Азалия на закрито: домашни грижи

Азалията, заради буйния си цъфтеж, е едно от най-красивите стайни растения. Но, за съжаление, често се случва след известно време след придобиването растението да започне да умира, тъй като стайната азалия е доста капризно цвете. Необходимо е да се създадат най-добрите условия за това, така че растението да не започне да изсъхва и да отделя листата си. И тогава за усилията Azalea със сигурност ще ви благодари с невероятни буйни цветя.


От историята на растението

Това закрито цвете е вечнозелено, разклонено цъфтящо растение джудже. Родината му е Япония и Китай, но може да се намери и в Южна Европа и Северна Америка. Стайната азалия принадлежи към рода на рододендроните. Рододендрон от гръцки "родон" означава роза, а "дендрон" - дърво. В противен случай - розово дърво. "Азалия" е преведена от древногръцкия език - суха. Наречен е така поради външния си вид, като правило е сух малък храст. Те се появяват в Русия в началото на 20-ти век, първоначално са били само в ботанически градини и оранжерии.

В природата има около 350 азалии, но има само два вида вътрешни:

 1. Описание на растението азалияИндийска азалия (най-често срещана). Това е вечнозелен храст, който расте до 50 см. Листата са тъмнозелени, малки с къси дръжки с размер не повече от 3,5 см. В азалиите са покрити с червеникави власинки. Такива азалии цъфтят през зимата, цветята им достигат диаметър от 3 до 5 cm.
 2. Японската азалия също е вечнозелен храст, висок само от 30 до 50 см. Листата му са малки, лъскави. Основната разлика от предишния вид е по-малките цветя. Този храст може да се съхранява в градината.

Стайната азалия цъфти доста обилно на възраст от 3 до 4 години... Тя често има яркорозови цветя, но често снежнобяла, наситено червена, лилава, люлякова, има дори двуцветни. Цветните листенца на стайните азалии могат да бъдат двойни, леко двойни, дори равномерни. Листата на азалия са доста малки и тъмнозелени на цвят.

Когато придобивате интензивно цъфтяща закрита азалия, по-добре е да изберете такава, където има значителен брой неразцъфнали пъпки, такова растение бързо ще се адаптира към други условия и ще радва с приказно красивите си цветя дълго време.

Също така трябва внимателно да изследвате растението за наличие на вредители и болести. Като леко накланяте растението, можете да сте сигурни в наличието на сухи листа, което показва неадекватна грижа, заболяване.

Азалия: как да се грижим у дома

За да се радвате на красиво цъфтяща азалия дълго време, е необходимо осигурете подходящи грижи у дома за това закрито цвете.

Осветление

На първо място, след закупуване на закрито цвете, трябва да намерите правилното място за него.Като се има предвид, че е фотофилна, но е съсипана от ярките лъчи на слънцето, идеалното място за нея би било на перваза на прозореца от източната страна, като опция от северната и западната страна. Основното нещо, което трябва да запомните при напускане, е, че светлината трябва да бъде разсеяна, частичната сянка също е подходяща.

По време на формирането на пъпки (октомври - ноември) трябва да се внимава да се осигури адекватно осветление, например чрез осветяване на стайното растение с флуоресцентни лампи.

Температура

Какви условия са необходими за отглеждане на азалия вКогато се грижите за азалия, трябва да знаете, че тя играе съществена роля поддържане на желаната температура... Това стайно растение не принадлежи към топлолюбивите растения, 15-18 0С е необходимата температура за него, а когато пъпкуването е още по-ниско - от 10 до 12 0С. Благодарение на такива условия може да се осигури цъфтеж, който ще бъде доста дълъг и изобилен.

През лятото е доста трудно да се спаси азалия от жегата и, ако е възможно, е необходимо да се постави на балкона (само ако не е от южната страна) или, ако има домашен климатик, опитайте за поддържане на температурата, без да надвишава 20 ° C.

Влажност

Тя се нуждае от достатъчно влага, за това растението е задължително доста често напръскайте с леко хладка вода от спрей бутилка. Когато азалията цъфти, трябва да напръскате внимателно, тъй като нежните цветя могат да потъмнеят от водата. Съдовете за вода, поставени около растението, ще помогнат за излизане от ситуацията.

През лятото тя ще се чувства чудесно на открито, например в градина. По време на отоплителния сезон трябва да се обърне специално внимание на влажността.

Поливане

Играе важна роля в грижите за всяко растение, влияе върху растежа и растителността на растението. Азалията е особено капризна, затова, за да не я унищожи, е необходимо спазвайте следните правила за поливане:

 • Как се отглежда азалияПоливането трябва да се извършва редовно, особено обилно по време на цъфтежа.
 • Не позволявайте на почвата да изсъхне. Азалията обича влажна почва. Но ако това се случи изведнъж, можете да спуснете саксията с леген с хладка вода и след няколко часа тя ще вземе толкова вода, колкото й е необходимо.
 • Не преовлажнявайте почвата. Необходимо е да излеете застоялата вода в тигана, в противен случай коренището ще изгние.
 • Необходимо е да се полива с чешмяна вода, утаен за няколко дни, хлорът ще се изпари и няма да унищожи стайната азалия. Можете също да използвате студена стопена вода за напояване.
 • Можете да го поливате два пъти (не по-често) на месец с утаена вода с две или три капки лимонов сок - това ще направи цъфтежа на луксозна азалия по-пищен.

