Цвете олеандър: отглеждане и грижи у дома, снимка

Олеандърът е многогодишен вечнозелен храст с удължени кожести листа, кафеникави стъбла и ярко ароматни цветя. Растението е родом от западната част на Китай, Мароко и тропическите зони на Португалия. Не се препоръчва африканските растения да се държат на закрито, тъй като те отделят вредни изпарения, които могат да причинят световъртеж и главоболие.


Цветето, приспособено за вътрешни условия, се отглежда в Южна Европа. Грижата за такъв олеандър е съвсем проста, но изисква спазване на определени препоръки.

Олеандър или розов лавр - описание, снимка

Олеандърът се нарича розов лавр, защото кафявите му стъбла са покрити с тъмнозелени кожести заострени листа като лавровата.

В природата расте дърво до четири метра... У дома храст от олеандър може да нарасне до два метра. Ето защо се препоръчва да го държите в просторни помещения с добро осветление.

Красивите ароматни цветя от розов лавр са събрани в карпални съцветия и могат да бъдат прости или двойни. На снимката в нашата галерия можете да видите растения, които имат жълти, червени, розови и бели цветове на цветя.

Когато отглеждате олеандър, трябва да знаете, че растението съдържа отровен сок. Следователно трябва да се грижите за него много внимателно. Цветът не се препоръчва да се поставя в спалнята, в стаята, където ще живеят деца и домашни любимци и при подрязване на храст препоръчително е да носите ръкавици, и покрийте лицето си.

Но олеандърът също може да бъде много полезен. Експертите отбелязват, че в къщата, където се е заселило това красиво цвете, има значително по-малко токсини и токсини.

Видове олеандри - снимка

Олеандър в къщатаРастението е разделено на три вида:

 1. Обикновен олеандър.
 2. Индийски.
 3. Ароматни.

На свой ред обикновеният олеандър има много разновидности с различни цветни цветове. Класическите сортове растения имат бял, жълт, червен и розов цвят... Цветята на хибридните сортове могат да бъдат огромни снежнобяли и буйни пурпурни, едноцветни и пъстри.

Индийските и ароматни олеандри не могат да се похвалят с такова разнообразие от сортове, но това не означава, че в тях няма нищо интересно.

Така например, индийският олеандър от юни до октомври цъфти с големи петлистни, ярки цветя със сладка миризма, които могат да бъдат жълти, червени, розови, бели. Ароматният олеандър нараства само до 50 сантиметра и има страхотен аромат.

Олеандър - грижи и отглеждане

Розов лавр е непретенциозно растение, които дори начинаещ цветар може да отглежда у дома.

За да расте растението добре и да цъфти пищно, то се нуждае от добро осветление. Прозорците с югоизточно изложение са най-подходящи за това. Когато цветето е разположено от северната страна или в задната част на стаята, липсата на светлина може да бъде компенсирана чрез изкуствено осветление.

През лятото се препоръчва да вземете олеандъра на улицата или лоджията. В този случай растението трябва да бъде защитено от валежи и пряка слънчева светлина. През зимния сезон цвете изисква се подсветка флуоресцентни лампи. Дневните часове трябва да продължат осем часа, а лампите трябва да са разположени на не по-близо от седемдесет сантиметра от храста.

Оптимални условия за отглеждане на олеандър

Розовият лавров обича влажен въздух, стабилни температури и добре оплодена почва. Ето защо, когато се грижите за него у дома, е необходимо спазвайте някои правила.

 1. Обикновен олеандър.През лятото поддържайте температурата на въздуха в рамките на 23-28C.
 2. През зимата температурата трябва да бъде намалена до 10-15C.
 3. Поливайте обилно олеандъра, веднага след като горният слой на почвата изсъхне.
 4. Ако температурата в помещението през есента и зимата не надвишава 20C, тогава се препоръчва да се полива цветето не повече от три пъти седмично.
 5. Водата за напояване трябва да се защитава. Трябва да е със стайна температура.
 6. Много е важно да се следи поливането и да се предотврати подкисляването на почвата. В противен случай кореновата система ще започне да гние и олеандърът може да умре.
 7. По време на отоплителния сезон и в горещината растението трябва да се пръска. Ако въздухът в стаята е твърде сух, върховете на листата ще започнат да изсъхват.
 8. Можете да осигурите високо ниво на влажност на въздуха, като използвате саксия с мокър дренаж, поставена до храста.
 9. През пролетта и лятото, когато олеандърът расте и цъфти, той се нуждае от допълнително хранене. За това можете да използвате органични или специални сложни торове.
 10. Препоръчително е да подхранвате цветето сутрин или вечер, един час след поливане.

Пресаждане и подрязване на олеандър

Веднага след закупуването на растение се изисква от торф трансплантирайте в плодороден субстрат, които могат да бъдат няколко вида:

 • смес от градинска пръст, тор и торф;
 • смес от хумус и глина.

Младите растения се пресаждат всяка пролет, а възрастните на всеки две или три години.

За правилна трансплантация трябва:

 1. Изсипете дренажен слой на дъното на саксията, който може да бъде чакъл, експандирана глина или малки камъчета.
 2. Във втория слой изсипете малко количество земна смес.
 3. Извадете внимателно цветето от стария контейнер и го поставете върху субстрата.
 4. Добавете необходимото количество пръст около корените на растението и в същото време го притиснете към корените.

