Вътрешно цвете азалия: отглеждане и грижи у дома

В края на есента, когато пред прозореца е сиво и студено, на первазите на много апартаменти цъфтят цветя от азалия с различни нюанси. Това невероятно растение е малък храст, покрит с цветя, първоначално от Китай и Индия.

Вътрешната азалия е доста капризна и взискателна за грижи. Необходими са много усилия, за да цъфти. Но в името на красивите цветя много производители отглеждат растение у дома. Ако имате желание да се сдобиете с азалия, тогава информацията в нашата статия ще ви помогне да отгледате здраво цвете, което ще ви зарадва с великолепния си цъфтеж.


Цвете азалия: снимка, описание и сортове

Описание на стайни цветя от азалияРастението, придобило голяма популярност сред градинарите, принадлежи към рода Рододендрон. В природата азалията е къс храст с вечнозелени елипсовидни листа и плоски или тръбни цветя.

Цветята, появяващи се на върховете на миналогодишните издънки, могат да бъдат обикновена, ресни или хавлиени... Азалията цъфти с плътни или пъстри цветя от розово, лилаво, коралово, червено или бяло.

Космат тъмнозелени листа израстват до 2-3,5 см. Отдолу са скучни, а отгоре блестящи. У дома най-често се отглеждат два вида азалии:

 1. Индийски.
 2. Японски.

В резултат на работата на животновъдите обаче са получени растения, чиито цветя са с необичайна форма.

Видове вътрешна азалия
Характеристика на видовете стайни цветя азалииРазнообразие от форми и цветове на индийските азалии на закритоОписание на възможните оцветявания на цветя от индийски азалииХарактеристики на вътрешните японски азалииПолзите и популярността на японските азалии на закрито

Индийска азалия... Растението е компактен храст, който расте до 40-60 см. В градината индийската азалия може да бъде висока повече от един и половина метра. Сортовете на този вид растения могат да бъдат с различни форми и цветове. Те цъфтят по различно време и имат различни размери на венците.

Японска азалия... У дома растението достига височина от 60 см. С възрастта храстите придобиват форма, обсипана с цветя и пъпки на възглавници.

Японската азалия отстъпва на другите растителни видове по размер и вид на цветя, но много популярен благодарение на обилния цъфтеж и непретенциозните грижи. Цветът от този сорт има хиляди луксозни сортове, които украсяват стаи, градини и оранжерии.

Цветя на азалия - грижа за дома

Правила за грижа за вътрешните азалии у домаРастението изисква внимателни грижи, а за цъфтежа му е необходимо да се създадат условия, близки до естествените.

Осветление и контрол на температурата... Вътрешната азалия обича дифузната светлина, така че расте добре на източните первази. Можете да отглеждате растението близо до северния и западния прозорец. Храст, избутан в сенчестия ъгъл, няма да расте и да цъфти.

И ако се постави на южния перваз на прозореца, тогава растението ще хвърли листата и ще спре да расте, тъй като пряката слънчева светлина е разрушителна за него. Когато се грижите за азалия у дома, се изисква да се спазва доста строг температурен режим:

 • през лятото храстът може да се държи при температура на въздуха 18 ° С-21 ° С;
 • през зимата температурата трябва да бъде не по-висока от 16 ° С-18 ° С ;
 • по време на периода на бутониране температурата пада до 10 ° С-13 ° C.

Опитните производители на цветя включват климатик до азалията, като по този начин охлаждат въздуха и създават желания микроклимат. Веднага след като отоплителната система започне да работи, централата може да бъде преместете се в затворена лоджия.

Поливане и влажност

Правилно поливане на вътрешни азалииКогато отглеждате азалии, трябва да се внимава земната буца никога да не изсъхне. Растението се полива малко подкиселена мека вода стайна температура.

Водата трябва да се утаи в рамките на няколко дни. Можете да го подкиселите с два или три кристала, разредени в един литър вода.

Ако апартаментът е горещ, тогава саксията с цветя се поставя за известно време в дълбок съд, пълен с вода. Кореновата система трябва да бъде наситена с течност, а почвата да се напои добре.

Азалия обича висока влажност въздух, който трябва да се осигурява у дома. Това може да стане по три начина:

 • Пръскайте листата с утаена вода няколко пъти на ден. По време на цъфтежа е по-добре да не правите това, тъй като цветните листенца потъмняват от влага.
 • Поставете контейнери с вода около растението, която се изпарява и овлажнява въздуха.
 • Специален овлажнител за въздух, закупен в магазина, ще повиши добре влажността.

Почва и подхранване

Препоръчва се да се отглежда вътрешна азалия в кисел субстрат (рН 4-4,5). Специална земна смес "Азалия" се продава в почти всеки цветарски магазин.

Почвата може да се приготви независимо от иглолистна почва, речен пясък и мъх (2: 1: 1). Към саксията първо се добавя дренажен слой и чак след това земната смес.

През пролетта и лятото азалията се храни веднъж седмично. амониев нитрат, суперфосфат, амониев сулфат или калиев сулфат. През периода на активен растеж и цъфтеж растението се полива веднъж на всеки десет дни със суперфосфатен разтвор (около 15 г тор на 10 литра вода).

