Bougainvillea: ярки цветове във вашия дом почти през цялата година

Бугенвилеята е тропическо цъфтящо растение, родено в Бразилия. Той получи името си в чест на френския мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил. Този храст е широко разпространен в домашното цветарство поради редица причини: впечатляващ външен вид, висока степен на адаптация към екстремни температури и непретенциозни грижи. Дългият период на цъфтеж също е предимство.

Какво е интересно за това цвете

Цветето на бугенвилията естествено расте в Южна и Централна Америка, но често се среща и в други райони. Така че, растението се култивира активно в черноморската зона на Русия, Беларус и други региони с умерен климат. Културата обича слънцето, поради което расте предимно на добре осветени горски ръбове и планински склонове.

Растението е лиана или компактно дърво, но по-често се появява като храст с гъвкави и дълги издънки до 5 метра. Те са изцяло покрити с малки тръни, с които лозата се придържа към опората. С възрастта клоните се покриват с жилава кора. Листата са овални и лъскави. Бугенвилеите са малки съцветия с ярки прицветници.

Домашната бугенвилия цъфти през май и радва със своята красота до ноември. Но в естествени условия растението цъфти до девет месеца в годината. През този период листата са напълно скрити от големи шапки цветя.

Изгледи от снимка

Бугенвилеята принадлежи към семейство Никтагинови, което е представено от повече от 15 вида. Но малко са подходящи за отглеждане на закрито. Най-често срещаните сортове бугенвилии са голи и прекрасни.

Сортовете, отглеждани чрез разплод, се отличават с пъстри листа и многоцветни прицветници.

Най-популярните видове в домашното цветарство:

 • Голият е декоративен цъфтящ храст с пълзящи изкачващи се издънки и редки тръни. Малки овални листа с гладка структура са равномерно разпределени по клоните. Върховете цъфтят цветя. 1549383461_5c59b7213c6b1.jpg
 • Забележително - растение със стоящ дървесен ствол, от който се отделят много преплетени разклоняващи се клони. Листата са яркозелени, буйни. Цъфтежът е обилен и дълготраен. 1549380619_5c59ac06acd6c.jpg
 • Перуанският е компактен изправен храст с бодливи клони, изцяло покрит с лъскави зелени листа. Съцветията цъфтят единично или на групи от по трима. 1549379832_5c59a8f48b12f.jpg

От най-добрите декоративни сортове могат да се разграничат следните:

 • Харис е хибриден сорт, принадлежащ на голата бугенвилия. Листата са наситено зелени на цвят с прозрачни кремави жилки. 1549753063_5c5f5adf94f7c.jpg
 • Розите Boisde - един от най-нетипичните представители на бугенвилията, който е в състояние да промени цвета на прицветниците с течение на времето. Отначало те са оранжеви, след това тъмно розови и избледняват в края на цъфтежа. 1549753090_5c5f5afd4a635.jpg
 • Dauphine - изпъква с червени прицветници в комбинация с многоцветни буйни пъпки. Всяко венчелистче има специфичен модел, образуван от по-светла граница на фона на основния тъмен цвят. 1549753232_5c5f5b8875f66.jpg
 • Double Pink - цъфти в двойно розови пъпки. Листата на растението са тъмнозелени и жилави. 1549753246_5c5f5b9ba29db.jpg
 • Двойно червено - в сравнение с други сортове, цъфти обилно с пурпурни цветя, чието насищане остава през целия вегетационен период. Сортът е хавлиен. 1549753322_5c5f5be302a74.jpg
 • Калифорнийско злато е домашна бугенвилия със златни цветя, които постепенно избледняват и стават почти кремообразни. Често цветето цъфти през зимата. 1549753436_5c5f5c5862da0.jpg
 • White Cascade е компактен храст с компактна корона. Прицветниците му са с цвят на слонова кост с розов ръб. Листата са големи, наситенозелени на цвят. 1549753454_5c5f5c6846b7e.jpg
 • Изненадата е необичаен екземпляр, изненадващ с многоцветни прицветници на един храст. 1549753573_5c5f5ce25245a.jpg
 • Сандериана е хибрид, базиран на гола бугенвилия. Популярно със своите люлякови цветя, контрастиращи с богата смарагдова зеленина. 1549753588_5c5f5cf0ea0b1.jpg

Оптимални условия за отглеждане

Бугенвилията като тропическо растение по произход обича много светлина и топлина... В тази връзка бугенвилията често се култивира в оранжерии, където постоянно се поддържа оптимална влажност и температура. В къщата е по-добре да поставите цветето на места, разположени близо до южните или западните прозорци. Това е единственият начин за отглеждане на екземпляри с буйна цъфтеж.

