Cymbidium: не по-малко ефективен от обичайните орхидеи

Cymbidium са вечнозелени епифити, принадлежащи към семейство Орхидеи. Растенията в природата са често срещани в Азия и Северна Австралия. Този вид орхидея е популярно закрито цвете, тъй като е силно декоративно, разнообразие от сортове, непретенциозни грижи и красиви цветя, които излъчват приятен аромат. Освен това цъфтежът при тези растения продължава достатъчно дълго.

Как изглежда в природата и какво е интересно за производителите на цветя

1548250638_5c486e0b75615.jpg

В естествени условия цимбидиумът расте предимно на дървета и рядко на земята или камъни. Орхидеята достига височина не повече от 1 м. Тези растения имат овални псевдолуковици, плътно съседни една на друга, и линейни кожести листа, които са насочени към върховете. Цветът на венчелистчетата е разнообразен и варира от кремав до наситено червен. Цветята достигат не повече от 13 см в диаметър.

За разлика от други орхидеи, цимбидиумът е доста издръжлив и непретенциозен. Той е еднакво подходящ както за опитни производители на цветя, така и за начинаещи.

Видове и разновидности със снимки

Животновъдите са отгледали над 100 разновидности на цимбидиум, които са подходящи за отглеждане в домашни условия. Най-често производителите на цветя са привлечени от следните видове:

Cymbidium eburneum ("слонова кост")

1548251830_5c4872b2948f4.jpg

Орхидеята има големи венчелистчета с деликатен кремообразен нюанс. Лекият аромат на цветята му наподобява аромата на люляк

Лист от алое cymbidium

1548251933_5c48731b4c707.jpg

Този миниатюрен сорт достига височина не повече от 30 см. Растението се откроява с малките си цветя, които са боядисани в жълтеникав цвят с кремави и бургундски нюанси.

Цимбидиум ланцетен

1548252048_5c48738d13945.jpg

При този вид цветята са с диаметър не повече от 5 см. Чашелистчетата и венчелистчетата на орхидеята имат зеленикав оттенък с централна червена жилка, а на бялата устна със зелено присъстват кафеникави ивици.

Ден на Цимбидиум

1548252194_5c48741f5de47.jpg

Растението има многоцветно съцветие с цветя, венчелистчетата на които са бели с тъмночервена жилка. Най-често срещаните сортове Dei са Twelv и Tavoy.

Cymbidium Low

1548252354_5c4874bf18d19.jpg

На височина този сорт може да достигне около 1 м и се отличава с големи цветя със зеленикаво-жълти венчелистчета и устна, боядисана в тъмночервен нюанс с жълтеникав контур. Най-известният сорт на Лоу е Lilliput.

Цимбидиум е прекрасен

1548252499_5c48755169080.jpg

Цветовете от този вид имат снежнобяли или розови венчелистчета с червени петна.

Джудже Cymbidium

1548252573_5c48759b10b58.jpg

Този сорт е рядък. Растението се отличава с цветя с червеникаво-кафяви венчелистчета, жълтеникави ръбове и бяла устна с червени петна.

Кимбидиум гигант

1548252686_5c48760bf0a43.jpg

При този сорт съцветието се състои от 15-17 ароматни жълтеникави цветя с кремообразна устна и винени шарки под формата на петна и ивици.

Меч кимбидиум

1548277796_5c48d82181512.jpg

Съцветията от този сорт се състоят от 3-9 ароматни цветя, в които венчелистчетата са жълтеникави с виненочервени петънца в основата. У дома се отглеждат сортове като Golden Elf, Peter Pan, Lovely Melody.

Кацане

1548253889_gorshok_s_drenazhnymi_otverstiyami_1548253873_5c487ab158c72.jpg

След закупуване на цимбидиум в магазин за цветя, той трябва да бъде трансплантиран в подходящ контейнер. Прозрачните саксии с дренажни отвори са подходящи за орхидеи. Контейнерът трябва да е малък и тесен, тъй като е необходимо кореновата система да не достига 2 см до стените и 5 см до дъното.

