Есхинантово цвете: снимка, домашни грижи, размножаване

Ефектното ампелно стайно растение есхинантус привлича производителите на цветя със своите красиви зелени листа и дълъг цъфтеж. В естествени условия цветето расте под дървета в близост до потоци и водопади в страните от Южна и Източна Азия. Ето защо у дома есхинантусът трябва да осигурява топлина, разсеяно осветление и висока влажност на въздуха. Грижата за него изисква спазване на някои правила, но в резултат ще получите ярък ампелен храст, който цъфти от юни до октомври.


Есхинантово цвете: общо описание, сортове, снимки

Красиво цъфтящо ампелно растение с грациозно висящи стъбла, подходящо за отглеждане в окачени саксии. Всяко стъбло на дължина може да достигне 50-70 см... По цялата си дължина кожените богато зелени листа с дължина около 40 мм са подредени по двойки и симетрично. В края на леторастите се образуват красиви тръбни цветя, събрани на гроздове. Най-често те са яркочервени, но в зависимост от сорта могат да бъдат оранжеви, жълти, червено-розови и наситено червени.

От всички видове и сортове есхинантус за отглеждане в домашни условия подходящи са следните представители:

 1. Как цъфти есхинантусЕсхинантус красив или великолепен е епифитно растение с висящи стъбла с дължина до 50 см. Покрити с плътни яркозелени листа, издънките лигнизират с възрастта в основата. Ширината на всеки лист достига 3 см, а дължината е 10 см. Дръжките се състоят от 6-10 тесни, тръбести, жълто-червени цветя.
 2. Aeschinanthus beautiful е много подобен на предишните растителни видове. Различава се с по-големи листа и червени тръбести цветя, които се събират на гроздове от 11-12 парчета.
 3. Мраморът от Есхинантус е ампелно растение с големи кожести листа с оригинален цвят. Отгоре, на тъмнозеления фон на листната плоча има жълтеникави петна, а отдолу, върху кафяво-лилав фон, има мраморен модел. В природата издънките на този вид растат до 70 см дължина и се отличават с големи листа до 9-10 см. Бушът дава голям брой странични процеси, поради което расте добре в ширина.
 4. Aeschinantus Carolina е епифит с продълговато-елипсовидни, пубертетни, големи листа с дължина до 8 см. На всеки летораст се образуват цветя с бургундски чашки.
 5. Eschinanthus Twiser се отличава с восъчни, силно къдрави тъмнозелени листа и оранжево-червени тръбни цветя.
 6. Eschinantus Mona Lisa се отглежда най-често в домашни условия. На многобройните си висящи стъбла красиви изглеждат плътни тъмнозелени листа и извити цветя от ярко червено. В сравнение с други растителни видове и сортове, Mona Lisa eschinanthus е по-малко капризна в грижите си.

Есхинантус: характеристики на домашните грижи

За тропическо цвете в апартамент е необходимо да се създадат условия, близки до естествените условия. Следователно той се нуждае от добро осветление без пряка слънчева светлина.Най-доброто място за него ще бъдат източните или западните прозорци, близо до които можете да окачите висяща сеялка с ампелно растение.

Температура и влажност

Есхинантус красивиятПрез лятото есхинантусите трябва да се държат при температура на въздуха в рамките на + 23- + 25C. През зимата цветето се нуждае от по-ниски температури от + 16C до + 18C. Нуждае се от топлолюбиво растение организирайте период на почивка... Следователно поддържането му през зимните месеци е най-добре при хладни условия.

Втулките са разположени далеч от течения в помещения с постоянна температура. Потоците на студен въздух и внезапните температурни промени в растението са вредни.

При отглеждането на Aeschinanthus едно от основните условия е високата влажност на въздуха. Ако въздухът е прекалено сух у дома, листата и пъпките ще започнат да падат от леторастите, а цветето ще загуби декоративния си вид. За да поддържате влажността в помещението на правилното ниво, когато се грижите за цвете, можете изпълнете следните процедури:

 1. Пръскайте периодично листата на растението с утаена вода със стайна температура.
 2. Поставете съдове с вода или овлажнител до растението.
 3. Поставете саксията за цветя върху палета влажна експандирана глина, мъх или камъчета. В този случай е необходимо да се гарантира, че корените на растението не докосват пълнежа.

