Tsikas: подробно описание на грижите за капризната палма у дома

Цикас (цикас, саго палма) е древно растение от семейство Саговников. Поради своята непретенциозност представители на този род продължават да съществуват и в наше време. Много начинаещи производители се страхуват да започнат цвете, защото има много слухове за неговата капризна природа. Наистина е трудно да се грижите за него у дома, но ако се спазват всички условия и правила, може да се постигне добър резултат.

Трудно ли е да отглеждате цикас у дома

В природата растението има мощен ствол с диаметър до 80 см, а височината достига 7 м. Листата растат много бавно - само 1-2 плочи годишно.

Грижата за цикада у дома е трудна. Саговото дърво расте изключително бавно, в затворени помещения обикновено достига височина от 50-80 см. Неговият жизнен цикъл е много дълъг, така че цикадата дори живее в апартаменти много дълго време.

czikas_1548397855_5c4aad1fe331c.jpg

Cycas съдържа токсини, така че производителите, които имат деца и домашни любимци, се съветват да държат цветето далеч от тях или изобщо не. Когато животното влезе в контакт с растение, настъпва отравяне, в резултат на което домашният любимец може дори да умре.

Също така трябва да запомните за неговата цена - цветето cicas принадлежи към скъпи растения. Цената му в зряла възраст достига няколко хиляди рубли.

Сортове със снимки

На планетата има около 90 вида саго палма, но само няколко са подходящи за домашно отглеждане. Всеки от сортовете има свои собствени характеристики.

Революция Цикас

1548398193_5c4aae68dda09.jpg

Вкъщи цикасите на революцията се култивират активно. Това се дължи на размерите му (максимална височина 1,8 м), които са оптимални за апартамент или къща. Листата са големи, тъмнозелени с лъскава повърхност.

Cochlea cicas

1548398785_5c4ab0bf96f03.jpg

Нарича се още навита или пера. Листата са големи (с дължина над 1 м) и са разделени на 100-200 дяла. Те наподобяват форма на гълъбово перо.

Цикас Румфа

1548399174_5c4ab243bc25a.jpg

Румфа има извити смарагдови листа, които все още са гъвкави - лъскави отпред и матови отзад. Това е най-бързо растящият вид.

Сиамски цикас

1548399647_5c4ab41c55dfb.jpeg

Ниско цвете (растение за възрастни е не повече от 170 см). Листата са синкаво-бели на цвят, достигайки дължина 1 м. Листните дръжки са покрити с тръни.

Оптимални условия: таблица

Условията за отглеждане на саго дърво зависят от сезона. Оптималните параметри на осветлението, влажността и температурата са описани в таблицата:

СезонОсветлениеТемператураВлажност
Пролет лятоИзисква ярка слънчева светлина. Препоръчително е да поставите цветето на перваза на прозореца от югоизток или югозападОптималната стойност е температурата на въздуха от 20-23 градуса, въпреки че растението лесно ще толерира по-високи темпове. През лятото е позволено да изнесете цветето на балкона или верандата. Но трябва да внимавате за липсата на чернови.Препоръчително е да му създадете изкуствена сянка по обяд.При температури над 20 градуса влажността на въздуха трябва да бъде най-малко 60%. За това се препоръчва да се използва специален овлажнител или съд с вода, който се намира близо до цветето. Препоръчва се периодично да се пръска палмата с вода и да се избърсват листата с влажна кърпа
Есен зимаПоставете цветето от южната страна и използвайте изкуствено осветление с лампи поне 12 часа на ден. Поради липса на светлина растението спира да расте и листата започват да пожълтяват и се удължават.Оптималните стойности са 15-17 градуса. Цветето е чувствително към по-ниски температури и резки промени. Но високата температура на въздуха ще доведе до факта, че растението ще започне да пада от листа.Докато поддържате желаната температура, влажността на въздуха няма значение

Кога и как да презасаждате

Новозакупеното растение не може да бъде трансплантирано веднага, тъй като цикасата трябва да свикне с новите условия (поне 2 седмици). Трябва да се има предвид, че трансплантацията е разрешена само през пролетта (края на февруари-началото на март).

