Декоративни широколистни стайни растения: снимки и имена

Всеки собственик, който реши да има стайни растения в дома си, преследва собствените си цели. Някой иска да направи определена стая по-привлекателна, докато някой иска да поддържа по-чист въздух в дома си. Има много, за които стайните растения са като малки деца, за които те толкова обичат да се грижат и да се грижат.


Въпреки това, за тези, които все още не са напълно запознати със стайните растения, няма да навреди да ги опознаят по-добре. Всички стайни цветя могат да бъдат представени под формата на няколко групи:

 • Декоративен цъфтеж;
 • Декоративни широколистни;
 • Сочен.

Декоративни цъфтящи стайни растения

Декоративни широколистни растенияТази група е най-многобройната от всички представени. Те привличат вниманието с цвета на цветята, продължителността на цъфтежа и живота.

Стайните цветя са доста популярни в групата на декоративните стайни растения, отглеждани в саксии, които се използват от мнозина като букети. Най-известните сред тях са игликите. Те обаче не харесват дълго собственика заради тяхната крехкост. Следователно те бързо избледняват, след което преминават в състояние на покой. Въпреки това, ако за тях се грижат правилно, тогава кореновата им система може да остане активна и по-нататък и през есента те да бъдат трансплантирани на открито.

 • Зюмбюл. Това растение се харесва на много производители за продължителността на цъфтежа си, който продължава няколко седмици. Расте най-добре там, където може да се осигури слънчева светлина, умерено поливане и прохлада. Също така трябва да вземете предвид, че зюмбюлът издава устойчива миризма, която може да бъде лоша за някои хора.
 • Крокус. Тези иглики се открояват с богатата си палитра, но са много капризни, поради което освен често поливане, те се нуждаят от допълнително осветление и хранене.
 • Иглика. Това растение може да се конкурира при равни условия с царицата на цветята - розата в разнообразни цветове и наситеност. Много производители често го включват в зеления си ъгъл, знаейки колко лесно се грижи и колко красив може да бъде по време на цъфтежа.
 • Хризантеми. Не е толкова трудно да отглеждате есенни хризантеми у дома. Тази задача се опростява от факта, че в магазините можете да закупите семена от голямо разнообразие от ниско растящи сортове. Растението е с компактни размери, така че може да украси всеки прозорец. За много градинари това цвете е едно от любимите им поради разнообразието от цветове, както и лекотата на грижи. Много любители на цветята отбелязват гъвкавостта на това растение, така че през лятото саксията с цветя може да се държи на балкона или терасата. Ако градинарят е запознат с триковете на отглеждането на хризантеми, тогава това цвете може да цъфти от средата на лятото.

Налични днес стайни растения за отглеждане в домашни условия под формата на две основни групи, които се различават помежду си по отношение на цъфтежа.Най-голямото представителство в тях са растенията, при които цветята се отварят през лятото. Ето защо, ако добавите няколко саксии към вашия зелен ъгъл, където растат зимни цъфтящи растения, тогава можете да се насладите на зеленината по всяко време на годината.

Подобно разнообразие от представители на флората обаче принуждава собственика да бъде много внимателен към всяко растение. В същото време е важно да запомните, че цветните композиции са възможно най-хармонични. Те трябва да си осигуряват комфортни условия за развитие, както и да представят същите изисквания за температурни условия, напояване и осветление.

Слънцелюбиви цъфтящи стайни растения

Тези цветя, когато са осигурени с достатъчно осветление, също могат за да зарадвате градинаря с вашите пъпки.

 • Какви растения ще процъфтяват в къщата дълго времеХипеаструм. Тази представителна луковица е многогодишно растение, което е успяло да спечели висока популярност сред производителите на цветя поради необичайния си дизайн на цветя.
 • Сенполия Виолетовата е известна като причудливо растение, което изисква внимателни грижи. Въпреки това, въпреки това, той все още е популярно закрито цвете.
 • Вътрешен здравец Това цвете понася добре пряката слънчева светлина. Тя обаче няма да може да остане твърде дълго в такива условия. Липсата на осветление се отразява неблагоприятно на състоянието на пеларгония. В този случай листата й започват да падат, с течение на времето стъблото се излага. Цветето представлява интереси поради факта, че има лечебни свойства.
 • Орхидея. Това цвете расте добре у дома, само когато за него е създаден оптималният температурен режим и се извършва редовно поливане. Препоръчително е за начинаещ цветар да придобие първия опит в отглеждането на стайни растения от по-прости сортове. Ако засаждането е било успешно и в бъдеще за орхидеята ще бъдат създадени оптимални условия за растеж и цъфтеж, тогава тя ще може да радва собственика с красотата си в продължение на много години.
 • Кливия. Най-добре е да го отглеждате в апартамент, където има разсеяно осветление. Когато има твърде много светлина или, напротив, недостатъчно светлина, това не е от полза за цветето. Що се отнася до други условия, няма специални препоръки по отношение на тях. Кливия се справя добре в помещение, където липсва влага в почвата и въздуха.

