Цвете на фацелия: сортове, снимки, полезни качества и отглеждане

Диво растящо в Южна и Северна Америка, тревистото многогодишно или едногодишно растение фацелия принадлежи към семейство Бурачникови. На парцели за градина и двор се използва за ландшафтен дизайн, като медоносно растение и зелен тор. Производителите са привлечени от фацелия със своето очарователно, подобно на синьо люляк камбановидно цвете. Растението цъфти през лятото и привлича пчелите със сладкия си аромат.


Фацелия: общо описание, снимка

Тревисто растение с височина от 50 до 70 см се отличава с разклонени изправени стъбла, които могат да бъдат настръхнали космати или космат. Листата с големи зъби или с цели ръбове са подредени срещу или в следващия ред. През по-голямата част те са перисто дисектирани или с лопатки... На къси дръжки се оформят правилни цветя с камбановиден, шиповиден или тръбовиден камбанен венчик. Те са събрани в класовидни съцветия и могат да бъдат бели, лилави, сини или мръсно жълти на цвят. До края на вегетационния период от цветята се образува семенна капсула-плод.

Фацелията расте много бързо и натрупва зелена маса, като по този начин предпазва почвата от водна и вятърна ерозия и потиска растежа на плевелите. Растението е неизискващо за отопление и може да расте дори на бедни почви. Поради краткия вегетационен период на цветето, той може да се сее три или четири пъти на сезон. Фацелията може да издържи на студове до -9 C, поради което расте и цъфти от ранна пролет до късна есен.

Фацелия
Фацелията е не само красиво растение, но и медоносно.Phacelia Pursha - снимка на цъфтящ храст.Усуканата фацелия е друг вид растение.Фацелия камбановидна - грижи и размножаване.

Вид фацелия - снимка

В природата има повече от 80 вида това невероятно красиво и полезно цвете. За отглеждане в градински парцели се използват само четири:

 1. Фацелия е вратига. Отглежда се като декоративна и земеделска култура. На издънки с дължина 50–100 cm се образуват скромни синкаво-сиви цветя, чийто диаметър достига 2 mm. Подходящи условия за отглеждане са добре осветени райони с лоши почви. В ландшафтния дизайн се съчетава добре с всякакви цъфтящи растения.
 2. Цъфти фацелия са малки сини цветя.Фацелия Пурша. Деликатно и уязвимо растение с височина до 50 см, отличава се с цветя, чиито венци са изпъстрени с лилави петна отвън и чисто бяло отвътре. Диаметърът на всяко цвете е 3 см. Расте добре в слънчеви зони, защитени от студения вятър. Цъфти обилно през лятото. Може да се различи сортът "Мека лавандула", чиито цветя имат интересен цвят. По бледите им венчелистчета са разпръснати ивици и петна с различни нюанси на синьото.
 3. Фацелия е усукана. Растението е високо 50 см и има светлозелени, меки, пубертетни листа и малки цветчета с диаметър 5 мм. Те са сини на цвят и след увяхване образуват декоративни семенни шушулки. Цветята се формират в началото на юни и цъфтят до измръзване. Развива се слабо и не изглежда достатъчно декоративно през дъждовно лято. Лошо понася трансплантацията. Служи за украса на цветни лехи, цветни лехи, граници.
 4. Фацелията е с форма на камбана. Едногодишен с червеникави, крехки, изправени стъбла достига височина 20–25 см. Слабо-лопастните листа до 6 см дълги по издънките са подредени в правилен ред.Те се отличават с неправилни зъби по ръба и синьо-зелена граница с кафеникаво-червен оттенък. Тъмносини камбановидни цветя с диаметър до 3 см в основата имат тъмни петна. Те се събират в гроздовидни съцветия и цъфтят обилно в продължение на 30-40 дни от средата на юни.

Фацелия: особености на отглеждането, снимка

Светлолюбивото растение предпочита добре осветени места и може да расте на почти всяка почва. Сеитбата на открито може да се извършва през целия сезон... Възможно е да се полагат семена на открито в началото на пролетта дори по време, когато последните студове не са преминали. Дори при минусови температури разсадът се появява и расте добре.

Кацане

Когато сеете семена, трябва да следвате някои препоръки:

 1. Избраната зона се изкопава и освобождава от плевели.
 2. Почвата се изравнява, леко се навива и полива.
 3. Семената се смесват със сухи фини стърготини или пясък.
 4. Семената се засяват в канали или просто се разпръскват над леглото.

Първите издънки ще се появят след 10-15 дни, а фацелиите ще цъфтят след месец.

Грижа за фацелия

Устойчиво на суша растение не обича високата влага и стагнацията на водата в почвата. Трябва обаче да се полива обилно и редовно. Това е особено важно по време на покълването на семената, тъй като ще им отнеме много време, за да покълнат в суха почва.

Лилава фацелия по време на цъфтежа.Препоръчва се фацелия да се подхранва два пъти на сезон със сложни минерални торове. Без тях цъфтежът може да не е много обилен. Почвата около растението трябва да се третира редовно. от плевели и понякога се разхлабват. Фацелията не може да бъде трансплантирана, така че те трябва незабавно да бъдат засадени на постоянно място на растеж.

За да се събере посадъчен материал от растение, той трябва да бъде отстранен веднага щом семената узреят на дъното на съцветието. Ако изчакате семенните шушулки да узреят в горната част на летораста, тогава долните вече ще са презрели и ще се разпаднат. Докато те са по-големи и по-пълни.

В края на цъфтежа фацелията се коси, смачква и погребва в земята. По този начин почвата на площадката ще бъде обогатена с органични вещества без никакви неприятности и химия.

Фацелия в ландшафтния дизайн - снимка

Най-често при декориране на градински парцел растението се използва:

 • Вратига фацелия - характеристики и грижи.за декориране на цветни лехи и цветни лехи;
 • за декорация на плодови и ягодоплодни култури;
 • маломерните видове украсяват бордюри, алпийски пързалки и алпинеуми;
 • растения, засадени в саксии, украсяват беседки и тераси;
 • Фацелия изглежда много красива в компания с рудбеки, антиринум и невен.

Фацелия - медоносно растение

Растението е много ценено за ранната си зрялост и факта, че пчелите много го обичат. Фацелията е отлично медоносно растение. Медът му е високо ценен заради своите лечебни свойства и необичаен аромат. От едно цвете се събират до 5 mg нектар, който съдържа до 60% захар в естествената си форма. Пчелите опрашват фацелия дори след залез слънце.

Леко тръпчивият мед изобщо няма оттенък или може да е леко тъмно зелен. Това е характерно за него запазване на лечебни качества и оригинални вкусове за дълго време. Кристализира много бавно. Медът от фацелия може да се използва за лечение на различни заболявания.

Многогодишна или едногодишна фацелия може да се отглежда както в градината, така и в зеленчуковата градина. Тя не е само вбоядисва обекта, но също така обогатява почвата и ще привлече пчели. В същото време растението просто се размножава със семена и е непретенциозно в грижите.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.