Поливане и подхранване

Растение AeschinanthusЕсхинантусите се поливат само с утаена, мека вода със стайна температура. Поливането се извършва след изсъхване на горния слой на почвата. Най-често, когато се отглежда в благоприятни домашни условия, растението достатъчно е едно поливане седмично... Ако в стаята е твърде горещо, честотата на поливане се увеличава.

Когато се грижите за есхинантус, през пролетта и лятото, той трябва да се подхранва със сложни торове за цъфтящи растения. Подхранването се прави не повече от веднъж на всеки две до три седмици.

Трансплантация и състав на почвата

Обраслите храсти се трансплантират в по-широки контейнери веднъж годишно или докато саксията се напълни с корени. Тъй като Есхинантус предпочита тесни саксии, новият контейнер трябва да бъде само с 2-3 см по-широк от предишния.

Почвата за отглеждане на ампелно цвете може да бъде закупена в цветарски магазин, където трябва да изберете лека, дишаща, рохкава почва с киселинност 5,0-7,0 pH. В този случай най-подходяща е почва за орхидеи или семполи.

Можете сами да направите земна смесчрез смесване за това:

 • листна земя - 2 части;
 • хумус - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • торф - 1 част.

За обезмасляване и по-добра въздухопропускливост на почвата можете да добавите малко борова кора, въглен или мъх от сфагнум.

Когато пресаждате есхинантус, дренажът трябва да се излее върху дъното на нова саксия, чиято височина на слоя трябва да бъде най-малко 3 cm.

За да се запазят декоративните качества на храста, когато се грижите за ампелно растение, редовно подрязване на леторастите... Това трябва да се прави всяка година след края на цъфтежа. Прекалено дългите и стари клони се отстраняват, след което след известно време храстът дава млади странични издънки. Резултатът е буйно и обемно растение.

Методи за размножаване на Есхинант

Как да запазим сорта AeschinanthusУ дома красиво ампелно растение се размножава доста лесно чрез резници. За да направите това, можете да използвате издънките, отрязани по време на формирането на храста. Всяка дръжка трябва да е дълга най-малко 5-6 см.

Издънките се засаждат в подготвени контейнери със смес от пясък и торф и се покриват с найлонов плик или стъклен буркан. Създава се парников ефект, при който резниците се вкореняват по-добре.

Има и друг начин за размножаване на Есхинантус чрез резници. В този случай издънките се поставят в саксия, пълна с мъх и отгоре се поръсва с торф.

Във всеки случай, когато се грижите за резници, е необходимо да се гарантира, че почвата винаги е влажна, но без застояла вода... Температурата на въздуха по време на размножаването на ампелни растения трябва да бъде в рамките на + 26C. Издънките, покрити с целофан или буркан, трябва да се проветряват ежедневно. При благоприятни условия вкореняването на резници ще се осъществи след няколко седмици.

Болести и вредители

Когато отглеждате растение в неподходящи за него условия и грешки в грижите, есхинантусът може да бъде засегнат следните болести и вредители:

 1. Сорт на цветя AeschinanthusПаяк акари. Този вредител засяга цветя, отглеждани в помещения със сух въздух. Когато на листата се появят малки насекоми и паяжини, листата започват да изсъхват и да падат. Необходимо е лечение с инсектицидни препарати.
 2. Сиво гниене. В хладни помещения с висока влажност на въздуха върху растението може да се появи сива плесен, подобна на плесен. В този случай честотата на поливане се намалява и храстът се напръсква с разтвор на "Fundazol".
 3. Трипс. Вредителите изглеждат като светли петна по листата и се появяват при ниска влажност на въздуха. Необходимо е растението да се третира с разтвор на Fitoverma или Aktelika.

Въпреки някои капризност и взискателност към грижите, растение от азиатски произход, набира популярност благодарение на буйната си маса от големи листа и грандиозен, дълготраен цъфтеж и все повече се отглежда в домашни условия.

Цвете есхинантус
Описание на стаен есхинатусЕсхинант красивиятОтглеждане на AeschinanthusВъншен вид на ЕсхинантусСортове на растението есхинантусВидове и сортове EschinanthusAeschinanthus видовеAeschinanthus TwisterКон ЕскинантусКак цъфти есхинантусЗасаждане и грижи за растението есхинантусРазмножаване на есхинантусЗасаждане и грижи за растениетоЕсхинант красивиятОписание на растението есхинантус

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.