Декоративни широколистни стайни растения

Стайни растения за апартаментиТази група е доста многобройна и включва не само нецъфтящи растения. В допълнение към тях е обичайно да се включват растения, които имат не особено атрактивни цветя... Една от тях е бегонията, която днес осигурява декоративен цъфтеж и декоративно широколистни сортове.

Уникалността на декоративнолистните растения се дава от факта, че през периода на покой растението не се различава по привлекателния си вид. И дори ако растението не цъфти през зимата, това не означава, че може да се справи без подходящи грижи по това време на годината. Сред растенията има такива, които са много взискателни за различни условия на отглеждане.

В зависимост от външния вид, растенията от този тип могат да бъдат представени в следните групи.

Катерене

Виден представител на тази група е традесканция... Родината на цвете, което не създава караница в грижите и се размножава лесно, са тропическите гори на Америка. Една от характеристиките на традесканцията е, че тя бързо нараства по размер. Ето защо не е изненадващо, че е намерил широко приложение за декоративни цели за декориране на стени и отвори на прозорци. Растението изглежда най-впечатляващо в зимните градини и оранжерии, където е в състояние много бързо да украси земята с красив килим, образуван от ярки лъскави листа.

Направо нараства

Тази група растения също не се пренебрегва от производителите на цветя, които ги привличат с оригиналния си вид.

Коледна звезда

Опитните производители познават това цвете като "Коледната звезда". Това може да се обясни с невероятни прицветници, които са много сходни по вид със звездите. Основната причина за името е, че това растение цъфти на Бъдни вечер. За да може обаче растението да покаже цялата си красота на този ден, трябва да се спазват определени правила за грижа за него. За целта трябва да се внимава да му се осигури дълъг светъл ден и редовно поливане.

Кротон

Този представител на Euphorbia се откроява не само с ефектния си външен вид. Друга характеристика е белият сок, който се появява при най-малкото увреждане. Вътрешните екземпляри рядко са по-високи от 3 метра. На техния фон дивите видове, които могат да достигнат големи размери, изглеждат по-впечатляващи. Въпреки че с течение на времето листата на растението придобиват различна сянка, това не им пречи да останат красиви. Кротон се чувства най-добре в стая, където е осигурено добро осветление и комфортен термичен режим.

Бегония на Бауер (тигро)

Този вид бегония не прилича много на оригинала, тъй като няма декоративна стойност. Когато дойде време за цъфтеж, цветните дръжки трябва да се отрежат, в противен случай растението ще загуби жизнеността си. По време на жизнения цикъл бегонията на Бауер расте доста бързо и трансплантациите трябва да се извършват често. Ако желаете, можете да ускорите растежа на надземната част, за което е необходимо да изберете леко тесни контейнери за корените.

Сочни стайни растения

Грижа за стайни растения и цветяТази група стайни цветя също е доста многобройна и включва, освен неизвестни за начинаещите производители, много традиционни видове.

Алое

Това растение се цени не само заради декоративните си свойства, но и заради способността си да лекува много заболявания. Най-голям интерес представляват листата и сокът, които са били използвани в народната медицина, хематологията, козметологията, както и при лечението на настинки. Няма специални изисквания за условията на отглеждане на това растение.

Дебела жена

При естествени условия растението расте в Южна Африка и Мадагаскар. Сред тях често има екземпляри, които в дивата природа могат да достигнат до няколко метра височина. Въпреки това, преди да решите да отглеждате дебела жена в къщата, е необходимо да вземете предвид, че арсенът присъства в листата на това растение. Това може да бъде опасно за онези производители на цветя, които държат животни в къщата.

Каланхое

Това цвете е известно като домашен лекар. Ценен е от експерти за свойствата на биогенните стимуланти. Листата и сокът на каланхое са много ценни, с помощта на които можете да лекувате рани, да спирате кръвта, а също и да се борите с инфекциите. В допълнение към горните предимства, каланхое е привлекателен и непретенциозен в грижите.

Заключение

Стайни саксийни растенияМодерното разнообразие от стайни растения може да изуми всеки начинаещ цветар. Ето защо за тях задачата за избор на вътрешно цвете е особено трудна. Въпреки това, дори тук можете да дадете доста ефективни препоръки. Не бива да се захващате с отглеждането на сложни растения поради малък опит. По-добре е да изберете добре познати сортове за себе си, за които сте натрупали много опит в отглеждането у дома. Тогава те не само няма да създадат неприятности, но и ще помогнат за придобиването на необходимите знания, за да се започне развъждането на редки стайни растения след известно време.

Декоративни широколистни растения за дома
Избор на декоративни зеленинаДекоративни листни цветяСортове стайни растенияСортове и видове широколистни растенияШироколистно стайно растениеЦветя и растения за домаШироколистни саксийни цветяДекоративни широколистниДекоративни цветя в къщатаКак да се грижим за декоративни цветяИзбор на декоративни растенияСтайни саксийни растенияДекоративни зеленина

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.