща корона. Листата са с малки размери и достигат дължина 5 см, характерният цвят е ярко зелен, овална форма, в края има заострен край.

Fuchsia може да има цветя в различни нюанси, вариращи от бяло и розово до синьо и лилаво. Някои от тях са доста невероятни във формата си: под формата на камбани или танцуващи балерини. Така изразена декоративност се обяснява с необичайната структура на цветето. Венчелистчетата са оформени от тръбен ръб и на етапа на пълно отваряне оформят пухкави поли, които наподобяват група танцьори. Дългите тичинки, които ги допълват, много приличат на стройни крака, облечени в пуанти.

Популярни сортове

Широкото видово разнообразие на това растение не остана без вниманието на животновъдите и впоследствие те послужиха като основа за развитието на нови сортове и хибриди. За домашно отглеждане са предназначени предимно хибридни форми. В зависимост от височината разграничават се следните видове фуксии:

 • храст. Те имат гладки издънки, които са обърнати нагоре;
 • ампелен. Оформете гъвкави стъбла, които текат надолу;
 • ампел-храст. За да им се придаде характерна форма, е необходима опора, за да могат да се завържат дълги стъбла към нея.

В рамките на храстови фуксии могат да се разграничат следните сортове, които най-често използва се за отглеждане в подови контейнери:

 • Фуксията е позната от незапомнени временаАрмбро Кембъл. Този сорт се отличава със своята непретенциозност и минималното време, необходимо за вкореняване. Цъфтежът започва през зимата: по това време на годината се образуват големи двойни цветя, украсени с тесни листа и бледорозови листенца;
 • Алисън Бел. Декоративните свойства на този сорт се свързват с полу-двойните му пурпурно-червеникави цветя;
 • Анабел. По време на цъфтежа се образуват големи двойни бели цветя. В рамките на този сорт се предлагат растения от ампелен тип;
 • Хенриет Ернст. Алените чашелистчета, които са украсени с лека люлякова пола, придават оригиналност на този сорт;
 • Талия. Този сорт фуксия произвежда ярко оранжеви цветя.

Много производители често избират да отглеждат у дома и ампелни сортове фуксия... Последните привличат вниманието към себе си, като се навиват и висят от окачени кошници и саксии. Най-популярните са следните:

 • Холис красавица.По време на цъфтежа се образуват двойни бяло-розови цветя;
 • Принцът на мира. Този сорт е украсен с цветя, образувани от бели чашелистчета и червена пола;
 • Син ангел. Оригиналността на този сорт се дава от цветя, които имат лилаво-лилав цвят, който ефективно се допълва от бели чашелистчета;
 • Императорска корона. Образува цветя от алени цветове, имащи удължена форма, които са представени под формата на четки.

Грижа за растенията у дома

Местообитанието на това растение е Южна Америка и Нова Зеландиякъдето расте в условия на висока влажност. Съответно, същите грижи трябва да се полагат и за фуксиите в градски апартамент, за които е необходимо да се извършва редовно пръскане. Пресаждането и подрязването е задължително за нормалното развитие на многогодишно растение. Фуксията е чувствителна към осветлението, така че преместването на саксия с цветя на друго място или дори завъртането му може значително да повлияе на развитието му.

Трансплантация на фуксия

Фуксия в къщатаАко фуксията е закупена в саксия с достатъчно място за растеж, не се изисква трансплантация. Ако всичко сочи обратното, препоръчително е да намерите още просторен контейнер... Най-добре е да трансплантирате фуксия в лек съд. Поради подобрената отразяваща способност на такъв капацитет, инсталацията ще бъде защитена от прегряване.

В бъдеще растението трябва да се трансплантира ежегодно. Преди извършване на тази операция трябва да се предприемат подготвителни мерки:

 • превантивна и стимулираща резитба. Здравите издънки се отрязват с една трета, а старите, сухи и твърде удължени трябва да бъдат напълно отстранени;
 • проверка на състоянието на коренището. Според резултатите от него е възможно да се разбере дали растението има признаци на заболяване или гниене. Идентифицираните засегнати области трябва да бъдат изрязани до здрава тъкан;
 • поставяне на дренаж в контейнер, подготвен за трансплантация. Препоръчително е да заема поне 1/5 от височината на саксията.

След засаждането на фуксия е необходимо кладенец вода и пръскане... Храненето може да се извършва само три седмици след трансплантацията.

Състав на почвата и почвени торове

Фуксията може да расте в почти всяка почва. Ето защо, преди разсаждането, саксията може да се напълни с универсална земна смес за стайни растения. Растението обаче ще се чувства най-добре в почвата с рохкава структура, за която не боли да добавите към него пясък, торф или пепел. Ако планирате самостоятелно да подготвите почвената смес за трансплантация, тогава можете включват следните компоненти:

 • листна почва, торф, пясък (в съотношение 3: 2: 1);
 • копка земя, хумус, торф, компост (2: 1: 1: 1).

Когато растението започне да расте след пресаждането, както и по време на цъфтежа, е необходимо да се тори с минерални комплексни торове веднъж седмично. Това могат да бъдат лекарства като "Kemir", "Effekton", "Pocon за здравец". За първи път торовете се внасят в почвата през март. Техният брой постепенно се увеличава. С наближаването на есента количеството на приложените торове се намалява, а през зимата те трябва да бъдат напълно премахнати.

