Многогодишен делфиниум: засаждане и грижи, снимка на цветя

Делфиниумът е разнообразие от тревисти растения от групата на лютичетата; той също носи имената spurnik и larkspur. Има около 500 разновидности на многогодишни и едногодишни растения. Едногодишните делфиниуми, които включват около 50 разновидности, често се разграничават в съседна група и се наричат ​​пирки.


Много хора смятат, че нераздутият делфиниум е цвете, което прилича на глава на делфин, откъдето идва и името, но се смята, че растението делфиниум е получило името си в чест на град Делфи, разположен в Гърция, където, както се казва, огромен брой от тях нараснаха. Както и да е, всеки градинар ще се съгласи, че това красиво цвете ще украси всяка предна градина.

Делфиниум цвете: снимка и описание

Отглеждането на делфиниум е доста сложен бизнес, който ще изисква труд и знания. На първо място, мястото за разтоварване със сигурност трябва да е слънчево в началото на деня и затворено от течение, както и да се намира на място, в което влагата не застоява, в противен случай цветето просто ще умре.

След кацане, не забравяйте мулчиране с хумус или торф... На едно място делфиниумите могат да растат не повече от 6-7 години, а тихоокеанските сортове не повече от 4-5, след като храстите трябва да бъдат разделени и трансплантирани. Цветята се нуждаят от множество жартиери, за да предпазят кухите си стъбла от счупване на вятъра. В допълнение, делфиниумът често е податлив на инфекция на брашнеста мана и някои други видове вредни насекоми. Но ако успеете да изпълните всички капризи на засаждането на делфиниум, то със сигурност ще ви възнагради с дълъг и буен цъфтеж в началото на лятото и друг, по-кратък, но и красив, в началото на есента.

Едногодишни делфиниуми

Делфиниумите могат да бъдат многогодишни и едногодишни. От едногодишните най-популярни сортове са делфиниумът Ajax и полевият делфиниум.

Полеви делфиниум

Ние отглеждаме делфиниум на сайтаВисок храст, може да достигне до 2 метра. Цветята в пъпките са двойни или прости, бели, розови, сини или люлякови. Гледките изглеждат доста впечатляващи:

  • Матирано небе (сини цветя с бял център);
  • Тъмно синьо Qis Тъмно синьо;
  • Нежно розово Qis Rose.

Растението цъфти от края на пролетта до края на лятото.

Делфиниум Аякс

Той е хибрид на източния и съмнителния делфиниум, който получи най-добрите си качества след селекцията. Стъблото на този сорт е с размер от 50 см до 1,1 м, почти приседналите листа имат силна дисекция, цветята с форма на шип, които достигат дължина до 35 см, могат да бъдат от различни нюанси: червен, лилав, розов, синьо, бяло и синьо. При някои видове съцветията са гъсто двойни. Има видове джуджета, например, като Джуджето зюмбюл цъфна, размерът на този храст е до 25 см с двойни пъпки от розови, лилави, бели и пурпурни нюанси. Растението цъфти до първата слана.

Многогодишни делфиниуми

Култивирането на многогодишни растения в културата започва през 19-ти век: животновъдите, базирани на Delphinium висок и Delphinium едроцветни чрез кръстосване, създават първите хибриди (Delphinium Belladonna, Delphinium Beautiful и Delphinium Barlow), а след това французинът Виктор Лимуан създава махлени сортове трайни насаждения от лаврови, сини и лилави, наречени красиви или "хибридни", а след това преименувани на "културни". Сега многогодишните делфиниуми в своята цветова гама имат повече от 850 цвята. Сред тези растения има маломерни, средно големи и високи сортове с полу-двойни, прости, супер-двойни и двойни цветя, с обиколка 3-10 cm.

Хибридните многогодишни растения са разделени на групи според мястото им на раждане. Най - известен Шотландски хавлиени, Нова Зеландия и марфински хавлиени делфиниуми, които са кръстени на колхоза „Марфино“. Всички сортове имат свои собствени разлики и предимства. Marfinsky, например, имат добра устойчивост на замръзване и висока декоративност, тези растения имат полу-двойни и големи цветя с контрастни и ярки очи. Но е много трудно да се отглежда сорт Марфински от семена, тъй като семената не запазват сортови свойства.

