Цвете на мирта: снимка на стайно растение и грижа за него

Мирта е красиво, ароматно дърво, което може да се отглежда у дома заедно с други стайни растения. Грижата за това дърво не е съвсем лесна, но и не толкова трудна, колкото може да изглежда.

Миртовото дърво, снимката на което можете да видите в статията, привлича със своя необичаен външен вид и приятен аромат. Това ще бъде обсъдено по-долу.


Описание на дървото на мирта

Стайно растение като мирта изглежда страхотно както като самостоятелно цвете, така и в композиция с други домашни цветя. Смята се, че мирта има благоприятен ефект върху нервната система.... Това цвете у дома изпълнява не само естетическа функция, защото неговите листа и резници могат да се използват като подправки за различни ястия.

В много страни миртовото дърво се счита за въплъщение на морална чистота, любов и лоялност. Тези традиции известни от библейските времена и все още са актуални... Например в някои култури цвете на мира, подарено на сватба, се счита за символ на добър брак и благополучие.

При естествени условия цветето на мирта расте в Средиземно море в субтропичен климат. На снимката можете да видите как изглежда това растение:

 • листата са малки и лъскави, имат удължена форма;
 • цветята от бял и розов цвят съдържат етерични масла;
 • плодовете на мирта са ядки или тъмносини костилки.

Растително приложение

Атрактивността на растението го направи желан гост като цвят на стаята, който се вписва във всеки стил на кухня или стая. но естетическа страна - далеч от единствената цел на мирта.

Също така, мирта се прилага, както следва:

 • Цъфтящата мирта в стаята ще бъде истинска декорация.етеричните масла съдържат фитонциди, които са в състояние да прочистят въздуха от бактерии и вируси. С тяхна помощ в помещението се създава микроклимат, който предпазва от настинки, повишава ефективността и устойчивостта на стрес;
 • лечебните свойства на света лекуват алергични прояви;
 • инфузия на основата на цветя и листа на растение може да се използва като козметично вещество за здравето на кожата;
 • Както бе споменато по-рано, сушените плодове и листата на миртовото дърво се добавят към ястията като подправка. Добре познатата карамфил принадлежи към подправките на мирта.

Известни сортове мирта

Растението има огромен брой видове и сортове, които се различават помежду си по следните параметри:

 • цвят;
 • формата на листата;
 • плодов цвят;
 • височината на дървото.

Най-атрактивните сортове са:

 • Flore Pleno, с двойни цветя;
 • Тарентина Вариегата;
 • Вариегата;
 • Microfilla Tarentina, отличаваща се с малкия си размер;
 • La Clape;
 • La Clape Blanc.

Въпреки големия брой разновидности на това цвете, обикновената мирта остава най-популярна като стайно растение, тънкостите в грижите за които ще бъдат разгледани по-долу.

Мирта: домашни грижи

Цъфтящата вътрешна митра расте много добре у дома.Можете да видите снимки на тези домашно отгледани растения както в статията, така и в интернет.И за да имат толкова привлекателен външен вид, трябва да спазвате правилата за грижи зад тях в стайни условия.

Не забравяйте, че миртата е субтропично растение, поради което се нуждае от висока влажност, която може да се осигури чрез редовно пръскане. За поливане и пръскане на мирта се използва утаена мека вода. Не е необходимо специално да го омекотявате за тези цели, но варът в почвата на цветето може да му навреди.

Съставът на почвата за предпочитане трябва да бъде близък до естествения. Пропорциите на субстрата за мирта трябва да бъдат нещо подобно:

 • 30 процента тревна площ;
 • 30 процента торфена почва;
 • 20 процента речен или пресят пясък;
 • 20 процента хумус.

Можете да използвате парникова почва или готова почвена смес.

Дори краткотрайното изсъхване на почвата е опасно за света, растението може да пожълтее и да изсъхне. Когато почвата изсъхне, цветето в саксията се потапя във вода. но в контейнера за цветя също не трябва да има застой на вода.

За да подхраните растението, използвайте специални сложни формулировки за цъфтящи стайни растения.

Миртъл обича да е на открито и не се страхува от течение. Следователно у дома може да се съхранява на места като кухненски перваз или балкон... Така фитонцидите, които подобряват атмосферата на помещението, ще се освобождават още по-активно.

Оптималното място за мирта на закрито е прозорец с южно осветление. Можете да държите растението на друго място, но тук ще бъде удобно да цъфти.

Особеностите на грижата за мирта също зависят от сезона. Ще говорим за това по-подробно по-долу.

Особености на лятната грижа за растенията

У дома, от пролетта до есента, включително, миртата се нуждае от умерени температурни условия, оптималният показател е около 23 градуса... По-добре е да държите растението на осветено място, но в същото време трябва да бъде засенчено от топлината с помощта на завеси или специални екрани.

Вътрешната мирта (Myrtus) е декоративно саксийно растение.Ако е възможно, пренесете света на балкон или веранда, където има повече въздух. Ако остане за лятото в стайни условия, стаята трябва да се проветрява редовно.