Пресаждането през този период ще бъде забранено, ако цикасът пусне нови листа.

Ако растението е на по-малко от 5 години, препоръчително е да го пресаждате ежегодно. При достигане на 5-годишна възраст - веднъж на 4-6 години. Но всяка година продължете да обновявате горния слой на земята с 1/3.

Също така е важно да изберете правилния съд. Той трябва да е керамичен, а диаметърът му е само на 2-3 см от предишния. Не се препоръчва да се взема много голяма саксия, тъй като земята, която не е заета от корени, ще започне да вкисва.

Цикас обича леката и дишаща почва. Това може да бъде готов състав за палми или самостоятелно приготвена смес. За нея ще ви трябва:

 • 2 парчета пясък;
 • 2 части натрошени ядки;
 • 1 част копка земя;
 • 1 част хумус;
 • 1 част сфагнум;
 • 1 част тухлен чипс;
 • шепа костно брашно.

Черупки, пясък и тухлени чипове са дренаж. Препоръчително е да не ги поставяте на дъното, а да ги разпределяте равномерно в саксията.

Процесът на трансплантация се състои от няколко етапа:

 1. Измийте и подсушете новата тенджера.
 2. Ако се използва готова смес, тогава на дъното се изсипва дренаж (измити големи камъчета) 3-4 см, а отгоре малко почва.
 3. Ако почвата е била подготвена сама, тогава трябва да се излее малко на дъното.
 4. Отрежете 1/3 от долните стари листа преди засаждане.
 5. Поръсете местата на среза с активен въглен.
 6. Внимателно издърпайте цветето от старата саксия, без да чупите земния буци и корени.
 7. Поставете цветето в нова саксия, добавете пръст около краищата и го натъпчете.

Не се препоръчва поливането на цикас веднага след пресаждането. Ден по-късно е позволено да се полива с малко количество утаена вода.

Правила за поливане

Правилното поливане и редовното пръскане на растението е ключът към здравето му. Най-често нарушаването на следните правила води до лошо състояние на растенията:

 • Ако се наблюдава влажността на въздуха, цветето трябва да се полива през лятото 1 път на 5 дни, а през зимата - 1 път на 14 дни. Но се препоръчва да се съсредоточите върху състоянието на почвата. Оптималното време се счита, когато земята до дъното на саксията е суха. Ако почвата вече е започнала да се отдалечава от стените, тогава растението няма достатъчно вода.
 • Не можете да поливате стъблото.
 • За напояване се използва само вода, утаена през деня.
 • След 15-20 минути след поливане водата от тигана трябва да се излее.
 • През лятото трябва да пръскате цикаса веднъж на ден. През зимата, ако температурата е висока и влажността е недостатъчна, тогава 2 пъти на ден.

Подхранване

През пролетта и лятото цикасът се нуждае от хранене на всеки 2 седмици. През есента - веднъж месечно, но дозата трябва да бъде разделена на 2. През зимата, в периода на заболяването, при ниски температури и непосредствено след трансплантацията, не се извършва подхранване в продължение на месец.

Като тор можете да използвате готов състав, който е предназначен за палми или декоративни широколистни стайни растения (например кактуси). Освен това те не трябва да съдържат магнезий и калций.

1548502430_5c4c459bc4dc4.jpg

Като органичен тор е подходящ разтвор на лопен.Прави се с 1 част лопен и 20 части вода. Преди да се приложи горната превръзка, почвата трябва да се навлажни. В противен случай ще се получи химическо изгаряне на корените.

Пресаждането се изисква само с ръкавици, тъй като растението е отровно.

Болести и вредители

Основният проблем на цикасите е гниенето. Но понякога вредителите засягат това растение. Най-често това са трипси.

