Ароматно цвете хелиотроп: сортове и сортове със снимки

Ярко и красиво растение хелиотроп може да се превърне в истинска декорация на цветно легло в градина. Този многогодишен храст с красиви декоративни цветя, който може да се види на снимката, радва много градинари. От древни времена неговият ванилов мек аромат е търсен и растението се използва за козметични цели. За да отгледате хелиотроп на личния си парцел, да се възхищавате на неговия цъфтеж и мирис, ще трябва да се въоръжите със знания и да положите малко усилия.


Хелиотроп цвете - снимка, описание, сортове

В нашите климатични условия в градинската култура цветето се отглежда като едногодишно. Вкъщи той може да расте в продължение на няколко години.

Набръчканите, тъмнозелени листа на растението са спуснати, държат се на къси дръжки и са яйцевидни. Събрани в дебели щитове, тъмносини или лилави ароматни цветя (на снимката) съдържат ценни етерични масла. Ето защо хелиотропът е популярен в парфюмерийните композиции.

Растението цъфти около месец и образува плод, който при узряване се разпада на четири части. Някои по-нови хибридни сортове обаче цъфтят обилно и продължително. Можете да се насладите на цъфтежа им от средата на лятото до самата слана. Височината на храста може да достигне 60 см. Цветята на открити площи постоянно се обръщат към слънцето.

Сортове и сортове със снимки

Храстовият хелиотроп се брои около 250 вида... От тях най-популярни са:

 • Сортове цветни сортове хелиотропПеруански;
 • обхващащо стъбло;
 • коримбоза;
 • курасавски;
 • Европейски.

Можете да видите всички представители на тези видове на снимката.

Най-често срещаният и използван в нашите градини е перуанският хелиотроп. Растението достига височина 50 см, има набръчкани листа и период на цъфтеж от началото на лятото до късната есен.

От всички налични сортове има седем от най-популярните:

 1. "Бяла дама" - растението се характеризира с бели нежни цветя и розови пъпки.
 2. "Regal Dwarf" е компактен храст с големи ароматни цветя.
 3. Морският пехотинец е висок 35 см и цъфти с тъмносини цветя (на снимката).
 4. Black Beauty е сорт с лилави цветя и аромат на ванилия.
 5. "Mini Marine" се отличава с виолетово-сини цветя и тъмнозелени листа с лилав оттенък.
 6. "Princess Marina" е компактен храст с височина 30 см, с богат цвят и мек аромат.
 7. "Baby Blue" е нов вид хелиотроп, цветята на който са люляково-виолетови.

Характеристики на засаждане и грижи за хелиотроп

Засаждането на храст започва с избора на подходящо място за отглеждането му. Растението обича слънчеви райони и богато на хумус, плодородна, пропусклива, рохкава почва. Хелиотропът трябва да бъде засаден с края на последната слана.

Грижите за растенията се състоят в навременно, умерено поливане. През сухо лято е необходимо храстите да се поливат доста често. След поливане плевелите се отстраняват и почвата се разрохква.Ако по време на засаждането почвата под него се мулчира, тогава плевелите ще трябва да се отстраняват и поливат много по-рядко.

Преди началото на периода на цъфтеж, хелиотроп се препоръчва да се подхранва на всеки две седмици със специални комплексни минерални торове. Това допринася за богатия цъфтеж и великолепието на храста. Също така, с цел обилен цъфтеж и добро развитие, растението може периодично да се прищипва.

Грижа за хелиотроп у дома

За стайно растение, снимка на което може да се види в нашата галерия, се избират добре осветени места. За предпочитане е да поставите цветето на первазите на южните или югозападните прозорци. При липса на светлина цветята на хелиотропа ще станат малки, издънките ще се удължат, а листата ще бъдат летаргични и бледи.

При отглеждане на растение у дома опитни цветари препоръчват:

 1. Хелиотропът е полезен както за миризма, така и за цветаПрез лятото температурата на въздуха в помещението трябва да се поддържа в границите от + 22C до + 25C. През зимата цветето започва период на покой, така че се чувства добре при температури от +5 до + 8C.
 2. По време на активния растеж хелиотропът изисква обилно поливане. Трябва да се внимава почвата да се поддържа влажна. През зимата поливането постепенно намалява, но изобщо не спира. Земната бучка не трябва да изсъхва.
 3. В горещите дни и на закрито със сух въздух, растението трябва да се пръска. Водата се използва за тази цел утаена.
 4. Хелиотропът се засажда в почва, специална за цъфтящи растения. Можете сами да подготвите почвата. За да направите това, ще трябва да смесите в равни пропорции тревна и листна почва, пясък и глина.
 5. Трябва да подхранвате стайно растение два пъти месечно от пролетта до късна есен с органични или минерални торове за декоративни храсти.

Има поверие, че отглеждането на хелиотроп у дома има положителен ефект върху брачните отношения.