Подрязване на фуксия

Период на цъфтеж на фуксияНеобходимо е да се режат ампелни фуксии през целия вегетационен период. Без това е невъзможно да се създадат благоприятни условия за нормален растеж и обилен цъфтеж. Фуксията за първи път е необходима прищипете след вкореняване на рязането... В бъдеще трябва да се подрязва през пролетта, преди да навлезе във фазата на цъфтеж. През лятото трябва да обърнете внимание на най-дългите издънки, които ще цъфтят през есента.

За да създадете красива корона, е необходимо да отрежете страничните издънки, разположени над всеки 2-4 чифт листа. В резултат на тази процедура растението ще може да придобие стандартна форма. Но това е възможно само ако има опора, за която ще трябва да бъде завързана централната издънка, докато страничните клони трябва да бъдат премахнати.

Поливане и осветление

Растението расте и се развива добре, ако се полива умерено. През целия вегетационен период е необходимо да се поддържа оптимална влажност на почвата в саксията, но в същото време водата в нея не трябва да застоява. При напускане, след следващото поливане, трябва да изчакате 15 минути, а след това източете останалата водаобразуван в палета. С настъпването на есента броят на поливките се намалява до 1-2 пъти месечно. Не е необходимо фуксията да се полива през зимата.

За да се създадат най-благоприятните условия за развитие на растенията, е желателно да се поддържат повишени условия на влажност на въздуха. За това, освен поливане, е необходимо да пръскате листата. Ефективна мярка е поставянето на съд, пълен с вода, близо до тенджерата.

Fuchsia обича умерения термичен режим и освен това реагира добре на разсеяното осветление. Не понася обаче засенчване. Препоръчително е да поставите саксията с цветя на балкона или на западната или източната страна, където ще бъде снабдена със слънчева светлина сутрин или вечер.

Оптимална температура

Деликатни цветя от фуксияЗа да може фуксията не само да расте добре, но и да образува много съцветия, тя трябва да бъде осигурена подходящи температурни условия... Благоприятна температура за нея е + 20 .. + 22 градуса по Целзий през деня и + 16 ... + 18 градуса по Целзий през нощта. Ако околната температура е по-висока от препоръчаната, тогава градинарят рискува да не изчака цъфтежа и може да се сблъска с такова неприятно явление като отпадане на листа. В особено горещи дни растението се нуждае от допълнителна влага, за което се препоръчва да се пръска с утаена хладна вода.

Fuchsia започва да се чувства зле дори при добри грижи, ако температурата не достигне препоръчаното ниво. Ето защо, през зимата, за да се предпазите от студено време, се препоръчва да поставите пяна или дървена дъска под саксията.

Размножаване на фуксия

Ако искате това многогодишно растение да произвежда много цветя всеки сезон, тогава трябва да му осигурите подходящи грижи. Ако такава нужда възникне от него, можете да получите и посадъчен материал за размножаване... Има много възможности за това, тъй като младите растения могат да бъдат получени както от семена, така и от резници и листа.

Размножаване със семена

Фуксия декорация на балконАко решите да вземете нови разсад от фуксия от семена у дома, имайте предвид, че този процес ще отнеме много време и усилия. Първата стъпка е да се запасите с качествени семена. За да направите това, трябва постоянно да наблюдавате състоянието на майчиното растение, избягвайки самоопрашване на цветето му... Това може да стане чрез извършване на следните дейности:

 • премахване на прашници от наскоро отворено цвете;
 • пренасяне на прашеца на родителското растение на стигмата;
 • защита на цветята след опрашване чрез покриване с кърпа или хартиен плик.

След няколко седмици плодът достига зрялост. След отварянето му семената се вадят и се оставят да изсъхнат няколко дни. За засаждане използвайте плитки контейнери, пълни с влажен субстрат. Семената трябва да се поставят на повърхността на почвата.

След сеитбата купите за семена трябва да бъдат прехвърлени в оранжерията, където трябва да се създаде оптималната температура и добро осветление. След 10-15 дни, покълване на семена... След още 1,5 месеца идва времето за бране на разсад. Впоследствие младите разсад се втвърдяват, за което трябва да бъдат изнесени на чист въздух за известно време. За първи път втвърдяването трябва да е малко - не повече от 15 минути, но в бъдеще времето за престой на разсада се увеличава. След още два месеца разсадът се трансплантира в отделни саксии.

Заключение

Фуксията е заслужено популярна сред много производители на цветя. Такъв повишен интерес към него е свързан преди всичко с непретенциозността. Да не говорим, че цъфти много обилно и ако е необходимо и то може да се размножава без особени затруднения... Както е случаят с други стайни растения, можете да размножавате фуксия у дома само ако предприемете необходимите мерки. Ето защо, ако правилно подготвите самото цвете, изберете почвата, която е оптимална по състав, и създадете благоприятни условия за вкореняване и растеж, тогава можете да разчитате на факта, че фуксията бързо ще се вкорени и много скоро ще започне да цъфти обилно.

Цвете на фуксия
Сортове фуксияКак цъфти фуксияЗасаждане и напускане на фуксияФуксията е позната от незапомнени временаАмпел фуксияФуксия букетКак расте фуксиятаКак да се грижим за фуксияДомашна фуксияКак да трансплантирате фуксияФуксияКак да засадите ампелна фуксияФуксията е позната от незапомнени временаФуксия - красиви цветяВидове ампелна фуксияФуксия хибридКак правилно да поливаме фуксияКак се размножава фуксиятаФуксия - красиви цветя

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.