Поливането през топлия сезон трябва да бъде редовно, но не обилно. Трябва да хранете растението веднъж седмично. През пролетта миртата се подрязва и трансплантира. Трансплантацията трябва да се извършва максимум веднъж на две години.

Зимни грижи за мирта

Зимата за това цвете е период на покой. Поливането трябва да е умерено, но почвата не трябва да е пресушена. Едно поливане на седмица ще бъде достатъчно. Напръскайте растението необходим само когато се намира в топла стая. Подхранването се извършва на всеки 4-5 седмици.

За зимата светът трябва да се премести на светло и хладно място и да се поддържа при температура около 10 градуса. Ако цветето ще хвърли листата си, така че той е горещ. Не се натъжавайте, ако загуби много листа, защото през пролетта отново ще възстанови блясъка си.

Как да режем мирта

Растението се отнася добре с тази процедура, затова е препоръчително да придадете желаната форма на короната си. Препоръчително е страничните издънки да се оставят едновременно, тъй като цевта не е много здрава... Подрязването и прищипването обаче не винаги е полезно при формирането на пъпки.

Мирта
Мирта е светлолюбиво растение и затова е по-добре да го поставите по-близо до прозореца.Myrtle bansai са красиви закрити дървета.Мирта расте много активно в апартамента.Грижата за мирта е съвсем проста, освен ако не искате да създадете къдрава бансай.

По време на резитбата мирта се подхранва с безхлорен тор за стайни растения.

Характеристики на размножаването на мирта

Миртата се размножава чрез семена и резници. За да се запазят майчините характеристики на растението, най-добре е да се направи това с резници. В същото време почвата трябва да има температура най-малко 25 градуса... Изрезките се извършват през зимата или в средата на лятото, както следва:

 • отрежете дръжката с дължина до 9 см от страничния издънка;
 • отстранете долните листа и обработете разреза с Kornevin;
 • засаждаме резниците в пясъчна торфена почва;
 • покрийте със стъкло или фолио отгоре;
 • оставете да пусне корен 2-3 седмици;
 • засаждаме резниците в отделни саксии.

Вторият начин за размножаване на растения, семена, има ключов недостатък - сортовите характеристики не могат да бъдат запазени в първоначалния им вид. Също така отнема много време да расте.

Сеитбата на семена се извършва в началото на пролетта. Те се засаждат в пясъчен торфен субстрат, след което се покриват с пръст. Тогава rпокрийте със стъкло или фолио, а в стаята правят разсеяно осветление и температура около 21 градуса.

След няколко седмици се появяват първите издънки. Миртите се засаждат в отделни контейнери, когато се появят поне 4 листа.

Когато отглеждате растение от семена, трябва да се образува корона, следователно кълновете трябва да се прищипят на желаната височина.

Как да трансплантирате мирта?

Вътрешна мирта в саксия - снимка на растение.Мирта не расте твърде бързо, така че често не е необходимо да я трансплантирате. Ако обаче е необходимо, това трябва да се направи, когато в тенджерата стане тясно. Препоръчва се трансплантация не повече от веднъж на всеки три години.... Това се прави най-добре през зимата.

За да улесните изваждането на растението от контейнера, не го поливайте няколко дни. След това дървото се отстранява внимателно, като го държи за багажника.

За да могат корените да се вкоренят по-добре, те се третират със стимулант. Изсипете субстрата в саксия с дренаж и експандирана глина, след това положете мирта, след това излейте почвата и изравнете повърхността му. Поливайте го, докато водата попадне в контейнера.... След това растението се прехвърля на затъмнено място.

Период на цъфтеж

Мирта цъфти от началото до средата на лятото. Цветовете му могат да бъдат прости или двойни, да бъде в пазвите на листата поотделно или да се събира в четка. По принцип те цъфтят в най-осветената горна част.

За да бъде цъфтежът успешен, следвайте тези правила за грижи:

 • не подрязвайте мирта в началото на пролетта, по-добре е да направите това след цъфтежа;
 • Осигурете редовно проветряване на цветето.

Болести и вредители

Ако почвата под мирта е слабо дренирана, тогава това може да провокира появата на кореново гниене... Също така, при неправилна грижа, растението е изложено на много заболявания.

Опасни за мирта вредители са:

 • паяк;
 • трипс;
 • щит;
 • листна въшка;
 • белокрилка.

Редовно инспектирайте растението за странни обриви или други прояви. Ако откриете следи от вредители, третирайте растението със специални продукти.

Също така си струва да се помни, че листата на мирта съдържат токсични компоненти, които, ако човек има чувствителност, могат да причинят главоболие и гадене.

Неправилната грижа за цветята може да провокира летаргия и пожълтяване на листата. Уверете се, че почвата не изсъхва, осветлението и температурата винаги бяха нормални, не позволявайте на всичко да върви по своя път. Следете честотата на поливане и прибирайте растението навреме, ако е необходимо.

Правилата за грижа за мирта у дома не са толкова сложни. И ако се придържате към тях, вашето стайно растение ще ви даде спокойствие и радост.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.