Cymbidium може да се засажда и в глинен съд, но при пресаждането ще трябва да се счупи, за да не се повредят корените.

substrat_dlya_nazemnyh_orhidej_1548254544_5c487d500c656.jpg

Готов грунд може да бъде закупен в специализиран магазин. Това растение е подходящо като субстрат за сухоземни орхидеи. У дома почвената смес се приготвя от следните компоненти:

 • 3 части от кората на иглолистните дървета;
 • 2 части мъх сфагнум;
 • 1 част пясък, въглен, перлит и тор от листата.

Ако температурата в помещението, където стои саксията с цимбидиум, е по-висока от необходимата, тогава към почвената смес трябва да се добави повече сфагнум. На дъното на контейнера също е необходимо да се постави дренажен слой, който може да се използва като експандирана глина или гранитни камъни.

Условия на задържане

За да цъфти обилно кимбидиумът, той трябва да осигури оптимални условия:

Сезон ОсветлениеОптимални температурни условия ВлажностНастаняване
Пролет и лятоОрхидеята трябва да осигурява ярка дифузна светлина, предпазвайки я от пряка слънчева светлина. По обяд растението трябва да бъде засенченоТемпературата през деня трябва да бъде в рамките на + 20 ... 26 ºС, а през нощта - от +13 до + 15 ºСНивото на влажност е над 60%. Поставете палети с мокри камъчета близо до саксията с растенията. Пръскайте листата на орхидеята на топло 3 пъти на денИзточен или западен прозорец
Есен и зимаНеобходимо е допълнително изкуствено осветление през зимните месециПрепоръчително е термометърът да не пада под +16 ºС през деня. През нощта температурата трябва да бъде в рамките на + 10 ... 12 ºСПоставете саксията с орхидеи далеч от нагреватели. Влажността на въздуха трябва да бъде най-малко 60%От началото на октомври до края на февруари се препоръчва да държите саксията на южния перваз

Характеристики на грижите

Грижата за цимбидиума у ​​дома включва редовно следните процедури:

 • правилно поливане;
 • навременно хранене;
 • подстригване;
 • прехвърляне.

По време на цъфтежа и латентността орхидеята изисква специални грижи.

Поливане

Сигналът за поливане на това растение е цветът на кореновата система. Веднага след като зелените корени се озарят и придобият сребрист оттенък и кондензът по вътрешните стени на саксията изчезне, почвата трябва да се навлажни. Има 2 вида поливане на цимбидиума:

 1. Потапяне. В този случай саксията с орхидеите трябва да бъде потопена в съд, пълен с вода. Контейнерът трябва да бъде почти напълно потопен в течността. Необходимо е орхидеята да се държи във вода за не повече от 45 минути.
 2. Запояване. Орхидеята трябва да се постави в празен съд и да се полива отгоре. Необходимо е да се полива растението, докато течността достигне почти горната част на контейнера. Почвата се овлажнява напълно за около 15 минути. След запояване, цимбидиумът не трябва да се полива 10 дни.

1548266290_5c48ab2f7ac36.jpgМетод на потапяне

 

Важно е да се гарантира, че течност не попада в пазвите на листата, покриващи псевдолуковицата. Ако това не може да се избегне, тогава капките трябва незабавно да се отстранят с хартиена салфетка.

За поливане трябва да използвате филтрирана течност. Температурата на водата през пролетно-есенния период трябва да бъде +26 ºС, а през зимата - от +26 до +30 ºС. Честотата на поливане на цимбидиума също варира в зависимост от сезона:

Сезон Брой поливки
Зима1 път за 14 дни
Пролет1 път за 7 дни
Лято1 път за 7-8 дни
Есен1 път за 10-12 дни

Оплождане

Препоръчително е да се прилагат торове при всяко 3-то поливане. Почвата трябва да е влажна и за предпочитане да се използва течна минерална превръзка за стайни цъфтящи растения в половин концентрация.

В средата на летния период трябва да се внасят по-малко азотсъдържащи торове и повече калий. Няма нужда да се храни орхидеята по време на цъфтежа.

