Модна фитостенна в интериора: 3 начина да поставите растения, за да украсите дома си

Стайните цветя, стоящи в редица на первазите на прозореца, са остаряло клише. Съвременният фитодизайн се фокусира върху новото използване на живи растения в декорацията на жилищни помещения. Сред модните тенденции популярността е спечелена: модулни конструкции, градинарство на килими, фитопан и фито-картини.

Модулни дизайни

Във вертикалното модулно градинарство се използват различни начини за организиране на конструкции:

 1. Модулна система - здрав панел с пластмасов, дървен или метален корпус с отвори за саксии за цветя. Фитостената се състои от различен брой растения, в зависимост от избрания размер, а поливането се извършва по обичайния начин, от лейка. Такива дизайни могат да бъдат закупени в готов вид, или можете да излезете и да го направите сами.
 2. Джобната система е по-сложна опция, с вдлъбнатини в филцовия материал за растения и система за капково напояване, водоснабдяване и отводняване, изискваща връзка с водопровода.

Зелена стена може да бъде направена от всякакви комбинации от растения или да бъде украсена с един вид, например теменужки, кактуси, сукуленти, мъх. Оптималният избор на стайни цветя се разглежда в съответствие с мястото на растеж, тъй като в една система има растения с подобни изисквания за поддръжка.

Предимствата на фитостенните са:

 • внасяне в интериора на атмосфера на единство с природата, екологичност, естественост;
 • създаване на спокойна, емоционална среда, благоприятна за по-добра релаксация и отдих;
 • качествено подобряване на въздуха в помещенията - повишаване на влажността и оксигенацията, както и усвояването на вредни вещества;
 • спестяване на жилищна площ на стаите;
 • възможността за използване като прегради, когато е необходимо да се разграничи една стая във функционални зони;
 • способността да се маскират малки грешки при ремонт, видими участъци от комуникациите.

Не са много недостатъците на фитоконструкциите:

 • доста голямо време, отделено за грижа за растенията;
 • висока цена;
 • необходимостта от професионална инсталация при инсталиране на джобни системи.

В допълнение, всички недостатъци са ясно видими при модулния дизайн: изсушени листа, цветя, болни или повредени растения. Имайки предвид това, грижата за тях трябва да бъде доста задълбочена.

Градинарство на килими

Това е най-сложният тип вертикално озеленяване, състоящо се от широкоформатни платна или завеси, създадени на джобна основа. Предполага се да се поставят голям брой клетъчни джобове на повърхността на тъканта, в която са засадени декоративни растения. В съответствие с особеностите на тази технология те се отглеждат хидропонно, без използване на почва.

Градинарството на килими изисква професионално инсталиране на специализирана система за автополиване, напояване и отводняване с връзка към битово водоснабдяване. При подходящи климатични условия е подходящ за декориране на фасади на сгради или за декориране на големи вътрешни пространства.

Недостатъкът му е, че сложният монтаж на конструкцията не позволява използването на градинарство на килими в обикновени апартаменти.Друг съществен недостатък на този тип фитостенни стени са високите материални разходи за тяхното инсталиране и поддръжка.

Фитопанно и фито картини.

Композициите от живи стайни растения, фиксирани върху специални стойки, модули или решетки, могат да бъдат рамкирани и да образуват фито-картини или фитопани, предназначени за декорация на различни помещения.

Обикновено те се монтират на стената, но това не е важно. Fitopanno може да се постави във всеки ъгъл на апартамента. В допълнение, фито-картините, украсени с красива багета, са отличен и необичаен подарък за близки и бизнес партньори. Освен това, годни за консумация плодове и пикантни билки могат да се използват за създаване на фитопан.

Рамковите фито-картини изглеждат елегантни и хармонично се вписват в различни интериорни стилове. Те изглеждат особено изящно с правилния избор на цветове на багета и материала, от който е направена.

За любителите на класиката е подходяща релефна, масивна дървена рамка. В авангарден или младежки интериор многоцветните рамки ще изглеждат добре. А за модерните стилове - хай-тек или таванско помещение - стоманените рамки са перфектни.

Сред несъмнените "плюсове" на фито-картините си струва да се отбележи:

 • мобилност - те са лесни за преместване и инсталиране;
 • леко тегло, което им позволява да бъдат широко използвани при декорирането на жилищни и обществени помещения;
 • висока екологосъобразност и безопасност, тъй като са включени само естествени елементи - растения, почва и багети материали;
 • пречистване на въздуха, насищане с кислород и стабилизиране на вътрешния микроклимат;
 • възможността за включване във всеки стил на интериорно пространство;
 • разнообразие от размери - готови и изработени по поръчка, позволяващи използването на фито-картини като естетически подаръци.

Един от основните недостатъци на зелените панели е високата цена на готовите им опции. Алтернатива би била да създадете сами фито-снимки. Вертикалното градинарство на интериора е идеално за декориране на всяко пространство, като помага да се създаде уютна и весела атмосфера в него.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.