Почва от азалия

Това стайно растение се нуждае кисела почва ph 4 до 4,5... Готов микс от земя лесно се купува в специализирани магазини. Но почвата се приготвя и у дома самостоятелно от изгнили игли, мъх и пясък (2: 1: 1).

Рязане и прищипване на азалии

За да може да се храсти по-добре и да се образува храст, както и за по-буен цъфтеж, е необходимо да се грижите за него правилно, като своевременно прищипвате отново израсналите стъбла и ги отрязвате. След цъфтежа премахнете всички единични цветя. Започвайки през май, е необходимо непрекъснато да се режат пресни издънки и да се прищипват внимателно. Основната цел на такива грижи е да се появят пъпки по върховете на леторастите.

Необходимо е да се подстригва със специална резачка. Не е необходимо да се режат всички клони, само тези, които са удължени. Обикновено младите листа ще започнат да се появяват няколко седмици след резитбата.

Азалия подхранва и стимулира растежа

Необходимо е да се храни това растение минерални торове, в този случай трябва да се уверите, че там няма хлор, в противен случай той ще го унищожи. По-добре е да купувате хранене с азалия в специализирани магазини. През пролетта и лятото е необходимо да се храни веднъж (не повече) седмично, а през зимата само веднъж на 30 дни.Когато пъпките започнат да се образуват и по време на периода на цъфтеж на домашните азалии, трябва да закупите торове, които съдържат достатъчно калий, фосфор, например "Uniflor - Bud", "Kemira - Lux".

Прехвърляне

Как да трансплантирате азалияВеднага след първия цъфтеж е по-добре да пресадите това растение. Това трябва да се прави внимателно, по трансборден начин, задържане на бучка от земята, има много тънки корени и е много лесно да се повреди. Трябва да изберете плитка саксия за пресаждане на стайни азалии, така че корените да могат да бъдат по-близо до повърхността на почвата.

По правило младите растения се трансплантират веднъж годишно, докато възрастните само веднъж на всеки три години. При пресаждането е необходимо да се отрежат изсъхналите издънки, цветя, клони.

Размножаване на азалия

Стайно цвете размножава се чрез стъблени резници... Препоръчително е да направите това през лятото. За да направите това, полу-лигнифицирани резници със съществуващи пъпки се засаждат в земята, желателно е да се покрие със стъклен буркан, найлонов плик. Поливането и пръскането е обилно и редовно. Ако се появят цветни пъпки, те незабавно се отстраняват.

След няколко месеца, когато настъпи вкореняване на резниците, те трябва да бъдат засадени в саксия. Удължените издънки се прищипват върху вкоренени резници, за да се образува корона.

Болести и вредители на азалии

Болестите се появяват поради неправилни грижи: недостатъчно поливане на растението, излагане на слънце, повишаване на температурата на помещението, където се намира това цвете, липса на светлина, неправилна почва. Болести на културата:

 • Азалия вредителиАко листата са изсъхнали, жълти и окапват, тогава причината е липса на поливане на растението или излагане на слънце. Ако започнете да спазвате правилата за поливане, пръскане и осветление, тогава проблемът ще изчезне.
 • Ако се появи ръжда или сиво гниене, е необходимо да се създаде температура, удобна за съществуването на цветето и да се отрежат развалените листа.
 • Ако цветята й само пожълтяват, започват да избледняват и падат, това означава, че поливането става с некачествена вода. Това може да бъде коригирано чрез напояване с преварена вода със специализирани торове.
 • Поради излишък на влага в почвата, азалията е най-често засегната от късна болест, което води до смъртта на стайното растение.

Паяк, акари, ягоди - вредители, които могат да развалят закритата азалия. За борба е необходимо да се обработи домашното цвете със специални средства. Първо трябва да направите обработката на листата със сапунена вода, след това изплакнете с топла вода и след това я напръскайте с закупения продукт (например разтвор на actellik).

Азалия на закрито
От какви грижи се нуждаят цветята на азалияГрижа за азалияЦвете азалия и грижа за неяАзалията е едно от най-атрактивните растенияКак се полива азалияЗащо азалията не цъфтиАзалията е едно от най-атрактивните цветяДомашни растенияСортове азалияАзалия на закритоОт какви грижи се нуждаят цветята на азалияАзалия на закритоТака че азалията да не разочароваМетоди за грижа за азалияДомашно растение азалияАзалия на закритоКак да отглеждаме азалия

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.