Препоръчително е растението да се поставя на остъклени и изолирани лоджии през зимата, а в градината през лятото. Комфортна температура за растеж - не по-ниска от +5 ° C. Достатъчните светлинни часове са 5-6 часа.

При липса на слънчева светлина клоните започват да се простират силно. Това спира цъфтежа.

Проектите също са неприемливи. Така че при проветряване растението се пренарежда там, където вятърът не ходи. Бугенвилията болезнено понася честа смяна на мястото, така че отново не трябва да се пренарежда. Ако новите условия се окажат по-лоши от предишните, тогава листата и пъпките се изхвърлят. От пролетта до есента вътрешната температура се поддържа около 23-25 ​​° C. През зимата не поставяйте саксия в близост до отоплителни уреди.

Кацане

За засаждане изберете малки саксии с обем от 1,5 до 5 литра. В по-просторни контейнери цветето активно се разклонява и образува зеленина в ущърб на цъфтежа. Почвата може да се смесва независимо от градинската пръст и листния компост с включването на едър пясък. Всички компоненти се вземат в равни пропорции. За разхлабеност на състава добавете вермикулит, експандирана глина или счупени глинени парчета (общо не повече от 10% от обема на почвата).

Дренаж от малки камъни, парчета пяна или експандирана глина се изсипва на дъното. Когато засаждат, те се опитват да не повредят корените, поради което използват метода за претоварване - улавят кореновата топка заедно със земята. Оставете разстояние между стените на саксията и кореновата система най-малко 3 см. Останалото свободно пространство се запълва с почва за саксии.

Трансплантацията е допустимо да се прилага не повече от веднъж на 3 години върху стари храсти и веднъж на 2 години - за млади.

Как да се грижим

Грижата за бугенвилията у дома означава:

 • Поливане - през топлия сезон се извършва 2 пъти седмично, но без застояла вода. След процедурата остатъците се източват от палета. В противен случай корените започват да гният, което неминуемо води до смъртта на цветето. През зимата честотата на поливане е намалена до минимум, но горният почвен слой не изсъхва. Обикновено едно овлажняване е достатъчно на всеки 10-14 дни.
 • Подхранване - прилага се веднъж на десетилетие с редуващи се органични вещества и сложни добавки. От май до август се препоръчва торене със съединения с фосфор и калий, тъй като азотът предизвиква активно странично разклоняване и инхибира цъфтежа. През периода на покой растението не се подхранва.
 • Пръскане - правете го всеки ден през лятото, но така че капки да не падат върху пъпките. За да увеличите влажността на въздуха, поставете съд с вода до него. Можете да поставите саксията върху влажни камъчета или мъх.
 • Подрязване - важно ежегодно, така че храстите да не загубят декоративния си ефект. За да направите това, през есента изрежете издънките наполовина. По този начин се стимулира страничното разклоняване. През пролетта се препоръчва да се режат хлабави, деформирани и излишни клони. А през лятото младите клонки се отрязват веднага след цъфтежа.Старите клони не се докосват, което се дължи на невъзможността да се образуват живи пъпки.
 • Жартиера - необходимо, тъй като лозите растат, за да създадат красива корона.

Бугенвилията се нуждае от специални грижи през зимата. Тъй като светлинните часове са значително намалени, цветето се пренарежда на по-осветено и по-хладно място. Това ще позволи на растението лесно да навлезе в латентна фаза. Поливането се спира. По-близо до пролетта те започват постепенно да повишават температурата в помещението и постепенно да се овлажняват.

Размножаване

Бугенвилията може да се размножава по два начина: чрез резници и наслояване. Производителите предпочитат повече първия вариант, тъй като той е най-ефективен.

Резници

Домашната бугенвилия се размножава главно чрез резници... След пролетната резитба се взимат полувластени клони и се събират резници с дължина до 15–20 см. Всяка изисква 2-3 живи яйчника. Ако се размножава през лятото, върховете на клоните се отрязват.

Последователност:

 1. Долният разрез се прави директно под бъбрека.
 2. Обработете дъното във всеки разтвор за стимулатор на растежа.
 3. Почвената смес се приготвя от мъх сфагнум, пясък и въглища. Събраните резници са заровени в него под ъгъл от 45 градуса, така че долните 2 междувъзлия са скрити.
 4. След това насажденията се поставят на топло място, температурата не трябва да пада под 22 ° C. Можете да покриете горната част със стъклено или пластмасово покритие, за да създадете парников ефект. Осветлението трябва да е слабо.