Новозеландският вид, отглеждан сравнително наскоро, се характеризира с голям растеж (до 2,3 м), големи двойни или полу-двойни пъпки (8-10 см в обиколка), при някои сортове, гофрирани венчелистчета. Тези хибриди са устойчиви на замръзване, устойчиви на болести, отлична кройка, трайни и поради тази причина сега са най-популярни.

Тони Кокли се смята за създател на шотландски хибридни трайни насаждения. Тези сортове се характеризират с доста плътни съцветия от двойни и супер-двойни пъпки, често наброяващи повече от 60 венчелистчета. С размер на храста 1,2-1,6 m съцветието може да достигне дължина 85 cm! "Шотландците" имат голяма палитра от цветове, издръжливи са, непретенциозни в грижите и перфектно запазват сортовите свойства по време на размножаването на семена.

Отглеждане със семена на делфиниум

Засяване на делфиниум

Делфиниум засаждане и грижиДелфиниумът може да се размножава не само по семена, но и по резници, пъпки и деление, но в тази статия ще разгледаме как се отглежда делфиниум от семена. Делфиниумът се засява в началото на март. Не забравяйте: съхраняването на семена в топло и сухо помещение няма да покълне. Пресните семена трябва да се засеят незабавно или да се съхраняват в хладилника до необходимото време.

Засаждане на семена за разсад

Преди да сеете, имате нужда за обеззаразяване на семена: поставяйки ги в плик от плат, спуснете за 20 минути. в разтвор на наситено розов манган. Вместо манган, можете да изберете фунгицид, като направите разтвор според инструкциите. След това, без да изваждате семената от торбичката, изплакнете ги обилно с топла вода и напълнете с епинов разтвор за една нощ (2 капки на 120 ml вода). След това изсушете семената, за да не се слепват.

Подгответе земята за семена, за това:

  1. Вземете в равни части хумус, градинска пръст и торф;
  2. Изсипете половин парче чист пясък;
  3. Пресейте.

За да увеличите разхлабеността на почвата и влагоемкостта, добавете перлит към земята в съотношение 0,5 чаши към 5 литра почвен състав. След това съединението се загрява в продължение на 60 минути. в парна баня за отстраняване на спори на гъбички и семена от плевели. Напълнете контейнерите за семена със съединението и го набийте малко.

Сеитба на семена

Засаждане на семена се случва по този начин:

  1. Разпределете семената по повърхността на земята, като веднага прикрепите надписите с името на сорта и времето за засаждане.
  2. Долейте семената с пръст около 4 мм, така че семената да не изплуват по време на поливане, набийте малко горния слой.
  3. Напръскайте повърхността внимателно с топла вода.

Покрийте контейнера с прозрачен материал и след това с черен филм, тъй като семената се развиват по-добре на тъмно и поставете контейнера на перваза на прозореца по-близо до самото стъкло.

Най-добрата температура за растеж на семената е + 11-16С. За да увеличите кълняемостта, след няколко дни поставете контейнера в хладилника или върху остъклена лоджия и не се притеснявайте, ако температурата тук през нощта ще спадне до -6C... След две седмици пренаредете контейнера със семена на перваза на прозореца. След тези манипулации разсадът трябва да се появи след 1-2 седмици и се опитайте да не пропуснете това време, за да премахнете незабавно филма. Не забравяйте да се уверите, че почвата не изсъхва, периодично я навлажнявайте и проветрявайте контейнера, за да премахнете конденза.

Делфиниум разсад

Условия за отглеждане на делфиниумЗдравите разсад са силни, наситено зелени, котиледоните им са значително заострени. Когато разсадът има няколко листа, можете да потопите цветята в саксии от 250-350 мл с по-нататъшното им отглеждане при температура не повече от 21 ° С. Земята трябва да е дишаща и рохкава, поливането е умерено, така че да не се образува „черен крак“, това може да доведе до смърт на разсад.

От края на април бавно приучете разсад на чист въздухбез да се сваля от перваза на прозореца при проветряване. Нека разсадът да престои на ярко слънце за кратко време. Преди разсаждането разсадът се подхранва няколко пъти с интервал от 14 дни с "Solution" или "Agricola", така че торовете да не попадат върху листата. Отгледаните разсад могат да бъдат трансплантирани на открито, когато почвата в саксията е напълно преплетена с корени - разсадът е много лесен за придвижване с бучката, без да се увреждат корените.