Подрязване

Подрязването трябва да се извърши след края на периода на цъфтеж. Дръжката трябва да се реже на разстояние 2,5 см над основата. За процедурата трябва да използвате дезинфекциран остър нож или резачка. Ако не режете, тогава орхидеята ще цъфти отново след известно време, което може да доведе до смъртта си.

Дръжката може да се отчупи на ръка, за да се избегне инфекция. След процедурата е необходимо да пренаредите саксията с орхидеи на добре осветено място.

Прехвърляне

Трябва да трансплантирате цимбидиум веднъж на 2 години. Процедурата е необходима, за да се отървете от старите луковици, които пречат на по-нататъшното развитие на растението.

Преди разсаждане подгответе нов контейнер и почвена смес. Процедурата се извършва, както следва:

 1. Саксията с растението трябва да се постави във вода за един час, за да не се повреди кореновата система по време на трансплантацията.
 2. Орхидеята трябва внимателно да се извади от стария контейнер, като се държи за псевдолуковиците.
 3. Корените трябва внимателно да се изследват и земята да се отърси. Повредените корени трябва да бъдат отрязани.
 4. Растението трябва да се спусне в нова саксия и да се напълни със свежа почвена смес в пространството между корените и стените на контейнера.

На първия ден след пресаждането растението не е необходимо да се полива и торенето не се препоръчва в продължение на месец.

Блум

Различните видове цимбидиум имат различно време на цъфтеж. Но при неблагоприятни условия нито един от сортовете няма да цъфти своевременно. Най-големите цветя се появяват в орхидея на 3-та година. По това време на едно растение могат да цъфтят до 30 парчета. Периодът на цъфтеж в цимбидиума продължава около 2 месеца.

За да се постигне обилен цъфтеж на това декоративно растение, първо е необходимо да се осигури достатъчно осветление. Също така трябва да следите разликата между дневните и нощните температури. Препоръчително е термометърът да не се издига над +22 ºC през деня. Температурите трябва да са с 4-5 ºC по-ниски от дневните през нощта. За да постигнете такива разлики, вечер можете да изнесете саксията с растението на балкона.

Период на покой

Периодът на покой започва след края на цъфтежа и е необходимо цимбидиумът да издържа на суша или студ. Той идва на това растение през октомври. През този период броят на поливанията трябва да се намали до 1 път за 2 седмици и стайната температура да се понижи до +10 ºC.

Такива благоприятни условия помагат на цветните пъпки на орхидеята да се формират.

Методи за размножаване

Cymbidium може да се размножава по 2 начина:

 • семена;
 • разделяне на храста.

Първият метод е труден за начинаещи, тъй като за извършване на процедурата са необходими определени умения. Растението може да се размножава и с помощта на стари луковици, останали от трансплантацията. Те трябва да се поставят в торба върху мокър мъх и да се напръскват периодично. След като луковиците имат корени, те трябва да бъдат засадени в отделни контейнери и да се грижат като за възрастни растения.

Разделяне на храста

1548270691_5c48bc5ebde55.jpg

Процедурата за разделяне на храста може да се комбинира с трансплантация на орхидея, за да не се наруши отново кореновата система. Трябва да се извърши, както следва:

 1. Извадете орхидеята от контейнера.
 2. Разделете растението на части, оставяйки по 1 стара луковица и няколко зелени на всяка от тях.
 3. Отстранете изгнилите и сухи корени, обработете разфасовките с натрошени въглища, изсушете.
 4. Засадете деленките в подходяща почвена смес.

Контейнерите трябва да се поставят на топло място, периодично да се напръскват и да се поливат насажденията умерено.

Метод на семена

Размножаването на семената се извършва по следната схема:

 1. Семената се поставят в подготвена влажна почвена смес, състояща се от натрошен мъх и листна почва.
 2. Стайната температура е зададена в рамките на + 22 ... 25 ºC и висока влажност (препоръчително е насажденията да се поставят в малка оранжерия).
 3. Когато се появят издънки, те се гмуркат.