По-нататъшната грижа се състои в ежедневно пръскане и проветряване.

Слоеве

Размножаването чрез наслояване е по-рядко срещано сред производителите на цветя, тъй като е неефективно и трудоемко.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Избират се няколко дълги мигли, в кората се правят няколко кръгови среза.
 2. Издънките са заровени в близката бразда.
 3. Отгоре покрит с плодородна почва.

Младите издънки скоро ще започнат да поникват от пъпките. Веднага след като разсадът е достатъчно силен, той се отрязва от майчиния храст и се засажда на друго място.

Възможни нарастващи проблеми

Ако основните условия за грижа за бугенвилията не са изпълнени, са възможни някои проблеми в процеса на растеж.

 • Забавеният растеж е твърде стегната саксия. Растението се трансплантира в по-просторно.
 • Без цъфтеж за дълъг период - няма достатъчно влага и чист въздух. Необходимо е да коригирате режима на поливане и да изнесете цветето в градината или на открит балкон.
 • Преждевременно падане на листа - липса на светлина. Преместете саксията, където има достатъчно светлина.
 • Младите листа растат слабо - необходимо е допълнително торене със сложни торове.
 • Пожълтяването на листата е алармен сигнал за възможно гниене на корените. Поливайте по-рядко.
 • Появата на бели петна по листните пластинки е първият симптом на мухъл. Има два изхода от тази ситуация: проветряване и намаляване на количеството овлажняване. Като превантивна мярка е необходимо храстите да се третират с фунгицид или да се избърсват листата със сапунена вода.

С премахването на възникналите недостатъци, растежът и развитието на растението скоро ще бъдат възстановени.

Болести и вредители

Когато се отглежда в домашни условия, растението е особено податливо на увреждане от насекоми. Често срещани:

 • листни въшки;
 • брашнест;
 • паяк акари.

Насекомите са локализирани предимно в долната част на листата. Те се хранят с растителен сок, като по този начин отслабват растежа на леторастите. В резултат на това бугенвилията няма достатъчно енергия, за да настрои пъпките.

Чести болести и вредители на бугенвилиите:

ИмеСимптомиЛечение и профилактика
Кореново гниенеВърховете на клоните стават черни и сухи. Листата започват да се ронятИзсушете почвата и коригирайте режима на напояване. Ако не помогне, тогава изкопайте и отрежете изгнилите корени. След това секциите се обработват с натрошени въглища и растението се трансплантира в нов субстрат.
Брашнеста манаНа листните плочи се наблюдава бяло покритие, което постепенно преминава в кафяво. Ако се игнорира, стъблата се засягатПовредените листа се отстраняват, а самото растение се напудрява със сярна пудра.Допустимо е да се третира с фунгициди: Fundazol, Bayleton. Препоръчва се цветето да се занесе за известно време на чист въздух.
ХлорозаЛистата губят богатия си цвят и са покрити с бели петънцаЦветът се третира с фитоверм 1 път на 3-4 дни. Периодичното пръскане с антихлорозин ще служи като профилактика.
Паяк акариЛистата пожълтяват, падат. Стъблото и дръжките са заплетени в тънка бяла мрежаПървата стъпка е да измиете растението под душа, след което да го поставите на студено (при температура от 6 до 15 ° C) за 2-3 часа. През пролетта и лятото цветето трябва да се напръсква с инсектицидни препарати веднъж на 3 дни (Kinmiks, Admiral) и също така да се проверява систематично. За да се предпази бугенвилията от акари, въздухът в стаята се поддържа влажен.
Листни въшкиНови издънки, листа и пъпки се извиват и умиратЗасегнатите части на цветето се отрязват. Те се третират с инсектициди. Тъй като вредителите навлизат в здрави растения от новодошлите, препоръчително е да държите цветята в карантина известно време след покупката.
MealybugПо листните плочи и ствола се появява лепкаво покритие. В резултат на това те се свиват и отмират.Инсектицидните препарати (actellik) помагат в борбата срещу насекомите. Но първо, засегнатите части се отстраняват, останалите се измиват с топла вода с стърготини сапун за пране

Бугенвилията е непретенциозно екзотично растение, което може да цъфти през по-голямата част от годината с подходящи грижи и оптимални условия. За да направите това, почвата не се оставя да изсъхне, подхранването се прилага навреме и цветето редовно се отрязва.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.