Размножаване и отглеждане на хелиотроп в градината

Най-популярните сортове за отглеждане в градината са сортовете „Морски” и „Морски бриз”.

Хелиотроп "Морски": снимки и особености на отглеждането

Деликатни цветя на хелиотропТова е растение с добре разклоняващи се храсти, нарастващи до 60 см. Някои хибриди от този сорт могат да бъдат високи само 25-30 см. По време на периода на цъфтеж храстите са покрити с малки синьо-виолетови цветя (на снимката), разположени върху щитовидните съцветия.

При отглеждане на сорт със семена началото на март се счита за оптималното време за сеитба. След около месец ще се появят първите издънки и растението ще започне да цъфти до края на юни. За да ускорите процеса, можете прибягвайте до съветите на практикуващи градинари:

 1. Семената се държат 24 часа в разтвор от сребро "Prince of Silver" или циркон (5-6 капки на 200 ml топла вода).
 2. След това семената се изваждат, сушат се малко и се засяват в земята.
 3. Препоръчва се да се използват торфени таблетки вместо обичайни контейнери със земна смес за отглеждане на разсад от хелиотроп Марин.

След използване на циркон, разсад се появява вече на 8-10-ия ден. Разсадът става по-устойчив на болести и студ.

Когато се появи вторият истински лист, тоест около два месеца след засяването, разсадът се гмурка в по-дълбоки съдове. След известно време узрелите растения се трансплантират в отделни саксии или дълги кутии.

Сортът "Marine" може да се засажда на открито до други цветя. В сравнение с други растителни видове, той не се нуждае от свободно пространство. След разсаждането трябва да се завържат високи храсти. В противен случай растението ще се превърне в земно покритие.

За да не умре растението през зимата, препоръчително е да го изкопаете и да го преместите на закрито през септември. Един храст с голяма буца пръст се трансплантира в дълбока саксия с големи дупки на дъното, тъй като е за предпочитане хелиотропът от сорта "Marine" да се полива през палета. За да се запази цветето, температурата на въздуха в помещението трябва да бъде в рамките на 5-7C.

Хелиотроп "Морски бриз": снимка, размножаване, отглеждане

Как да отглеждаме цвете хелиотропСортът расте само до 40-45 см, но има големи съцветия, чийто диаметър може да бъде до 12 см... Изобилието и продължителността на цъфтежа на "Морски бриз" е впечатляващо. Синята "капачка" на цветето (на снимката) остава от началото на лятото до самата слана.

Възможно е да се сее хелиотроп от този сорт в края на април, тъй като цъфти в края на втория месец след сеитбата. Контейнерите със засадени семена трябва да се държат в помещение с температура най-малко + 20C. Ако стаята е хладна, тогава разсадът трябва да се нагрява отдолу. Разсадът ще се появи около 18-20 дни след засяването на семената. Препоръчително е да ги поливате с топла вода.

При гмуркане на разсад "Морски бриз" задълбочен до дълбочина 1,5-2 cm... Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 30 см. Почвата за разсад се наторява с органични вещества.

На възраст от 3-4 седмици храстите трябва да се прищипят. Тази процедура трябва да се извършва два пъти месечно. За да се предотврати разтягането на растението нагоре, горните части на страничните издънки се отстраняват. С пълното отстраняване на някои странични издънки се получава малък, спретнат храст с буйна корона.

Сортът хелиотроп "Морски бриз" по време на активен растеж изисква обилно поливане. Растението обича влагата, но не трябва да се задържа в почвата. Ето защо се препоръчва периодично да се разхлабва земята в близост до храста. По време на цъфтежа, два пъти месечно, хелиотропът се наторява със сложни течни торове. Не можете да храните растението по-често.

Ярко цъфтящо растение, което се използва широко в модерното озеленяване. Хелиотропните храсти изглеждат ефектно на фона на зелена морава. Те са популярни като цветни бордюри и при декориране на цветни лехи... Саксийните култури се използват за украса на тераси, балкони, зимни градини, лоджии.

Хелиотропът, засаден в градината, ще изглежда страхотно както като единични растения, така и при групово засаждане. Те се съчетават добре с колеус, рудбекия, бегонии, кореопсис, петунии. Някои опции за дизайн на сайта с помощта на това цъфтящо растение могат да се видят на снимката.

Цвете хелиотроп
Как да изберем разнообразие от цвете хелиотропЦъфтящо цвете на хелиотропХелиотропът е полезен както за миризма, така и за цветаПериод на цъфтежЕвропейски хелиотропКак да трансплантирате цветеВлажност на почвата и въздухаХелиотропът е полезен както за миризма, така и за цветаКакви условия харесва цветето хелиотроп?Появата на хелиотропаКак расте цветето хелиотропХелиотропни цветяВидове хелиотропКак да изберем цвете за градинатаОписание на цветето хелиотроп

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.