1548271655_5c48c02405740.jpg

Необходимо е да се отглеждат разсад преди появата на 4 листа, след което те могат да бъдат засадени в отделни контейнери и да започнат да се грижат, като възрастни екземпляри.

Нарастващи проблеми

Неправилната грижа води до следните проблеми при отглеждането на цимбидиум:

ПроблемМетоди за отстраняване
Навиване на листатаНеобходимо е да се подхранва растението с магнезиеви и калиеви торове. Не трябва да изнасяте саксията с орхидеи от топла стая на студено
Гниене и пожълтяване на крушкатаНеобходимо е да се отстрани гнилото място с остър стерилен инструмент и да се поръси разрезът с канела или въглен. Не е необходимо растението да се полива една седмица, а след напояване водата трябва да се отстрани от пазвите на листата
Почерняване на върховете на листатаСубстратът трябва да се изсуши и растението да се полива по схемата и да се засенчи от слънцето
Пожълтяване на листатаОрхидеята трябва да се напоява правилно и да се храни
Падащи пъпкиТрябва да нахраните орхидеята с фосфор или калциев тор

Болести и вредители

Cymbidium е податлив на развитието на гъбични и бактериални заболявания, когато се отглежда на закрито. Вредителите атакуват това тропическо растение рядко, но цветето все още не е имунизирано от инфекция.

Следните заболявания и паразити най-често засягат орхидеята:

Болест или вредител Признаци на инфекция Лечение
Кореново гниене1548275841_5c48d07e87655.jpg
 • Гниене на корени;
 • увяхване на растенията
Засегнатите области трябва да бъдат отстранени и растението трябва да бъде обработено с 0,4% разтвор на меден оксихлорид. Ако орхидеята е силно засегната, препоръчително е да я изхвърлите
Мозайка от Цимбидиум1548276019_5c48d130e7f2a.jpg
 • Появата на листата на петна и удари, разположени успоредно на централната вена;
 • забавяне на растежа;
 • намаляване на интензивността на цъфтежа
Болестта е нелечима и засегнатата орхидея трябва да бъде унищожена
Антракнозаantraknoz_u_orhidei_1548276317_5c48d25d1bd20.jpgОбразуването на кафяви петна по листата, които постепенно растат и се свързват помежду сиЗасегнатите части трябва да бъдат отстранени, а разфасовките - обработени с натрошени въглища. Също така си струва да се прибегне до използването на препарати, съдържащи мед. Препоръчва се обработката да се извърши 3 пъти с 10-дневна почивка.
Щит1548276513_5c48d31f54141.jpgПоявата на кафеникави туберкули върху листните плочиЛистата на Cymbidium трябва да се изплакват под течаща вода, а паразитите да се отстраняват с четка. След това растението трябва да се напръска с Aktellik или Fitoverm. След седмица се препоръчва да повторите процедурата за почистване и измиване на листата.
Листни въшки1548276691_5c48d3d0d2971.jpg
 • Появата на гърба на листата на зеленикави малки насекоми;
 • увреждане на пъпки и цветя
Орхидеята трябва да се изплакне с вода, а повредените цветя да се отрежат. Ако има твърде много паразити, тогава те трябва да бъдат отстранени със сапун за пране. Необходимо е да се разпенва и растението да се третира с пяна, като се оставя за 10 минути. След това трябва да го измиете с топла течаща вода. Препоръчително е също да напръскате орхидеята с Fitoverm
Mealybug1548276994_5c48d4fa3a39c.jpg
 • Пожълтяване на листата;
 • образуване на бели плаки
Наранените места трябва да се третират с памучен тампон, потопен в спирт. След това трябва да прибегнете до използване на инсектицид
Паяк акари1548277318_1548277309_pautinnyj_kleshh_1548277285_5c48d625ea6bc.jpgЗаплитане на листа с белезникави паяжиниНеобходимо е да се третира орхидеята с акарициден препарат (Appolo)

Cymbidium е един от най-красивите видове орхидеи, който може да украси интериора на селска вила и градски апартамент със своите цветя. Основното нещо е да се следват всички препоръки за грижите и поддръжката на това декоративно растение.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.