Трансплантация на цветя

Методът за присаждане на стайна азалия у домаГрижите за растенията включват навременна трансплантация. Младо растение се трансплантира ежегодно, а възрастно на всеки две или три години.

Първата трансплантация трябва да се извърши известно време след закупуването на растението. Ако сте донесли цъфтяща азалия от магазина, тогава тя ще трябва да бъде трансплантирана само след цъфтежа... Ако растението не е цъфнало, то трябва да му се дадат няколко дни за адаптация и едва след това да се трансплантира.

Корените на азалия са много тънки, затова се препоръчва да не се трансплантират, но прехвърляне от гърне в гърне... В същото време земната топка трябва да остане върху кореновата система на цветето.

Бушът се трансплантира в ниска саксия за цветя, на дъното на която първо се излива дренаж, а след това и малък слой от приготвена земна смес. Цветето, заедно със старата почва, се монтира в нов контейнер и спретнато отстрани поръсени със субстрат.

Кореновата шийка на цветето не може да бъде заровена твърде дълбоко. Още по-внимателно трябва да се погрижите за току що присадената азалия. Не трябва да забравяме да поливаме и да го напръскваме.

Болести и вредители на азалии

Ако се грижите правилно за азалията у дома, тогава тя обикновено не се разболява. Но ако растението се поддържа при твърде топла температура и не много влажен въздух, то може да бъде засегнато от някои болести и вредители:

 1. Списък на възможните заболявания на вътрешните азалии и методи за лечениеНа растение, заразено с паякови акари, можете да видите оранжеви или жълтеникави малки насекоми и тънка паяжина. Кърлежът изсмуква соковете от листата, те започват да пожълтяват и падат. Растението трябва да се изплакне под душа, листата да се измият внимателно със сапунена вода. Ако това не помогне, тогава е необходимо лечение с разтвор Aktelika или Fitoverma.
 2. Листата също пожълтяват, изсъхват и падат, ако азалията е засегната от скалното насекомо. Появява се върху листа и стъбла под формата на изпъкнали кафяви плаки. Растението трябва да се напръска с "Aktelik", "Aktara" или "Karbofos".
 3. Азалията може да получи смесена хлороза, при която по краищата на листата се появяват жълти петна.В този случай растението просто трябва да бъде хранено с желязо или магнезиев сулфат.
 4. Признаци за основното увяхване на растението са листата, загубили тонуса си и изсъхнали. Това означава, че храстът се е заразил с гъбата Fusarium поради повреда или нова почва. На първо място, цветето трябва да се полива с фон дьо тен. След известно време почвата се третира със специален антибиотик.

След като растението започне да се възстановява, ще трябва да бъде изсипете разтвор на калиев перманганат.

Цъфтеж и формиране на храсти

У дома издънките на азалия трябва редовно да се прищипват и подрязват. Това ще помогне да се оформи красив храст и да се премахнат ненужните и слаби клони.

Навременното прищипване стимулира растението към дълъг и обилен цъфтеж. За това, млади издънки нарязан до петия лист.

На първо място, клоните, разположени до цветните пъпки, се прищипват. В резултат на тази процедура от всяка пъпка ще се появят от две до четири пъпки.

За да направите миниатюрно дърво от азалия, то трябва да бъде изрязано по специален начин:

 1. Избран е силният клон.
 2. Слабите клони се подрязват.
 3. Прекалено дългите избледнели издънки се отрязват.
 4. В близост до останалия клон е инсталирана поддръжка.
 5. Веднага след като храстът достигне желаната височина, клонът се прищипва.

В резултат на това с течение на времето растението ще започне да се разклонява. За да оформите еднаква корона върху стайна азалия, имате нужда от нея обръщайте се редовно към източника на светлина в различни посоки.

За да цъфти растението по-дълго, избледнелите и изсъхнали пъпки трябва постоянно да се отстраняват. За да се предотврати изчерпването на храста, семената трябва да бъдат премахнати.

Размножаване на азалии у дома

Описание на методите за размножаване на закрита азалияРастението се размножава по следните начини: чрез разделяне на храста; резници; семена и присаждане.

Резници на азалия... Резниците се събират през пролетта или лятото от полулепени клони. Дължината на всеки сегмент трябва да бъде около 5-6 см. Точките на среза се обработват с натрошени въглища или стимулатор за образуване на корени.

Подготвени резници на дълбочина от няколко сантиметра са засадени в иглолистна почва или торф сфагнум. След това всяко стъбло се покрива с полиетилен или стъклен съд. Поддръжката се състои от редовно проветряване и пръскане. Резниците трябва да се вкоренят след около месец.

Разделяне на храста... По този начин храстът се размножава на възраст най-малко 3-4 години. Трябва да се разделя внимателно, за да не се повредят тънките корени на растението.

Всеки разрез се засажда в малки саксии, пълни със земна смес, подходяща за азалии. Младите растения се поливат и поставят в леко хладно, добре осветено място.

Когато купувате азалия в магазина, заложете на цвете с много пъпки, а не на такова, което вече цъфти обилно. Такъв храст у дома лесно приспособими и ще цъфти по-дълго. И с правилна трансплантация и грижи, растението ще зарадва с цъфтежа си и за втори, и за трети път.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.