След засаждането на храста трябва да се полива обилно.

За да може олеандърът да цъфти обилно, докато се грижите за него, не трябва да забравяте, че растението изисква редовно подрязване. Такава процедура се извършва веднага след цъфтежа, докато клоните трябва да бъдат отрязани наполовина от цялата дължина.

Опитните производители ежегодно препоръчват напълно изрежете няколко слаби издънки... Това ще направи място за нов растеж и храстът отдолу няма да е гол.

Изсъхналите венчелистчета трябва да се отстраняват внимателно, без да се увреждат съцветията, които могат да дадат многократни цветя.

Възможни проблеми при отглеждане на олеандър

Отглеждането на всяко растение у дома, включително олеандър, не винаги ще бъде безпроблемно. Неправилната грижа или поддръжка, болести, вредители могат да унищожат цвете.

Следователно е необходимо разгледайте основните проблеминай-често срещани от производителите на цветя, когато се грижат за олеандър на закрито:

 1. Елегантен олеандърАко листата на растението изсъхнат и изсъхнат, тогава най-вероятно липсва влага.
 2. Бушът може да хвърли листа, когато стайната температура е твърде ниска. Следователно, дори през лятото, температурата трябва да се следи, а през студените нощи цветето трябва да се внася в стаята.
 3. Жълтите листа на храста показват прекомерно поливане или неправилно оплождане на цветето.
 4. Олеандърът може да спре да цъфти поради липса на светлина, лоша вентилация или твърде висока температура на въздуха. Също така, причината може да се крие в прекалено стегнатото гърне.
 5. Олеандърът може да отдели пъпките си поради поливане на растението със студена вода или ниска температура на въздуха в помещението.
 6. Листата, покрити с черни точки, сигнализират, че растението страда от гъбично заболяване. Гъбичките плътно покриват зелените листа, в резултат на което процесът на фотосинтеза се нарушава и растението отслабва.
 7. Кафяви и бели клъстери по листата са трипси, паякови акари, брашнест или щит. Борбата с вредителите трябва да се извършва със специални инсектициди.
 8. Наличието на израстъци по стъблата и бели петна по листата показва, че растението има рак на олеандър или бактериоза. Като премахнете заразените листа, можете да опитате да спасите цветето.

При подходящи грижи, спазване на условията на влажност и температура такива проблеми не трябва да възникват.

Методи за размножаване на олеандър

Размножете олеандър у дома по три начина:

 • наслояване на въздуха;
 • резници;
 • семена.

Размножаване чрез наслояване

Красив олеандърРазмножаването по въздушни слоеве е доста прост и ефективен начин. За появата на корени е необходимо да отрежете клон, да премахнете кората и да спуснете определеното място в съд с вода или в мокър пясък.

След появата на корените клонът се отрязва от основното растение и се засажда в приготвена земна смес.

Изрезки от олеандър

С помощта на резници растението се размножава през пролетта или есента. За да направите това, издънките се изрязват от храста, чиято дължина трябва да бъде около 15 сантиметра. За вкореняване можете да използвате резници, останали след резитбата на олеандъра.

Места на съкращения трябва третирайте с въглищен прах, и поставете резниците в смес от пясък, перлит и въглища.

Контейнерът със засадените резници трябва да се постави в добре осветено помещение със стабилен температурен режим. За да се предотврати гниенето на резниците, поливането трябва да бъде умерено.

След около месец издънките ще дадат корени и те могат да бъдат трансплантирани в смес с равни пропорции на торфена почва, трева, пясък и хумус.

Размножаване със семена

Семената на олеандъра имат ниска кълняемост, затова се препоръчва да се засяват веднага след прибиране на реколтата.

Преди засаждане семената се накисват за тридесет минути в слаб разтвор на фунгицид или калиев перманганат. След това те трябва да се държат един час. в разтвор на хетероауксин или циркон.

Семената трябва да се засяват повърхностно в същата земна смес, в която расте олеандърът. Температурата в помещението, където ще покълнат семената, трябва да бъде в диапазона 30-35С. Ако температурата е по-ниска, семената могат да изгният или появата на разсад ще се забави за дълго време. При благоприятни условия разсадът пониква за 10-12 дни.

Грижа за появилите се разсад включва:

 • Трудно ли е да се отглежда олеандър у домадопълнително осветление с изкуствена светлина;
 • проветряване на стаята;
 • осигуряване на оптимална температура и висока влажност;
 • адаптиране на растенията с три листа към нормални условия на отглеждане.

След появата на 4-5 истински листа младите олеандрови кълнове се засаждат в отделни саксии.

Отглеждането и дори размножаването на олеандър у дома изобщо не е трудно. Това непретенциозно растение, с подходящи грижи, ще радва и изненадва дълго време с красивия си, ярък и буен цъфтеж.

Цвете олеандър
Вътрешен олеандърСтайни цветни олеандриГрижа за олеандърЕлегантен олеандърХарактеристики на грижата за олеандърОбикновен олеандър.Обикновен олеандърГрижа за олеандърОтглеждане на олеандърКак да трансплантирате олеандърРазмножаване на олеандърРастеж на олеандърВидове олеандриКак да се грижим за олеандърЖълт олеандър

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.