Гниене

gnil_na_rasteniyah_1548502555_5c4c461b49926.jpg

Гниенето засяга всички части на растението. Корените стават черни, меки и умират. Листата стават кафяви и изсъхват, "подутината" става мека.

В този случай е необходимо да извадите цветето от саксията, да се отърсите от почвата и да изплакнете корените под течаща топла вода. С остър, чист нож отрежете местата, засегнати от гниене, като хванете 3-5 см здрав корен. След това ги потопете в 2% разтвор на меден сулфат, Cuprozan или течност от Бордо. Поръсете секциите с активен въглен на прах и пресадете цветето в стерилизирана саксия и почва. Веднъж на всеки 7 дни, за профилактика, поливайте цветето с разтвор на Цинеб или Фталан за 1,5-2 месеца.

Впоследствие се опитайте да не прекалявате с цикасите.

Щит

shhitovka_1548502731_5c4c46cb8fc2f.jpg

Кафяви плаки се появяват от долната страна на листа. Това е ножна черупка, която се храни със сока на растението. За да се отървете от тях, трябва:

 1. Изолирайте цикасите от други растения.
 2. Събирайте видими паразити.
 3. Избършете листата със спирт.
 4. След 15-20 минути изплакнете листата под топъл душ, предпазвайки багажника и почвата от вода.
 5. Ефективните решения са инфузия на скилидки чесън или жълтурчета (смила се 50-60 г суровини и се залива с 1 литър топла вода). Пръскайте растения с инфузия.
 6. За да получите резултата, трябва да извършите 3 процедури на всеки 7-10 дни.
 7. Ако няма ефект, използвайте инсектициди (Fitoverm, Confidor) в съответствие с инструкциите.

Естествени врагове на насекомите са доброто осветление и високата влажност на въздуха.

Паяк акари

1548503016_5c4c47e72fa29.jpg

Паякът навлиза в стайни растения с пръст, вещи или чрез отворени отвори. В резултат на това на листата се появяват малки черни пробиви. Чрез тях кърлежът изсмуква сока от цикасите. В същото време багажникът и листата са покрити с тънка мрежа. Листата пожълтяват и падат.

Кърлежите не понасят висока влажност и ярка светлина. Поради това се препоръчва растението да се напръска старателно с вода, да се постави торба отгоре и да се остави за 2-3 дни. Акарицидите са ефективни срещу кърлежи (Aktellik, Aktofit, Neoron). Напръскайте листата с разтвор, приготвен съгласно инструкциите, или обърнете саксията, така че листата да са в контейнера с препарата. Ако не е било възможно да се унищожи кърлежът за първи път, тогава е необходимо да се смени лекарството. Можете също така да използвате запарка от лук, пелин или цитрусови плодове.

Трипс

tripsy_1548503093_5c4c4835962e2.jpg

Развитието на трипса в апартамента се насърчава от високи температури и ниска влажност на въздуха. Вредителите колонизират долната част на листата, хранят се със сок и снасят яйца. В горната част на листа можете да намерите малки светлинни точки, които бързо растат.

Трипсът обича сухия въздух, затова се препоръчва да напръскате растението или да включите овлажнител. Ако се открият вредители, по-добре е да пренаредите цветето далеч от други растения. Избършете тенджерата, подноса и перваза на прозореца с медицински алкохол. От домашните лекарства инфузия на корени от глухарче, блатове от домати, невен се е доказала добре.

В случай на тежки повреди се използват лекарства като Fitoverm, Agrovertin, Confidor. След обработката, поставете отгоре торба и оставете за 24 часа. Повторете процедурата след 8-12 дни.

Mealybug

muchnistyj_chervecz_1548503137_5c4c4861bd5a2.jpg

Източникът на инфекцията е некачествен субстрат или болно цвете, внесено в къщата. След вредителя върху листата и корените остават малки мръсни бели гранули, подобни на външен вид на памучната вата, както и лепкави прозрачни секрети.