Грижа за делфиниум

Когато разсадът порасне до 12-16 см, те се хранят със смес от лопен в съотношение кофа оборски тор към 11 кофи вода - до 6 големи растения. След отстраняване на плевелите и разрохкване на почвата редовете трябва да се мулчират със слой торф или хумус около 3 см. Големи съцветия.

Слабите издънки от вътрешната част на растението се отстраняват, като се отчупват близо до самата земя. Това ще предпази цветето от болести и ще позволи на въздуха да проникне... Изрязаните резници, ако не са кухи и отсечени в петата, могат да бъдат вкоренени. Изрезката се третира със смес от натрошени таблетки хетероауксин и въглен, погребани в смес от торф и пясък и поставени под филма. След месец резникът дава корени, а след още половин месец се трансплантира, така се получава размножаването чрез резници.

Когато храстът достигне половин метър височина, близо до храстовото растение, опитвайки се да не повреди кореновата система, те изкопават 3 опорни пръчки с размер до 2 м, където стъблата на храста са обвързани с панделки.

През целия вегетационен период всеки храст "консумира" до 65 литра вода. Следователно през сухо лято е необходимо веднъж седмично да се излива няколко кофи вода под всяко растение по време на грижите. Когато почвата изсъхне след поливане, е необходимо да се разхлаби на дълбочина 4-6 см. Освен това делфиниумите се нуждаят от поливане по време на образуването на съцветия и ако през този период се появи топлина, тогава в съцветие. За да се предотврати това, е необходимо обилно поливане и подхранване с фосфорни и калиеви торове.

Болести и вредители

На лехата делфиниумВ края на лятото могат да се образуват цветя брашнеста мана - гъбична инфекциякойто покрива листата с бял цвят. Ако не бъдат взети мерки своевременно, растението ще умре. При първите прояви е необходимо храстът да се напръска два пъти с фон дьо тен или топаз.

Често по листата на делфиниума се образуват черни петна, които се разпространяват от дъното на растението. Това е черно петно, с него може да се справи само на ранен етап чрез пръскане на листата със смес от тетрациклин два пъти, в съотношение 1 капсула на литър вода.

Инфектира растения и пръстен петнокойто покрива листата с жълти петна. Това е вирусна инфекция, невъзможно е да се отървете от нея и заразените храсти трябва да бъдат премахнати.Но носителят на инфекцията, листни въшки, трябва да бъде премахнат: напръскайте цветето с актеллик или карбофос за профилактика.

От вредителите делфиниумът е страшен: охлюви и делфиниум муха, която снася яйца в съцветия. Мухата се отстранява с инсектициди, а охлювите отнемат миризмата на вар, тя може да бъде поставена в контейнери между растенията.

Делфиниум след цъфтежа

Делфиниум засаждане и грижиКогато листата изсъхнат след цъфтежа, стъблата на растението се отрязват на височина 35-45 см от земята и за надеждност горната им част е покрита с глина. Те правят това, така че дъждовете през есента и разтопената вода да не могат да преминат през кухината до кореновата шийка и да не допринесат за смъртта на цветето от гниене на корените. На практика всички делфиниуми са устойчиви на замръзване, както възрастни храсти, така и разсад.

Ако зимата е безснежна и мразовита, тогава леглата с растения трябва да бъдат покрити със слама или смърчови клони. Само резки и чести температурни промени могат да унищожат делфиниума, тъй като те водят до прекомерна влага, от която корените загниват. Най-добрият начин да се предотврати това е изсипването на 0,5 кофи пясък на дъното на ямата по време на засаждането, за да може излишната вода да излезе през нея.

Веднага може да си помислите, че справянето с делфиниум, особено отглеждането на това растение от семена, е много труден въпрос, но ако не се страхувате от неприятности и отделите малко усилия и личното си време, тогава резултатите просто ще надхвърлят всякакви очаквания.

Делфиниумът е най-доброто растение за декорация
Най-добрите сортове многогодишни делфиниумОписание на цветето делфиниумКак правилно да се грижим за многогодишен делфиниумРазсад цвете делфиниумГрадинско цвете делфиниумДелфиниум засаждане и грижиДелфиниум в цветното легло.Как изглежда делфиниумътЗасаждане на цвете със семенаОписание на делфиниумаКак расте делфиниумътДелфиниум - приказно цветеКак правилно да се грижим за делфиниумМногогодишно градинско цвете

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.