Mealybug не обича UV лъчите и високите нива на влажност. Като превантивна мярка можете да си купите кварцова лампа и да облъчвате цикасите от време на време. Ако се открият вредители, листата трябва да се избършат със спирт или сапунена пяна. След 15-20 минути изплакнете с душ. С малка лезия се използва инфузия на тютюневи листа, издънки на чесън.При тежки повреди се използват инсектициди - Aktara, Biotlin, Iskra, Tanrek. Необходими са минимум 3 пръскания на всеки 7-10 дни.

Грешки в грижите и как да ги поправите

Поради неправилна грижа, растението може да се почувства зле.

Пожълтели листа

Има 3 причини за това и начини за тяхното отстраняване:

 • Преките слънчеви лъчи падат върху цикасите. Трябва да подредите сянка или да пренаредите цветето на друго място.
 • Застояла влага. Регулирайте режима на поливане.
 • Естествено обновяване. Ако само листата отдолу пожълтяват, това е естествен процес. Така се обновява зеленината. Можете сами да премахнете пожълтели листа.

Процес на разпадане

Гниенето причинява смъртта на растението. Но можете да опитате да го запазите със следния метод:

 1. Извадете цветето от саксията и го почистете от почвата.
 2. Отрежете гниещите зони.
 3. Потопете растението в разтвора HOM.
 4. Изсушете и намажете нарязаните места с градинска смола.
 5. Обработете основата с Kornevin.
 6. Засадете в пясъка.

Няма нови листа

В този случай на растението липсват светлина, топлина и хранителни вещества. Необходимо е да се коригира местоположението на цветето и режимът на хранене.

Младите листа са слаби и дълги

Причината е липсата на светлина. Неразвитите листа трябва да се отстранят и саксията да се премести на по-светло място.

Размножаване

Възпроизвеждането на цвете у дома е проблематично, тъй като дори в оранжериите семената не винаги узряват. Можете сами да изпробвате 2 метода.

Вкореняване на потомство

Бебетата растат в основата на багажника. За да трансплантирате, трябва да изчакате, докато диаметърът им стане 3 см. Процедура:

 1. Почистете повърхността на багажника на основното растение от почвата и отрежете "бебето" с остър нож.
 2. Третирайте среза с градински лак или течен парафин, а за основното растение - с 2% разтвор на фунгицид.
 3. Засадете "бебето" в саксия с едър пясък, като го задълбочите с 2/3.
 4. Препоръчително е да се създадат условия - по-ниско нагряване, полусянка, температура 27-30 градуса по Целзий.
 5. Корените ще се появят след 6-12 месеца.
 6. След това растението може да бъде трансплантирано в смес от пясък, експандирана глина, перлит и листен хумус.

Когато се появи първият лист, цветето се трансплантира в обикновена почва.

Засаждане на семена

В повечето случаи семената бързо стават нежизнеспособни, така че те трябва да покълнат веднага след прибиране на реколтата. Максималният срок на годност е само 6 месеца. Процедура:

 1. Преди засаждане семената трябва да се накиснат в топла вода (27-32 градуса) за 5 дни. Водата трябва да се сменя всеки ден.
 2. След 5 дни трябва да увредите кожата с пила за нокти.
 3. Разпределете семената в контейнери с перлит или пясък, като леко ги притискате в земята.
 4. Поддържайте температура 25-27 ° C, влажност 65-75% и околна светлина.
 5. Покрийте контейнера със стъкло или фолио, за да създадете оранжерия. Проветрявайте ежедневно.
 6. Първите издънки ще бъдат след 3-9 месеца.
 7. След 1-2 месеца, когато се появи първият лист, ги пресадете в обикновена почва.

Грижата за цикада у дома не е лесна, не винаги е възможно да се справите с това дори в оранжерии. Но ако успеете, можете да се гордеете със себе си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.